Ak chceš schudnúť, čisti!

Zelenina je zle zabalený tovar. Keby som robil recenziu na kaleráb, dostal by veľmi málo bodov za obal. Pri jeho čistení mám dve možnosti.

  • Čistiť veľmi šetrne a pomaly. To je na šľaktrafenie. Odpad je síce malý, ale dlho trvá, kým sa v mojich nešikovných rukách zablatený kaleráb, mrkva, či zeler zmení na požívatinu.
  • Čistiť nahrubo, rýchlo. Tu mi zas je ľúto veľkého odpadu, zelenina je drahá a nemám rád, ak jej polovicu musím vyhodiť.

A to už radšej ani nejdem hovoriť o takom karfiole, či brokovnici, ktoré sa neraz hemžia húsenicami. (Slovo brokolica sa mi nepáči.) Všetko sú to nešikovné obaly, ktoré treba umyť, čistiť, niekedy ešte raz umyť a aj potom aby človek dával pozor, kedy z takej reďkvičky vypadne rozospatý červík a prídu ma zatknúť kukláči zo slobody zvierat, z ktorých sa vyliahnu zelení.

Zato taký banánik! Ten chytím, za 4 sekundy je olúpaný a už ho aj spásam. Lenže s banánikmi sa chudnutiu veľmi nedarí.

Zelenina je preto nepríjemným tovarom. V skutočnosti je to len neergonomicky zabalená voda – veľkú časť zeleniny tvorí práve ona. To pocítite už pri opičích cvikoch, kedy s rukami natiahnutými, ako ako šimpanz nesiete z obchodu igelitky ťažké, ako menšia nadváha. Pár kíl zeleniny sa po ošúpaní zje, ako nič a zajtra môžete znova naťahovať taškám uši na prasknutie.

Ale sľúbil som, že odhalím pravdu o nejedení zeleniny. Áno, takže k veci.

Človeku sa nechce. Ak je na výber, dáme si čokoľvek iné, len nie zeleninu. Banán, rožok, mandarínku, alebo sušené hrozienka. Predstava čistenia zeleniny je nevábna, ešte horšie je spraviť šalát. Fuj, to je robota, k tomu aj kopa odpadu. A zelenina mi preto preventívne ani nejde na chuť.

No ak niekomu pred nos predložíte tanierik už očistenej zeleniny, ani sa nevzdialite a už ochotne chrumká ako zajac.

Práve v tom je možno ukryté tajomstvo chudnutia. Prinúťte sa očistiť si zeleninu! Zjedzte jej denne pol kila (minimálne) a viac, najlepšie pred každým jedlom aspoň jeden kus.

Zelenina je pri chudnutí silný spojenec. Ale chce to trocha zeleninového porna. Vyzliecť ju pekne donaha.

Chcete schudnúť? Tak potom sa láskavo obťažujte čistiť si denne zeleninu. Keď už je poruke a načistená, zjete ju. A keď ju zjete, zasýti vás. O to menej zjete nezmyselných jedál. Očistená a nakrájaná zelenina sa ľahko zabalí do igelitového vrecka. Môžete ju mať v aktovke, v aute, v práci, na výlete. V prípade, že ste ju nedojedli, dá sa minúť večer. Ak si chcete dať ku obrazovke niečo na chrumkanie, pre proces chrumkania je v podstate jedno, či chrúme pašternák, alebo čipsy. Chrúme oboje. Z jedného sa tlstne. Z druhého schudnete. Voľba je na vás.

 

Komentáre k článku: Ak chceš schudnúť, čisti!

  1. ERJONA 29. mája 2008

    mirko a ked tej zeleniny zjem viacej ako pol kila za den,,,robi to nejaky rozdiel pri chudnuti, alebo radsej sa mam pridrziavat ten dennej norme,,,

  2. Miro Veselý 29. mája 2008

    Viac sa dá, ale nie oveľa viac, priveľa vlákniny nie je tiež dobré. Do toho kila za deň by som sa nebál ísť, je to pár paradajok a kaleráb ako nič…

  3. zuzi 12. júna 2008

    mirko, co mam robit, ked mi kalerab, karfiol, paprika a redkovka velmi zatazuju zaludok. Mam ich rada, ale potom ten tazky balvan … A len na mrkve nevydrzim.

  4. Miro Veselý 12. júna 2008

    zuzi poraď sa s lekárom. záťaž je široký pojem, nedá sa radiť naslepo.

  5. zuzi 14. júna 2008

    Mirko, lekárov nemám veľmi rada, ale asi mi iné nezostáva. Dík za ochotu.

  6. diuska123 10. augusta 2008

    JEDNA OTAZOCKA, AJ ZEMIAKY SU ZELENINA VSAK?! TAK AK CO POVIETE NA UVARENE (nie rozvarene) ZEMIAKY , PRIBERIEM CI NIE?

  7. cibulka 28. augusta 2008

    diuska: zemiaknie je zelenina, je to sacharid

  8. Feshi 18. januára 2009

    vazila som asi 64kg k vyske 158cm to bolo dost a necitila som sa ok.Schudla som vsak po rozchode s partnerom-stres robi svoje.Ale ani neviem ako skocilo mi par kg spat,neskor po 90dnovej diete a nasledne po očistnej diete som schudla na 54kg udrzala som si ich asi 3 mesiace.Ale potom sa mi par kil vratilo.Mam pocit,ze stale na mna utoci jojo efekt. Precitala som si tieto vase rady a skusenosti a vyskusam to znovu. :)

  9. Andrea 10. februára 2009

    vadi ked jem tu zeleninu samotnu? myslim, napriklad na veceru (o siestej), ze si dam 1 mrkvu, 1 papriku a 3 male redkovky…

  10. mici 5. júla 2009

    ked som sa rozhodla ze budem vegetarian ako mam nahradit alebo cim zivocisne bielkoviny ???
    a tie racio chlebicky a podobne su dobre na chudnutie alebo nie_ =) dakujeeeeeeeem

  11. Miro Veselý 5. júla 2009

    Ak sa rozhodnem byť vegetarián, niečo si o tom asi najsamprv prčítam.

  12. deni 21. novembra 2009

    schudla som 36 kil za 6 mesiacov ale uz sa mi nejak nedari a schudla som tak ze som bola na lieceni a tam som zacala dietu bez zivocisnych tukov pokracujem v tom nadalej iba obcas si dam morcacie alebo kuracie prsia pohyb mavam 3-5 krat do tyzdna fitko,plavania ,domaci bycikel poradte mi ako znova nastartovat chudnutie zacina ma to odradzovat cukry som vynechala uplne a chlieb tiez

  13. magdus 24. novembra 2009

    Chcem sa spytat – Ja jem zeleninu s jedlom, Vzdy pises, ze sa ma jest pred jedlom, ale akosi mam potom pocit a aj obavy, ze si potom vela nalozim a tak si napcistim kopec zeleniny a do toho „fuknem“ jedlo, samozrejme len mali porciu, Chcem sa preto spytat, ci sa moze jest zelenina pocas chudnutia spolu s jedlom? Vdaka

  14. Miro Veselý 24. novembra 2009

    Môže. Jej úloha je vyplniť.

  15. minusdvanast 30. januára 2010

    zemiak je síce sacharid, ale na rozdiel od múky neobsahuje lepok

    dať si menšie množstvo aj so šupkou je asi iné ako chlieb a cestoviny

    ja hlasujem za zemiak do každého zeleninového šalátu aspoň jeden
    a začať s jedným alebo dvoma druhmi zeleninky a postupne niečo pridať, namiesto sladidla jablčko aj so šukpou, trochu olivového oleja ak už ste si zvykli na jeho výraznú chuť a trochu citrónovej štavy urobí z každej zeleniny skvelé jedlo

    aj dusená zelenina je zelenina, aj vysmážaná keď už tak, aj grilovaná je skvelá,

    ale nemám rada, keďsa karfiolová kroketa nazývam rezňom, keď obilninové opekačky sa nazývajú fašírkami,
    a tak podobne, to je podľa môjho názoru nedospelosť,
    ak chcem jesť tofu ta viem prečo ho chcem jesť a ak chcem bravčové stehno tak si musím byť vedomá toho čo robím

    a ak si spravím tiramisu, tak maximálne surové vajcia nahradím šľahčkou, a nebudem dezert z kyslej smotany nazývať tiramisu na slovenskú peňaženku

  16. Evina 16. júla 2010

    Miro, a to je to cistene zeleniny az takou nevyhnutnostou? Nudna, otravna a neprijemna cinnost, ako sam pises. Ja pritom jedavam vela zeleniny aj bez supania, napriklad paradajky, papriku, uhorky, proste umyjem, nakrajam a papam. Ale ani mrkvu, redkovky ci karfiol necistim, jem aj so supkou, nevadi mi to a citala som, ze najviac vitaminov sa nachadza prave pod supkou.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: