Ako variť pri chudnutí a pre zdravie

Okrem výberu potravín a surovín v obchode je dôležité aj to, ako jedlá pripravíte. Aj to môže byť pre mnohých ľudí nepríjemné – rokmi overené postupy na varenie chutných jedál odrazu neplatia a milá gazdiná, uč sa variť nanovo. Ale možno sa vám takéto varenie aj zapáči. Namiesto štvorhodinovej prípravy spraviť obed za pol hodinku? Mne to sedí.

Hlavnou zmenou oproti bežnému vareniu je pri racionálnej výžive hlavne trend variť čo najkratšie a šetrne. To vylúči z hry mnoho „klasických“ jedál, ktoré sa varia dlho, pripravujú zložito.

  • Prestaňte používať postupy ako vyprážanie, fritovanie, dlhé varenie. Vznikajú tak nezmyselne premastené jedlá. Navyše vo vyprážanom jedle sú zdraviu škodlivé látky z tepelne upraveného . Fritovací hrniec je o niečo výhodnejší ako vyprážanie, ale aj tak je lepšie, ak ho dáte preč z bytu. Nech vás to neláka.
  • Uprednostňujte dusenie v pare pred varením vo vode. V pare udusené jedlo si zachová vitamíny (tie, ktoré nepodliehajú tepelnej degradácii). Pri varení vo vode sa časť vitamínov z jedla vyplaví do vody.
  • Kupujte kvalitné (drahé) panvice. Kvalitný povrch umožní, aby ste potraviny mohli piecť na kvapke oleja.

Tip: Ako naniesť „kvapku oleja“ pravidelne na celé dno panvice? Kúpte si olej v spreji. „Poprášite“ panvicu a celkom to stačí.

Racionálna kuchyňa je výhodná aj v tom, že príprava jedál je oveľa jednoduchšia a zvládnu ju všetci členovia rodiny. Samozrejme, niektorí muži sú leniví a odmietajú variť. Je pohodlnejšie povedať, že je to „ženská“ práca a zvaliť sa na lehátko. Ste muž, ktorý nikdy nevaril? Chcete schudnúť? Tak sa budete musieť donútiť začať variť.

Že je to nepohodlné? Ale no tak! Pohodlie z vás spravilo tučko. Dokážete to. Stačí opláchnuť a vložiť trocha zeleniny do parného hrnca. Na „druhé poschodie“ uložte napríklad surového pstruha. Netreba ani soliť. Do parného hrnca črpnite vodu a nastavte hrniec na 15 minút. To je všetko. Po cinknutí stačí jedlo vyťahovať a hneď jesť priamo z parného hrnca. Načo špiniť tanier?

Že také jedlo nemá chuť? Nuž, nie je to rezeň, ani klobása. Chuť to má, len si treba zvyknúť. Jedávali ste doteraz klobásy, torty a čipsy? Budete si musieť trocha odvyknúť od tak výrazných chutí. Nariekali ste, že varenie je ženská práca? Ukážte, že ste chlap a nie fajnovka. Pekne spapajte čo máte!

Ako variť pri chudnutí a pre zdravie

Čím menej úprav jedla, tým lepšie

Dlhé varenie, pečenie a iné úpravy stravy znižujú obsah vitamínov a koncentrujú energiu do menšieho objemu potravy.

  • Radšej celé plody, ako džús.
  • Radšej surové potraviny, ako varené.
  • Radšej kratšie ako dlho varené.

Tým vás nechcem nahovárať na takzvanú surovú stravu. Niektoré jedlá variť treba. vyžaduje šetrné spracovanie potravín z pohľadu zachovania živín. Je z dnešnej doby. Zásadou číslo jedna je preto rýchlosť. Varte len tak dlho, ako je to nevyhnutné napríklad z dôvodu sterilizácie choroboplodných zárodkov. Zabudnite na „overené“ recepty starých materí! Boli nezamestnané. Rodinu živil len muž. Ony sa mohli pol dňa krútiť v kuchyni a variť 3 chody.

Postupy pri úprave jedál

Varenie v pare. Parný hrniec je ideálny. V pokrme zostávajú vitamíny a minerály. Nie je potrebné pridať ani kvapku tuku. Varenie je rýchle a jednoduché. Na varenie v pare nie je nutný špeciálny parný hrniec, no varí sa v ňom pohodlnejšie, ako na sitku v obyčajnom hrnci.

Varenie vo vode väčšinou znamená vyplavenie časti vitamínov a minerálov do vody. Ak ju nezjete (polievku), ochudobňujete sa o živiny.

Dusenie by malo trvať čo najkratšie a s čo najmenším pridaním oleja. Pri krátkom dusení sa zachováva väčšina živín.

Teplovzdušné pečenie je vhodný postup, ale jedlo sa nesmie pripáliť, inak vznikajú škodlivé látky.

Grilovanie je vhodný spôsob úpravy, má však dva problémy: Najchutnejšia je koža a práve tá sa nesmie jesť. Pri grilovaní na ohni nesmie kvapkať do ohňa! Vznikajú tak látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.

Kto chce schudnúť, musí čistiť zeleninu

Zelenina je zdravá a pomáha schudnúť. Zjeme jej však tak málo. A teraz odhalím pravdu o tom, prečo to tak je: zelenina je zle zabalený tovar. Napríklad, pri čistení kalerábu mám dve možnosti:

  • Čistiť veľmi šetrne a pomaly. To je na šľaktrafenie. Odpad je síce malý, ale dlho trvá, kým sa v mojich nešikovných rukách kaleráb, mrkva, či zeler zmení na požívatinu, ktorá nebude príliš zakrvavená.
  • Čistiť nahrubo, rýchlo. Tu mi zas je ľúto odpadu, zelenina je drahá a nepáči sa mi, ak jej polovicu mám vyhodiť s vedomím, že to najhodnotnejšie zo živín býva práve v šupke.

To už radšej ani nejdem hovoriť o karfiole, či brokolici, ktoré sa neraz hemžia húsenicami. Aby som dával pozor, či z reďkvičky vylezie červík a prídu ma zatknúť kukláči zo slobody zvierat? Zelenina je len neergonomicky zabalená voda. To pocítite už pri opičích cvikoch, keď s rukami natiahnutými ako šimpanz nesiete z obchodu igelitky ťažké ako mierna nadváha. Pár kíl zeleniny sa zje ako nič a zajtra môžete znova naťahovať taškám uši na prasknutie. Ale sľúbil som, že odhalím pravdu o nejedení zeleniny. Človeku sa nechce čistiť. Ak je na výber, dáme si čokoľvek iné, len nie zeleninu. Banán, rožok, mandarínku alebo sušené hrozienka. No ak niekomu pred nos predložíte tanierik už očistenej zeleniny, ešte sa ani nevzdialite a už ochotne chrumká ako zajac. Práve v tom je ukryté tajomstvo chudnutia. Chcete schudnúť? Tak potom sa láskavo obťažujte čistiť si denne zeleninu. Keď už je poruke a načistená, zjete ju. A keď ju zjete, zasýti vás. O to menej zjete nezmyselných jedál.

Soľte čo najmenej

Soľ vo vyšších dávkach škodí zdraviu. Človek si často nevie predstaviť, čo je to „veľa soli“, čo „málo“. Na chuť jedla sa spoliehať nemôžeme. Chuť je vecou zvyku a zvyk sa mení vplyvom prahu tolerancie. Čím viac solíte, tým viac slanej chuti stolerujete. Sú ľudia, čo si jedlo solia vopred, ani ho neokoštujú. Spýtajte sa ich, či nejedia lieky na vysoký tlak.

Dávka soli na deň nemá presiahnuť 5 až 6 gramov. To je jedna nie veľmi doplna nabratú čajovú lyžičku. Ak by ste si rovnakú dávku chceli nabrať prstami, tak je to asi 10 štipiek soli. Štipkou rozumiem množstvo, aké sa bežne dá uchopiť medzi ukazovák a palec. Asi pol gramu.

Minimálny denný príjem soli je okolo troch gramov. To už znamená nie práve chutnú diétu. Prakticky nemôžete nič soliť a ešte aj medzi surovinami musíte hľadať tie málo posolené.

Potreba soli závisí od pohybovej aktivity. Aktívny športovec potrebuje viac soli ako penzista. Ak si nie ste istí, radšej sa poraďte s lekárom.

Nepríjemný dovetok: V mnohých potravinách už soľ je. Často aj v nápojoch. Preto treba prisáľať čo najmenej. Aj tak sa nečakane rýchlo dostanete ku 5 gramom za deň. Ak kupujete hotové jedlá, alebo jedávate v reštaurácii, často len v jednom jedle je celodenná porcia soli!

