Kniha: Miro Veselý, Ako som schudol 35 kílMotivačné CD: Miro Veselý, Ako schudnúť

Fórum, pokec, diskusiaChudnutie - články o tom, ako schudnúťBMI index kalkulačkaRecepty na varenie Energetické tabuľky potravín

Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.

Pečenie alternatívnych chlebov

Poslaťod Ayleen v 21 Aug 2006, 14:30

Názov témy hovorí za všetko. Dúfam, že sa tu časom zhromaždia recepty na rôzne chleby.
Obrázok užívateľa
Ayleen

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslaťod Ayleen v 22 Aug 2006, 10:12

Ivo: Teraz čítam, že kvások nesmie prísť do kontaktu s kovom ani plastom. Do čoho to zvykneš robiť? Zo 7dl flašky mi to "vykypelo" :-(
Obrázok užívateľa
Ayleen

Poslaťod kaco v 23 Aug 2006, 07:59

ayleen: kvasok obsahuje kyselinu mliecnu a octovu a este nejake dalsie. Takze by nemal prist do styku s latkami ktore by sa mohli rozpustat v kyslom prostredi. Ja pouzivam take kybliky v ktorych sa predava kilove balenie jogurtu. Jogurt obsahuje tiez kyselinu mliecnu, tak verim ze vyrobca to ma nejak odskusane :-)
Napr nadobky v pekarnickach byvaju hlinikove, ale maju povrch z nejakej tej rezistentnej hmoty, teflon?, ci tak nejak. Takze je dobre davat pozor aby sa neposkrabal
kaco

Poslaťod Ayleen v 23 Aug 2006, 08:55

kaco: Ja som myslela, že či by mu nevadilo, ak by som ho založila do zrezanej minerálkovej fľaše.
Kilový jogurt? :jo Videla som najviac nejakých 400g.
Obrázok užívateľa
Ayleen

Poslaťod Ivo v 23 Aug 2006, 15:10

Ayleen: Robím ho do 2 litr. plastových fľaší z limonád. Plním ich len do 2 tretín, lebo keď kysne, tak aj rastie. Fľaše nezrezávam, len keď kvások kysne tak vrchnák nezatváram, aby mohol unikať kysličník. Kváskový chlieb kysne asi 2x dlhšie ako z drožďového cesta a nie každému chutí. Kto má rád ražný chlieb tak mu táto chuť neprekáža.
Ivo

Poslaťod Ayleen v 23 Aug 2006, 18:16

Ivo: Ražný chlieb mi chutí. Tak skúsim vyrobiť kvások a uvidím. Dvakrát dlhšie je asi koľko? 90 minút?
Obrázok užívateľa
Ayleen

Poslaťod Ivo v 23 Aug 2006, 18:48

Ayleen: Podľa toho kde (v akom teple) to necháš kysnúť. Pokiaľ to máš v teple tak asi 2 hod. Recept na kváskový chlieb je jednoduchý. Skús najskôr spraviť pšeničný alebo ražný a potom to skús s inými múkami. Aj príprava kvásku je jednoduchá.
Ivo

Poslaťod dasenka v 24 Aug 2006, 08:53

IVO: V tom obchode pri galerii som nasla celozrnnu muku raznu, ale nebola v tych platenych vreckach ako si pisal. V tych tam maju balene po 1,5 kg ale grahamove muky. Neviem ci je to to iste ako celozrnna ale nemyslim si to. Kupila som si tam take 400 g balenie tej raznej muky. Co si o tom myslis ty?
Obrázok
Vek:32, vyska 160 cm
Predporodna 20.04.2010 = 80kg
Po porode 3.05.2010 = 70.2kg
30.8.2010 vaha 62.6kg
Medziciel 20.09.2010 = 61kg
Ciel maj 2011 = 55kg
Obrázok užívateľa
dasenka

Poslaťod Ivo v 24 Aug 2006, 09:42

dasenka: Je tam nejaký malý rozdiel. Ja kupujem celozrnnú. Tá predajňa je strašne zle zásobená a tovar má predražený. Tie múky sa tam ale ešte opláca kúpiť. Čo ideš piecť?
Ivo

Poslaťod Ayleen v 24 Aug 2006, 09:53

Ivo: Kvások mám dnes druhý deň, takže ešte dva. Potom skúsim žitno-pšeničný, asi pol na pol. A potom sa ozvem :-)
Dnes večer skúsim v pekárničke tvoj chlieb, suroviny mám všetky, kúpila som aj Kypriaci prášok bez fosfátov. budem robiť iba zo 1/4 dávky, jednak aby sa mi to vošlo a jednak nečakám, že to vyjde hneď na prvýkrát.
Obrázok užívateľa
Ayleen

Poslaťod Ivo v 24 Aug 2006, 10:10

Ayleen: Zistil som, že ten kypriaci prášok je tom úplne nanič. Stačí sóda. Práve sa mi zdá, že s tým kypriacim práškom je to ešte horšie. Ak ideš robiť ten nekysnutý chlieb, tak si cesto radšej vymies v rukách.

Recept na kváskový chlieb je jednoduchý. Ja ho robím takto:
1/2 kg ovsených vločiek
1/2 kg pšeničnej celozrnnej múky
1 liter kvásku (dávam pšeničný, ale ide to aj s ražným)
1-3 dcl vody (podľa toho aký je hustý kvások)
2 lyžičky soli
2 lyžičky rasce (môže byť aj koriander alebo fenikel)

Vykysne to v teple za 1-2 hod. Pečie sa to vo vymastenej forme alebo v kvetináči. Cesto sa počas kysnutia a pečenia stáva redším a musí sa to preto piecť vo forme, lebo by sa chlieb roztiekol.
(Ak chce niekto piecť v kvetináči, tak ho najskôr vymastiť a 1/2 hod vypáliť v rúre na 250°C. Strašne to dymí.) Pri pečení v rúre sú vhodné 2 veľké formy na biskupský chlebíček. Cesto sa dáva len do polovice formy a vykysnuté je, až je jeho objem dvojnásobný.

Popremýšľaj a iste sa to dá upiecť aj v pekárničke.
Ivo

Poslaťod dasenka v 24 Aug 2006, 11:34

Ivo: Idem skusit ten tvoj nekysnuty chlieb, tak som nevedela ci sa mi to podari, ked som nekupila muku tu v tych platenych vreckach...
Obrázok
Vek:32, vyska 160 cm
Predporodna 20.04.2010 = 80kg
Po porode 3.05.2010 = 70.2kg
30.8.2010 vaha 62.6kg
Medziciel 20.09.2010 = 61kg
Ciel maj 2011 = 55kg
Obrázok užívateľa
dasenka

Poslaťod Nyna v 24 Aug 2006, 12:12

Ivov chlieb je super, piekla som ho uz viackrat a postupne som sa prepracovala od dvoch mensich bochnikov (ktore sa az tak uplne neprepiekli), cez bochnicky a rozky (lepsie) a momentalne robim take rozko-placky.
maju na vysku tak 1,5cm, po upeceni su vynikajuuuuce, chrumkave a prepecene.
su vyborne na cesty, nedrobia sa a nemusim ich krajat, staci len rovno na ne nieco natriet.
Nyna

Poslaťod Ivo v 24 Aug 2006, 14:12

dasenka: Podarí. Nemá prečo sa nepodariť. V najhoršom prípade (si z Martina) by som si na Teba našiel čas a upiekli by sme ho spolu.
Ivo

Poslaťod Ayleen v 24 Aug 2006, 14:39

dasenka: To, ako je balená múka ti neovplyvní kvalitu chleba :-)
Obrázok užívateľa
Ayleen

Ďalší

Späť na Čo jesť?

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: MSN [Bot] a 5 hostia

hore na stránku

samej to ide ťažko
misela: dnes som rano bola u lekarky na preventivke, krvi a sone.krvne testy z minula dopadli vyborne, ukazkové vysledky cukor, cholesterol, pecenové testy.ma pochvalila a povedala, ze vyzeram dobre a zdravo.

samej to ide ťažko
misela: pondelok 6. 9. 2010 uz sa zacinam dostavat do starych kolaji.prijemna zmena bolo odpoludnie stravene na chalupe a pri zbere orechov som si ich par ocistila aj do bruska.milujem cerstvo otrhnute.

Jesenna MOBILIZACIA 6.9.-6.12.2010
jaro: pred tromi mesiacmi som mal o 5 kil menej, tak preco nemat o tri mesiace 6 kileciek dole? stoothsmile stoothsmile Moja pondelkova vaha bola 91. Odvtedy uz.

samej to ide ťažko
misela: mimka, teraz som mrkla na stranku.uz ich tam nemaju.boli zlacnené a vo vypredaji cislo 44/46 a mozno by som brala trochu uzsie stehna, som zvyknuta na obtiahnute gate, to je.

Snáď to zvládnem aj ja...
culinka: culinka: moje obedy vieš čo prevažne ryža+maso, zemiaky+ryba, cestoviny+tunia, cestoviny+cottage, ryžy+soja, ryža+masko+tofu, a k tomu zeleninu surovú alebo mrazenu wok. ja tu zas až tak dlho nie som tak neviem čo.

samej to ide ťažko
misela: tini, spatne zvazovanie.kruci zas som celu noc nespala po sokujucich sms-kach, uvazovala som a hladala riesenie, ci odpovede na otazky. a dnesny telefonat ma snad vrati nazad.potrebujem silu a snad.

hore na stránku

tento web prevádzkuje © miro veselý

svadba  |  reality  |  erotika  |  práca  |  probiotiká  |  zoznamka  |  digi-foto  |  chcem.info

TOPlist