Čo zmeniť pri jedení, aby ste chudli?

Teraz vám dám niekoľko tipov, ako zmeniť svoje správanie pri jedení. Možno vám tieto rady pripadnú príliš úzkostlivé, ale práve dôslednosť a disciplína vám pomôžu k úspechu. Berte vážne aj zdanlivé maličkosti.

Nejedzte z hrnca

V prípade, že zaútočíte na plný hrniec jedla, neviete, koľko ste vlastne zjedli. Hrozí, že zjete viac, než ste pôvodne chceli. Je dôležité, ak si zvyknete aspoň spočiatku každú porciu, ktorú idete zjesť, odvážiť a umiestniť na tanier alebo do ruky. Tak, aby ste dokázali povedať: Takto vyzerá porcia, ktorú idem zjesť, má takúto hmotnosť. Psychológ by vám určite povedal, že aj estetická stránka, to, ako pokrm vyzerá, je dôležitou „maličkosťou“.

Napríklad rezance s makom výdatne poliate maslom a pocukrované som jedával vždy len z hrnca a nebolo tej sily, ktorá by mi bola zabránila prestať jesť, kým nenarazím dno. Nebolo možné odtrhnúť mňa ani môjho papagája od tej dobroty. Energetický príjem, ktorý mi taká akcia zabezpečila, bol taký vysoký, že by bol stačil aj na niekoľko dní.

Na množstve záleží

Po zle zvolenom obede budete oťapení. Zbytočne! Potom – vinou toho istého obeda dostanete ukrutnú, neovládateľnú chuť na nejaké sladkosti (hypoglykémia). Dáte si tyčinku, ktorú ste vôbec neplánovali. Ste na seba nahnevaní, lebo už vidíte, že ste pojedli zbytočne veľa – všetko len pre ten „blbý“ obed!

Nemaškrťte

Radi maškrtíte? Aj ja. To je celkom normálne. Sladkosti milujú deti aj dospelí. Maškrtia nielen ľudia – skúste sa spýtať majiteľov psov, či im chutia sladkosti. Chovateľov koní, či by kôň pohrdol kockami cukru. Spýtajte sa majiteľov papagájov, ako nepríčetne sa vtáky dožadujú piškót. Ani zajac chovaný v domácnosti nebude chcieť nič iné, ako čokoládu. Ak ju nedostane, pôjde trucovať.

Keď môj papagáj zistil, že sa dostane ku sladkostiam, rezňom a iným dobrotám, začal odmietať vtáčí zob. Nejaké obyčajné zrno ho už nezaujímalo. Čakal, kedy prídem s doboškou v ruke. Z nej sa už ponúkať nechal. Hneď bral s očividnou chuťou. Niečo podobné sa deje s nami, ak sa stravujeme priemyselne vyrobenou stravou intenzívnej chuti.

Človek pri opakovaní otupie a potom žiada viac a viac. Volá sa to prah tolerancie. Nastriekate sa voňavkou a za chvíľu ani neviete, že ju na sebe máte. Tak frknete ešte trocha. A o chvíľku už zas nič necítite. Ľudia okolo vás už omdlievajú, ale vy už svoju vôňu necítite. Rovnaké je to aj s inými zmyslami. Vyjdite z tmy na svetlo a oslepí vás. Chvíľu budete žmúriť, ale potom sa rozkukáte a už vidíte normálne.

Aj so sladkosťami je to podobné. Stačil by kaleráb, aj ten je jemne sladký. Ale banán je lepší. Bonboniéra je ešte sladšia. Časom si na sladkosti zvyknete a začnete si vyberať. Málo sladké banány vám už ani nebudú chutiť, lebo váš prah tolerancie sa zmenil. Už ste privykli na presladené zákusky, na príkru čokoládu. Už vám nechutia nejaké otupné somariny typu ovocie, zelenina – takmer bez chuti, stvorené lakomou prírodou. Chcete koncentrát. Cukor, med. Veľa! Už ste pocitovo závislí – ak máte cítiť chuť, musí byť silná. Čiže umelá.

A vy tú chuť cítiť chcete! A tak platíte výrobcom za to, že môžete jesť potraviny, ktoré vám chutia až tak, že sa nimi dobrovoľne a radi napchávate, aj keď vaša osobná váha dávno a drzo ukazuje trojciferné čísla.

Aj človek s bežne dostupným IQ vie, že ak zje veľa sladkého, bude rýchlo priberať. Aj človek s desiatkami kíl nadváhy to vie. Napriek tomu papá a papá a priberá. Vidí to, vie to, no nedokáže prestať. Mnohí z nás sú ochotní položiť svoj život a zdravie za pohodlie a sladkú chuť. Síce ho položíme pomaly, ale zato s vedomím, že práve jedenie sladkostí má na svedomí kilá tuku, čo nás zaťažujú.

Mnohí učia závislosti na sladké koncentráty aj svoje deti. Čo tam po tom, či je sladkosť zdravá? Hlavne, že im tak chutí. Sladkosti používame ako tradične „overený“ darček. Čo by ste zobrali deťom do rodiny, kam idete na návštevu? Cukríky. A domácim bonboniéru s fľašou. A tak sme si prakticky rovní s takým psom, papagájom, či koňom. To zvieratko totiž nevie, že to, čo mu tak chutí mu môže veľmi ublížiť. Nespojí si to. My to vieme, a nič nám to nie je platné…

Vyhýbajte sa čokoláde

Mnoho ľudí miluje čokoládu, niektorí si dokonca myslia, že sú od nej závislí. Kvalitná čokoláda obsahuje fenyletylamín, ktorý vyvoláva príjemné pocity. Preto má závislosť na čokoláde aj istý chemický podklad.

Vyhýbajte sa jedeniu čokolády. Ak už máte veľkú chuť, dajte si kvalitnú, značkovú (áno, tú najdrahšiu) čiernu čokoládu s vysokým percentom kakaa – čím viac kakaa, tým lepšie. Je síce horká, ale je zdravšia ako mliečna čokoláda. Vyhýbajte sa jedeniu lacných čokolád, spravidla obsahujú veľmi nekvalitný, pre zdravie rizikový tuk. Nejedzte čokoládové tyčinky, bonboniéry a radšej ani mliečne čokolády. Ak už musíte jesť čokoládu, najskôr si dajte porciu zeleniny s čistou vodou.

Nejedzte sladkosti

Sladké potraviny sa o našu priazeň uchádzajú agresívnym spôsobom. Nielen že sú veľmi chutné, ale sú všade – trčia na každom pulte a aj pri pokladniciach. Ak im však dokážete odolať, škodu bude mať jedine výrobca.

V období chudnutia sa vám neoplatí jesť sladké! Možno si teraz hovoríte, že je vylúčené, aby ste si predstavili svoj život bez sladkostí, malinoviek, či rôznych napolitánok a koláčikov. Sú predsa také dobré a ak ich nebudete mať, diéta by vám tak zobrala aj tú „poslednú“ radosť zo života. Áno, sladkosti sú práve tou poslednou radosťou, ktorú by sme mali mať v živote. Lepšie je mať iné zdroje potešenia. (A nemyslím tým slané potraviny!) Len kvôli „tomu okamihu“, „sladkému momentu“, „chvíli blaha“, na ktorej stavia aj reklama na mnoho sladkostí, si zbytočne zabrzdíte svoje chudnutie.

Pozor na sladké nápoje

Vravíte, že ste za poobedie stiahli len jednu dvojlitrovú fľašu skvelej sladkej žbrndy? To poznám. Píjaval som ju tiež. Je to zhruba 3 500 kJ energie. Nečudo, že sa pri takom „pitno-stravnom režime“ tak utešene priberá. Rôzne sladké 100-percentné džúsy, nektáre, koly, rôznofarebné sladké vody majú dve vlastnosti:

  • Jeden pohár nestačí.
  • Vykrmujú, ale nezasýtia a nevyživujú.

Preto je rozumnejšie tieto nápoje nemať vôbec poruke. Pite čistú vodu.

Čo s dobrotami? Zrušiť, či nahradiť?

Kto chce schudnúť, musí drasticky obmedziť, alebo radšej úplne zrušiť jedenie mnohých jedál, ktoré sú energeticky príliš výdatné. Ako sa však zariadiť? Úplne sa vzdať všetkých dobrôt? Navždy? Čokoládky, bonboniéry, keksy, čipsy, klobásky, koža z grilovaného kuraťa sú predsa také dobré. Chcenie je silné. Práve ono chcenie však neraz ovláda životy tučných ľudí

Mnoho ľudí by síce chcelo schudnúť, ale skúšajú nájsť nejaký kompromis, ako by obabrali zásady racionálnej výživy. Hľadajú neexistujúcu cestu, ako jesť diétne a zároveň nediétne. Žiaľ, neexistuje zdravá klobása tak, ako neexistuje netučný tuk. Čo s tým urobiť?

Povedzte si v duchu, že ste chorí chorobou zvanou sklon k priberaniu. To je choroba, ktorá sa dá riešiť len tým, že úplne vynecháte sladké a mnoho druhov chutných, mastných jedál. Čím skôr a prísnejšie si dokážete zakázať to, čo vás tak doguľata vykŕmilo, tým skôr sa vám podarí schudnúť. Ak vám ten postoj vydrží, tak zostanete chudí.

Náhrady či iná cesta?

Sviečková na smotane s knedľami je jedlo, ktorého energetická hodnota je pomerne vysoká. Niektorí kuchári skúšajú, ako by sa to dalo obabrať. Miesto smotany jogurt. Miesto bielej múky v knedli celozrnná. Pokusy „nadstaviť“ nevhodné zložky jedla niečím diétnym však nezvyknú dopadnúť najlepšie. Jedlá starých materí mali svoju chuť. Nadstavené to už je len taký odvar. A tak človek, ktorý pije umelo sladenú kávu s mliekom vlastne stále jatrí ranu. S cukrom by bola lepšia, so smotanou úžasná…

Ako sa zbaviť závislosti od maškŕt?

Musíte úplne prestať jesť sladké jedlá a čo najmenej soliť. Hovorím o úplnom vynechaní. Bez výnimiek. Takáto „diéta“ vám asi mesiac nebude vôbec chutiť. Vydržte! Po ďalších týždňoch si vaše telo začne zvykať na nové, jemnejšie chute. Odrazu nájdete nový svet pestrých chutí, ktoré sú oveľa bohatšie. Ak potom ochutnáte bežnú potravu, aká vám predtým chutila zistíte, že je presladená alebo presolená.

Asi po dvoch mesiacoch „diéty“ bez výrazných chutí zistíte, že na sladkosti už vlastne nemáte tak veľkú chuť. A zrejme si budete musieť zapínať opasok o dierku tesnejšie. Navždy vám asi ostane chuť na sladkosti. Ale ak odoláte, zostanete štíhli.

Čo ak zlyháte?

Človek robí chyby. Ak sa na návšteve nezdržíte a zjete celú tortu, nesprobujte sa čokoľvek si vyčítať! Neordinujte si nijaké protiopatrenia ako hladovka, či posilňovňa za trest. Nič si nevyčítajte. Povedzte si, že človek je nedokonalý a omylný tvor. Zmierte sa s tým, že ste dnes prijali viac potravy a pokračujte v programe rovnako, ako keby sa nebolo nič stalo. Nijaké odrieknutie si večere, či nebodaj hladovka na druhý deň! Občasné prekročenie energetického príjmu vám váhu vôbec neohrozí. Dôležité skôr je, aby vás takáto nehoda neodradila v chudnutí. Ak máte ísť s kamarátmi opekať rebierko, choďte. Ak ste pozvaní na zabíjačku, nie že tam predvediete pôst v praxi! Tu a tam si môžete dovoliť zjesť aj menej vhodné jedlo. Užite si ho! Dajte si pár dní predtým aj potom probiotiká vo vyššej dávke a následky budú minimálne. A tešte sa, že nabudúce, trebárs o pol roka, si doprajete výnimku znova.

12× koment k článku Čo zmeniť pri jedení, aby ste chudli?

  1. tonka 2807 hovorí:

    Mily miro chcem sa opytat co dalej lebo ja uz tomu nerozumiem.Cely zivot som bola ako sa hovorilo dobre zivene dieta nie priliz chude nie obezne take akurat. Potom som zacala priberat a zistila som ze velmi rychlo a bohuzial furt mam nabeh.Pred 5 rokmi som velmi striktnou zmenou stravy schudla 17kil jedla som len 1 denne salaty a ryby potom som pomaly pribrala 3 kila takze teraz pri vyske 163 cm mam 58kil citim sa zle lebo ked mam 54kg je mi omnoho lepsie stale sa zdravo stravujem samozrejme niekedy neodolam sladkostiam ale v norme beham 5krat tyzdenne hodinu a dalsiu polhodinu posoilujem brucho neviem sa nijako zbavit 4 kil prosim porad co zmenit ja uz som preinformovana vsetkymi informaciami DAKUJEM

  2. Miro Veselý hovorí:

    tonka ak si preinformovaná, tak naozaj neviem, čo poradiť. Iste vieš, že na chudnutie odporúčam racio stravu a cvičenie tak, aby sa to dalo udržať trvale. Ak to nepomáha tak sa treba poradiť s lekárom.

  3. Vivushka hovorí:

    Mirko, ďakujem za všetky Vaše písmenká. Dali ste mi “chuť do života” :-) .
    Za posledný polrok som pribrala 8 kg a necítim sa s nimi dobre. Vďaka Vám ale viem, že sa nemusím trápiť drastickou dietou, čo je pre mňa veľmi pozitívne. Stačí znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie, čo nie je také ťažké :-) . Ďakujem. Už teraz plánujem zoznam zmien :-)

  4. EVA hovorí:

    Citala som že nemáme solit,pýtam sa v ktorých potravinách je jod v tom prípade trpí štítna žlaza .Dakujem

  5. Miro Veselý hovorí:

    EVA kvôli jódu sa jedia hlavne morské záležitosti, alebo užívajte prípravok kelp. to sú sušené morské riasy. Je dobré predtým sa poradiť u lekára.

  6. Jana hovorí:

    Mirko, mám taký pocit akoby sa z potravín z nízkym glykem.indexom nedalo skoro nič uvariť, či pripraviť. Asi sme všetci zvyknutí na klasické jedlá a toto bude ten najväčší – ako pripravovať jednoducho a chutne jedlá z tak malého výberu vhodných potravín. Poradíš ?
    Ďakujem Jana

  7. Jana hovorí:

    V jedálničku sú vymenované iba potraviny a ich hodnota, ale poraď ako podľa toho variť. Ďakujem Jana

  8. Miro Veselý hovorí:

    Jana existujú na trhu kuchárske knihy na varenie podľa glykemického indexu, mrknite do niektorej (glykemická kuchařka tuším). Okrem toho dá sa variť aj v kombinácii napríklad zelenina + trocha celozrnných cestovín + nejaké tie kuracie prsia sú celkom v pohode. Aj keď cestoviny samotné by boli problém, v kombinácii sa dajú použiť. Hlavne to nesmieme robiť ako v závodnej jedálni, kde zemiaky, či ryža tvoria hlavnú časť jedla. Hlavná nech je zelenina a príloha (sacharidy) potom môžu byť takmer akékoľvek.

  9. Nikola hovorí:

    Mily Miro, minuly rok v juni som zmenila stravu, zacala cvicit, schudla som 10kg ale moje chudnutie sa zastavilo, stale preslapujem na mieste, raz +kilo raz -kilo a stojim, na centimetre som schudla 20cm cez brucho a 30 na bokoch a tie stale idu dole, no kila nic, ako mam zmenit jedalnicek aby som opat zacala chudnut? sportujem kazdy den okolo 40minut niekolkokrat do tyzdna hodinu a pol…

  10. Miro Veselý hovorí:

    Nikola na takú otázku vám nevie odpovedať nikto. Aj keby bol uvedený vek a ďalších možno 20 podrobností aj tak by to nebolo ľahké. Ak ale ide dole brucho tak to je znak že je všetko v najlepšom poriadku. Je možné, že jediné čo sa vám dá napísať je gratulácia k pekným výsledkom.

  11. Ondrej hovorí:

    Zdravím ťa Miro.Začal som chudnúť podľa tvojích rád,tvoja kniha Ako som schudol 35kg je výborna. Pači sa mi aj kalkulačka na vypočet kj. Chcel by som sa opýtať, či by sa nedala pridat do zoznamu potravina vlastná, kde by som zadal hodnoty tuku,sacharidov, bielkovín sam. Dakujem
    Ondrej

  12. Miro Veselý hovorí:

    Ondrej zatiaľ to tam nemám, vlastné potraviny si počítame v kalkulačke papu.xls je tu na stiahnutie. http://www.chudnutie-ako.sk/postup-na-chudnutie/papu-dennik/

Napíšte váš komentár k článku

Tip na knihu

Tento web píše a prevádzkuje © Miro Veselý od 27. 07. 2004 |  mv@mix.sk  |  facebook  |  google+  |  instagram  | 

Dozvedeli ste sa niečo užitočné? Pomôžte vašim priateľom nájsť tieto stránky. Zdieľajte ich.

Ilustračné fotografie pixmac.sk a dreamstime.com a archív autora.