Od roku 2004 píše Miro Veselý.

Kalkulačka BMI a výpočet čo máte robiťEnergetické tabuľky - výživové hodnotyKoľko energie sa spáli pohybomTest znalostí o tom ako zhodiť10 denný e-mailový kurz chudnutiaDiskusné fórumTučná a štíhla kniha od Mira Veselého

Prečítajte si najnovšie:

články   komentáre   fórum

Husté žĺtka a riedke zdravie

Je to zaujímavý paradox. Každý chovateľ vie, že ak svojho zvieracieho miláčika bude kŕmiť zlou stravou, čoskoro bude bez miláčika. Chovatelia preto kŕmia svoje zvieratká vyberanou potravou.

Ostatne – človek nemusí byť žiadny chovateľ, aby dokázal posúdiť, ako kvalita stravy ovplyvní organizmus. Spýtajte sa ktorejkoľvek gazdinej, či dá prednosť domácim vajciam, alebo kupovaným. Či je lepšie mäso zo zvierat z veľkochovu, alebo zvierat chovaných v súkromných podmienkach. A na otázku prečo sú domáce produkty lepšie dostanete neproblematickú odpoveď: boli lepšie kŕmené. Mali pohyb a dostávali "zelené" krmivo. No tie isté gazdiné svojim deťom a rodinám varia jedlo bez "zeleného" a výbeh už nemá nikto pár rokov – veď predsa máme auto, nie? Nebudeme behať.

Kvalita vajec, či mäsa je celkom neproblematický indikátor, že zlá organizmu neprospieva. Sliepky kŕmené málo pestrou stravou (a to je pritom strava z veľkochovu predsa len ako-tak dobrá) majú menšie vajcia, žĺtka majú menej výraznú farbu a chuť, ja tomu hovorím, že sú redšie.

Neduživé však nemusia byť len jatočné zvieratá, ale aj my, ľudia. Stačí nahliadnuť do bežnej predajne potravín a uvidíte celé regály tovaru, ktorý so zdravou stravou nemá nič spoločné. Hory sladkostí, keksíkov, čokolád a cukroviniek musíte úplne obísť, ak sa chcete stravovať čo len trocha zdravšie. No narazíte na ďalšie siahodlhé regály naplnené alkoholickými nápojmi všakovakého druhu. Pulty naplnené múkou, prevažne bielou a pekárenské výrobky – tiež z bielej múky, čiže zbavené najcennejších živín. Mnoho ďalších jedál je "obohatených" o rôzne konzervačné prídavky, aróma je zvýraznená… Prirodzené potraviny, hlavne teda zelenina a ovocie, sú na pultoch v katastrofálnej kvalite. Nie je výnimočný pohľad na ovocie, ktoré z jednej strany ešte ani nezačalo byť zrelé a z druhej strany už začína hniť. Zrelé plody sa vidia zriedkakedy, pre obchodníkov je výhodnejšie pracovať s nezrelými – dlhšie vydržia. Mnoho potravín – najmä orechy a semená – sa predáva aj s plesňou. Plesne a hniloba sú pritom okrem iného aj faktory zvyšujúce riziko rakoviny. Nečudo, že o také ovocie a zeleninu nie je až tak čulý záujem.

Husté žĺtka a riedke zdravie

A tak sa ľudia napchávajú jedlami o ktorých aj tušia, že by ich nemali jesť. Ako argument potom, samozrejme, slúži, že mnoho z týchto jedál nám veľmi chutí. Ale chuť by nemala byť základným kritériom pri výbere potravín. Žiaľ býva.

Obezita je len špičkou ľadovca. Menej viditeľné, ale nápadné je, ako prudko stúpa množstvo alergií a rakoviny iných civilizačných chorôb. Čoraz menej mladých ľudí sa dá označiť za bezproblémovo zdravých. Iste, strava nie je jediným dôvodom. Aj nedostatok pohybu a čistota ovzdušia robia svoje, ale keď vidím, čo mnoho matiek kupuje svojim deťom a manželom na jedenie, mám pocit, že ide o trestný čin neúmyselného pokusu o pomalé zabitie.

Zle kŕmené zvieratá sú neduživé. Človek je tiež zviera.

Husté žĺtka a riedke zdravie

Škoda, že o tom, čo jedia ľudia, môže rozhodovať aj úplne nekvalifikovaný personál. Mnoho ľudí tak dostáva oveľa horšiu stravu, ako tie neduživé kurčatá vo veľkovýkrme…

Jeden komentár koment k článku Husté žĺtka a riedke zdravie

  1. svata pravda mirko, ostatne ako v kazdom tvojom clanku… ja mam to stastie, ze babicka chova kurence, zajace a tiez „chova“ zeleninku :) takze viem, ze nebola postrekovana, zvierata maju vybeh a papaju fakt kvalitne. az viac kvalitne ako babicka. ta si da poriadny „drevorubacsky“ krajec chleba s mastou a papriku k tomu o a nezabudnime to dobre posolit…
    stale sa stazuje na to, ze kazdy den zje za hrst liekov a pritom je to take jednoduche – trochu sa zdravsie stravovat a polovica liekov by bola zbytocna…
    lenze s vekom nad 85 je to trocha tazsie, preto by sa aspon mali snazit svoje deti „vykrmovat“ zdravsie a nie im pomaly davat jedy…

Napíšte komentár

Prečítajte si knihy
Kniha jedálniček na chudnutie

Kniha Ako som schudol 35 kíl 

Kniha Ako dosiahnuť úspech

Tento web píše a prevádzkuje © Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Ilustračné fotografie pixmac.sk a dreamstime.com a archív autora.

Motivačný kurz chudnutia

E-mail vám pripomenie váš zámer a navrhne, čo robiť.
Overte si, že to fakt funguje.

  • 10 dní budete dostávať tipy a inštrukcie.
  • Ak ich dodržíte, merateľne schudnete.
  • Kurz je zadarmo.
Zatvoriť toto okno

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Ten potvrdíte a v tej chvíli kurz začína.