Soľ a krvný tlak

Ak chcete znížiť svoj krvný tlak, soľte minimálne. Odporúča sa tiež, aby ste v potravinách v prípade ťažkostí so srdcom prijímali aj veľa draslíka, horčíka a vápnika – to spolu s obmedzeným solením vytvára optimálnu kombináciu faktorov pre srdce a tlak krvi.

Soľ a pohybový aparát

Soľ na seba v tele naviaže vodu. Po zjedení slaného jedla oťažiete o zadržanú vodu. Bežne aj 2 kilá. To zbytočne zaťaží kĺby. U starších ľudí môže presáľanie spôsobiť opuchy na nohách, rukách, či očiach.

Koľko sa solí bežne?

Nie je problém zjesť okolo 10 až 15 gramov soli denne, ak si nedávame pozor na to, čo jeme. Už chlieb obsahuje soľ. Jeden krajec môže obsahovať aj pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou, čiže ďalším polgramom… Po zjedení jediného posoleného krajca chleba ste prijali gram soli. Pätinu celodennej dávky.

Veľa soli obsahujú sušené polievky. Napríklad táto polievka okrem bohatej kytice chemikálí obsahuje v 100 gramoch produktu 4,7 gramu soli plus neznáme množstvo glutamanu sodného, čo je iná forma soli. Jedna dávka takej polievky je 60 gramov. V jedinom tanieri potom zjete takmer polovicu maximálneho denného príjmu soli! Iní výrobcovia uvádzajú 0,8 gramu sodíka na tanier. Vyzerá to lepšie ako 2 gramy soli. Ale je to to isté.

Je vo vašom záujme vedieť, koľko soli obsahujú potraviny, ktoré sa chystáte práve prisoliť. Údeniny, sardinky, syry, zemiakové lupienky, vreckové polievky, horčica – to všetko sú už od výroby poriadne presolené potraviny. Sú chutné a lákajú vás dať si viac. Ak ich jete, mali by ste na obsah soli v týchto jedlách myslieť a aspoň nedosáľať, kde to nie je nevyhnutné. A ďalšie jedlo potom voľte radšej celkom neslané.

Soľ? Reč je o sodíku

Soľ obsahuje sodík. Práve sodík v konečnom dôsledku je tým prvkom, o ktorom sa tu rozprávame. Denná maximálna odporúčaná dávka soli 5 až 6 gramov znamená asi 2,4 gramu sodíka. Prečo to sem píšem? Aby ste vedeli, že do príjmu soli treba zarátať aj také potraviny, ktoré možno neobsahujú priamo kuchynskú soľ, ale sodík.

Glutaman sodný

Obľúbené ochucovadlo glutaman sodný obsahuje asi 12% sodíka. Je preto potrebné zarátať ho do príjmu. Niektorí ľudia sú na glutaman sodný citliví a potom je lepšie, ak sa mu vyhnú. Nie je problém, ak si občas spestríte chuť jedla práve týmto dochucovadlom, ak vám nerobí problémy.

Minerálky obsahujú sodík

Minerálky sú určené na špeciálne účely, nie na dlhodobé a pravidelné pitie. Sodík má skratku „Na“.

Ako variť pri chudnutí a pre zdravie

V liečivej Fatre je 1 860 miligramov sodíka v litri, čiže 1,8 gramu sodíka, čo zodpovedá 4 a pol gramu soli.

Čo proti neslanej chuti?

Pri varení namiesto soli môžete použiť viac korenia, či pridať feferónku. Nepoužívajte soľ (kuchynskú, morskú…) Môžete používať špeciálnu soľ.

Špeciálna soľ s nižším obsahom sodíka

Dostať ju v lekárňach a niekedy sa dá kúpiť aj v obchodoch s bio potravinami. Zriedkavo ju vidieť v hypermarketoch. Obsahuje iba polovičnú dávku chloridu sodného a pritom jej chuť je nerozoznateľná od bežnej soli. Druhú polovicu obsahu tvorí chlorid draselný (KCl). Môžete ju používať namiesto kuchynskej soli. Znížite tým príjem sodíka.

Cukor a sladidlá nepoužívajte

Cukor je dobrý. To vám povie každé dieťa, dokonca aj domáce zvieratá bez slov dajú jasne najavo, že im chutí. Cukor je zlý. To vám povie každý, kto sa zaoberá výživou. Máme tu nepríjemný paradox – niečo mimoriadne chutné, čo však zdraviu neprospieva. Čo s tým?

Cukor (alebo aj med, lekvár, slady, sirupy a iné osladzovadlá) sú koncentrovanou energiou. Aj malé množstvo je nutné započítať do celkového energetického príjmu. Navyše cukor dodáva do organizmu energiu príliš rýchlo, ako sme si už povedali v kapitole o glykemickom indexe.

Pri chudnutí platí absolútny, striktný zákaz cukru a sladenia!

Jedzte a pite podľa rozvrhu

Možno vám príde vhod tip, ako si vyberať jedlo. Často sa ľudia pýtajú, čo majú jesť. Spravte si rozpis. Napríklad:

  • pondelok seitan
  • utorok cícer
  • streda losos
  • štvrtok tofu
  • piatok  tvaroh
  • sobota šošovica
  • nedeľa špagety
  • pondelok makrela
  • utorok fazuľa
  • streda špenát
  • štvrtok syr
  • piatok pstruh
  • sobota morčacie
  • nedeľa sója

Ak si spravíte takýto mechanický plánovací kalendár, donúti vás to voliť čo najpestrejšie jedlá. Inak má človek tendenciu jedávať jedlá, ktoré sa pripravujú pohodlne (sú v mrazáku) alebo mu chutia. Pokojne si rozpíšte na celý mesiac aj jedlá, ktoré vás možno bežne nenapadne spraviť. Radšej si občas povoľte niečo menej vhodné, ale jedzte pestro. Myslite na to, že 2-krát do týždňa by mali byť na stole ryby.

Častejšie jedzte strukoviny, obiloviny, sóju. Mäso a živočíšne produkty sa snažte obmedziť. Nie, nechcem z vás robiť vegetariánov. Ale v našej spoločnosti je trend denne jesť mäso. Ak nie mäso tak syry, vajcia, mliečne výrobky. Je to zvyk. Uniknite mu. Nie je to zdraviu prospešné. by ste mali z polovice prijať zo živočíšnych zdrojov a z druhej polovice z rastlinných. Myslite na to pri skladaní jedálnička. Ak to dodržíte, zistíte dve veci. Môžete zjesť viac jedla a vaša bude chuťovo oveľa pestrejšia.

 

Komentáre k článku: Ako variť pri chudnutí a pre zdravie

  1. miruska 16. júla 2012

    chcem sa spýtať, dala som si hneď ako som dojedla obed Bebe dobré ráno 2 sušienky jogurtové, ale len dve, vadí to veľmi??? ako súčasť obeda?? Ďakujem za rýchlo odpoved.

  2. Miro Veselý 16. júla 2012

    miruska odporúčam vám aby ste si to trocha prepočítala, pretože nie je dobré byť závislým na tom, čo povie niekto iný.

    Či vadí, že ste si dala sušienky? Mne nie a myslím že nikomu. Mohlo by vám, ak chcete schudnúť :-)

    Ak bol obed malý potom dojedanie sa má zmysel, ale neviem, či by som volil práve sladkomastné sušienky. Aj keď jogurtové sú z nich asi to najmenšie „zlo“, je lepšie jesť chuťovo jednoduchšie jedlá.

  3. MisterP 30. januára 2013

    Zdravím pán Veselý. Chcem sa spýtať, či si musím vážiť dusenú zeleninu na pare. Trošku ma už prestáva baviť surová zelenina a preto si chcem spestriť jedálniček práve dusenou zeleninou. Tá mi nesmierne chutí, bol by som schopný na posedenie zjesť aj kilo cukety alebo baklažánu. Dusením sa príliš zvýši glykemický index tej zeleniny alebo to môžem jesť do sýtosti? Ďakujem

  4. Miro Veselý 31. januára 2013

    MisterP ono je asi lepšie ak budete jesť zeleninu aj tak aj tak. Glykemický index môže byť rýchly najmä pri mrkve, takže ak to nakombinujete tak by to nemal byť problém.

  5. jana 4. júna 2013

    Pan Vesely vsetko co pisete je velmi zaujimave a pravdive vela si z toho beriem mam 46 rokov od minuleho roku som schudla z 84 na 75 kg je pravda ze som zvysila pohyb aj stravovanie som prisposobila ale aj to je pravda ze som sa moc neobmedzovala jedla som aj sladkosti mam rada pohyb na stacionarnom bicykli tak 20km za 40 min ked je pekne idem na rychlu chodzu potom pridam par brusakov na fit lopte snazim sa zdravsie stravovat uz en preto ze som onkologicky pacient rada by som schudlaeste aspon 5 kg ale akosi som sa zastavila no nevzdam to a skusim dalej dakujem za velmi cenne rady ….

  6. jana 4. júna 2013

    Pan Vesely vsetko co pisete je velmi zaujimave a pravdive vela si z toho beriem mam 46 rokov od minuleho roku som schudla z 84 na 75 kg je pravda ze som zvysila pohyb aj stravovanie som prisposobila ale aj to je pravda ze som sa moc neobmedzovala jedla som aj sladkosti mam rada pohyb na stacionarnom bicykli tak 20km za 40 min ked je pekne idem na rychlu chodzu potom pridam par brusakov na fit lopte snazim sa zdravsie stravovat uz en preto ze som onkologicky pacient rada by som schudlaeste aspon 5 kg ale akosi som sa zastavila no nevzdam to a skusim dalej dakujem za velmi cenne rady ….

  7. Miro Veselý 5. júna 2013

    jana sladkosti škrtnite a mohlo by to stačiť. ak nie, treba viac skúmať zloženie a množstvo jedla

  8. Maja 27. júna 2013

    Dnes pri 8 kroku chudnutia som sa aj celkom pobavila na Vašich hláškach p.Miro v podstate s Vami súhlasím.Od nášho prveho kontaktu sa snažím dodržiavať pitný režim teraz v lete je to v pohode obávam sa však že v zime to bude horšie nežiada sa mi tak veľa piť už teraz sa do toho silím aby som vypila dennú dávku.Dakujem za dobré rady aj ohľadne oleja.Myslím si že dosť ho pri varení používam a nemala by som.Cením si všetky Vaše rady pretože človek s každej strany počúva toto by si nemala ani tamto nie je zdravé ale nikto mi doposiaľ neporadil ,,ako nato?? až vo Vašich článkoch som našla pomoc ako by sa to dalo robiť.Ostávam s pozdravom a teším sa na daľšie dobré rady.maja

  9. Leona 11. februára 2014

    Dobrý deň, p. Mirko,
    cez víkend som dostala od kamarátky link na Vás, beriem to ako veľkú výzvu, lebo doteraz som športovala, prišli zdravotné problémy a tak som niečo pribrala. Meriam 158 cm a vážim 57kg. Doteraz som vážila 50 kg, teda pred 2 rokmi. Už začínam znova cvičiť zumbu (tú milujem) a doma posilňujem, fitko zatiaľ musím vynechať kvôli nedávnej unavovej zlomenine nohy. Držte mi palce. Ozaj manžel úspešne schudol viac ako 20 kg pri delenej strave. Mne sa to akosi nedarí, ale aspoň som viac nepribrala. Ďakujem

  10. Miro Veselý 11. februára 2014

    Leona sústreďte sa na jedlo, samotný pohyb zvyčajne s chudnutím nepomôže. Ak ste predtým veľa cvičili, tak teraz musíte o to menej jedávať. Nie oveľa menej, len tak, aby váha pomaly šla na číslo aké chcete. No a ešte lepšie je merať si obvod pása a nie vážiť sa.

  11. Leona 11. februára 2014

    súhlasím, strava je základ, teda správna strava, manžel chodil do fitka, váha bola stabilná, až ked sa začal zdravo stravovať, tak to s váhou išlo dole. Kamarátke ste pomohli, a to ma tak nabudilo, dufam, že aj mne to pôjde. Ozaj, mám sľúbenú Vašu knihu, už sa na ňu teším. Jedna prosba, čítala som tu v meiloch od asi p. Anky jedálniček a neviem to už najsť, neviete mi s tým pomôcť? Ďakujem

  12. Miro Veselý 11. februára 2014

    Leona presne ako píšete – veľa mužov chodí do fitka a pritom priberajú. Často je to preto, že jedia zámerne sladké jedlá v nádeji, že to podporí rast svalov. Ďakujem za dôveru pri kúpe knihy, verím, že dosiahnete ceeľ. Anka svoje odporúčania má tu http://www.chudnutie-ako.sk/ako-schudnut/ako-som-schudla/ ale lepšie je naučiť sa zostaviť si jedálniček sama. Je tu aj príklad jedálničku.

  13. Anka 31. mája 2014

    Je to už ôsmy deň a ja som rada, že som sa na to dala, zatiaľ som sa nevážila ani nemerala, to nechám až na posledný deň ,ale cítim to na svojej pohode a hlavne na nohaviciach. Chcem len povedať, že ja solím veľmi málo. Je pre mňa ťažké variť, lebo robím opatrovateľku , tak sa snažím variť tak , aby mohol jesť aj dedko o ktorého sa starám. Zatiaľ sme spokojný obaja. Ja síce pred každým jedlom si dám 200g miešanej zeleniny, ale som spokojná, Varím veľmi málo mäso, ani dedko ho nemá rád, tak robím veľa dusenej zeleniny aj zapekanú . Ale hlavne , ku každému jedlu šaláty. Verím, že sa mi pomaly podarí dostať na moju vysnívanú váhu. Ešte raz ďakujem za túto možnosť.

  14. Anka 31. mája 2014

    Mám len jeden dotaz, čo je to seitan. Prosím dajte mi vedieť ďakujem.

  15. Miro Veselý 31. mája 2014

    Anka: https://www.google.sk/search?&q=seitan

  16. Anka 1. júna 2014

    Ďakujem , už som našla, skôr som sa opýtala ako rozmyšľala, ďakujem.

  17. Katka 20. novembra 2015

    Dobrý deň. Snažím sa dodržiavať Vaše pokyny a rady už 8.deň. Aj napriek tomu, že som si sladkosť dala každý deň, už po 4. dni som cítila rozdiel a na 5. deň som mala o 1kg menej.Aj manžel a kolegyne si to všimli. Som veľmi rada. Ďakujem.

  18. Miro Veselý 20. novembra 2015

    Katka som rád, že sa vám darí, rady ktoré tu dávam sú overené aj v dlhodobom nasadení. Držím palce.

  19. imen 24. januára 2016

    zdravym pan miro;citam si tu o vode.akurat som dopila flasu nebublinkovej vody a aj ma zarazilo ze ma tabulku.denne jej vypijem aj 3 litre.myslela som si,ze voda neobsahuje nic.z chemije som bola vzdy blbec,skusim to tu prelozit z tej mojej francuzskej tabulky.mg na liter.
    calcium 82
    magnesium 7,4
    sodium 7,3
    k+ 1,9
    hco3 263
    so 4 2 18
    ci 14
    no3 3,9
    f 0,3
    dakujem za vasu skoru odpoved
    ak nieje tato dobra,ktoru mam pit.
    z vodovodu ak nalejem do pohare,vselico v nej plave.

  20. Miro Veselý 24. januára 2016

    Pitie minerálok pro chudnutí môže byť nepríjemné vtedy, ak obsahujú viac sodíka. Všeobecne sa odporúča minerálky piť skôr výnimočne. Pokiaľ sú to stolové vody tak je to v poriadku, ale aj tak je čistá voda asi lepšie riešenie a aj lacnejšie – ušetríte mesačne možno aj 10 či 20 eur. Na zlú vodu z vodovodu pomôže použiť vodný filter.

  21. Kristina 23. augusta 2016

    Dobrý deň Pán.Miroslav
    Mám takú otázočku na vás.Zacala som sa stravovať podľa vás,asi týždeň už.Ja vo všeobecnosti so zeleninou problém nemám milujem ju.Skor sa chcem opýtať že či je nutnosť ju zjesť pred jedlom.ja to dokážem skôr spolu zajedať lebo mi to tak chuti,neovplyvnuje to moju porciu len to tak mám rada.teraz najnovšie si chcem kúpiť spiralizer na zeleninku.Dakujem pekne ,a odpoveď vopred.a čo sa týka sladkosti no tie úplne vynechávam akurát vtip je v tomto že mojím povolaním je cukrarcina tak to mám ťažké nakoľko som ešte v štádiu postavenia sefcukrara ?

  22. Miro Veselý 24. augusta 2016

    Kristina ak naozaj dokážete zeleninu zjesť na konci jedla a neovplyvní to porciu jedla, potom ju pokojne môžete jesť na konci. Vyskúšate a uvidíte. Žiaľ, pokiaľ ide o cukor, tak to je vážnejší problém. Tam aj pomerne malé množstvo môže úplne zastaviť chudnutie. Ak musíte ochutnávať, tak neviem poradiť. Vypľuť sa to asi nedá.

  23. Milan 4. januára 2017

    Super článok

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: