Od roku 2004 píše Miro Veselý.

Kalkulačka BMI a výpočet čo máte robiťEnergetické tabuľky - výživové hodnotyKoľko energie sa spáli pohybomTest znalostí o tom ako zhodiť10 denný e-mailový kurz chudnutiaDiskusné fórumTučná a štíhla kniha od Mira Veselého

Prečítajte si najnovšie:

články   komentáre   fórum

Zelenina ku každému jedlu

Keď som mal 40 kíl nadváhu, opľul by som každého, kto by predo mnou slovo zelenina čo i len vyslovil. Taký hnus! Kto by už jedol nejakú trávu? Nie som predsa zajac. To si radšej dám poriadny kus mŕtveho prasaťa. Dnes sa už na veci dívam inak. Na zeleninu sa dá pekne zvyknúť a v tomto článku vám na to dám zopár tipov.

Ak budete ku každému jedlu jesť zeleninu, postačí vám z neho oveľa menšia porcia a po jedle budete mať veľmi dlho pocit úplného nasýtenia. Stačí pre jedlom trocha mrkvy, šalátu, či kaleráb a ste za vodou. Porcia, ktorá by vám pred časom nestála ani za okoštovanie, vám teraz bude na dlho stačiť. Nič viac písať netreba – skúste si to. K malej porcii obeda jeden kaleráb a v čase olovrantu stále nebudete hladní!

Kedy nám zelenina nechutí?

Naše telo je prispôsobivé.

  • Skúste byť pár hodín v prítmí a začnete dosť dobre vidieť. Ak potom ale vyjdete na svetlo, bude treba zvyknúť si.
  • Skúste absolvovať hlučný koncert. Po ňom nejaký čas nebudete celkom dobre počuť tiché zvuky.
  • Dajte si výborný a chuťovo vyladený obed vo fastfoode. Po ňom vám nebudú chutiť bežné jedlá.

Tým, že sa vieme prispôsobiť, môžeme prežiť aj v značne nepriateľských podmienkach. No v prípade stravovania máme vážny problém.

Výrobcovia zamestnávajú skupiny vedcov a veľké skupiny ľudí na ktorých testujú chute. Cieľom každého výrobcu je naladiť chuť tak, aby podľa možnosti každého ohromila. Aby po nej ľudia túžili. Aby kupovali viac a viac toho výrobku. V tomto boji sa predháňajú najlepší z najlepších. Ostatní neprežijú.

Ak ste teda zvyknutí kupovať výrobky vyrobené v továrňach, veľmi často sú to rafinované chute a vône. Niektorí predajcovia zapájajú aj emócie a v reštauráciách nájdete aj zábavu – hlavne pre deti.

Ako sa dosahuje výrazný chuťový zážitok? To je zvyčajne najviac strážené tajomstvo príchutí a esencií. No dve zložky sú prítomné so železnou pravidelnosťou: soľ a cukor. Tak sa dá dosiahnuť vrcholná a intenzívna chuť. My si časom na presolené a presladené jedlá zvykneme ako na určitú „normu“. Sú ľudia, ktorí si polievku automaticky posolia. Bez toho, aby ju okoštovali. Tí sú jasní – ich chuťové poháriky sú navyknuté na maximálnu chuť. Práve títo ľudia potom nebudú cítiť jemné chute. Sú chuťovo „ohlušení“.

Samozrejme, nikto z nich to nepripustí. Aj ja som bol v tom stave. Vedel som, čo je dobré. No nevedel som, že príliš intenzívna chuť je vlastne nečakane fádna. Len som nevedel, že to neviem.

Ako začať cítiť chute prirodzených jedál?

Kto je zvyknutý chodiť jedávať do fastfoodu a iných zariadení, ten má podobný problém.

  • Vodu, alebo čaj bez cukru nechce. Potrebuje limonádu a bublinky.
  • Zeleninu či jednoduché jedlá nechce. Má rád silné chute.

Zbaviť sa tohto stavu je možné najrýchlejšie pomocou tvrdého pôstu. Tým nemyslím nejakú hladovku, alebo náboženský význam tohto slova. Jednoducho si dajte asi na mesiac

  • Absolútny zákaz soliť. U soli platí, že zákaz sa vzťahuje aj na glutamát sodný aj na „srdciarsku“ soľ. Jednoducho budete jesť úplne neslané jedlá. Ak nejaká surovina (trebárs syr) soľ obsahuje, je to v poriadku. Ale nesmiete si dosáľať. Nič.
  • Absolútny zákaz sladiť. To sa týka aj umelých sladidiel vrátane stévie. Jednoducho čokoľvek, čo sa ponáša na sladkú chuť máte zakázané. Med, ani banány.

Taká diéta je prvé dni brutálna. Nebude vám chutiť. Ak to vydržíte, začne sa s vašimi zmyslami diať to isté, ako keď z jasného slnečného dňa vstúpite do neosvetlenej pivnice. Najskôr tam je tma. Potom začínate rozponávať nejaké obrysy. Neskôr to je stále lepšie. Po pol hodinke už odrazu budete vidieť aj veľa detailov a možno farby. Podobný proces prebehne aj pri takomto režime v strave.

Zhruba za mesiac zistíte, že ste si na takmer nechutné jedlá začali zvykať. Zrazu zistíte, že sa tešíte na tofu (lebo je slané) a že sa tešíte na tú zvláštnu chuť ľanových semien s jogurtom a ovsenými vločkami. Predtým by ste to možno vypľuli ako odporné. Teraz to už ide.

Vďaka tomu, že asi mesiac máte ísť bez soli a sladenia, študujte. Hľadajte v receptoch rôzne triky, ako sa pomocou byliniek a trebárs čili papričiek dá nahradiť soľ. Nie, nedá sa nahradiť úplne. Ale dá sa to zjesť a dá sa na to zvyknúť.

V tomto čase si asi začnete uvedomovať, že cítite veľa chutí a vôní, ktoré ste predtým nevnímali. On totiž glutamát sodný je síce výrazný a chutný, ale zároveň aj veľmi rovnako chutný.

Neskôr, trebárs po mesiaci, si môžete dovoliť zas jemne soliť. Ak chcete osladiť, použite stéviu.

  • Na pocit plnej chuti vám postačí aj mimoriadne malá dávka soli, alebo stévie.
  • Vďaka tomu, že ste sa naučili inak pracovať s korením budú vaše jedlá mimoriadne chutné.
  • Zelenina ako kaleráb či paradajky odrazu pre vás bude normálne, výrazne chutnou potravinou.

Pamätám sa, že pred tým, než som schudol by som zeleninu nejedol. Napríklad paradajky. Divná, nezaujímavá chuť. Ak vôbec, bol by som ich musel nakrájať. Posoliť. Dodať cibuľku. Cukor. Ocot. Korenie. Potom by som už trocha cítil chuť.

Dnes mi stačí jesť priamo paradajky a s chuťou nemám žiaden problém. Ak to má byť mimoriadne, zakvapkám ich tekvicovým olejom a balzamikovým krémom. Posypem sušeným cesnakom Kotányi (iný nie je tak dobrý) alebo sa dá použiť živý cesnak, len sa to ťažšie dávkuje na pravidelné rozloženie. Lahôdka je na svete.

V prípade zdravotných problémov s takýmito zmenami buďte opatrní

Ak sa plánujete pustiť do tohto režimu, mám pre vás dve správy.

  1. Drastické obmedzenie soli prospeje zdraviu.
  2. Obmedzenie soli môže zásadne zmeniť to, aké dávky liekov potrebujete.

Preberme si to preto radšej podrobnejšie. Zatiaľ čo cukor riadi naše priberanie a šarapatí najmä s inzulínom, sodík je tiež páchateľom škôd. Veľa soli zásadne zvyšuje krvný tlak. Mnoho mužov sa stravuje hore uvedeným nezdravým spôsobom a zároveň sú na silných liekoch na tlak.

Prechod na diétu bez soli vám v priebehu niekoľkých dní zrazí krvný tlak! Ak predtým ste mali napríklad ťažkú hypertenziu 170 / 110 tak po troch dňoch bez soli môžete byť na číslach 130 / 85 čo je v podstate normálny tlak. Toto som pred pár týždňami videl na vlastné oči u jedného staršieho známeho. S lekárom musel v ďalších dňoch meniť dávkovanie liekov, pretože mal závraty. Bez soli spolu so silnými liekmi na tlak sa dostával na príliš nízke čísla.

Toto je len jediný príklad z praxe, ale upozorňuje na to, že stravou je možné dramaticky ovplyvňovať svoj zdravotný stav. Podľa mňa je lepšie vzdať sa slanej chuti. Radšej to, ako mať podchvíľou nitroglycerín pod jazykom a strach, či nezačína infarkt.

Neskôr môžete do stravy soľ opatrne pridávať a nájdete si také množstvo, ktoré je pre vás vhodné. Okolo 5 gramov soli za deň bude určite v poriadku. To je asi 10 štipiek. Ale prvý mesiac začnite radšej celkom bez. O to viac vám neskôr budú chutiť aj „obyčajné“ jedlá.

Je to ako chirurgická bandáž žalúdka

No a nakoniec sa vrátime celkom na začiatok – pred každým jedlom treba jesť zeleninu. Častou námietkou začiatočníkov je práve to, že im zelenina veľmi nechutí. Celý článok som teda venoval námetom, ako môžete zaostriť svoje chute. Teraz, keď už aj kaleráb, či brokolica majú pre vás príjemnú chuť, využite to.

Pred každým jedlom si môžete dať kaleráb, alebo niečo iné objemovo podobne veľké. To vám naplní žalúdok. Potom si dáte ďalšie jedlo.

Tu je staršie video, kde o tom hovorím. Tento trik je overený a funguje. Oproti klasickej chirurgickej bandáži žalúdka (a iným podobným chirurgickým zákrokom) má niekoľko výhod.

Pred operáciou totiž musíte začať jesť inak a po operácii najmenej mesiac počítajte s minimálnym množstvom kašovitej stravy. Povedzme si to na rovinu: ak dokážete po operácii vydržať nejesť, tak azda dokážete aj bez operácie nesoliť. Ak nie, potom je čas dať si krájať brucho.

Aj bez chirurga však môžete schudnúť, ak dodržíte tých niekoľko málo zásad, ktoré treba vedieť. Stačí sa správať trocha dospelo.

Aby človek mal pocit sýtosti, plnosti brucha, musí príslušné centrum mozgu dostať „tie správne“ signály.

Výskum ešte nemá celkom jasné, čo všetko sa na pocite nasýtenia podieľa, no niektoré faktory sú už známe.

  • V žalúdku sa musí nahromadiť určitý objem materiálu, ten prenesie do mozgu informáciu, že ďalej jesť netreba.
  • Aj psychika hrá svoju úlohu – nejaký ten čas žuvania a prehĺtania je tiež potrebný na to, aby sa všetky reflexy upokojili.

Ak si však dáte niečo mimoriadne chutné, spravidla to býva aj energeticky veľmi koncentrované.

Napríklad taký vyprážaný bravčový rezeň, alebo krémeš. To sú pokrmy, ktorých stačí zjesť len pár gramov a máte v sebe prídel energie na štvrť dňa. Ale to je veľmi málo materiálu. Pár sekúnd žuvania, brucho je stále prázdne. Čo s tým? Márne vám je vedomie, že energeticky ste už celkom vybavení. Ostala chuť niečo zjesť. A poriadna!

Ukázalo sa, že oveľa efektívnejšie je jesť potraviny s veľmi malou energetickou hodnotou. Napríklad kaleráb, či paradajky. Tých môžete zjesť veľmi veľa, takmer doslova „až na prasknutie“ a stále nehrozí, že by ste pribrali.

Samozrejme, obed zložený z niekoľkých paradajok a kalerábov by vás síce zasýtil, ale neuspokojil, pretože chýbajú bielkoviny a aj trocha tukov. No a aj trocha tej „radosti“.

Ukázalo sa, že optimálnym postupom je najesť sa najskôr „nevinnej“ zeleniny. Potom si dajte krátku pauzu a po nej si užite malú porciu normálneho jedla.

Verte, budete spokojní. Je to overené.

Potravina s nízkou energetickou hodnotou vás zabaví – musíte ju chrúmať, postupne plní žalúdok. Dajte si trebárs pol hlavy šalátu pred obedom. Potom nech nasleduje „tá lepšia časť jedla“. Bude síce malá, ale vy ste po zelenine už vlastne takmer celkom najedení a tak aj pomerne malé množstvo – hoc aj rezňa – vás poteší a zasýti zároveň.

Zjete oveľa menej energie a viac materiálu.

Ako bonus dostanete pocit sýtosti najmenej na dve – tri hodiny. A ešte jeden bonus – množstvo zeleniny v tráviacom trakte „rozriedi“ energiu potravín. Získanie energie z potravy teda prebieha oveľa pomalšie a to je len dobré.

Čo viac dodať? Hádam len pripomeniem, že odborníci odporúčajú denne zjesť 400 gramov zeleniny a ovocia. Ak chudnete, ovocím veľmi šetrite. Dajte si radšej len 400 gramov zeleniny. Len občas trocha ovocia. K tomu najmenej 2 litre vody denne…

Verte, hladovať nebudete a ubudne z vás to najmenej potrebné.

103× koment k článku Zelenina ku každému jedlu

  1. no ja som vegetarian a zelenina je pre mnam mnam:)takze no problem, ale schudnut by som chcela take 2 kila..
    inac nevies povedat co napr. nahradi to maso???

  2. maso je nenahraditelne, to iba niektori fanatici si myslia ze zo soje sa da vyrobit aj raketoplan ;-)

  3. lia: no ľanové semená, sója, to sú hodnotné bielkoviny a látky, ale osobne by som sa prihováral, keby ste predsa len občas zahryzla do mŕtvej kravy. Vegetariánstva je veľa stupňov, záleží na tom, či ste ochotná príjmať trebárs mlieko a vajcia…
    Prihováral by som sa konzultovať vegetariánstvo s lekárom, obzvlášť rôzne formy ako vegánstvo – tam už môžu byť problémy, ako do seba dostať všetko, čo potrebuje človek – všežravec.
    Jednostrannosť v stravovaní sa môže vypomstiť.

  4. ja som skusala jest maso..verte mi..pol roka bez masa tak zas maso, az kym mi neprislo zle vzdy ked som zjedla kurca a tak som s tym zas prestala..nie som vegan, mlieko vajcia nie je problem, ale maso..nie proste nemozem:(alebo nechcem???

  5. lia: skus Pangamin, obsahuje vitaminy B a stopove prvky, B-vitaminy sa nachadzaju tusim v cervenom mase, myslim „mrtve prasata a kravy“ nie sliepky :)

  6. 2 mary: citujem z clanku aj s chybou:

    „Stačí pre jedlom trocha mrkvy, šalátu, či kaleráb a ste za vodou. Porcia, ktorá by vám pred časom nestála ani za okoštovanie, vám teraz bude na dlho stačiť.“

    takze pred jedlom, alebo namiesto jedla ;-)

  7. mary: V zásade je to jedno, ale mne osobne by po niečom dobrom akási tráva už nechutila. Ale v duchu tohto článku príklad môjho dnešného obeda: 3 paradajky, štvrtina údeného tofu. Strieda sa – hryz paradajka, hryz prst. Do pekla. Zas paradajka, zes tofu. Keď sa materiál minie, dá sa zažrať jednou paprikou. Česť práci, jedol som okolo jednej, za chvíľu sú štyri hodiny. Medzitým pol litrový príjem tekutiny… Ešte nie som hladný, ale už pôjdem snoriť po kuchyni.

  8. Svätá pravda.Stačí jedno väčšie jablko a ani malý obed sa nebude zdat až taký malý!

  9. Perfektny a vystizny clanok. Pravdivost tychto slov vidim potvrdenu aj na nasich detoch, ktore treba doslova nutit, aby zjedli jablko, pomaranc, mrkvu… Pritom my im velmi sladkosti nekupujeme, ale zato babky, rozne navstevy a nakoniec aj sami s kupia, ked maju za co.
    Ked si ja spomeniem, sa kaou chutou sme ako deti jedli jablka, surovu zeleninu…
    je vsak pravda aj to, ze terajsie jablka zo supermerketov vobec nevonaju, chut maju ako polystyren. Ale to je uz na inu diskusiu.

  10. Mikulas: Plus reklama v detských reláciách, práve o tom píšem… No a tá chuť z hypermarketov je fakt mizerná.

  11. Ahoj!
    Som tu novy, mam 53 rokov, 90 kg a 183 cm, odhodlany schudnut :-). So zaujmom citam clanky a prispevky na tejto stranke. Jedna vec ma hned v uvode zaujala: preco sa spomina iba zelenina, preco nie aj ovocie (napr. jablka) ako vhodny dopnok k jedlu?

  12. 50-tnik: Lebo ovocie má viac energie. Trebárs kilo banánov je takmer celodenná porcia energie… Plus problém s glykemickým indexom.

  13. Prečítala som si tvoj článok lebo by som tiež rada dala nejaké to kilo dole a zarazila ma tvoja posledná veta ,že s ovocím opatrne.Nechápem prečo.

  14. Držím sa zásady, že ovocie vždy len samotné. Neviem to tak odborne vysvetliť prečo, tak som si dovolila priložiť citovanie z jedného článku:
    !ovocie jedzte samostatne!
    Samotné ovocie prechádza tráviacim traktom rýchlo a nepotrebuje k svojmu rozkladu príliš mnoho enzýmov. Ak však jete ovocie ako prílohu k iným jedlám, tráviaci proces sa podstatne spomaľuje, prípadne dochádza k črevnému kvaseniu. Keď chcete jesť ovocie k jedlu, používajte ho ako predjedlo s 20 – 30 minútovou rezervou pred druhým chodom. Kombinovať môžete kyslé ovocie a bielkoviny (tvaroh s kyslím ovocím), kyslé ovocie s tukom (orechy s kyslím ovocím), kyslé ovocie s tukom a bielkovinou. Nikdy však nemiešajte sladké ovocie s koncentrovanou bielkovinou!

  15. Dočítala som sa, že ovocie obsahuje rychlokvasné cukry a ked príde do plného žalúdka, začne rychlo kvasiť a potrava v ňom hniť. Pri kvasení vzniká metylalkohol, ktorý rád poškodzuje zrakové nervy a preto má tak veľa detí a dospelých okuliare. Tak preto treba jesť ovocie na lačno.Ono sa trávi v črevách a nie v žalúdku. Ak vám dobre trávi, pol hodinu po zjedení ovocia na prázdny žalúdok môžete jesť dalšie jedlo.

  16. Ospravedlňujem sa Miro, moja reakcia bola na otázku 50-tnika, ktorý sa pýtal, prečo sa píše len o zelenine a nie ovocí ako doplnku k jedlu. mňa osobne nadúva, keď kombinujem ovocie s inými potravinami

  17. pri kvaseni vznika metanol – to je pravda ale aby ti to poskodilo zrak /cca 1 – 5 g/
    to by ti muselo naraz prekvasit cca 50 litrov kvasu a bol by si uz davno mrtvy od
    etanolu

  18. No milý Drgi, som ten fanatik, ktorý asi 18 rokov nemal v ústach žiadnu mrtvolu (okrem červíkov v čerešniach, neviem či tie ma zachránili), nie vegán(teda vajcia a mlieko jem) a napriek tomu a aj dosť veľkej obezite si dovoľujem mať krvné testy už chronicky ideálne, teda nič mi nechýba, ničoho nemám veľa, dokonca aj módny cholesterol je úplne v poriadku. A ani celkom pekné športové výkony mi nie sú cudzie, napríklad taký výstup na Mont Blanc na strave z ovsených vločiek a detskej výživy mi išiel oveľa ľahšie, ako mnohým mäsožravcom okolo, ktorý celkom úspešne ovracali pol Álp.

  19. Teším sa Mirovej stránke.Taká normálna,nenabubraná-asi ako Miro.Mám 45 a neviem,čo sú zdravotné problémy.Váhu človek nepotrebuje-merajte všetko životným pocitom.krajším prežívaním…

  20. karolina00: Naslepo sa nedá radiť. Odporúčam ti navštív svojho lekára a požiadaj ho, aby ti poradil.

  21. ..a este nieco. Natrafil som na tento web nahodou a ani zdaleka som ho podrobne neprestudoval. Takze zopar poznamok:
    1. na vasich fotkach po schudnuti posobite na mna velmi nezdravo,nepovedal by som ze ste schudnuty ale skor vyhladovany a mlandravy. To svedci o nespravnej a drastickej metode.
    2. sam som pred par rokmi dokazal schudnut z 98kg na 76kg cca behom roka, pricom to nebol moj ciel. Ale nebolo to prioritne planovane. Dosiahol som to kombinaciou rozumnej prirodzenej stravy a pohybu. Avsak nie hladovanim a pocitanim kalorii ani nie neprirodzenym poskakovanim vo fitness.
    3. Vsetkym doporucujem knizocku Ernst Günter: Prirodzená strava.

  22. Miro,..vychadzas z nespravneho vychodiska. Clovek nie je povodne vsezravec, ale FRUGIVOR.

  23. miro, prosím ťa vysvetli mi polopatisticky glykemický index – je to tak, že vysoký index majú nezdravé jedlá a cukor v nich rýchlo zvýši hladinu cukru v krvi???
    našla som síce milión článkov ohľadne tejto témy (aj tvoj:-)) ale všetky sú tak stráááááášne dlhé.
    okrem toho by som rada privítala aj približný jedálny lístok pre pomaly -siatničku s výškou 155 a váhou 64kg:-(((
    začala som sa nedávno podľa tvojich rád stravovať pravidelne a zisťujem, že denne toho až toľko zožrať naozaj nemusím (za ca 2 týždne -1,5 kg), ale mám v tom zatiaľ guláš…pls, pls poraď

  24. Uz som si aj ja povedala a dost!Idem aj ja chudnut!Mam 17 rokov,169cm a 58kg,co sa mi zda privela.Chodim 2x do tyzdna cvicit po 1hod.Dnes som zjedla iba jablko,ale musim vydrzat dalej!Inspiroval si ma vdaka!Snad aj ja budem mat take sebazaprenie a schudnem aspon na 50kg.Drz mi palce,popripade ma daj nejake rady:)

  25. Miro,pomahaju aj nejake tie „pasy na chudnutie“,alebo je to len lacny reklamny trik?Ak nie,ako ich mozem zohnat?

  26. Kiara: Najprv sa zamysli preco chces chudnut. Lebo chudnu spoluziacky a nemas postavu modelky (=vyziabnuty vesiak). Tvoja vaha je v poriadku, ak chces spevnit postavu, zamenit tuk za svaly, tak cvic.
    Jedno jablko denne je otras, tym si akurat vypracujes spomaleny metabolizmus a zdravotne problemy. Racionalne sa stravovat ano, 5-6krat denne.

  27. Jozo: Hladas zazracne riesenie? Ziadne nie je, ani pasy, ani tabletky. Usetri si peniaze a vraz ich radsej do permanentky do fitka a kvalitnych potravin.

  28. Kiara: príspevok si písala o tretej. Ak si naozaj jedla len jablko, tak je to spoľahlivá cesta buď ku tuhej obezite, alebo anorexii. Každopádne ak sa budeš takto stravovať, ochorieš.

    Jozo: Neviem aké pásy, ale na chudnutie pomáha len úprava stravy.

  29. Otazka pre Teba Miro,
    preco neodpovedas MMM??? Prepac, ale Ty naozaj nevyzeras dobre. Nie je vsetko len schudnut… Schudol si, to vidno, ale zial nejde z teba presvedcenie, ani spokojnost, a uz vobec nie pozitivna energia – nieco ti chyba, mozno to bude viera… Nielen z chleba je clovek zivy, nezaoberaj sa len chudnutim, skus citat evanjelium a zit podla neho, viac sa modlit a milovat………:-)))

  30. Evanjelium tomu urcite pomoze :)))
    Tochu mi sice nie je jasny suvis medzi vyzarovanim energie, pozitivna a vahy cloveka, ale urcite to najdeme v tom evanjeliu, biblia ma odpoved na vsetko.
    Takze priatelia, prejdime sa do kostola na pokec s fararom, prospeje to nazmu vyzarovaniu aj vahe :))))))))

  31. horka cokoladka: Neviem, čo by som MMM mal napísať. Je to jeho názor, že vyzerám zle. Nepotrebujem o tom polemizovať, ani mu ho vyvracať. Viem ako sa cítim, vidím, ako vyzerám, výsledky vyšetrení po schudnutí sú všetky v norme na rozdiel od výsledkov pred. Ja som s tým spokojný, nemám čo riešiť.

    A s evanielizáciou choď, prosím, na iný web, tu je to zásah mimo misu.

  32. Vsetko som precitala a zacinam mat pocit, ze je naozaj najvyssi cas zacat s tym nieco robit. Myslim s tou mojou pazravostou a svinskou vahou. Stale mam problem sa nastartovat, neviem ci potrebujem poriadny samonaser, alebo ma musi niekto iny zhovadit. Som s tym v koncoch a nezvladam to. Fakt by som chcela serioznu radu – ale to su asi vsetky.

  33. sona: radím, nechoď na to cez samonáser. negatívne emócie, ako strach, hnev motivujú síce silno, ale veľmi krátkodobo. rozhodnutie v tebe musí dozrieť samo. čítaj, venuj sa tomu a zistíš že to ide. ak sa tomu nebudeš venovať „v hlave“, nemáš šancu

  34. ja by som do tej hlavy asi potrebovala naozaj vpratat nieco uplne ine, ako je starost o jedenie, neviem si najst nejaku cinnost, aby som sa nenudila a stale nespekulovala nad tym, co zjem. v podstate som spokojna, mam bezne problemy, nie neriesitelne. je mi to samej divne, pretoze potrebujem zazrat stres a problemy, nepoznam hrcu v krku. teraz sa mi zda, ze som v pohode.alebo je nieco velmi hlboko, co ma trapi? a pritom som Vesela.

  35. moj pribeh k tej vegetarianskej strave:Ked som prisiel z vojny mal som pri vyske 193cm hmotnost 108kg.tak som sa dal na chudnutie-najprv som prestal vecerat(posledny krat som jedaval asi o 15tej)za pol roka som to stiahol na 97kg a potom som prestal jest maso(mlieko,vajcia a ryby som jedol nadalej)do roku som mal hmotnost 88kg a tu som si aj drzal.Lenze potom prisli zdravotne problemy-pri navsteve zubara som mal 7 zubnych kazov(dovtedy ani jeden)gynekomastia,bolest chrbta,citlivost na pocasie,pravidelna migrena…Tak som som to po 3 rokoch vzdal a vratil sa k masu.Sice som opat pribral ale zdravotne problemy su fuc…Teraz mam po zime ale uz 112kg-takze stym chcem/musim nieco robit,ale urcite nie vegetarianskou metodou…

  36. Ano, pri vegetarianskej strave si treba davat vacsi pozor na to, aby bola strava vyvazena. Nestaci prestat jest maso a dalej jest biele pecivo a zakusky. Nedavno som cital knihu Zdrava vyziva od Kunovej a bol som prekvapeny tym, ako blizko ma vo svojich zasadach k vegetarianstvu. Priklad. Vegetariani vzdy zdoraznovali, ze treba jest chlieb z celozrnnej muky, nie biely. To bolo este pred glykemickym indexom. Ich dovodom bolo, ze celozrnny chlieb obsahuje viac vitaminov a vlakniny. Aj samotna Kunova pise, ze jediny problem laktoovovegetarianstva moze byt nedostatok zeleza a jodu.

  37. A co si myslis o stravovani podla krvnych skupin?Modny hit alebo na tom nieco je?Ja som 0(aj byvala frajerka to o mne hovorila;-)a podla toho by som mal jest hlavne maso…

  38. Mám 55 rokov, stále váhu do 58 kg, väčšinou skôr nižšu. Najväčší problém pri chudnutí je neustále myslenie na jedlo, pretože na niečo stále dostávate chuť a chladnička je blízko. Nájsť si štýl – netráviť čas doma (chladnička je blízko). Turistické oddiely sú v každom meste a k pohybu (k chudnutiu) sa pridajú aj dobrí kamaráti, čerstvý vzduch,pozitívum prírody a kopa srandy a poznania.

  39. Mne pomáha schudnúť iba stres. Na dovolenke som bol v totálnom kľude a pribral som za 10 dní 10 kíl a stravu som mal pravidelnú, s tým že to boli malé porcie (veď cestovky šetria). Keď som sa dostal späť k práci (podnikám a nie fyzickou prácou), moja váha začala ísť dole a pritom prijímam stravu taktiež pravidelne, občas aj vo fastfoodoch. A myslím že zjem viac… Tvoj názor?

  40. 206: nemôžem mať názor. ak ti pomáha schudnúť stres, tak logicky si odvodzujem, že si štíhly, napriek tomu, že sa stravuješ vo fastfoodoch. no a dovolenka môže znamenať aj nudu a človek si stále niečo zobne.

  41. Ľudia poraďte mi ako si môžem znížiť Váhu, ak mi zelenina nechutí-verte, že som ju skúšala na rôzne spôsoby. V konečnom dôsledku ju zjem, ale doslova s odporom…
    Manžel si na šalátok pochutnáva a ja si pripadám ako slimák…

  42. špenát je good, treba dať pozor na prípravu (olej, cukor, smotana…), ak sa zvládne tá, je to super chudnúce jedlo. Spolu s vajíčkom (alebo ideálne vajíčko plus jedno bielko), s kuracími prsiami. Mňam.

  43. aj ja by som chcea dat nejake kila dole …vacsinou jem len ovocie a ziadny vysledok zatial nevydim….mozem jest aj chlieb ak by som chcela schudnut??? a so sladkostami je to ako???

  44. Ako je to s Corn Flakes? Je to dobré chrúmať na večeru? Alebo je to tiež o ničom? Mám pocit, ked toho zjem minimištičku a zapijem dostatkom vody, že idem prasknúť od zasýtenia. Je to OK?

  45. karina: dosť vysoký glykemický index. čo je to miska? odváž to a zrátaj energiu. určite to neštop samé, pridaj zeleninu.

  46. Môže mať človek alergiu na paradajky? Lebo keď zjem na raňajky paradajku hneď sa mi vyhodia vyrážky. Mám sa jej teraz vyhýbať keď ich mám tak rada?

  47. Lenka: áno, paradajky dokonca patria ku najčastejším alergénom. Ak si na ne citlivá, radšej ich nejedz (ani kečup) a over, čo ťa presne alergicuje. Odporúčam poradiť sa s lekárom, hlavne ak máš aj sezónnu nádchu ako reakciu na niektoré pele.

  48. No ja mám práve tu alergiu na peľ tak neviem. Ale kečup by nemal až tak škodiť nie? Ako budem teraz jedávať špagety ktoré tak zbožňujem.

  49. Zelenina a malá porcia k obedu a do olovrantu nemám hlad ??? A kto sa napcháva od hladu ? Ja mám hlavne CHUŤ !!!
    A rozumie niekto tomu, že dodržiavam
    určité pravidlá (jedlo menej, pohyb viac) váha je dolu cca 5 kg za 2 mesiace
    ALE všetky veci sú mi rovnako tesné ako boli a ani ľudia nič nehlásia . . .

  50. vierka: s chuťou je to ťažšie :-) o ostatnom ťažko radiť ak nepoznáme súvislosti. skús vo fóre napísať viac o sebe (výška váha vek…)

  51. tiez by som potrebovala schudnut asi 10 kg, ale ako „kazdy“ nema motivaciu…alebo nevie ako na to

  52. Ahoj, asi ako kazdy aj ja tu potrebujem schudnut.Z poslednych 6 mesiacov som pribrala 8kg.(z 53na61-170cm)Zacala som pracovat ako letuska a nepravidelne jedavam(aj v noci)Nemam kde a kedy si sama pripravit zdrave jedlo.Pocula som aj myty ze strava v lietadle je specialne upravena a ma tisice kalorii.Neviete o tom nieco blizsie?Dakujem

  53. katarina: ak ješ nepravidelne, je to dôvod, prečo priberáš. okamžite to zmeň, inak budeš mať problémy – čím viac priberieš, tým ťažšia a dlhšia cesta nazad

  54. chcela by som vedieť, či zelenina k jedlu môže byť aj zaváraná, napríklad taká cvikla, ktorú úplne zbožňujem. mňam-))

  55. maťuša: môže byť, samozrejme, pre účely chudnutia bude lepšie zavárať bez použitia cukru. inak zeleninu treba jesť hlavne PRED jedlom, nie počas a po.

  56. JA SOM SCHUDLA Z 58Kg NA 49Kg ZA 3 MESIACE.HROZNE MYSLELA SOM ZE POJDEM POD ZELENU .TAK SOM SA ZNOVU ROZHODLA PRE HROZNU POSTAVU ,DO PASA AKO 12 ROCNE DIETA KONF,CISLO 34 A DOLE 38 . MERIAM 162 A MAM 24 ROKOV. AKO SI MAM UPRAVIT POSTAVU?

  57. Názor MMM ma iba utvrdil v jednej veci. Obdivujem Mira, že toľko schudol aj že ochotný reagovať na maily iných „chudnúcich“. ALE… Čím viac názorov čítam, tým viac sa mi zdá Miro, že totálne odsudzuješ každú inú cestu ako je tá tvoja. Ja nie som zástancom ani vegetariánstva, ani delenej stravy ani iných „odlišných“ spôsobov stravovania. Ale keď napr. prof. Horáková, ktorá sa snáď 40 rokov zaoberá procesmi v bunkách a má najvyššie akademické tituly aké možno dosiahnuť niečo napíše, mne osobne dosť vadí, keď to laik označí za blbosť (pre tých, čo ju nepoznajú – v tomto prípade ide o delenú stravu).

  58. chrobacik, neda mi zareagovat na tu delenu stravu.
    moj nazor je takyto: ok, delena strava mozno funguje (clovek schudne, citi sa lepsie, atd.), ale IBA DOVTEDY, kym sa dodrziava. to je jej hlavny problem. malokto vydrzi delit potraviny cely zivot. jednoducho je to prilis obmedzujuce.
    Mirov sposob je ovela velkorysejsi a da sa na nom fungovat celozivotne. okrem toho, ta delena strava aj tak funguje preto, ze v podstate je to iba obycajna dieta – clovek si proste strazi, co zje, necpe do seba sladkosti a somariny a dava si pozor na mnozstva (najma pri prilohach, ktore maju vela energie a teda sa z nich lahko priberie).

  59. chrobáčik: môj názor naozaj nemá váhu, nemám žiadne tituly. ale stačí si pozrieť pár lekárskych obezitologických kníh a nájdeš pre delenie stravy dosť málo podpory. väčšinou sa nachádza v sekcii „magické diéty“ a podobne. Ak veríš titulom, potom zistíš, že ani vedci a experti sa nevedia zhodnúť, ktorý výživový štýl je vlastne zdravý. máš lekárov ktorí prisahajú na diétu podľa krvných skupín a iných, ktorí ju generálne zamietajú. nepríjemná vec. musíš si vybrať z kapacít, ktorú budeš uznávať. ja som proti deleniu stravy, málokto s tým dlhodobo vydrží, mnohí potom potichu zas priberajú… väčšina ľudí si stravovací štýl chce čo najviac zjednodušiť na nejakú jednoduchú schému a to akosi nejde. tam spočíva obľuba delenej stravy v klamnom pocite, že stačí oddeliť a nič iné sa učiť.

  60. spomínala sa tu delená strava, môj osobný názor je, že človek dodržiavajúci zásady delenej stravy schudne vďaka tomu že zvýši podiel zeleniny na úkor iných potravín vo svojej strave a nie kvôli tomu že by „delil“

  61. prosim jednu vec na teba mirko aku zeleninu mam jest vsade spominas kalerab brokolicu salat ale ja jem len paradajky a papriku :D nevadi to?? zmeni to nieco??

  62. inac dik za good stranku zo svojich 76 kil na 66 zatial to ide dobre oplati sa nejest sladkosti a masnosti

  63. Lucka – v zaujme svojho zdravia sa nauc jest viac druhov zeleniny. Cudujem sa,ze ti to mama trpi!

  64. ja mam 162vysku 67kg a chcem za 3 tyzdne schudnut 10kg podari sa?? verim beham 2 hod. denne a dieta maso zelenina ryby mlieko jogurt nic vic nejem… dam vediet ako dopadnemmmmm

  65. Mirko – siris dobru osvetu,prajem ti vela elanu aj nadalej.

    Taketo vedomosti by mali byt vyucovane na skolach povinne!

    Je to sokujuce ako malo sa vie „o udrzbe vlastneho tela“ :-o

  66. zelenina a ovocie,strukoviny mnam……..maso som nikdy nemala rada..uz ako malinku ma davilo z masa a aj masovych vyvarov ……preco? lebo je to zdrave ? ved male dieta vie najlepsie, co je zdrave…kym ho dospeli nepokazia jedenim krizom krazom a hocico….potom sa necudujme nadvahe,bolestiam brucha a inym problemom travenia :-) ..vsetkym prajem dobre jedlo a zdrave …teraz je leto,tak je to velmi jednoduche…cmuk

  67. áno zelenina ku každému jedlu, kúpim si v piatok paradajky, vyzerajú dobre, sú lesklé, nie úplne mäkké, dám do chladničky a keďže plánujem teším sa na to ako si ich dám v nedeľu

    smola, sú plesnivé

    mám novú chladničku, zelenine uložená na najvrchnejšej časti ako doporučuje výrobca, každý druh samostatne zabalený a oddelený

    ešte že zostali dve bio paradajky z minulého nákupu,

    neostáva mi nič iné len ísť paradajky vrátiť – zbytočná strata času,
    ale toto ma už nestresuje, toto je už nutnosť, lebo hej zeleninu, ale akú, akej kvality, lebo aj tu platí, že v nej môže byť viac škodlivých látok ako užitočných, to sa potom ako vlákninu lepšie oplatí žuť papier, ktorý sa údajne pridáva do džúsov s nápisom pridaná vláknina

    chcela by som vidieť, kto sa sťažuje, že musí mať každý deń v zime paradajky, papriku, uhorku, jahody v januári – nikto, to zas len súčet – vývoz Egypta a vysoká predajná cena v januári domáceho reťazca

    nemám nič proti kumkvatu, karambole, mangu, hroznu a jahodám v januári, ak je na výber aj kvalitná zelenina lacná, mrkva, kapusta, zemiaky, cvika, pór, jablká a uvedené ovocie ako jahody a hrozno aj v sezóne za normálne ceny

    ale čo je supermarketoch, stále sa zužujúci výber domácich potravín, ale nejdú ani na vývoz, tak na čo sa teda tie dotácie používajú

  68. Ahoj, Mirko, potrebovala by som poradit aky jedalnicek by bol vhodny pre mna ked mám 13 rokov a 62 kg, mala som 67 ale neviem akou metodou sa mi podarilo schudnút na 62. Síce, stravujem sa zdravo, len nviem či je tmavy chlieb vhodný na chudnutie. Dalej už ručička na váhe nechce klesnút. Čo by si odporúčal?

  69. Poradil by si mi ako mam schudnút. Mam 12 rokov
    a više 50kg pomohla by neaká dieta alebo potobne nemohol by si mi poradit o neakom zdravom stravovacom jedálničku ?? A o nejakéj forme cvičenia ktorá by mi pomohla rýchlo spálit čo najviac tukov ???

  70. Uz odmalicka som zvyknuta nevecerat, maximalne ovocie, takze mi normalna vecera pri chudnuti vacsinou ani nechyba. Ale dozvedela som sa, ze jest ovocie na veceru nie je dobre, lebo vytvara v zaludku kysle prostredie. Tak som k jablku pridala este malu hrst nesolenych arasidov. Pomoze to na neutralizaciu prostredia v zaludku a tym umozni schudnut alebo sa to rata uz ako vecera a neschudnem? Alebo by som mala radsej zacat normalne vecerat?

  71. Lili s tým kyslým prostredím by som to nebral až tak vážne. Ak nemáte problémy s váhou, tak jedzte čo vám vyhovuje. Inak som skôr za ľahkú ale plnohodnotnú večeru.

  72. Problemy s vahou, ako sa to vezme… este chcem schudnut tak 3-4 kila. Ako plnohodnotna vecera moze byt napriklad polka chleba so sunkou, alebo jeden ryzovy chlebik s lososovou pastou a platkom syra? A je rozdiel v tom kolko schudnem ked si dam jedno z tohto alebo to jablko a arasidy? (Resp. schudnem vobec?)

  73. Odporucam jest len maso a zeleninu. Nejest skroby, sladke napoje, zemiaky, ryzu, pecivo, cestoviny atd. Jem kedy chcem aj v noci ale len maso a zeleninu, syry, vajcia a za pol roka som schudol 30 kil. Bez skrobov!

  74. poradca-to si teda bohvieaku radu do placu neposkytol.to ze si schudol je jedna vec,a to ze si ohrozujes zdravie je vec druha.ale kazdy ma pravo vybrat si sam.schudnut sa da lahko hocijakou dietou-hladovkami a podobne,otazkou ostava kolko zo svojho zdravia je schopny pre to obetovat.

  75. Poradca nízkosacharidové diéty sú účinný nástroj na chudnutie, žiaľ pri dlhodobejšom sledovaní majú štatisticky vyšší výskyt neskoršieho jojo efektu a po prvých troch mesiacoch rýchleho chudnutia zvyčajne úbytok začne postupne zastávať. pri dlhodobom držaní takej diéty môžu poškodzovať zdravie rôznymi spôsobmi. odporúčam doštudovať si to, lebo ak ten výživový štýl chcete držať dlhodobo, treba poznať všetky pre aj proti.

  76. Ja si každý deň dám na večeru mrazenú zeleninu (obsahuje mrkvu, brokolicu, karfiol), pripravím si ju v hrnci na pare. K tomu si vždy nakrájam paradajky, občas aj papriku alebo 5 koliesok šalatovej uhorky a k tomu si vždy dám pol konzervy tuniaka vo vlastnej šťave. Myslite že je to dobrá voľba na večeru?

  77. Lucia kľudne ten tuniak aj v oleji a nezaškodilo by aj trocha sacharidov. záleží na tom, koľko je tej zeleniny, ale nech to nie je celkom bez sacharidov. Čiže trocha chleba, alebo niečo také. alebo v tej zelenine dajte ohriať pol vrecka mrazenej kukurice, alebo inokedy cícer. inak výborná večera

  78. bea v zásade aj áno, ale lepšie je zvyčajne najesť sa naraz a potom nechať nech si s tým trávenie nejaký čas robí čo treba. ale ak vám viac vyhovuje to striedať tak skúste

Napíšte komentár

Prečítajte si knihy
Kniha jedálniček na chudnutie

Kniha Ako som schudol 35 kíl 

Kniha Ako dosiahnuť úspech

Tento web píše a prevádzkuje © Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Ilustračné fotografie pixmac.sk a dreamstime.com a archív autora.

Motivačný kurz chudnutia

E-mail vám pripomenie váš zámer a navrhne, čo robiť.
Overte si, že to fakt funguje.

  • 10 dní budete dostávať tipy a inštrukcie.
  • Ak ich dodržíte, merateľne schudnete.
  • Kurz je zadarmo.
Zatvoriť toto okno

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Ten potvrdíte a v tej chvíli kurz začína.