Od roku 2004 píše Miro Veselý.

Kalkulačka BMI a výpočet čo máte robiťEnergetické tabuľky - výživové hodnotyKoľko energie sa spáli pohybomTest znalostí o tom ako zhodiť10 denný e-mailový kurz chudnutiaDiskusné fórumTučná a štíhla kniha od Mira Veselého

Prečítajte si najnovšie:

články   komentáre   fórum

Prečo sa oplatí nejesť sladkosti

Je to predovšetkým repný cukor, ktorý sa môže podpísať pod nejedno zo svojich umeleckých diel – spomeňme aspoň najznámejšie: oblé bruchá.

Komu by nechutili sladkosti a rôzne sladké malinovky?

Ušetrení nezostávajú len ľudia – chuť cukru vábi aj domácich maznáčikov od psov až po papagáje.

V období chudnutia sa vám však neoplatí jesť sladké!

Prečo sa oplatí nejesť sladkosti

Možno si teraz hovoríte, že je vylúčené, aby ste si predstavili svoj život bez sladkostí, malinoviek, či rôznych napolitánok a koláčikov. Sú predsa také dobré a ak ich nebudete mať, diéta by vám tak zobrala aj tú „poslednú“ radosť zo života.

Áno, sladkosti sú práve poslednou radosťou, ktorú by sme mali mať v živote. Lepšie je mať predovšetkým iné zdroje potešenia. (A nemyslím tým slané potraviny!)

Čo sa teda stane, ak neodoláte a dáte si niečo dobré a sladké?

V prvom rade si do denníka môžete bez mihnutia oka pripísať nejaký ten energetický príjem, ktorý je takmer až zbytočný – za pár minút budete mať znova hlad.

Potom, čo zjete sladké, organizmus na to okamžite zareaguje a vyplaví inzulín. Inzulín sa však podieľa na ukladaní tukov do zásoby.

Výsledkom „sladkej výnimky“ teda je len to, že sa vám uloží trochu a za chvíľu máte znovu hlad.

Len kvôli okamihu, momentu, chvíli, na ktorej stavia aj reklama na mnoho sladkostí, si teda takpovediac rozpohybujete hladinu inzulínu v organizme.

Pre úspešné diétovanie je najvýhodnejšie, ak sa vám podarí udržiavať v organizme stabilitu, a to systematicky.

Prečo sa oplatí nejesť sladkosti

Myslite na to, než si otvoríte ďalšiu kolu.

86× koment k článku Prečo sa oplatí nejesť sladkosti

  1. marcela: je to individuálne. aká veľká sladkosť? nehrozí, že po jej zjedení si dáte ďalšiu a ďalšiu? potom si ju pokojne dajte.
    Mne sa sladké neoplatí, to som si už overil. hneď príde hlad a neodolateľná chuť pokračovať.

  2. Možno by na začiatok stačilo prestať kupovať sledke žbrndy a skusiť presedlat trebars na zeleny caj :-)

  3. Ja sa snazim zurivo nesuhlasit s nazorom ludi, ze sladkosti nezasytia a clovek je po nich o chvilu hladny.

    Myslim, ze je to tak, ze ked si clovek da na obed „poriadny kus prerasteneho masa“ tak neciti hlad dlhsie LEN KVOLI tomu, ze zaludok signaly hladu nevysiela, lebo ma roboty vyse hlavy vobec stravit to tazke maso.

    Myslim ze dnesny clovek je viacmenej geneticky naprogramovany na chut na sladke a to z toho dovodu, ze evolucia jednoducho postupuje pomalsie ako vynalezy a celkovo zvysujuca sa dostupnost vysokoenergetickych potravin.
    A preco je clovek podla mna geneticky naprogramovany na sladke? Urcite nie preto, ze ludia preferovali kyprejsie postavy (to bol len druhotny efekt), je to podla mna preto, ze kopa cukru jednoducho rychlejsie cloveka zasyti bez vacsej namahy a preto ludia co mali takyto „gen“ tak prezili a z nich pochadzame my. Myslim ze ovocny cukor sa vstrebava najrychlejsie zo vsetkych zdrojov dostupnych jedal (ten cukor, ktorym sa zvacsa sladia jedla teraz ma akurat podobnu chut ale horsie vlastnosti)

    Neviem ci ma niekto pochopi (som v tejto oblasti laik), chcel som povedat len tolko, ze sladke (S MIEROU) napriklad na obed (palacinky) neodmietam a nemyslim si, ze to cloveka nezasyti. Myslim ze pokial je to s mierou, tak to ani chudnucemu cloveku nemusi uskodit (samozrejme, OVELA zdravsie je primat do tela ten ovocny cukor, takze idealne by boli nejake „musli palacinky“ s troskou oleja)…

  4. MAHO: Nerád, ale s vašim príspevkom by som si dovolil dokonca až ostro nesúhlasiť.

    Odporúčal by som vám, pozrite si odbornú literatúru na tému sacharicov a cukru. Myslím, že svoj názor potom mierne poupravíte – čo je, samozrejme, v poriadku. Názor sa tvorí postupne, na základe dostupných informácií a časom sa mení.

    Váš súčasný názor je ovplyvnený príjemnou chuťou cukroviniek a reklamou. Zastával som podobný, kým som si nekúpil pár kníh o výžive…

    V zásade: cukor k životu netreba vôbec, jeho jedenie má veľa nežiadúcich účinkov a pritom žiadne výhody, ktoré by z neho robili potrebnú látku.
    Pri obezite nás zaujíma predovšetkým fakt, že cukor spôsobí zvýšenie hladiny inzulínu, ktorý sa postará o tvorbu tukových rezerv a zakrátko o hlad.

    Výsledkom palacinkového obeda teda je nielen pribratie tuku do rezervy, ale aj následná chuť na ďalšiu palacinku… Je tiež jasné, že po palacinkách vám asi nepôjde na chuť nejaký kaleráb :-)

    Odporúčam mrknúť na odborné servery, alebo google. Kľúčové slová „inzulín“ a „glykemický index potravín“.

  5. To Miro Vesely:
    diky za odpoved, je jasne ze ten klasicky cukor, ktory sa pouziva na sladenie klasickych sladkych jedal (t.j. myslim trstinovy a repny) nie je v porovnani s ovocnym cukrom taky kvalitny, to som aj ciastocne napisal.
    Ale ked berieme ten cukor v ovoci, ten hadam nie je taky nezdravy, nie?

  6. MAHO: ten z ovocia môže pri chudnutí rovnako prekážať. Ovociu sa preto vyhýbam.

  7. Miro, prosim Vas, uz som citala o tom inzuline a vplyvu na ukladanie tukov. V podstate to sposobuju uhlohydraty vseobecne (ak sa nemylim) a preto prichadzaju do mody (alebo uz su v mode) nizko-uhlohydratove diety. Mna by vsak zaujimalo, ci existuje aj opacny princip. Ak cukor a uhlohydraty stimuluju inzulin a ten zvysuje efektivitu ukladania tuku, resp. energie do tuku, tak musi predsa v tele existovat aj opacny mechanizmus. Neviete o niecom takom?

  8. Mata: Ja nie som zástancom nejakých nízko-diét. Treba jesť normálne, pestro, ale pomerne málo. Vyhýbať sa treba len zbytočnej energii – zbytočné tuky, cukor… A soli. Ak dobre rozumiem vašej otázke, chcete niečo, žo bráni, aby sa tuky ukladali. Na to je odpoveď známa. Mať vyrovnanú hladinu krvného cukru a jesť primerané porcie. Mrknite aj na glykemický index potravín, čím je vyšší, tým horšia potravina je – ľahšie sa z nej priberie a treba ju doplniť niečím blokujúcim, napríklad zeleninou.

  9. Miro, a čo hovoríte na dia sladkostí?Tiež ma zaujíma,aké jogurty sú zdravšie-každý deň zjem aspon 1 jogurt(s probiotickou kultúrou,nakoko mám problém s trávením,ale tie majú vyššiu ener.hodnotu ako nízkotučné,ktoré mám tiež vemi rada,no tie zas nie sú probio).

  10. Gika: Dia sladkosti mávajú vysokú energetickú hodnotu, neoplatí sa to. Biely nízkotučný jogurt má okolo 300 kJ na 100 gramov, téglik na desiatu neublíži. Napríklad Probia.

  11. Ovocný cukor má GI 20. To nie je veľa. Ovocný cukor uvoľňuje energiu práve pomaly, ale ovocie a med obsahuje aj iné cukry. Ja ovocie jedávam. Každé ráno si dám do čaju med a veselo si chudnem ďalej a bez stresu, že si musím odopierať sladké. Treba poznať mieru. Medzi palacinkami a hruškou je obrovský rozdiel. Ak mám chuť na sladké tak si osladím čaj medom alebo dám ovocie a bez výčitiek svedomia. Ovocie obsahuje veľa vitamínov a dôležitých látok pre telo a radšej schudnem za mesiac o kilo menej akoby som sa ho mal vzdať. (Neverím ale tomu že by sa s ovocím chudlo pomalšie.)

  12. Ak vylúčim načas cukor a sladkosti zisťujem, že mi prekáža odrazu ich agresívna chuť už v ústach.Viac ma trápi to, že tie chute a vône sú návykové a ja mám chuť zhrešiť.. :-)))

  13. vynechat ovocie to sa mi zda uz teda riadny extrem.. cokoladu, keksiky,kolaciky – urcite, ale ovocie??

  14. A ja som zas citala,ze ovocia alebo zeleniny treba zjest aspon 4 kusy denne.Nie je to zdraviu skodlive,ked si da clovek az styri jablka za den?Nemoze to zacat kvasit?

  15. mola: netreba sa báť, organizmus si s jedlom poradí. 4 jablká môžu byť energeticky významným príjmom dňa – väčšie štyri môžu mať aj vyše kila a to je 2100 kJ, čiže ak ich zješ ako obed, asi nepriberieš, ale samotnými jablkami nedostaneš všetko to, čo človek potrebuje. Navyše také množstvo sacharidov vyvolá čoskoro taký hlad, že budeš musieť zas jesť. Odporúčam denne 400 až 500 gramov zeleniny ako minimum a  iba jeden kus ovocia. Kto nechudne, môže viac.

  16. stale beham lietam mam stale pohyb jem aj sladkosti ale len malo mam 45 rokov a nepriberam pohyb pohyb

  17. práve som si dala sacher tortu a jeden kremes…hnevam sa na seba ale som tak strasne vystresovana, neviem co so sebou.a uz aj cvicim, nedari sa tak ako by som chcela, ved 3x posilka, kazdy den bycikel a predsa kilecka stoja tak co dam si sladkost. Ako dalej?

  18. hela: kým sa budeš napchávať tortami, je celkom nereálne chcieť schudnúť. cvičenie je fajn, ale na chudnutie sa dá ísť len tak, že sa začneš stravovať rozumne.

    mimochodom obrátila si to naruby. nie je to tak, že ak kilečká stoja, tak si dám tortu. je to tak, že ak si dáš tortu, kilečká postoja celkom určite. ba pôjdu hore. musíš sa rozhodnúť, či chcš tortu, alebo líniu.

  19. sladkosti niesu nevyhnutne. chut na maskrtu sa da lahko zahnat ked sa clovek viac napije. treba si uvedomit, ze endorfiny ktore sladkosti do tela prinasaju ucinkuju velmi kratkodobo. a nasledne mozete mat zly pocit z toho, ze ste opat podlahli a nemate pevnu volu. tato sa da lahko vybudovat, staci, ked sa zacnete kontrolovat a sem tam si ododpriete to, naco mate naozaj neprekonatelnu chut. presvedcite seba sameho o tom, ze ked naozaj chcete, dokazete v sebe potlacit tuzbu…:) samozrejme ze to neplati v pripade, ked mate chut na ovocie alebo zeleninu. tu mozete jest kedykolvek. kazdpodane by som sa drzala pravidla „vsetkeho vela skodi“.
    a este mam malu pripomienku: cerealne tycinky – pozor! napriek tomu ze obsahuju okrem ineho aj cerealie ako napr. ovsene vlocky, obsahuju aj CUKOR, TUKY, E-cka… nech to nazveme akokolvek, stale sa bavime o sladkostiach….:)

  20. sasa: z pohľadu energetickej bilancie celkom v pohode. z pohľadu zdravej výživy ani kvapku. je to samá chémia a aditíva v náleve kysleiny fosforečnej…

  21. skoda slov, jednoducho jedz pravidelne v mensich davkach, vela pi a HYB SA!!! meriam 167cm, vazim 55kg a som maximalne spokojna

  22. Ked som ja schudla(14 kil za 3 mesiace)tak to bolo aj vdaka tomu, ze som nejedla ziadne sladkosti. Dost som ich predtym pojedla, bola to moja droga:)
    Dokazala som to tak,ze ked som mala strasnu chut na sladkost, tak som to pekne pozula, ale neprehltla som to ale pekne vyplula do kosa :)a pomohlo.

  23. a ziadne sladkosti? ani tie co maju napr nizku kalorickú hodnotu alebo tie celozrnné alebo daco také. Ja som dievca a to sa tazko zbavujem cokolady hlavne ked mam depresie. preto nemozem mat dlhe diety lebo ja si ich proste nemozem odpustit aj by som chcela mozno par dni vydrzím ale potom -to poznáte. S zdravym jedenim nemam problém bo som vegetarian jem len celozrnné veci bez masla a vyprázaních, len tie sladkosti ma nejak tazia a tak nebiem schudnút. Tak co mam robit ked ich jem hlavne v depresii?

  24. reikilea: žiadna sladkosť nemá malú kalorickú hodnotu. hľadaj iné riešenie depresie, ako sladkosť. sladkosť ti depku nezmierni, ale navodí obezitu a z nej je depka ešte hlbšia. skús skôr prehodnotiť, či vegetariánstvo je naozaj to pravé orechové. niektoré baby ho majú, ako formu úniku pred realitou.

  25. Vegetarianstvo je dobre vtedy ak je strava vyvazena a vtedy je to to prave orechove.Je urcite lepsie ako konzumacia bravcoveho masa.Ale maso ako kuracie a ryby nezavrhujem.

  26. bez sladkosti by som asi zomrela,musim zjest kazdy den vianosku s nutellou, pohar kakaa a v skole este kopu keksikov..no vaha nie a nie hore..brani jej aerobic a to ze chodievam kazdy den behat

  27. evka: tak skôr si myslím, že tomu bráni vek. cvičenie by muselo byť riadne drastické, aby si vycvičila také jedlá. Ak s tým neprestaneš, o pár rokov sa to môže začať. najskôr pár gramov, potom pár kíl. ver, že by si bez sladkostí nezomrela. si len závislá na ich chuti. výrobcovia z teba majú veľkú radosť

  28. NO pridam aj ja nejaky ten komentar.. milujem aj ja sladkosti, hlavne tu cokoladku vo fialovom obale.
    ale jeden fakt Vam zavislakom na sladkom musim povedat, ze racej si teda daj nejake ovocie ako maskrtu, alebo si sprav sama ovsenne keksy ked uz nemozes inak, len nie kupit prvu sladku tycinku alebo cokoladu v obchode.. to je to najhorsie ..
    a viem ze sa to da, lebo us mesiac som nemala v ustach nic z toho co milujem.. a racej si dam hrusku ked dojde kriza nejaka bezcokoladova..
    bajte

  29. k tomu vegetarianstvu za tym si stojim myslim ze je to dobre ja nechapem ako moze nieto zjest takeho zajaca alebo este horsie veci a tzm padom ked nejem maso(len sladkovodne ryby to mso nahradim zeleninou a sojou a tym sa mi zda ze jem zdravsie nez iní lebo taký steak sa mi nezda moc zdravý lebo ja nejem ani maslo ani vyprazane veci tak to je celkom zdrava strava az sa mi zda ze niekedy ked citam recety na dietu su to iste co jem ja

  30. reikilea: pozoruhodná argumentácia „je to nezdravé, lebo to nejem ja“. ja zas nechápem teba. ako môžeš zjesť rybu, keď ti vadí jesť zajaca. vari to nie je živý tvor, ktorý robí to isté, čo zajac? podivná logika, dosť pokrútená, nie?

  31. Ja mám zase problém, že práve sa rozhodujem, že žačnem chudnúť. Prvé čo by som mala vynechať je sladké. Čo je problém je ten, že ja nič sladké do úst nezoberiem. Týka sa to nielen keksíkov ale aj sladkých jedál. Koláč keď si náhodou dám, tak sa mi až prevráti žalúdok. Napriek tomu mám nadváhu a mám také tušenie, že u mňa začať s chudnutím bude o to ťažšie, že nejem vôbec nič sladké. Tú prvú reakciu, že vynechám sladké u mňa nenastane. Nenechám sa ale odradiť a určite to chcem skúsiť. Potrebujem zhodiť aspoň 15kg. Bude to ale mojou zlou životosprávou. Jedla som doteraz 3x do dňa a poriadne. Myslím si, že asi to bude chyba.

  32. chut na sladke to je nic..to sa da prekonat lahko..ale ako prekonat chut na poriadny kusisko krasne vyudenej klobasy to tu nerozvadzate..:-)a kolkym by sa nam zislo poradit..tot vcera poobede do mna taky kusisko vosiel ani som nevedel ako..mal som pocit, ze z toho musim ist na spoved..:-)

  33. michal: nie je rozdiel v tom, či sa človek vzdáva sladkostí, alebo slaností. vzdať sa toho, čo máš rád je ťažké vždy.

  34. michal: chuť na klobásky, slaninky, rezne, bravčové a celkovo čokoľvek mastné, to je nič (pre mňa). Dokonca mi to nechutí a okrem rezňov a „chudého“ bravčového (i tak som to vždy pitvala :) uvedené do mňa nik nedostane ani násilím (aj bryndzové halušky jem bez slaniny – s cibuľkou – mňam :). Ako píše Miro, každý máme svoje pokušenie. Ja mám problémy so sladkým (a dlho som mala príšerné problémy s čokoládou – zjedla som 3 – slovom tri! tabuľky denne). Čokozávislosť som vyriešila (hoci chuť veru celkom nezmizla) a sladké som si zakázala. Inak tu sa mi zdá dôležitý postoj: zakázať si, ale pokojne prijať svoju slabosť a za prípadné „prehrešky“ sa neviniť. V opačnom prípade hrozí isto všetkým známa „depka“ zo zlyhania a následné obžerstvo …

  35. A čo medík?
    Ja si musím kávu osladiť medíkom, nesladenú nevypijem. Kdesi som čítala, že je lepšie nahradiť cukor medom, lebo sú to jednoduché cukry.
    A hlavne mám ho doma dosť.

  36. vcelicka: to som si pred rokom este aj ja myslel, ze kava bez cukru sa hodi len ako hnojivo do kvetin, pripadne, ze to chuti ako ponozkova voda. skus si tam naliat trosku nizkotucneho alebo polotucneho mlieka. tym zmiernis horku chut kavu. takto to nejaku dobu postupne pi. casom si na tu chut zvyknes. potom mozes skusit experimentovat bez mlieka. uvidis vypijes to. teraz nepredstavitelna prestava, ale ja to uz pijem bezne bez vsetkeho. dokonca silne male presso, do ktoreho som si kedysi musel davat dve male lyzicky cukru a viac mlieka teraz vypijem uplne bez vsetkeho. ked zvladnem vypit to, tak uz absolutne vsetko :-)
    med je urcite lepsi nez cukor, ale taktiez ho treba s mierou.

  37. včelička: medík = cukor. nepoužívaj ho ak chceš chudnúť. ak ti káva nechutí, nepi ju, alebo si ju slať umelo.

  38. ja zo sladkého uprednostňujem hlavne rezance z makom alebo orechami cukor nepoužívam radšej volím med.je zdravší.

  39. ja nedokážem podľahnúť maku a preto sa pýtam či je vhodný. počula som že obsahuuje veľa tukov.

  40. A kukurica sa tiež považuje za sladké? Ja osobne sladké nejedávam ale kukuricu zbožňujem či v konzerve alebo len tak varenú. Ďakujem

  41. Neviem či sa považuje za sladké ale ja som držala diétu s kukuricou a pribrala som 5kg.

  42. V zásade sa sladkosťami myslí viac potrava s cukrom. ALe kukurica sa s úspechom používa na výkrm ošípaných. Snáď nemusím nič viac dodať. Hádam len: kukurica áno, ale v inteligentonom množstve. Raz za čas ako súčasť prílohy k jedla je super. Nie spapať celú konzervu, alebo niekoľko varených kukuričiek. Nerád by som, aby ste záverovali, že „z kukurice sa tučnie“, lebo tučnie sa z energetického prebytku – nech už papáme čokoľvek

  43. Ivo: v prípade ovocného cukru – fruktózy nezáleží na tom, aký má GI. To je nepodstatné. Podstatné je, že fruktóza má v tele výnimku, neplatí na ňu pôsobenie enzýmu PFK-1 a nemusí sa teda meniť na glykogén a ide rovno do tukov. Jej príjem nezdvíha hladinu inzulínu, preto má nízky GI a napriek tomu sa z nej tučnie. Cca 70 kg jedinec môže prijať bez rizika pribratia na váhe približne 30 g fruktózy denne. Z ovocia sa schudnúť NEDÁ!

  44. Myslel som to tak, že iba z ovocia sa nedá schudnúť (keby si to niekto nasadil ako jednostrannú diétu). Človek by prišiel o nejaké svaly, ale nie o tuk.

  45. Martin: Keby sa niekto živil len ovocným cukrom a ovocím, tak by zle chudol. V prípade džemu však ide o malé množstvá (1 – 2 lyžičky na krajci chleba)a človek má aj nejaký výdaj energie.
    Ak by však niekto jedol džem v množstve ako sa jedáva jogurt, tak iste priberie. To isté je aj s ovocím. Ak niekto ním nahradí hlavné jedlo, tak nielenže nezaženie hlad, ale ak ho zje veľa môže pribrať. Kvôli vitamínom je však dobré jeden dva kusy denne zjesť.

  46. To Miro Veselý: Citát: „cukor k životu netreba vôbec, jeho jedenie má veľa nežiadúcich účinkov a pritom žiadne výhody, ktoré by z neho robili potrebnú látku.“
    Prosím? A to ste vyčítali kde? Viete, že pre červené krvinky je jediný možný zdroj energie glukóza (druh cukru!)? A pre mozgové bunky je to v podstate tiež jediný zdroj (je možné, aby mozog prešiel na tzv. ketolátky, ktoré sa vyrábajú z tukov, ale to je až po dlhom, dlhom období úpornej hladovky bez jedinej molekuly cukru. Takej, akú majú anorektičky. A aj potom ich bude využívať len na krytie 50% svojich potrieb!). U všetkých ostatných je glukóza nevyhnutná pre život, pre mozgovú činnosť!
    Glukóza však ani zďaleka nie je iba v sladkostiach. Všetko, čo obsahuje trochu škrobu, obsahuje veľa glukózy – pečivo, vločky, niektoré jogurty môžu používať škrob na zahustenie, múka, omáčky… Tieto potraviny by mali byť v jedálnom lístku, ale všetko s mierou. Je pravda, že telo je veľmi šetrné a všetko nespotrebované uloží najskôr do glykogénu a potom do tukov.
    Sladkosti, to je iný problém. Sladkosti vysielajú do mozgu veľa signálov pre sladkú chuť, na ktorú sa človek postupne navykne a preto mu pre pocit sladkej chuti nestačí už „bežné“ množstvo cukru a sladí viac a viac. To je hlavný problém sladkostí. (Silne slané veci – lupienky, arašidy – robia to isté s chuťou na slané -> zvýšené solenie -> vysoký tlak; Kávičkári poznajú, že kedysi dávno ich udržala „pri živote“ jedna šálka, po pár rokoch ich musí byť viac a viac; Drogovo závisí by o tomto efekte tiež vedeli rozprávať).
    A inzulín… inzulín má podstatne viac efektov, ako len ukladanie cukru do zásob! A absolútne mylné je presvedčenie, že sa vyplaví len po niečom sladkej chuti. Ako som už písala, glukóza je všelikde (aj v slaných lupienkoch, zamiakovej kaši…). Inzulín je potrebný, aby mohla glukóza vstupovať do tkanív (okrem krviniek, pečene a čiastočne mozgu). Ak sa inzulín nevyplavuje (cukrovka 1. typu), cukor je v krvi a nevyužíva sa. Nerobte z inzulínu strašiaka, ktorým nie je.
    Citát: Výsledkom „sladkej výnimky“ teda je len to, že sa vám uloží trochu tuku a za chvíľu máte znovu hlad.
    Táto veta vyznieva tak, akoby molekuly látok, ktoré prijmeme, mali na sebe cedulku, „ja som z čokolády, ja idem do tuku“. Pribrať sa dá rovnako dobre so sladkosťami ako bez nich. Závisí to nielen (ale aj) od toho, koľko sa tých sladkostí zje a čoho sa človek prekŕmi okrem nich.
    Citát (Martin): Človek by prišiel o nejaké svaly, ale nie o tuk.
    Pre svalovú činnosť je ako zdroj energie veľmi dobre použiteľný tuk, takže by sa spaľoval v prípade nedostatku cukru aj tuk. Do svalov (bielkovín, z ktorých si telo vytvorí cukor) by sa telo pustilo, až keby sa vyčerpal všetok glykogén a neprichádzal by žiaden, vôbec žiaden cukor (energia pre spomínané krvinky a mozog).
    Citát (Miro): navyše také množstvo sacharidov vyvolá čoskoro taký hlad…
    Pocit hladu vyvoláva:
    1. nízka hladina glukózy (presný opak toho, čo tvrdíte!)
    2. roztiahnutie tráviacej trubice a žalúdka (strava zaberie veľa objemu -> menej hladu)
    … iné menej dôležité faktory.

    Našla by som v miestnych úvahách ešte ďalších pár nazvime to „zvláštnych“ myšlienok. Prosím, ak sa chcete vyjadrovať, zoberte si učebnice biochémie pre medicínske smery, zoberte si učebnicu internej medicíny, zoberte si inú podobnú literatúru, kde autori, vedci, garantujú správnosť a úplnosť všetkých údajov. Knižôčky o výžive nemajú šancu pokryť všetko, čo by odborník na výživu vedieť mal, nemajú priestor postkytnúť úplné informácie, niekedy sú dokonca písané rôznymi pseudoodborníkmi, ktorí sa učili tiež len z tenučkých brožúrok. Také informácie sú kusé, neúplné a keď sa k tomu pridá aj zlá interpretácia… Hotová pohroma…

  47. Laura : 1.Mirko myslel cukor ako cukor sladidlo.
    2.Myslím, že tú odbornú literatúru by si si mala vziať asi ty.

  48. 1. cukor ako sladilo. Obyčajne sacharóza (repný) sa skladá z glukózy (hroznový) + fruktózy (ovocný). Je to teda z polovice glukóza. Fruktóza sa po určitých úpravách tiež napojí na metabolickú cestu spracovania glukózy. Preto moje reči práve o tomto cukre. Pre telo znamená jedna sacharóza v podstate dve glukózy.
    2. podľa čoho usudzuješ, že ju nemám preštudovanú?

    Ale to je jedno. Podľa mňa je super, ako Miro radí ľuďom ako schudnúť. Mnohým táto stránka určite veľmi pomôže. Ale podľa mňa, a nemusíš so mnou súhlasiť, je lepšie sa vyhýbať podobným vyhláseniam o funkciách cukrov a inzulínu (nezabŕdať do fyziológie ľudského tela), ak nemá autor dôveryhodné zdroje, z ktorých vychádza. Na to som chcela autora upozorniť. Na starostlivejší výber literatúry.

  49. Mirko: casto spominas /nevadi tykanie?/ glikemicky index – aj som si o nom tu vela veci precitala, aj tabulky som si pozrela… spominas napriklad, ze varena mrkva ma vysoky atd.. v tych tabulakch je vsak malo jedal s indexom – kde sa mozem dozvediet akym index ma napriklad varena mrkva? existuje nejaky komplexnejsi zdroj?

  50. Laura: cukrom nazývam na tomto webe repný, rafinovaný cukor, nie sacharidy všeobecne. Pre hrubú orientáciu v oblasti chudnutia stačí vedieť, že sladkosti sa nemajú jesť, možno s naznačením dôvodu – GI. komplexne a odborne preberať celú problematiku sacharidov by tu nemalo zmysel.

  51. To uznávam. Ale v niektorých vetách sú skutočne chyby (cukor zvyšuje hlad, sladkosti sa ihneď ukladajú do tukov…), na ktoré som chcela upozorniť s uvedením dôvodov, prečo ich považujem za chyby.

  52. mne sa velmi pacil vyrok jedneho majitela posilovne, ktoru som navstevoval a ktory mi v mnohom radil a naucil v oblasti racionalnej stravy. Citujem ´´Ak mate velku chut na sladke, napr. na cokoladu, kludne si ju dajte, ale proces chudnutia sa vtedy zastavi!´´ Mne tato veta velmi pomohla ked som mal pokusenie dat si nejaku sladku dobrotu, vzdy som si dal radsej nejake ovocie, ved aj to je koniec koncom maskrta

  53. mirko chcem sa Ta spytat, chcem si spravit tyzdenny rozvrh prijmu jedla- podla kylojoulov ael planujem do neho pridat kazdy den 2 kocky 99% cokolady. pricom na den chcem prijimat max 1400Kj. inak som sportovo zalozena az na to ze maturujem a mam teraz malo casu, tak moj deny pohyb je akurat cesta do skoly a zo skoly co zabere tak max hodinu a este velmi rada tancujem- myslis ze mam sancu schudnut?

  54. niaba2: tá čokoláda azda nebude problém, ale 1400 kJ denne je dobré, ak chceš rýchlo zomrieť. na chudnutie je lepší príjem okolo 6000 kJ.

  55. tak ja som asi nejaka divna, ale fungujem uplne inac. ked mam chut na sladke, dam si kusok, a viac nemam chut. kludne mi staci jeden riadok cokolady, viac sa mi vobec neziada. ani po chvilu kratsej ci dlhsej. a kedy na mna ta chut na sladke pride? po zjedeni zeleniny! po takom dobrom nezdravom obede nemam na sladke vobec chut, po zdravsom – maso s ozeleninou uz mam dost neodolatelnu chut, a ked si dam iba zeleninu, tak potom az do dalsieho jedla nemyslim na ine, len na to ako sa ovladat a nezjest nic sladke.

  56. Ahoj Jana.
    Nie si divna. Ja mam to iste. Skusal som s jedlom na sebe rôzne experimenty, a zistil som, ze ked si dam iba zeleninu, tak dostanem chut na sladke.
    Je to asi v tom, ze zelenina nema ziaden cukor.
    Teda ma, vlakninu, ale ta je ludskym organizmom nestravitelna. Inaksie by sme mohli pribrat aj so sena. To dokaze iba dobytok, a ten ma 4 zaludky na to, aby dokazal stravit vlakninu. Jana, ja si nikdy nedavam iba zeleninu. Ale stale si dam zeleninu, celozrny rozok, meso, syr…….
    Proste sa snazim, aby moja strava bola bohata na zlozky. A to bielkoviny, cukry ale aj tuky. Telo totiz potrebuje vsetko. Telo funguje na cukor, a asi preto je na to aj tak haklive. Ak zo stravy vylucis na niejaku dobu tuky, tak sa nic nedeje. Ale ak sacharidy (cukry)
    tak vies co sa deje, pocity hladu, hypoglykemia, vlci hlad……………
    Tak asi tak. Ahoj Milan

  57. Milan, diky :-) uz ked som zistila ze ma na mna cista zelenina takyto efekt, zacala som ju vzdy kombinovat – najprv zeleninu, potom pride masko, chlieb, syr, alebo nieco ine, najlepsie viacero roznych veci. cim ich je viac, tym je tento efekt zeleniny viac oslabeny. a hlavne nesmie zelenina zaberat prilis velku cast mojho zaludka, lebo sa vytravi velmi rychlo a tiez prichadza hlad. to si musi asi kazdy odsledovat, ake pomery su prenho dobre, aby sa na jednej strane dostatocne najedol z maleho mnozstva kJ, a na druhej strane nebol prirychlo hladny.
    skor nerozumiem, ako je to so sladkym – po sladkom by mala vdaka vysokemu GI prist neodolatelna chut na dalsiu sladkost. toto ale na sebe vobec nepozorujem. dokonca ked mi robili glukozovy test (nalacno sa vypije 2,5dcl vody s 50g 100% glukozy), tak som potom cely den vobec nechcela jest, ani hlad som nemala, ani chut na nijake jedlo, a vysledky mi tam vysli uplne v norme.

  58. Ahoj, začala som sa rozumne stravovať, vážim jedlo, strážim si denný príjem… Je to neuveriteľné, ale ke)ď som začala jesť správne potraviny, tak som zistila, ako veľa môžem zjesť. Ja mám totižto veľmi rada zeleninu, jem len chudé biele mäso…, skrátka vždy som bola taká, preto mi nerobí problém stravovať sa zdravo. Akurát, že po druhom tehotenstve mi zostalo 13 kíl naviac, pretože som mala sústavne neovládateľnú chuť na sladké. A to je problém, ja milujem sladké. Preto sa chcem spýtať, že ak sa s prehľadom vojdem do denného limitu a dokonca mi zostane 1000 kj k dobru, môžem jesť sladé? Pýtam sa preto, lebo ja naozaj nie som celý deň hladná-jem 5x, hlavne zeleninu s mäsom alebo rybami, takže ak by som aj po sladkosti bola hladná-dám si zase zeleninu. A dodržím denný limit. Alebo je ešte nejaký iný dôvod, prečo to sladké nesmiem? Je to tak, že sa to hneď uloží ako tuk aj napriek tomu, že neprekročím 5500 kj za de)ň?

  59. Co sa tyka sacharidov, myslim ze by sa im clovek mal vyhybat v najvyssej moznej miere a pre prijem tela uplne postaci osladit si kavu, pripadne nejaky ten „prirodzeny“ vyskyt v niektorych jedlach. Ja som od kamarata pocul ze fruktozu, ktoru telo nespotrebuje neuklada, ale vyluci… chcel by som vediet ci je to pravda, potom by to bol zaujimavy sposob sladenia takmer vsetkeho, teraz drzim v ruke 50g balicek fr. cukru za 16 sk… nieje to az tak vela aby si clovek nemohol dopriat trosku zdravsie zit.

    K chudnutiu by som rad pridal moje vlastne skusenosti, tak ako tu Miro uz vyssie pisal, vobec sa neoplati chudnut narazovo, akoze „teraz prestanem jest, budem sa tlacit tromi ananasmi denne a jest chrom, a ine jedy a hned schudnem“. Na druhej strane kazdy sme iny a pre niekoho tento sado-maso sposob moze byt jedinym.
    Podla mna chudnutie je velka vyzva pre kazdeho v zivote, pisem to sem lebo s kilami sam zapasim uz roky od detstva a rad by som motivoval ostatnych ludi. Ked sa niekto rozhodne chudnut zacina to v hlave (ako Miro pisal) ale nie nevyhnutne v ustach, clovek musi byt presvedceny ze to chce a ze bude prinasat obeti, ak si poviete „skusim schudnut“ toje ako „zajtra skusim prestat fajcit“… Kazdy kto toto povie alebo pocuje v podvedomi vie ze sa to nestane a je to len zasterka pre docasne upokojenie svojho vnutra. Treba zmenit ako presvedcenie, tak aj postoj k zivotu a jedlu. To su tri zakladne faktory, ktore ked zvladnete nastartujete sa a nema vas co zastavit. 1.) presvedcit sa ze do toho idete 2.) zacat zdravo zit – zmenit zivot k lepsiemu – priblizit ho idealom (skoro chodit spavat, denne vykonavat pohyb – aspon 30 minut rychlej prechadzky, vyhybat sa stresu – nefajciari si stres casto riesia sacher tortami a podobne :) 3.) postupne, pokojne aj v priebehu pol roka, systematicky zredukovat porcie na zlomok sucasnych (je mozne ze Vam budu stacit 1/3 porcie – to je zas individualne, ale je neuveritelne ako telo dokaze vyuzivat energiu z prijateho jedla ked jej nema prebytok). Ak sa vam toto podari… nema to ako nevyjst…

    Vela zdaru!

  60. rano ciga, na obed kremes s veternikom na veceru pivo mozno viac piv… a stale nepriberam, stale sa citim super… nechapem o com to tu rozpravate…

  61. reikia – plánuješ ísť na operáciu že si sa zamerala na túto stravu

    lepšie je počítanie kalórií a jesť podľa výdaja energie všetko čo je na trhu, sezónne, dostupné a relatívne dravšie, po takej klobáse mi akosi nemyslí

    v pohode zabijem králika, oderiem ho z kože, vykuchám a spravím na divoko s božskou zamiakovou knedľou, ale máme ho na 3 x

    presne takisto sa prejdem do obchodu s potravinamy pre zvieratá pre obilniny bez chemikálií pre našu mačku, aby mala aj stále prísun zelenej trávy –

    len prečo majú v lepších reštauráciách kuchári rukavičky pri príprave, veď to jedlo prejde varom a isto si aj ruky umývajú dosť často, to by ma zaujímalo, to vyzerá ako keby chránili seba pred potravinami s ktorými pracujú

    ja použivam rukavice pri umývaní riadu, ale nechám sa poučiť

  62. No jo…jak ja by som potrebovala vediet, ako zabranit tomu, aby – ked som v strese – som na posedenie nezjedla celu cokoladu alebo tak…a ked je ten stres velky a ja doma nic nemam /preventivne/, som schopna sa obliect a ist do obchodu…som asi klasicky stresovy jedak…ano, skusam to okabatit prechodom na inu cinost /telefonovanie napriklad :-)/, ale casto to nezabera…raz som zjedla 450 gramov nuteloveho kremu takmer na posedenie…to sa nechvalim, to sa stazujem…mate niekto nejaku metodu? Diiiik!

  63. Ahoj , hrozne mám rád zákusky z cukrárne , cim viac tým lepšie a rôzne druhy. Verim tomu co vraví Miro, ja sám pozorujem coraz vacsie brucho , mikinami cez neho prevísa ako tehotenská tunika:-) zaco sa predsebou hanbím . Chcel by som prestat ale jeto hrozne ťažké , málokedy mi staci jeden zákusok , vzdy to chce vacsiu nálož. A vzdy ked chcem prestat urobím pravý opak. Myslíte ze bysom si mohol znechutit zákusky tak ze sa ich doslova prezeriem, že sa mi celkom znechutiaaž mi bude zle na vracanie , comu bysom dal organizmu najavo , ze to je nie dobré jedenie ?

  64. Prosila by som odpoved od Mira Veseleho, este som len zaciatocnicka a vsetko to studujem a pocitam. Rada pijem kavu bey cukru, klasicku zalievanu a kedze neviem ake ma zloyenie tuky, sacharidy, bielkoviny, aj KJ neviem si to zaratat do denneho prijmu. Preto by som prosila o odpoved, hladam na nete ale nenachadzam. A pijem ju 3x denne. dakujem.

  65. Mirko, nehnevaj sa ale nesuhlasim, ja som schudla a to aj napriek tomu, ze som jedla sladucke ovocie pocas toho, ako som chudla, dokonca som si obcas dopriala aj cokoladku a vaha aj napriek tomu sla smerom dole. Samozrejme nie kazdy den ale mne osobne, ziadne ovocie alebo zelenina nenahradi ten uzasny pocit, ktory dokaze vyvolat cokolada v ustach. Samozrejme v rozumnom mnostve. A ak dodrziavame zasady zdraveho zivotneho stylu nemame sa coho bat alebo si vycitat.

  66. Ja: ak zvládnete jesť sladkosti v rozumnej miere (napríklad ráno JEDNA lyžička medu) tak to určite nie je problém, najmä ak sa aj hýbete. Žiaľ mnoho z nás čo máme s váhou problém nemáme mieru a keď už začneme, je ťažké skončiť. A potom je výhodnejšie úplne to zrušiť. Každý si musí nájsť taký štýl, ktorý mu vyhovuje.

  67. Mirko, ano, ja som sa uz naucila:) a som velmi hrda, vyzaduje si to ale neskutocnu SEBADISCIPLINU. A odkedy som schudla, zmenili sa mi chute – paradoxne mi uz nechuti krystalovy cukor, tym padom nepijem ani kavu lebo ta mi bez cukru uz vobec nechuti:(. A uplne suhlasim s tym, ze kazdy z nas si musi najst taky stravovaci rezim, ktory by mu bol na mieru.

  68. Hlavne si niekedy pozrite (niekolke co tu pisete o percentach cokolady) ze mliecna, biela, 70 percentna, 99 percentna cokolada..maju veeelmi podobne kJ. Je to len vseobecny omyl ze jest dve kocky „lepsej“ cokolady je vhodne pri diete. Ak jete dve kocky, je jedno aka to je cokolada (druhovo).

  69. Jana súhlasím, ja som tiež radšej za to nejesť čokoládu, ako jesť. Tie lacnejšie však spravidla sú naozaj horšie – pridaný cukor, niekedy aj mizerný tuk, namiesto čokolády veľa sušeného mlieka. Takže ak čokoláda, tak asi naozaj čo najtmavšia. Ale radšej čokoláda nie.

  70. Jana súhlasím, ja som tiež radšej za to nejesť čokoládu, ako jesť. Tie lacnejšie však spravidla sú naozaj horšie – pridaný cukor, niekedy aj mizerný tuk, namiesto čokolády veľa sušeného mlieka. Takže ak čokoláda, tak asi naozaj čo najtmavšia. Ale radšej čokoláda nie.

  71. Majte rozum! zivot bez cokolady??? NIKDY!!! Ja som „iba“ obycajny CLOVEK.
    Ja som uspesne schudla 17kg a svoju vahu si uspesne udrziavam.Moje BMI je v norme. Jem vyvazenu stravu , 5-6x denne, pohybujem sa – ja uz mat zdravsi zivotny styl + stravovacie navyky ani nemozem mat. Moj krvny obraz je priam ukazkovy co sa tyka vitaminov, mineralov, cholesterolu…. Obcas zjem 90% cokoladu /nie celu naraz/ – velmi mi chuti a tu chut jednoducho nic nenahradi, samozrejme, nie kazdy den ALE ked si to moje telo ziada – lebo si to jednoducho ziada , tak preco nie??? Ved 1 kocka cokolady este nikoho nezabila a rozhodne z nej nepriberiem kilo!
    Kazdy z nas si musi vytvorit svoj „zdravy jedalnicek“ ale vzdat sa cokolady lebo sa desim myslienky, ze priberiem, je podla mna riadny extrem a je to chore!
    Pravda, pre toho, kto sa nevie „ovladat“ a namiesto tej 1 kocky musi spapat hned celu cokoladu, nech ju radsej neje…. Ale ziadne ovocie mi ten nadherny pocit nevie vyvolat ako cokolada.
    Chudnutie si vyzaduje obrovsku SEBADISCIPLINU a TRPEZLIVOST.
    Ja osobne neuznavam taketo drasticke opatrenia, aby som z obavy pribratia 1 kila sa vzdala cokolady.
    Ten, kto nechce jest cokoladu po zvysok zivota kvoli stihlej linii, nech sa paci, ja osobne si to ale predstavit Neviem a nechcem!

  72. Miro Máš pravdu. Keď je málo percent čokolády napríklad Vianočné kolekcie, to sa nedá nazvať čokoláda. Je tam viac tuku ako čokolády. Preto to moc dobre nechutí.

  73. poradte mi prosim,ako je mozne ,ze 6tyzdnou dietujem jem zeleninovu stravu,pijem 3l.vody a ani kilo som neschudla…mam krvnu skupinu 0…

  74. miluska skus prestat dietovat a zacni sa rozumne zdravo stravovat.na tychto strankach su navody ako na to.no a samozrejme nezabudaj na pohyb

  75. ja sa chcem spytat na celozrnne pecivo, muku, cestoviny… aky je v tom rozdiel ci si dam cestoviny vajecne alebo celozrnne. podiel sacharidov,tukov a cukru je takmer rovnakkky. dokonca niektore „obycajne“ cestoviny maju menej cukru nez celozrnne cestoviny. takze preco su zdravsie tie celozrnne? dakujem

  76. daniela celozrnné výrobky obsahujú podstatne viac vlákniny a rôznych vitamínov a minerálov. To znamená že ak ich zjete tak podporujete zdravie dodávaním prirodzenej potraviny. Uprednostnenie bielej múky znamená že zjete energiu ktorá sa v tele spracuje oveľa rýchlejšie čo je nevýhodné.

Napíšte komentár

Prečítajte si knihy
Kniha jedálniček na chudnutie

Kniha Ako som schudol 35 kíl 

Kniha Ako dosiahnuť úspech

Tento web píše a prevádzkuje © Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Ilustračné fotografie pixmac.sk a dreamstime.com a archív autora.

Motivačný kurz chudnutia

E-mail vám pripomenie váš zámer a navrhne, čo robiť.
Overte si, že to fakt funguje.

  • 10 dní budete dostávať tipy a inštrukcie.
  • Ak ich dodržíte, merateľne schudnete.
  • Kurz je zadarmo.
Zatvoriť toto okno

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Ten potvrdíte a v tej chvíli kurz začína.