Poznáte to. Výživári vám povedia "toto nejedz, tamto sa nesmie". My si dnes povieme o troch surovinách, ktoré by ste mali mať poruke. Hodia sa aj pri chudnutí.
Celkom zámerne sa budem venovať dvom "sacharidovým" jedlám a jednému oleju. Je stále veľa ľudí, ktorí sa boja jesť sacharidy. Kolujú desivé správy o tom, ako pšenica (či prílohy) vedú k obezite, chorobám a možno priamo zabíjajú. Chlieb, zemiaky, halušky - máte pocit že by v histórii Slovenska boli tieto jedlá zabíjali? Nie, prílohy sú celkom normálne jedlo, ktoré v rozumnej dávke prospieva. Jasné, ak ho dáte na tanier priveľa, potom priberiete.
Ovsené vločky sú skvelou potravinou. Určite vás poteší najmä cena - ak ich kúpite vo väčšom, sú lacné. Navyše ich môžete jesť na rôzne spôsoby.
Zloženie ovsených vločiek je tiež príjemné.
Keď si dáte ovsené vločky je to podobné, ako keby ste si dali nejakú drahú tabletku plnú užitočných látok. Samozrejme, priaznivé účinky sa neprejavia pár sekúnd potom, čo začnete ovsené vločky jedávať. Chce to systém. Jedzte ich denne a za pár mesiacov, keď pôjdete náhodou na nejaké vyšetrenie krvi vám možno lekár povie, že máte niektoré parametre zlepšené.
Môžete si prečítať aj môj podrobný článok o ovsených vločkách. V ňom je viac informácií aj o účinkoch a zopár receptov.
Viac:
Priznám sa, pred rokmi som slovo bulgur ani nepoznal. Dodnes sa stále stretávam s ľuďmi, ktorí ho ešte neskúsili. Preto tento tip. Choďte do obchodu a kúpte si túto potravinu. Je skvelá nielen pre svoju chuť, ale aj preto, že sa pripraví rýchlo a jednoducho.
Príprava je jednoduchá. Zalejte vriacou vodou. 2 diely vody, 1 diel bulguru. Môžete pár sekúnd nechať variť. Odstavte a zakryte pokrievkou. Za 15 až 20 minút voda vsiakne a bulgur máte uvarený. Tip: pred zaliatím horúcou vodou ich môžete chvíľu opekať podobne, ako keď pripravujete tarhoňu. Trocha zhnednú.
Je to výborná príloha k jedlám. Pri chudnutí si môžete dopriať dávku okolo 80 až 100 gramov sušeného bulguru na porciu.
Pri nakupovaní si všimnite, že dostať väčšie aj menšie zrná. Mne chutia väčšie. Kúpite ho aj v bežných obchodoch a obchodných reťazcoch.
V tomto videu sme filmovali recept na výborné jedlo zvané aj bulgoto.
Podrobnejšie na túto tému som písal v článku Bulgur.
Tip: Processing and quality aspects of bulgur from Triticum durum alebo vedecké články k téme bulgur.
Tak trocha možno pozabudnutá potravina, ktorú pri chudnutí môžete využiť. Ak zalovíte vo vedeckých prácach zistíte, že jedávať krúpy môže byť dobrý nápad.
Betaglukán, samozrejme, môžete kúpiť mnohonásobne predražený aj v lekárni. To bude v peknej krabičke s honosnými názvami, ako vám môže podporiť imunitu, znížiť cholesterol, stav srdca a ciev.
Lacnejšie a chutnejšie však bude ak si uvaríte krúpy, či ovsené vločky.
Podobné to je s antioxidačnými vlastnosťami - aj krúpy majú túto vlastnosť a aj preto sa odporúčajú. Dokonca majú protizápalové účinky, takže môžu prospievať pri artritíde, astme či iných ochoreniach, ktoré majú nejaký vzťah k zápalu.
Samozrejme, hovoríme tu o krúpoch ako prílohe k zdravému jedlu. Obávam sa, že krúpy, ktoré by ste jedli v jaterniciach asi nebudú mať celkom ten účinok, ktorý by sme si priali...
Vedecké články:
Nakoniec, aby nám to všetko lepšie kĺzalo, poďme si to naolejovať. