Nechcem jesť zdravo, len málo

Kým som bol tučný, rád som jedol. Jedlá, ktoré som si doprial a vďaka ktorým som aj pribral, boli mimoriadne chutné. Nepáčila sa mi predstava, že by som mal rezne nahradiť nejakou trávou. To sa radšej na takú diétu vykašlem – povedal som si.

Možno aj vám sa zdá príliš neznesiteľná predstava vzdať sa chutných jedál, na ktoré ste zvyknutí. Logickým vyústením je nápad jesť to, čo predtým, avšak menej.

Chcem menej

To však nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Bežná , ktorá sa na Slovensku považuje za „riadne“, alebo „plnohodnotné“ jedlo je zle vyvážená. Ako príklad pre názornosť vyberiem veľmi nezdravý pokrm: vyprážaný bravčový rezeň, hranolky. Bežná porcia v reštauráciách má hmotnosť zhruba 150 gramov mäsa aj prílohy. (Skratky znamenajú B=bielkoviny, S=Sacharidy, T=tuk)

hmotnosť B S T kJ
Vyprážaný bravčový rezeň 150 30 42 45 2865
Hranolky 150 6 54 23 1650
Spolu 36 96 68 4515 kJ

Taký obed sa dá zjesť hravo a zásobí nás energiou viac, než hojne. Je jasné, že po takom obede chudnutie nehrozí. Pri chudnutí by obed mal mať energetickú hodnotu okolo 1000 kJ. To však je pri rezni s hranolkami problém. Toto jedlo má veľmi veľa energie dodanej z tukov (navyše nie zdraviu prospešných) a zo sacharidov. Obsahuje málo . Ak by sme skúsili zmenčiť porciu tak, aby mala primeranú energetickú hodnotu, dostali by sme sa na číslo 35 gramov.

hmotnosť B S T kJ
Vyprážaný bravčový rezeň 35 7 10 11 669
Hranolky 35 1 13 5 385
Spolu 8 22 16 1054 kJ

Kto ste si už vážili potraviny viete, že 35 gramov rezňa je tak zúfalo malý kúsok, že si ho dáte celý do úst. Aj hranoliek je pri tejto hmotnosti len niekoľko. Taký „obed“ by sa dal podávať na tanieriku určenom pod šálku na kávu. Energeticky by to síce bolo OK, ale ľudsky to je nepoužiteľné. Po takom obede budete veľmi hladní. A podľa správnosti by ste ďalšie 3 hodiny nemali jesť. To sa však nedá vydržať. Možno by sa to dalo zvládnuť pár dní, ale malo by to následky. Taká diéta sa nedá dlhodobo vydržať – človek by bol čoraz viac zlostný, trpel by „záchvatmi“ chuti na sladkosti a viac-menej pravidelne by sa obžral.

Jedlá, ktoré sa dajú označiť ako nezdravé, sú pre redukčný režim veľmi nevýhodné. Stačí ich zjesť veľmi málo, a dosť – viac už nesmiete. Je celkom jasné, že ak si dáte na obed svoje obľúbené jedlá v malom množstve, nezasýti vás to, iba prijmete energiu. Obed zložený s kusa kože stehna z grilovaného kuriatka, dvoch lyžičiek vášho obľúbeného sladkého pudingu a pol litra koly vás neuspokojí.

Za chvíľu ste zas hladní – a čo teraz? V tele už máte obedový prídel energie, čokoľvek ďalšie zhltnete, bude treba buď vyšportovať (komu by sa chcelo, všakhej? Ak by ste chceli úplne spáliť energiu z rezňa s hranolkami, museli by ste v kuse hodiunu a pol bežať…), alebo sa zmieriť s tým, že dnes ste zas neschudli.

Chcem viac…

Navyše dobroty sa často neporciujú ľahko. Ak mi zmrzlina chutí, neuspokojím sa s jednou lyžičkou, veď je toho celý kilový téglik… Ak máte zjesť s rezňa len maličký kúsok, je tak dobrý, že vás asi zláka dať si viac. Je to predsa ako psovi mucha – poviete si – a ani neviete ako a zjete celú, veľkú porciu…

Skúste si, že to nefunguje…

Diétu môžete pokojne zahájiť iba ráznym znížením porcií vašich obľúbených jedál. Myslím si však, že po pár dňoch zistíte, že vám taký stravovací systém nevyhovuje. Zistíte to tak, že budete stále hladní a čoraz menej často budete mať dobrú náladu.

Skúste potom niektorý z prvkov racionálnej výživy. Nemusíte naraz všetky – veľké zmeny má málokto rád. Skúste k malej porcii „nezdravého“ jedla pridať jeden, dva kusy zeleniny. A pozorujte, čo sa deje. Asi vás príjemne prekvapí, že po takom jedle nebudete dlho hladní – to sa počíta. Na olovrant môžete žalúdok obalamutiť napríklad paprikou a kúskom syra Tofu. Spláchnite to nejakou nesladenou vodou a zistíte, že do večere to dotiahnete vcelku hravo.

Čoskoro zistíte, že sa vám oplatí. Zjete málo energie a pritom budete stále najedení. Navyše začnete chudnúť. A pritom do tela sa dostanú v správnom pomere všetky živiny, ktoré sú potrebné. Príklad, ako na to je v článku „príklad výpočtu a návrh jedál na deň„.

Netreba striktne…

Nemusíte sa zaprisahávať, že už nikdy nevezmete do úst niečo nezdravé. Proste skúste svoj jedálny lístok postupne meniť a pozorujte, čo to s vami robí. Možno zistíte, že potom, čo si dáte nejakú sladkú dobošku, tak o hodinu na to zjete niečo iné, lebo vás premôže hlad. A keď sa to už dozviete, stačí si položiť otázku: oplatí sa mi jesť sladké dobošky? Vďaka takýmto skúškam možno akosi „potichu“ prejdete na racionálnu výživu celkom sami od seba.

Nie preto, že jesť zeleninu a  je zdravé. Ale preto, že sa vám to oplatí – pretože netrpíte potom pocitmi hladu. Racionálny spôsob stravovania umožňuje veľmi malé porcie a pritom sústavný pocit nasýtenosti. Budete tak chudnúť a budete vcelku spokojní. Spokojní nielen preto, že budete sýti, ale preto, že vaša strava bude mať optimálne zloženie.

3 dôvody prečo polporcie nefungujú

Mnoho tučných si myslí, že úplne postačí, ak iba zredukujú množstvo potravy. Povedia si: „Budem jesť normálne jedlo, ale len polovičné porcie“. Lákavá predstava je to preto, že „normálnu“ stravu máme radi a nechceme sa jej vzdať. Vieme ju variť. Nič by nebolo treba sa učiť. Proste zoberiete lyžicu a pol taniera vrátite do hrncov.

Žiaľ, tak jednoducho to celé nefunguje. Bežná strava má totiž vlastnosti z ktorých ste pribrali. Ak jedávate jedlá z ktorých sa priberá, ich zmenšené verzie väčšinou nebudú oveľa zdravšie.

1. Bežná strava má aj v malom množstve veľmi veľa energie

Ak obmedzíte príjem jedla na polovicu, budete zúfalo hladní!

Predstavte si, že by ste celý deň mali fungovať len na kúsku bábovky a pol šálke kakaa. Na desiatu pol pagáčika, Na obed by vám dali zo 6 hranoliek a dva hlty vyprážaného rezňa. Olovrant by sa riešil kúskom dobošky. Večera by sa doriešila zvyškami z obeda.

Dobre, dáte si k tomu veľa zeleniny a hlad by sa tým dal dobre prehlušiť.

Ale polporcia bežného jedla stále bude zvyčajne obsahovať priveľa tuku, málo bielkovín a prevažne nevhodné . Preto z nej musíte poriadne ubrať. Potom nastáva problém číslo 2:

2. Polporcia neposkytne správne množstvo jednotlivých živín

Väčšina obľúbených dobrôt spravidla obsahuje príliš veľa nevhodných tukov a zloženie stravy potom nie je optimálne ani z hľadiska pomeru: bielkoviny – sacharidy – tuky. Takže snaha jesť polporcie je vlastne len začiatok cesty k podvýžive.

Keby ste z nevhodného bravčového mäsa chceli spraviť „vhodnú porciu, poďme trocha počítať. 100 gramov pliecka má okolo 17 gramov bielkovín – to je na jednu porciu jedla akurát. Ale tuku má 18 gramov len mäso. Pri rýchlom chudnutí by ste mali jesť tak 10 gramov tuku na porciu a normálne možno 14 gramov na porciu. To by ste museli zjesť 50 gramový kúsok mäsa (v surovom stave) čiže väčšie sústo. Tým vyriešite tuk, ale nie úplne.

Tuk v nevhodnej strave je spravidla živočíšny a ten sa nám do rozpočtu… Skúste ku jednému hryzu mäsa vyhútať vhodnú prílohu, ktorá bude obsahovať komplexné sacharidy, trocha bielkovín a žiadny tuk? Možno 60 gramov kuskusu. Ale prosím bez masti už pri varení.

Ale vlastne o čom to rozprávam? Aký kuskus? Bežná strava sú zemiaky, trebárs hranolky. Tam sa s tukom nezmestíte. Takže už tušíte, že v niektorých prípadoch ani štvrťporcia nie je možná kvôli energii a živiny budú nevyvážené.

3. Nuž a nakoniec chuť – dobroty vábia: daj si nás viac

Odoláte? Ja nie. Preto radšej nejem jedlá, ktoré sú nevhodné a lákavé zároveň. Hrozí, že by som sa nezdržal.

Len si skúste dať osminku pizzy. Tá túžba pridať si bude ohromná. Pokušenie vydrží málokto.

Potom z takých pokusov jesť polporcie často vznikne trvalý stav zlosti. Stále koštujete, čo by ste mohli mať, keby ste nechudli. Stále si pripomínate, o aké dobroty vás táto diéta pripravuje. Trvale si vyčerpávate vôľu a to jednoducho dlho nevydržíte.

Polporcie sú polovičaté riešenie

Oveľa lepším prístupom bude, ak sa rozhodnete zmeniť stravu na zdravšiu. Ale úplne! Ak totiž potiahnete mesiac vhodnej stravy, prejdete niekoľkými štádiami.

  1. Najskôr budete ohŕňať nos, aké je to nemastné a neslané. To ste ešte zvyknutí na presolené a nevhodné jedlá s množstvom umelých aj prírodných dochucovadiel.
  2. Po pár týždňoch si nájdete niektoré jedlá, ktoré sa vlastne vcelku dajú jesť. To si už zvykáte na miernejšie chute.
  3. Po ďalších týždňoch zistíte, že nová strava vám veľmi chutí. Jednak ste sa už naučili to spraviť dobre a ochutiť. Druhak sú vaše chute nacvičené na miernejšiu úroveň. Keby ste teraz kúpili v hypermarkete žemľu tak poviete že je presolená.

Pri vhodne volenej strave potom môžete ísť do väčších porcií práve vďaka tomu, že

  • volíte suroviny obsahujúce menej energie a viac objemu,
  • kombinujete zdravšie potraviny a nemusíte ich dávať lakomo, keďže nie sú mastné.

Príkladom nech je mäso. Ak by ste chceli zjesť v mäse 9 gramov tuku, tak tento tuk sa nachádza

  • v 50 gramoch (pol deka) bravčového plieska, alebo
  • v kile kuracích pŕs.

To znamená že ak si dáte bravčové, tak tuk bude živočíšny a to nie je nič pre zdravie ideálne. Keď si ale dáte nejakých 80 gramov kuracích pŕs, v porcii nemáte takmer žiaden tuk. Teraz môžete použiť olivový olej. Tým dosiahnete, že máte na tanieri mäso a zároveň odporúčaný druh tuku. Práve týmto spôsobom „naladíte“ vhodné živiny do vodných pomerov.

Keďže ako prílohu je lepšie jesť komplexné sacharidy, zas to nebude klasika typu biela ryža, či hranolky.

Ideálne prílohy pri chudnutí sú strukoviny

Majú mimoriadne nízky glykemický index, prakticky žiaden tuk a obsahujú aj bielkoviny. Vhodné sú aj , kukurica, alebo kuskus. Viem, dnes nie je celkom zvykom použiť šošovicu ako prílohu. Ale skúste to. Budete mať výsledky.

  • Uvarte šošovicu vo vode a odceďte. Príloha hotová. Trocha korenia, bobkový list, môže byť majoránka.
  • Mrazenú kukuricu ohrejte na panvičke. Frknete soli, môžete kvapnúť olivový olej. Skvelé.
  • Kuskus zalejte vriacou vodou 1:1 a pol. Asi za 3 minúty je vaša príloha hotová, stačí trocha posoliť.

Také prílohy sa robia rýchlo. Uvidíte, ako vám to zoptimalizuje trávenie. Navyše vaše porcie jedál zrazu budú ako pre drevorúbača. Štvrť až pol kila jedla. To vás zasýti do spokojnosti. Ale keďže obsahujú vhodné množstvo energie – budete chudnúť a zároveň po celý deň máte dostatok energie.

Skúste si to. Ale dajte tomu pár týždňov, aby ste si zvykli na nové chute a kombinácie. Medzitým zistíte, že si už opasok uťahujete o dierku tesnejšie. Možno sa vám začne viac dariť a budete vitálnejší. Ak sa to stane viete, že idete správnym smerom.

Podvýživa z nevhodných jedál

Základnou príčinou obezity býva zle zvolené jedlo. Najjednoduchšie sa to dá vyjadriť troma slovami: sladkosti, slanosti a mastnosti. Neraz sú v jednom jedle skombinované všetky tri chute. Výrazná chuť láka aby ste si dali ešte… Ukážku, ako sa nemá jesť, vidíte v reklamách. Sladké alebo slané, ale vždy mastné. Keksy, tyčinky, čokoládky, bomboniéry, čipsy, hamburgery, kola (viem, tá mastná nie je). Nesprávnym, či nezdravým jedlom takéto potraviny nazývame z viacerých vážnych dôvodov:

  • sú mastné, vysoký príjem tukov je nezdravý, vedie ku obezite – navyše spravidla ide o také druhy tuku, ktoré škodia zdraviu bez ohľadu na obezitu;
  • obsahujú rafinovaný cukor, alebo sú presolené – výrazná chuť podporuje túžbu dať si ešte;
  • aj malé množstvo potravín obsahuje veľa energie – nie je problém na posedenie zjesť takmer celodennú dávku energie, napríklad vo forme vrecka orieškov, alebo zemiakových lupienkov a čoskoro sa zas prihlási hlad.;
  • tieto potraviny obsahujú málo živín ako vitamíny a minerály – aj keď sa nimi prejedáte, môžete zároveň trpieť podvýživou.

Pozriete sa, čím nechávame kŕmiť sa mladých ľudí. Ako by rodičom vôbec nezáležalo na zdraví ich detí. Obávam sa, že dnešní teenageri, ktorí žijú na hamburgeroch, pizze, hranolkách a kole, nebudú za pár rokov patriť práve ku zdravej generácii. To, že v mladosti zatiaľ nepociťujú problémy, nič neznamená – mladé telo sa prispôsobiť dokáže. Len nik nevie dokedy.

Žiaľ, ani dospelí nejdú deťom práve príkladom. Je len otázne, kedy zdravotné poisťovne začnú znevýhodňovať tučných ľudí. Tučný človek totiž štatisticky znamená aj predčasne chorý človek. Byť tučným je drahé. Zjete zbytočne veľa jedla. Neskôr aj veľa liekov. Aj vo vašej rodine sa pravidelne konajú stretnutia chorých, pri ktorých sa ľudia doslova nadžgávajú nezdravými vecami a zároveň sa sťažujú na zlé trávenie?

Príklad: Staršia pani narieka na spuchnuté nohy a pritom práve je presolenú domácu polievku s poctivými okami masti. Potom sa nechá počuť, aké drahé lieky musí kupovať, lebo srdce už neslúži, tlak je vysoký. To už sedí pri hlavnom jedle a ukrajuje si z rezňa so zemiakovým šalátom. Keď ho dojedá, ponosuje sa na žlčník. Tiež už veľmi neslúži, ale pridá si ešte trocha toho skvelého majonézového šalátu. Neskôr sa sťažuje na privysokú hmotnosť, ale práve sedí pri krémeši s kávou. Poobede vysvetľuje ako človeka vie potrápiť cukrovka. S druhou kávou v ruke. Podvečer sa téma zvrtne na operácie srdca a bajpasy. Pri tejto téme sa podáva obložená misa, sendviče s vajíčkami a salámou, syr, šunka. Ten cholesterol! Na ten treba tiež kupovať kopec liekov! Aké sú drahé. Kde je tá bábovka? Nemalo by sa jej zjesť veľa, ale hodí sa k večernému štamperlíku vaječného koňačiku. Ach, to naše zdravie…Ozaj, aj vy si dáte trochu tej skvelej šunčičky? Čistá diéta! Dajme si, kým sme zdraví.

Je veľa žien, ktoré skočili na lep rátaniu kilojoulov, či kalórií. Tieto čísla hovoria o celkovej energetickej hodnote jedla. Nehovoria nič o výživovej hodnote.

  • Dáte si 10 gramov (štvorček) bielej čokolády. Väčšina z asi 230 kJ pochádza z nekvalitného tuku a z cukru. Nič vhodné pre vaše zdravie. Zostane vám hlad a nejaká malá tuková zásoba.
  • Dáte si 50 gramov tofu. Väčšina z asi 250 kJ pochádza z bielkovín, trochy pomalých sacharidov a vcelku vhodného tuku. Viem, chuťovo to nie je porovnateľné, ale je toho 5-krát viac. Zaženiete hlad a živiny prospejú vášmu telu.

Počítanie kJ je užitočné, ale musíte sledovať aj to, aké živiny tvoria jedlo. Nestačí sledovať len celkovú energetickú hodnotu jedla. Musíte sledovať aj bielkoviny, sacharidy a tuk. Keď ste tuční, tak musíte rozlišovať aj to, či sú to sacharidy rýchle, alebo pomalé.

 

Komentáre k článku: Nechcem jesť zdravo, len málo

  1. dk 13. augusta 2004

    presne tak! hovoris mi z duse :-). ja som zacal
    tak, ze jedneho dna (na velkonocny pondelok poobede) som bol viac ako vydatne prezraty zo vsetkeho co mi v ten den ponukali. odrazu som zrusil vsetky slanosti a sladkosti. len velku zmrzlinu si doprajem zhruba raz tyzdenne na popoludnajsej nedelnej prechadzke a cokoladu len kusok tak zhruba raz za mesiac.
    nasledne som hned radikalne zmensil porcie vsetkeho krmu a ku tym malickym porciam som pridal zeleninu. horu zeleniny! vyslo ma to sakra
    draho, lebo vo vlastnej zahrade este v aprili zeleniny nebolo a v supermarketoch bola cena priserna. ale rucicka vahy sa pohla a to som vobec nehladoval.potom som postupne zacal pridavat nizkotucne mliecne vyrobky, biele pecivo som nahradil grahamovym, zrusil som klasicku bielu
    ryzu (nahradil ju tou tmavou), zrusil som vykrmove vajecne cestoviny (obcas si doprajem semolinove) a bezne dobroty odburavam. lepsie
    povedane pripravujem ich zdravsimi sposobmi. ziadne vyprazanie a pecenie len vynimocne a bez pridavania tukov. maska si vyberam len chude a
    vacsinou hydinu a ryby. este stastie, ze ku mojim konickom patri varenie(teda predtym to bolo skor na skodu, z dovodov vykrmovych). a hlcem vsetko co otcova a svokrova zahrada da. zelenina a ovocie vseho druhu. samozrejme, ze aj v tom mam mieru :-)
    a teraz prisla faza ked som pridal lanove semena a uvidime co bude dalsie. mimochodom som sa ich v supermarkete nahladal. okolo takych regalov som zvykol prefrcat rychlostou limitnou k rychlosti zvuku :-)

  2. Mahavishnu 13. augusta 2004

    A nie je pol rožka a dve lyžičky pomazánky málo? Podľa tabuliek ma 100 g rožkov asi 1200 Kj, takže keď si dá človek dva rožky natreté tenkou vrstvou pomazánky a 2 paradajky, tak sa zmestí do 1500 Kj, čo sa mi zdá v pohode. Polka rožka je len asi 250 Kj.

  3. Miro Veselý 13. augusta 2004

    Mahavishnu: je to málo jedla, dalo by sa zjesť oveľa viac pri rovnakej energetickej hodnote a oveľa hodnotnejšieho :-)

  4. Mahavishnu 13. augusta 2004

    Miro: to áno, zeleninka má veľmi málo kj. 20 gramov rožku sa dá vymeniť za 300 g paradajok a to znamená viac vitamínov a plnšie brucho.

  5. Miro Veselý 13. augusta 2004

    Mahavishnu: Tak. Plus jeden poctivý hryz do tofu a na pár hodín je hlad bezpečne preč.

  6. Mahavishnu 13. augusta 2004

    Áno, tofu patrí k mojim favoritom.

  7. nokia 12. októbra 2004

    hmm lahko s avam pise,ale ked ja paradajok len vonu citim uz ma berie na zvracanie, tofu nemozem ani citit a po 1 paprike mam jej dost na cely tyzden, lebo ju stale citimv krku a stale ma nuti grgat chvalabohu lennuti, lebo neviem co by si zakaznici pomysleli. Mam problemy s crevami a nikto nevie poriadne co mi je okrem liekoc od homeopaticky pijem bylinove caje avodu. Mne by stacilo schudnut 5 kilo, ale ked si predstavim tuto dietu je pre mna nerealizovatelna. Dnes sommala na obed kapustu a neviete si predstavit ako ma naduva, je to velmi neprijemne. Su to moje dlhodobe problemy, ostane tak cibula, mrkva, cesnak, por a pod. a ovocie si dam, al etiez to nemozem prehnat a po ovoci som nesmierne hladnaa.

  8. Miro Veselý 13. októbra 2004

    nokia: Je možné, že máte alergiu na potraviny, aj ja som mal – ovocie, zelenina, orechy? Vylúčené.
    Ale dostal som lieky a tak teraz môžem tieto veci jesť, aj keď súhlasím s názorom, že paradajky zapáchajú a papriky sú hnusné. Po rokoch mi nechutia, ale radšej sa budem napchávať tým hnusom, prdieť a grgať, než by som stlstol tak, že by mi šnúrky na topánkach musela šnurovať polovička. Keď som mal 115 kíl, už som sa nezohol. Len po sediačky a obtiažne.

    To, že po ovocí ste hladná, je normálne. Ja ovocie nejem vôbec. Obsahuje cukor…

  9. nokia 13. októbra 2004

    Miro: chvalabohu alergiu nemam, to je davno vylucene normalni lekari si nevedia poradit s mojim travenim a ustrojenstvom, ked je velmi zle nasadia mi lieky na par dni to pomine a za chvilu som tam kde som bola alebo este horsie. Volakedy tvrdili, ze je to kyselina no ta je velmi vynimocne. Je to nieco ine ale oni nevedia, uz pol roka skusam homeopatiu, trochu pomohla ale zatial to tiez nie je ono. Sladke nejem, teda 2 kocky cukru do dna v kave a asi 1x za tyzden nejaky keksik ci tycinku, a to vyslovene potrebujem cukor. Citim to volakedy som jedla vela sladkeho, ale ked som ho vyhodila, prestal problem s kyselinou. Ked ale potrebujemmlsat dam si musli-tycinku a je po probleme. Ovocie jem tiez malo, priznavam sa hoci by som mala, kvoli vitaminom. Mne zelenina chuti okrem surovych paradajok a surovych uhoriek. Ja nemam problem ju jest, len potom tie problemy dalej su hrozne. Ono sprievodne problemy ako vetry a grganie su neprijemne ale ovela horsie su krce, ktore to sprevadzaju a dovod stale neviem. No tesi ma od januara sa mi sice nepodarilo zhodit ale ani pribrat a snad sa podari aj tych nestastnych 5 kil dat dole, lebo sa ukladaju kde inde ako na bruchu. Inak tiez mi vsetci hovoria, ze na co chcem chudnut, posobim stihlo ale brusko maaam. A viem co je vaha volakedy som mala podstatne viac minimalne o 8 kil :(( a tie padli ani neviem ako. Myslim , ale z eje lahsie zhodit pri obezite 10 kil,len ked s aobmedyi v mnozstve stravy ale podla mna je horsie prave to doformovanie, lebo ide nesmierne pomaly. A k tomu ked sa pridaju nase zenske mesacne vykyvy, tak to problem zacina byt, lebo robis pr echudnutie vsetko mozne a zrazu ci chces alebo nie brusko je vacsie a gulatejsie, len pre to ze si zenou ;-). Mna v chuti do minimalne udrzania si hmostnosti okrem vytrcajuceho bruska nutia bolave nohy a to je horsie. Mam totiz zle klenby a ke dbudem tlsta tak ma jednoducho nohy neunesu a budem na voziku, takze to je vacsi damoklov mec na do mnou.

  10. Miro Veselý 13. októbra 2004

    nokia: Nuž, kde si lekári nevedia rady, tam nepomôžem ani ja :-) čo ma mrzí, rád by som.

  11. anona 5. apríla 2006

    takéto isté symptómy popisuje aj moja známa, dokonca aj druhy potravín sú temer zhodné, no ešte pridáva hnačku z jogurovo acidofilných produktov a odpor k bylinkovým čajom,a lekári jej zistili alergiu na nejaké kovy a ešte jej aj odobrili odpor k zdravej strave(:
    ak chcete z toho von, neostáva iné ako: pozitívne myslieť- teda jesť tú „hnusnú zeleninu“ nie s odporom, ale pomaličky po kúskoch, najprv vybrať to, čo máte rada, a s radosťou (uvedomenie si toho, že mi to spraví dobre, tak ako nefajčenie, pohyb na vzduchu…)na ňu zvykať telo, skúste začať piť čaj pu-erh, neschudnete z neho síce zázračne, ale dá vám telo do lepšej rovnováhy. Hlavne sa k tomu nestavajte ako k vopred prehratému boju, to potom nepomôže ani svätená voda. Väčšina alergií a iných problémov je v hlave nie v tele, môj syn je ťažký astmatik s úplným zákazom akýchkoľvek zvierat, no svojou láskou a posadnutosťou psami a koňmi dokáže jeho pocit šťastia a radosti prebiť aj reakciu tela, nikdy nemá problém, keď je s nimi a je veľmi chorý.

  12. Mery 10. apríla 2006

    Nokia, za Tvojimi problemami mozu byt tri veci, bud nemas v poriadku traviaci system, nespravne kombinujes jedla alebo jes velke porcie, alebo sa Ti pomocou zeleniny uvolnuju toxiny z criev a tela nahromadene za dlhe roky nespravneho stravovania. Vysetrili Ta lekari, ci nahodou nemas celiakiu? Mne pred desiatimi rokmi zistili reflux, stale som mala pocit kyslosti zaludka. Vtedy mi lekar na otazku ci sa to neda liecit stravou odpovedal: Uzivajte malox. Tak som sa s tym dva roky trapila, nepomahal, po case od uzitia mi bolo este horsie. Az mi kolegyna pozicala knihu Ako si ovladat telo. Zacala som sa podla nej stravovat, po tyzdni mi nebolo nic, za tri mesiace som bez hladu shudla 8 kg a citila som sa ako po droge, lahko, vyborne, plna energie. S mensimi uletmi sa tak stravujem dodnes, racionalna strava sa stala mojim konickom. Po tazsom ulete sa mi to hned vrati, musim si aj z tohto dovodu davat pozor a preto mi Mirova stranka vracia spat k zemi, ked bojujem s celou rodinou. Nad tou mojou sa neda vyhrat,drzia sa hesla- radsej zit kratko ale dobre.Skus si tu zeleninu podusit na pare, aj mne je taka lahsia, dokonca odkedy jem viac vareneho jedla ako surovej zeleniny ma podstatne menej bolia klby. Od vela surovej som mala po zo zaciatku a aj teraz po rokoch podobne problemy ako Ty. Zelam Ti nech si najdes sposob ako na to, dufam, ze az si vsetko dobre nastudujes a nemas nejaku chorobu traviaceho traktu budes sa citit ako znovuzrodena. Hovorim Ti to z vlastnej skusenosti.

  13. minusdvanast 30. januára 2010

    toto je presne to, čo je v tabuľkách orientačné – hodnota vyprážaho bravčového rezńa, nikde som ju nenašla

    keď si to prečítam a som hladná tak si ten rezeň dám a poviem si, že začnem odzajtra, ak začnem rozmýšľať a hľadť, zistím že si možem urobiť to isté maso menej energetick náročné, že bračové má tuk už v sebe a kaď ho vysmažím túto vlastnosť nevyužijem ale ešte miniem olej, strúhanku, oriešky, rozomleté čipsy, testíčko, syrové cestíčko, pivné cestíčko a čo ja viem čo v čom urobím nejaký obal

    ale čo je výhoda tabuliek, že niektoré potraviny by mi ani neprišli na um si spomenúť, keby som ich nevidela napísané a nemala skúsenosti 30 rokov s prípravou jedla a tiež mi nevadí ak sa určité jedlá opakujú

    samozrejme že sú a najväčšou pravdepodobnosťou len marketingový trik vytvorené len tak mimochodom výrobnou organizáciou a podľa zoznamu nie je ťažké uhádnuť ktorou, ale aspoń sú orientačné

    ja len nás samých, na čom sa im podarí vytvoriť u nás závisloť, lebo v podstate o to ide v týchto tabulkách, keby nie bolo ba možné ako som spomenula kúpiť násobky lebo podiely odporúčanej hodnoty

    ďalší trik, pri pozeraní televízie, keď si končene sadnete unavení, zoberte si papier a zapisujte si asociácie na jedlo počas správ, športových správ, kriminálneho spravodajstva – ja neviem vykradnuté potraviny a prepočuté slová a uvidíte čo zistíte

  14. miselka 8. marca 2011

    tak toto je tak sakrametsky dobry web ze ma zrak prechadza!
    strasne fandim! a zijem zdravo :-)
    a uplne suhlasim- takeho zaklady by mali nase deti ucit v skolach, z ktorych by som hned vyhodila tie lakave automaty na sladkosti.
    drzte sa :-) a sirte osvetu!

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: