Ako nakupovať potraviny

Pri nakupovaní potravín narazíte na veľa problémov. Väčšia časť výrobkov v obchodoch s potravinami nie je vôbec vhodná na jedenie. Zabudnite, že tam sú tie veľké pulty so sladkosťami, slanými dobrotami, hotové jedlá, všetky údeniny, biele múky, malinovky, džúsy… Uprednostnite nákup základných surovín. Radšej mäso, ako šunku. Radšej múku ako múčny výrobok. Čítajte obaly.

  • Ak nejaká potravina nemá označenie, nekúpte ju.
  • Ak má potravina nevhodné zloženie, nekúpte ju, alebo ju kúpte ako drobný doplnok k inej, vhodnejšej.

Nepohodlné je to hlavne pri prvých nákupoch. Chcete začať chudnúť? Zabijete v obchode niekoľko hodín postávaním s lupou a s podozrievavým ochrankárom za chrbtom. Ak to nespravíte, neschudnete. Ale časom si nájdete tovar, ktorý sa vám osvedčil a začnete to kupovať akosi automaticky. Doprajte si čas na nácvik. Aj čítanie tých drobných písmeniek je len zručnosť. O pár dní „len pozriete a už viete“. Je to vec cviku.

Čo nakúpiť

Najvýhodnejšie bude, ak si vopred pripravíte zoznam, čo chcete zjesť. Nakúpte si na deň až dva dopredu. Ak viete, že chcete jesť chlieb so šunkou a chlieb si upečiete sami, už viete, že bude treba múku, droždie, šunku…

Tip: praktické je zoznam plánovaných jedál vopred spočítať aj v energetických tabuľkách. Potom viete, koľko čoho potrebujete. Ak na raňajky chcete zjesť 40 gramov šunky, nekúpte 100 gramov. Čo so zvyškom? Pri chudnutí budete jesť menšie množstvá jednotlivých potravín, ale pestrejšie.

Tip: Nešetrite! Kupujte drahšie suroviny, zvyčajne sú kvalitnejšie. Ak zostaneme pri príklade so šunkou, tak bežná najlacnejšia „šunka“ obsahuje možno 50% mäsa. Zvyšok tvorí voda a zmes, ktorej zloženie je asi lepšie nepoznať. Je síce lacná, ale ak ju použijete, tak jej musíte naložiť dvojnásobok, aby ste dosiahli potrebné množstvo . A navýši vám to zbytočne príjem toho najmizernejšieho tuku… Drahšej šunky stačí polovica a to, čo ušetríte na živočíšnom môžete doplniť zdravším olivovým olejom. Trebárs si ním pokvapkajte paradajky.

Ako nakupovať potraviny

Čo jesť?

Zeleninu jedzte pred každým jedlom. Čím viac, tým lepšie. Čím pestrejšiu, tým lepšie. Ak zjete denne kilo zeleniny, je to výborný základ. A teraz niečo čo vás poteší: surová zelenina sa neváži! Koľko zjete, toľko bude vo vás. Jedzte ju dosýta. Je zdravá, prospieva tráveniu. Ak pred jedlom zjete zeleninu, aj pomerne malá porcia jedla vás potom doslova „napchá“. A to je cieľ. Zelenina pred jedlom je lepšia ako všetky lieky „proti hladu“.

So sladkým ovocím opatrnejšie. Najmä banány majú vysoký a to sa už pri chudnutí nehodí. Dajte si denne jeden kus ovocia, pri menej sladkých druhoch môžete odvážnejšie. Pokiaľ už nechudnete, ovocie jedávajte často a čo najpestrejšie.

Kdesi som počul dobrý tip: Jedzte ovocie a zeleninu vo farbách dúhy. Každý deň by ste teda mali zjesť niečo červené, oranžové, žlté, zelené a modré. Napríklad paradajky, oranžovú papriku, citrón, uhorky a čučoriedky. Inokedy trebárs červenú papriku, pomaranč, žltý melón, avokádo a slivky. Dobré je, ak to budete čo najviac striedať. Neupadnite do stereotypu, že budete jesť napríklad stále paradajky, lebo je to pohodlné…

Keď už viete, koľko bielkovín, sacharidov a tuku má mať jedna porcia, priprate si také jedlá, ktoré sa budú čo najviac blížiť požadovaným číslam. Spočiatku sa vám to bude počítať ťažko. Hlava z toho puchne a človek sa cíti celkom bezradný. No po pár dňoch to pôjde ľahko, verte mi. Investujte svoj čas a skúste si to.

Tipy do kuchyne

V racionálnej kuchyni varíte málo mäsa a málo príloh. Zato budete kupovať a jesť veľa surovej a dusenej zeleniny. Plus ovocie. To vám zmení pomery v ľadničke. Je preto výhodné niektoré jedlá uvariť vopred a zamraziť. Neskôr s nimi môžete počítať. Mne sa osvedčilo mať v mrazničke:

  • Lososy. Kupujem ich chladené vo veľkopredajni keď majú dobrú cenu a zmrazím si ich. Od výrobcu zmrazené ryby sa mi neosvedčili, majú mizernú chuť. Neviem prečo.
  • Varené huby shitake. Majú príjemnú chuť, hodia sa ako výplň. Energeticky ich nemusíte započítať. Ak dáte do malej porcie kuskusu veľkú hrsť týchto húb, budete mať plný tanier, plné brucho a pritom chudnete. Tieto huby sa dajú kúpiť sušené, ale varia sa dlho. Preto sa oplatí spraviť veľa naraz a zamraziť ich. Myslím, že sú chuťovo aj tvarovo efektnejšie, ako obligátne šampiňóny.
  • Varené sójové bôby. Môžete ich po uvarení ochutiť, prípadne trocha opiecť. Hodia sa do šalátov, do číny, alebo len tak hrsť do úst.
  • Varený cícer. Rovnako ako v prípade sóje.
  • Varenú fazuľu. Veľké bôby. Rovnako ako v prípade sóje.
  • Niektorú „polievkovú“ zmes zeleniny, alebo ak sa chcete udrieť po vrecku tak radšej mrazenú zeleninu wok (Findus, Iglo). Hodí sa ak si chcete rýchlo uvariť večeru a nemáte lepší nápad.
  • Bryndzu. Kúpiť v máji, papať vtedy, keď máte chuť na májovú bryndzu…

V chladničke môžete mať poruke niekoľko varených zemiakov v šupe. Môže z nich byť rýchla príloha. Zemiak rozrežete, zohrejete, zhltnete.

Veľmi chutná je pečená cvikla. Upečte plný plech cvikiel. Cviklu pred podávaním ošúpte, nakrájajte ju na tanier. Polejte čajovou lyžičkou oleja, trocha soli. Kvapnite kvalitný balzamikový ocot. Lacný je kyslý. Drahý je hustý, menej kyslý a má výraznú lahodnú chuť. Nešetrite na sebe! Vaša nová strava vám musí chutiť, inak pri nej dlho nevydržíte. Myslite na to, že jedávate malé množstvá jedla. O to drahšie suroviny si môžete dopriať.

Obaly potravín čítame s lupou

Pred nákupom potravín nielen pri chudnutí, je dobré, ak budete veľmi ostražití. Výrobcovia ponúkajú pestrý výber mimoriadne nekvalitných a niekedy až zdravotne nevhodných potravín. Viem, niekedy je cena a pekný obal tým faktorom, ktorý rozhodne. Ale ak to so svojím zdravím myslíte vážne, dajte si v obchode silné okuliare a lupu do vrecka.

Obchodnícke ťahy – ako vás podrazíme najbližšie?

Ak aj vy už ste v strednom a vyššom veku, potvrdíte, čo sa deje. Ako plynú roky, vždy je v spoločnosti nejaký prevládajúci trend. Pokiaľ ide o chudnutie, tak ten trend sa dá dobre zachytiť v článkoch v ženských časopisoch. Okrem rôznych diét sa dávajú rôzne odporúčania.

  • Pred časom sa odporúčalo obmedziť cukor. Výrobcovia na to rýchlo zareagovali a začali chrliť potraviny s veľkými nápismi „bez cukru“ alebo „bez pridaného cukru“.
  • Inokedy bola vlna, ktorá hovorila že chudnutie treba riešiť tak, že sa obmedzí . A ako šibnutím kúzelného prútika sa zrazu objavili nielen nízkotučné výrobky, ale aj výrobky s 0% tuku.
  • Potom sa ukázalo, že bez tuku to je dosť nezdravé a tak na výrobkoch nájdete značku srdca a nápisy „obsahuje omega-3 mastné tuky“.
  • Ak sa ukázalo, že rôzne musli zmesi sú výživovo menej kvalitné, ako prosté zmiešanie a orieškov, rýchlo ich doplnili o umelé vitamíny.
  • Keď prišla vlna ktorá upozornila na priaznivé účinky probiotík, odrazu ich začali sypať do jogurtov. (Po pasterizácii je usmrtené všetko, probiotiká sú živé organizmy, tak sa do jogurtu musia sypať podobné, ako sú v tabletkách. (Probio-fix, Nutrolin B, Lactoflor…)

Na týchto príkladoch by sme mohli nadobudnúť pocit, aké úžasné to je. Že výrobcovia držia prst na tepe odborných informácií a okamžite nám ponúkajú zdravšie výrobky. Ako to ale často nakoniec je?

Len kupujte, blbečkovia

Nepríjemne často je skvelá informácia na obale zvýraznená veľkými písmenami. Hlavne si nevšímajte tie mikroskopické písmenká! Inak zistíte, že to čo výrobca deklaruje ako plus pre vaše zdravie len predáva výrobok, ktorý je mínusom pre vaše zdravie.

  • Napríklad jogurt ktorý upozorňuje ako skvelo ochráni vaše srdce vďaka nízkemu obsahu tuku obsahuje nezanedbateľné množstvo cukru. Tým môže podporiť skôr obezitu ako zdravé srdce…
  • Mnoho výrobkov so sladkou chuťou síce naozaj neobsahuje rafinovaný cukor, ale sú plné iných sladidiel skrytých pod rôznymi názvami ako kukuričný sirup, glukóza, fruktóza a podobne. Vy žijete v nádeji že ste si kúpili „nízkokalorickú“ potravinu a ono nie!
  • Obmedzenie tuku u mnohých výrobkov znamená, že musia niečo pridať, ak tuk ubrali. Potom si kúpite zdanlivo zdravú (=nízkotučnú) potravinu ale to, čím nahradili tuk je na chudnutie možno ešte horšie.
  • Kúpite si výrobok „obohatený“ o vitamíny s veľkým zoznamom koľko obsahuje vitamínov. Skvelé? Skúste nahliadnuť do profesionálnych potravinových tabuliek, koľko vitamínov majú obyčajné . Možno zdúpniete, že viac, než vaše predražené musli obohatené v skutočnosti skôr o nevhodný tuk a cukor, ako o relevantné množtvá vitamínov. Ale na obale to inak vyzerá fakt dobre.

Najmä pocitovo vzniká problém – ak sa nadávame, že sme kúpili „zdravší“, alebo „na chudnutie vhodnejší“ výrobok, hneď strácame ostražitosť a papáme. Problémová komponenta v potravine nemusí byť vždy tou najhoršou zložkou. Ak si kúpite keksy s nízkym obsahom cukru tak možno horšie je to, že sú vyrobené z najmizernejšieho tuku.

Energetická hodnota – tak krásne nízka

Ďalším obľúbeným trikom výrobcov býva výrazné označenie energetickej hodnoty. Na prvý pohľad vám udrie do očí, že toto jedlo má len skvelých pár desiatok kJ? A tuk len pol gramu? Šup s ním do nákupného vozíka. A hneď celý kartón! Toto môžeme jesť na kilá.

Potom sa doma na to pozriete lepšie a niekde dolu nájdete, ako sa krčí drobulinký nápis „odporúčaná dávka“. Bum! Veľkými písmenkami sa napíše ako „málo“ energie má miniatúrna porcia. A niekde vzadu na obale nájdete aj povinný nápis, koľko energie má toto jedlo na 100 gramov. To je napísané tak malým písmom preto, že inak by sa vám zatmelo pred očami a nikdy by ste si ho nekúpili, ak chcete schudnúť!

Pri mnohých jedlách je uvedený aj obsah soli, už som videl aj jedlá kde porcia soli bola skoro 5 gramov. V jednom jedle. To je zhruba celodenný príjem soli. Verte, že ak si na to zvyknete, nebude vám už chutiť vôbec nič iné, len presolené jedlá. Skúste sa pozrieť na dôsledky – vysoký tlak, srdcovocievne problémy, pri dlhodobom presáľaní vyššie riziko vzniku onkologických ochorení… Ak solíte a papáte lieky na vysoký tlak + lieky na odvodnenie, je to ako keby ste boli v potápajúcom sa člne kedy jeden vodu vylieva a druhý naberá.

Skôr než si pozriete koľko energie jedlo má a z čoho sa skladá, uistite sa, či hovoríme o 100 gramoch. Potom si viete spraviť predstavu o tom, koľko jedla môžete zjesť. Výnimku tvorí prípad, ak je na obale uvedená AJ (teda nie len) energetická hodnota na celé balenie. Napríklad 60 gramová tyčinka. Koľko má, ak ju zjete celú? To je praktický údaj.

Ale nespravte chybu, kedy budete porovnávať dve tyčinky podľa energetickej hodnoty pričom pri jednej porovnáte číslo na porciu (alebo určitú menšiu váhu) a pri druhej číslo pre 100 gramov výrobku.

Zoznam ingrediencií a poradie

Nuž a tiež je dobré pozrieť sa z čoho sa potravina skladá. Tento zoznam je uvedený zo zákona v poradí od najviac zastúpenej suroviny až po najmenej zastúpenú. Ak teda na prvom mieste uvidíte vodu (!) na druhom cukor a na poslednom mieste jahody (0,1 gramu na 100 gramov výrobku), nemali by ste naletieť názvu „jahodový džús“.

Dajte si tú prácu a prezrite si zloženie výrobku. Nemusíte o tom nič vedieť. Použite sedliacky rozum. Ak kupujete šunku, tak by vás v zozname nemala prekvapiť ingrediencia ako mäso a soľ. Ak je ale mäsa 60% tak viete odhadnúť, že takmer polovica „mäsového“ výrobku obsahuje niečo iné, než mäso. Buď to bude nejaký nevábny odpad (rohy, kopytá, kože, tuk, kosti) alebo chémiu. Ak teda v zozname ingrediencií nerozumiete čo to je, asi to je niečo chemické – tam sú strašidelné slová celkom bežné. Nemusí to byť problém. No ak je zoznam dlhých slov (alebo skratiek) v názvoch ingrediencií pridlhý, spozornejte.

Človek aby na nákup nosil slovník cudzích slov a lupu.

Pozor na potraviny v hypermarketoch!

V minulosti boli v mestách malé obchody, každý sa na niečo špecializoval. Neraz mali svojich dodávateľov a aspoň tí poctivejší predávali kvalitu. Po príchode obchodných reťazcov sa nám zjednodušil život – aspoň na prvý pohľad. Nakúpime pod jednou strechou a ušetríme tak čas. Dokonca by to malo byť oveľa lacnejšie, pretože je to vo veľkom. Aká je však skutočnosť? Oveľa horšia. Ak nechcete denne lietať po rôznych malých a dnes často neexistujúcich špecializovaných obchodíkoch, budete pod jednou strechou kupovať zvyčajne tovar nižšej a nízkej akostnej triedy.

Prečo je problém s hypermarketmi?

Pretože sú to obchodné reťazce, ktorých cieľom je podnikanie a teda zisk. Nie sú to firmy, ktoré by boli platené na základe vášho zdravia. V podnikaní sa firmy správajú na základe jednoduchého princípu.

  • Predáva sa tovar málo? Ak nie, predaj takého tovaru sa oslabí a neskôr ukončí. Neskôr ak taký tovar náhodou hľadáte, asi nenájdete.
  • Predáva sa tovar dobre? Ak áno, taký tovar sa zvýrazní reklamou. Viac dodávateľov dodá podobný tovar.

Je to logické správanie sa predajcu. Čo to však znamená v praxi? To, že v predaji budú dominovať rovnaké výrobky, aké nakupuje 80% obyvateľstva.

  • Ak vieme, že dnes väčšia polovica ľudí trpí nadváhou, tak asi začínate tušiť, že títo ľudia jedia (kupujú) niečo nevhodné. Možno nevhodné množstvo a možno nevhodné druhy potravín.
  • Vieme, že rakovina, srdcovocievne ochorenia, diabetes sú ochorenia, ktoré sú priamo či nepriamo napojené na jedlo a životný štýl. Znova – tí ľudia sa nejako stravujú kým sú zdraví a tento ich nákupný profil spoluvytváral dnešnú ponuku obchodov.

Preto sa stačí presúvať popred regály hypermarketu aby ste zistili, že niečo nie je v poriadku. Obrovské plochy nákupného priestoru sú obsadené cukrovinkami, čokoládami, keksami, lupienkami, mastnými syrmi, viac než mizernými „mäsovými“ produktami (čítaj výrobkami z kože, kostí a mäsového odpadu). Vysoké regály preplnené alkoholom a cigaretami…

Nechcem vyvolať pocit, že by bol problém občas si kúpiť aj niečo pre radosť. Ale z množstva, aké sa kupuje je jasné, že to, čo má patriť medzi výnimky absolvované raz či dva razy do roka sa dnes stáva denný chlieb. Práve tu niekde sa začína problém. Ak si navyknete kupovať nevhodné jedlá často, tvoríte si veľmi nevhodný návyk.

  • Výrazné chute vás budú vábiť a bežná chuť zeleniny a ovocia vás už neosloví. Nabudúce preto uprednostníte výrobok nevhodný, chemicky zvýraznený. Výhoda na strane výrobcu, nevýhoda vo veci vášho zdravia a slobody voľby. Veľa maškŕt je navrhnutých tak, aby vytvárali niečo čo pripomína závislosť. Závislosť od pitia koly, od jedenia sladkostí síce nie je veľmi fyzická (netrasú sa ruky, ak nepríde dávka) ale psychická.
  • Opakovaním jedenia takých potravín sa vytvára štandard. Ak predtým sa lahôdky objavili na stoloch raz za dlhý čas pri sviatkoch a zriedkavých udalostiach, dnes sú na stole denne. A ak je niečo bežné, neuvažuje sa o tom. Ak sa o niečom neuvažuje, preniká to ku vám trvale a ani si neuvedomíte, že váš návyk je nevhodný. Veď jazyk vám hovorí niečo iné.

A tak sa problém chudnutia presúva na celkom novú úroveň. Nielen, že sa musíte naučiť, aké potraviny sú pre vás vhodné. Problémom je následne nájsť a vybrať si naozaj kvalitné suroviny. Na rozdiel od pestrofarebných obalov nevhodných potravín sa v regáloch často ťažko hľadá vhodná potravina.

  • Ovocie a zelenina sú v otrasnej kvalite. Nezrelé, nahnité.
  • Ak chcete celozrnný chlieb často neuspejete.
  • Prakticky všetky pekárenské výrobky (chlieb, pečivo) sú presolené.
  • Sú obchody, kde vôbec nekúpite celozrnnú múku, zato však tony obyčajnej.
  • Ak kúpite strukoviny, tak na výber máte sotva tri – štyri druhy.
  • Ak z desiatok syrov nájdete jeden s obsahom tuku pod 20%, možno vám pri pokladni dajú medailu.
  • Nátierkových tukov nájdete mnoho. Skúste nájsť arašidové maslo.

V takej situácii odchádza z obchodu znechutený aj človek, ktorý vie čo je vhodné nakúpiť. Oveľa horšia frustrácia to je pre niekoho kto začína chudnúť. Pocit bezradnosti – čo vlastne mám kúpiť – je oprávnený. A tak na úvod chudnutia musíte nasadiť tvorivosť najvyššieho stupňa, aby ste našli spôsob, ako sa stravovať.

Ak sa vám tento článok páčil, zdieľajte ho, prosím.

 

 

Komentáre k článku: Ako nakupovať potraviny

  1. dobreazdravo 20. júna 2012

    Trafil si klinec po hlavičke
    Ľudia jedia nadmerné množstvá priemyselných potravín, čím dostávajú do tela nadbytok látok a súčasne jedia množstvá nekvalitných látok, teda dostávajú menej živín (na jednotku množstva) za sa súčasného príjmu pre telo zbytočnej až škodlivej chémie, cukru, soli, umelých tukov.

    Výsledkom je únava, nedostatočná psychická aj fyzická výdrž, vysoký krvný tlak, cholesterol, problémy s kĺbami, cukrovka…

    Ľudí treba informovať. Časti je to jedno, ale tá druhá časť si začne vyberať potraviny podľa ich zloženia, nie len podľa ceny.

    Jesť zdravo nie je drahé, žiť zdravo nie je ťažké.

  2. katy 10. januára 2013

    Spominate tu arasidove maslo…. Mam tomu rozumiet tak, ze je vhodne aj pri chudnuti? Dakujem

  3. Miro Veselý 10. januára 2013

    katy pri chudnutí je dôležité koľko čoho jete. ak si maslom natriete trebárs chlieb (primerane) tak je to normálny tuk. ak ho medzi jedlami vyoblizujete pol téglika tak priberiete.

  4. TulaJ 6. februára 2013

    Tak toto je veľmi užitočné a rozumné – len sa toho držať. Inak – čo sa tých rýb týka – veľmi dobré sú mrazené lososy z IKEA a Marks&Spencer, sú balené jednotlivo po porciách, robím si ich so zeleninovou zmeskou.

  5. Maja 5. mája 2013

    Velkopredajna s rybami za dobru cenu… asi mate na mysli Metro (?!) Tam ja nemam moznost ist (nie som podnikatel, nemam auto a tym padom ani karticku). Kde inde sa daju v BA kupit chladene a lacnejsie ryby mimo akcie?
    Co pozeram, tak ten vyber v hypermarketoch nie je bohvieaky, a tie ceny! Takato predajna s velkym vyberom cerstvych ryb/morskych plodov dostupna bez auta (t.j. aby tam aspon chodila MHD) mi tu chyba. Preto pre mna je jedina moznost si kupovat tie mrazene ryby…

  6. Miro Veselý 5. mája 2013

    Maja neviem, ja inde nekupujem. V Bratislave je to zastávka MHD Veľkolúcky potok (23, 25, 92) a ste priamo v Metre. Tiež nemám auto, neviem načo by mi v Bratislave bolo… Veľa podnikateľov a živnostníkov má kartu navyše, stačí sa dohodnúť. Ale ani v Metre nie sú vždy najlepšie ceny, treba číhať kedy je akcia. Neraz sú lososy lacnejšie v Bille.

  7. Mata 5. júna 2013

    Presne viem ako to vyzera, pridete do obchodu a pol hodinu lustite tie male pismenka, pricom 9/10 toho, co si pozriete vratite nazad. Ostatni ludia si vas obzeraju a cuduju sa…
    Ale ved co, niede sa zacat musi…

  8. daniela 30. marca 2014

    Ten chlapík Vladko Veselý je úplne super chlap. a tolko ochoty pomoct iným. Klobuk dole Vladko, vela o Tv.veciach citam, uznávam Ťa ! Klobúk dole.

  9. daniela 30. marca 2014

    sorry…Mirko ! oprava mena.

  10. Elena 17. septembra 2015

    Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o Váš názor na stravovanie podľa Mačingovej.
    Vašu knihu som si práve kúpila.
    Ďakujem za odpoveď.Ena

  11. Miro Veselý 17. septembra 2015

    Elena ďakujem za dôveru. Stravovanie podľa Mačingovej nemám podrobne naštudované. Keď som listoval v tej knihe, vyzeralo to na ďalšiu nízkosacharidovú stravu len so „sladkými“ raňajkami, spomína sa tam prekyslenie, detox, nemiešanie bielkovín a sacharidov a iné moderné témy, ktoré mi nesedia. Ak sa chcete riadiť nejakým diétnym plánom, odporúčam vyberte si jeden a nemiešajte viacero prístupov. Je isté, že stravovanie podľa Mačingovej bude fungovať najmä ako krátkodobá diéta, ľudia čo veľmi nechudli môžu mať výborné výsledky. Čo sa ale nedozviete, tak rovnako dobré výsledky môže mať človek aj na akejkoľvek inej strave, ktorá je v primeranom množstve. Preto fungujú všetky diéty ale len do chvíle, kým ich človek neprestane držať. Len tým, že sú to diéty tak sa dlhodobo zvyčajne držať nedajú. Najlepším príkladom s ľudia na dovolenke. Ak im dajú najesť 3 krát denne bežnú stravu v rámci all inclusive a popri tom sa hýbu v mori, schudnú aj niekoľko kíl bez diéty. Preto sa prihováram k tomu aby sme jedli bežné zloženie stravy, žiadne vyhýbanie sa prílohám a preferovanie bielkovín.

  12. JANA 5. novembra 2015

    Dobry den, chcela som sa opytat, kolko vajicok za tyzden moze clovek zjest. Napr 2 na obed +300g surovej zeleniny+ 30-40g integralnych cestovin je OK?

  13. Miro Veselý 5. novembra 2015

    Jana niekoľko vajíčok za týždeň by nemal byť problém. K dvom menším vajciam by som dal asi skôr 80 gramov cestovín (v surovom stave) a číselne to sedí. No v tom jedle je len živočíšny tuk čo je nepríjemnné. Preto v iných jedlách bude vhodné ako tuk použiť olivový olej. Výhodnejšie by bolo použiť len jedno žĺtko a ušetrený tuk použiť olivový olej.

  14. Gabika 1. marca 2016

    Mirko čo si myslíte o tom, že sa chodí nakupovať keď sa človek naje? počula som, že potom kúpi iba to čo potrebuje… a chcem sa ešte opýtať, ľudia mi hovoria, že nemám chudnúť, že som chudá alebo normálna, ale ja chcem schudnúť,lebo chudá nie som vôbec, ale normálna. mám výšku 163 cm a 52 kg CCA. ale hore som chudá, ale z nôh by som chcela schudnúť, ale ja chudnem aj tak celkovo(celé telo , lebo inak sa to podľa mňa nedá). čo si myslíte? nechcem chudnúť veľa, len trochu(2 kg) už som schudla asi 4 kg.

  15. Miro Veselý 1. marca 2016

    Gabika to je známe a overené, že ak sme hladní, kúpime viac, drahšie a nezdravejšie. A pomôže tomu aj rozloženie hypermarketov kde musíme prejsť okolo vecí, na ktoré by sme si ani nespomenuli. Ak chcete schudnúť z nôh tak skoro určite chcete nemožné. Tieto veci sú dané geneticky. Poraďte sa so skúseným trénerom či by vedel niečo navrhnúť. Ale chudnutie určite nie je namieste.

  16. Michaela 21. marca 2016

    Pekny den p.Mirko
    Chcem sa s vami poradit.Nemam nejaku nadvahu, mam 32rokov a 61kg,ale aj tak sa necitim vo svojej kozi.vzdy som byvala chuducka s peknou postavickou ale uz deviaty rok zijem v zahranici a nejak sa tu zle stravovacie navyky na mna nalepili.Asi pred mesiacom som si vsak povedala dost a chcem s tym nieco robit. Vynechala som pecivo a moju najvacsiu zavislost-sladkosti. Ale problem spociva v mojej nepravidelnej strave.Nejde o to,ze by som nebola schopna papat kazde tri hodiny ako odporucate,ale problem je v tom,ze pracujem na smeny.To znamena,pracujem 12hodinove sichty denne a nocne,kratky tyzden dva dni alebo dve noci a dlhy tyzden pat sicht.A to je kamen urazu..Neviem ako si mam zostavit jedalnicek,pretoze ked som v praci na nocnej,samozrejme ze vas medzi 20h a 08h chyti hlad a musite si nejak dodat energiu.Po nocnej zase cely den prespim,ale s tym ze sa cez den zobudim,najem a zas idem spat.Som z toho zufala,lebo v podstate takto jem v priebehu 24hodin stale.Prosim vas poradte mi,ako to mam vyriesit.Dakujem velmi pekne.

  17. Miro Veselý 21. marca 2016

    Michaela nepravidelná strava je najhoršie čo môže byť, takže uistite sa že jedávate 3krát denne prinajmenej, ale nie naraz. Ako sa stravovaž pri práci na zmeny som písal tu
    http://www.chudnutie-ako.sk/jedalnicek-na-chudnutie/ako-sa-stravovat-pri-praci-na-zmeny

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: