Ako nás klamú pekári?

Na trhu sa už dávno dá vidieť chlieb, ktorý sa snaží získať konkurenčnú výhodu neprávom. Myslíte si, že robíte niečo pre svoje zdravie? Tak čítajte celé etikety.

Netreba veľa slov. Pri chudnutí je najvýhodnejšie jesť ražný chlieb. To preto, že ražná múka má nižší glykemický index. Môžete si pozrieť tabuľku GI. Navyše pravý ražný chlieb často obsahuje aj viac octu, takže je o niečo kyslejší. Aj kyslosť mierne brzdí vstrebávanie a o to viac znižuje . To je známe a preto sa mnohí ľudia, čo si chcú strážiť hmotnosť obzerajú po ražnom chlebe.

A hľa – je tu!

Ako nás klamú pekári?

Nádherný ražný chlieb. Šup ho do košíka.

Ako nás klamú pekári?

Až pri lepšom pohľade na etiketu uvidíte, že chlieb výrobca síce označil korektne ako pšenično – ražný, akurát sa grafik pohral s veľkosťou písma v názve tak, aby vyvolal ilúziu, že kupujete chlieb ražný. Nuž čo. Nekupujem ho.

Lepšie je robiť si radšej svoj vlastný, domáci chlieb.

Mimochodom: ak sa už zaujímate o kvalitný chlieb, mal by byť nielen ražný, ale aj z celozrnnej múky.

 

Komentáre k článku: Ako nás klamú pekári?

  1. dalila 31. marca 2008

    Razny a navyse este kvaskovy chlieb pecie firma ASON a maju ho napriklad v Bioparku na Karadzicovej. Nebudete chciet iny.

  2. 111stefan 31. marca 2008

    Pekári nás neklamú! Naopak. Je od pekárov korektné, keď na etikete uvádzajú, že sa jedná o pšenično-ražný, resp. ražno-pšeničný chlieb. Čisto ražný chlieb sa vyrobiť nedá. Teda dá, ale bol by nepredajný, nemal by žiaden tvar a na chlieb na aký sme zvyknutý by sa vôbec nepodobal. Je to dané technológiou výroby, ale hlavne štruktúrou zloženia obilných bielkovín, ktoré sú u pšenice a u raži diametrálne odlišné. To však je na odbornú a nie laickú diskusiu. Každý „ražný“ chlieb musí obsahovať väčšie alebo menšie percento pšeničnej múky. Aj tzv. ruský komisar ktorý sa v Bratislave pokusne piekol v osemdesiatych rokoch v hranatej forme obsahoval určité percento pšeničnej múky. Tak isto Bevit. Pamätníci si isto spomenú. Pekári sa teda správajú čestne a nanajvýš korektne.

  3. seťo 31. marca 2008

    A hlavne je, ze kupujem 100% razny chlieb, tzv. Moskovsky chlieb. :) Napisane na etikete „celorazny“ a v zlozeni nie je psenicna muka ani nic ine psenicne spominane. Je velmi husty a tvarom je to taky kvader. Ak to porovna clovek s normalnym chlebom, ma asi 3 az 4-krat mensi objem na rovnaku vahu.

  4. mik 1. apríla 2008

    od zaciatku roka viem, ze najlepsi chlieb je z domacej pekarne! :-)

  5. peter 1. apríla 2008

    súhlasím so seťom, tiež si kupujem moskovský, kyjevský či fínsky chlieb a tiež je na nich napísané, že sú celé z raže. nekupujem to kvôli chudnutiu, skrátka mi chutí. je vlhkejší, dlhšie vydrží a má výraznejšiu, nepilinovú chuť.

  6. aroslav 1. apríla 2008

    To je velmi nedobre, ako bylo len na zapadu Europy tako je práve teraz u nas- v Polsku, Slovensku, Madiarsku etc. Chlieb je horší, pekári daju vsehno len ne muke.. konservanty, aromaty.. skoro budu musial nabyvat chlieb na wychodie ;P

  7. tini 19. júla 2009

    No, podla mna je jasne, ze v raznom chlebe musi byt teda minimalne aspon vacsina raznej muky. Avsak v tomto chlebiku, co tu je odfoteny, je zjavne viac muky psenicnej, 39%, tak to som fakt zvedava, kolko percent tam je raze – urcite menej, pretoze prisady musia byt uvedene v poradi od najvacsieho podielu k najmensiemu. Mne by nevadilo, ak by v raznom chlebe bolo trocha muky psenicnej, napr. do 20%. Klamstvo v tomto pripade je prave v tom, ze je velkym slovo RAZNY. A je to tak v drtivej vacsine chlebikov, aj celozrnnych. Celozrnnym chlebom nazyvaju kdeco, len nie naozaj celozrnne, lebo take sa na trhu ani najst nedaju. Totiz celozrnny chlieb by mal byt pekarensky taky, ktory obsahuje 80% celozrnnej muky, a len 20 inej (tmavej, alebo bielej). Ale takyto chlebik najst..

  8. Miro Veselý 19. júla 2009

    V tesku som minule videl nový ražný chlieb, celkom dobrý. a billa vozí rakúske chleby, sú vynikajúce. ale to je bratislava, neviem, či to majú aj inde

  9. Juro 9. januára 2011

    Chlebiky ako Moskovska tehla , finsky a ine su ozaj aj chutovo dobre, avsak su z raznej muky ale nie z celozrnnej raznej muky a to je rozdiel, pre tych ktori chcu celozrnny chlieb.
    Osobne kupujem Slatinsky celozrnny chlieb, predavaju ho najma v bille a naozaj som si ho oblubil

  10. Irena 8. júla 2011

    Moja kniha o chlebe tiež odporuca dat do cesta aspon trochu psenicnej muky, aby sme dosiahli lepsi vysledok (otazka je, co je lepsi vysledok?). Tiez uvadzaju ze razny chlieb je dobre piect vo forme, lebo nedrzi tvar. A ze treba pouzivat chlebovy kvas nie drozdie. Peciem chlieb s raznym kvasom, kde je 90% raze a 10% psenice. Raznu muku miesam tmavu chlebovu a celozrnnu. Chlieb je velmi dobry, trvanlivy a nemam ziadny problem pri priprave. Ale teraz mi vrta v hlave, ci to fakt nepojde so 100% raznej, vyskusam.

  11. anna 22. februára 2013

    tento konkretne , je bez ecok, takze celko dobre, niaka kys citronova, enzymi a podobne , ja som robila razny chlebik z kvasku , ktory som si urobila sama doma, chlebik bol hustejsi a nakyslasty, ale zjedol sa cely, dala som do neho tekvicove a lanove semienka, bol chutny….

    psenica sa pridava koli tomu, ze obsahuje lepok, krory podporuje kvasenie, kysnutie,, bez psenickej muky sa urobi iba husty zakal,aj ked zjest sa urcite da :)

  12. Jarka 22. apríla 2013

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať kde kupujete Moskovský chlieb? Je nato určená nejaká špeciálna predajňa,alebo ho zoženiem aj v Tescu? za odpoveď ďakujem :)

  13. agre 25. novembra 2013

    Kamarat kupuje v Bille tie chleby od Nagelreiter a dost si pochvaluje. Je tam velky podiel raznej muky, aj ked je drahsi, ale zas… tolko chleba aby ho zabilo tych par eur mesacne navyse nezje.

  14. cepo 8. januára 2014

    original komisar,co piekli pri blokade Stalingradu,obsahoval
    plevy,otruby,bunicinu-karton,a pomletu brezovu koru.Nebolo z coho piect.A ze takyto chlebik vyslamoval creva,niet pochyb.Americania by sa pos.ali,aj s ich hambacmi…hih.

  15. Viktor 21. novembra 2016

    Už máme prvé celozrnné chleby aj na Slovensku z Biopekárne v Dunajskej Lužnej. Pečú z bio obilnín, ktoré si melú na vlastných kameninových mlynoch a na väčšinu chlebov a aj rohlíkov používajú svoj vlastný vypestovaný kvások, žiadne kvasnice.
    Tieto chleby dostať vo väčšine Natur predajní v Bratislave a niektorých mestách na Slovensku.
    Treba okoštovať.
    Tu sa pokúsim dať ich popis 100% ražného chleba:
    BIO Celoražný celozrnný kváskový chlieb (Vegan)
    Popis
    100% celozrnný chlieb vyrobený prirodzeným procesom kysnutia bez použitia pekárenského droždia.
    Zloženie (alergény hrubo vyznačené): bio celozrnná múka ražná (53,32 %),voda, kvások (bio celozrnná ražná múka,voda), morská soľ, bio rasca, bio koriander, bio fenikel

    Výživové hodnoty na 100g výrobku:
    energia 730 kj / 175 kcal, Tuky: 1,0 g, z toho: – nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
    Vláknina 7,1 g, Bielkoviny 6,1 g, Sacharidové jednotky: 3,8 SJ, Soľ 1,0 g
    Sacharidy 38 g,
    z toho: cukry 1,0 g

    Spotreba
    Trvanlivosť pri uskladnení v chladnom a suchom prostredí sú 4 dni

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: