Strava v závodnej a školskej jedálni

Počas chudnutia často narazíte na problém zvaný závodné stravovanie. Veľké kuchyne pri školách, či vo veľkých firmách často podávajú nevhodné jedlo. Využívajú neraz vyše 50 rokov staré „normy“. Dnes sa už vie, že mnohé z takých jedál sú celkom nevhodné. Dukátové buchtičky, parené buchty, biela ryža, kolienka a podobné energetické bomby.

  • Po nevhodnom obede človek predrieme poobedie namiesto toho, aby pracoval.
  • Jedlá obsahujú minimálne množstvo zeleniny a ovocia.
  • Kto chce schudnúť, často si nemôže vybrať žiadne jedlo.

Prečo sa stále takto varí? Dôvodov je hneď niekoľko.

  • Spoločenská objednávka. „Zdravé“ jedlá by si neobjednalo veľa stravníkov. Varenie je ešte stále biznis, tak sa oplatí robiť to, čo chce väčšina. Väčšina národa trpí nadváhou, pretože jedia nevhodné jedlá. Nevhodné jedlá spôsobujú nadváhu. Máme tu uzatvorený kruh.
  • Cena za jedlo. Veľké percento stravníkov sa pozerá na cenu. Ak je príliš nízka, kuchári z toho nemôžu vykúzliť kompromis.
  • Tradícia. Značná časť stravníkov je zvyknutá na svoje obľúbené jedlá. Keby sa prestali objavovať, ozvú sa nespokojné hlasy.

Z toho dôvodu sa na poli závodného stravovania nedajú očakávať zásadné zmeny – ako by povedal úradník. My z toho môžeme vyvodiť dva praktické závery:

  • Ak nie ste obézni, pravdepodobne sa vám podarí nájsť medzi jedlami nejaký kompromis. Niektoré dni si lístok neorazíte. Nie malá časť jedál však pre zdravého človeka môže poslúžiť. Určite odporúčam priniesť si k jedlu vlastnú zeleninu, alebo ovocie.
  • Vo fáze chudnutia bude bezpečnejšie, ak sa vyhnete všetkým nevhodným jedlám. Možno si občas môžete oraziť lístok aj v závodnej jedálni. V praxi sa lepšie osvedčilo, ak si človek pripravuje jedlo do krabičiek večer. Cez deň ako keby ste našli.

Uznávam, je to menej pohodlné. Aj kolegovia môžu mať poznámky. Že sa stravujete, ako zajac. Že trháte kolektív, ak si nechcete tiež dať bôčik. A podobne. Je dobré pripraviť sa na to. Biela vrana to v kolektíve nemá ľahké.

Tento článok je prevzatý z knihy Jedálniček na chudnutie

Strava v závodnej a školskej jedálni

Ak sa vám tento článok páčil, zdieľajte ho, prosím.

 

 

Komentáre k článku: Strava v závodnej a školskej jedálni

  1. dada 6. februára 2015

    Kolegovia sice poznamky nemaju, ale cez prac. dobu sa toho moc nenahovori a kto nejde s nimi aspon obcas na obed, ten je velmi rychlo mimo kolektivu. Potom napr. ked pride ku prepustaniu, tak je prvy na rane ten, co nezapadol do timu… Osvedcil sa mi kompromis – pozriem si na tyzden dopredu menu v jedalni, najdem 2-3 dni, kedy sa podava prijatelne jedlo. Mavame na vyber z 5 jedal a z tych 25 za tyzden sa uz 2-3 prijatelne najdu. V tie dni idem s kolegami na obed a v ostatne dni si nosim z domu vhodne jedlo. Takto sa nevyclenujem z kolektivu a zaroven mam takmer vhodne jedlo. Napr. raz do tyzdna byva nejaka ryba, ak nie je vyprazana, tak to je vacsinou vhodne jedlo na chudnutie, je k nej aj salat a z prilohy jednoducho zjem len malu cast. Teraz uz prichadzaju do mody aj salaty, u nas robievaju raz za tyzden nieco na sposob Cezar salatu (hlavkovy salat + kuracie maso), tiez je to jedlo vhodne aj pri chudnuti. Ostatni kolegovia odo mna odkukali domace jedlo a tiez sa to uz viac rozmohlo, takze uz ani nechodim sama na domace a problem s vyclenenim z kolektivu mozno pomaly mizne. A tie salaty si nikdy nikto nedaval, az ked som ja zacala, tak sa ostatni zvedavo pytali aky je salat – ze oni na to tiez mali chut, ale bali sa ochutnat, ze sa nenajedia. Teraz si uz kolkokrat vsetci dame salat, pritom nikto okrem mna sa nesnazi schudnut :-)

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: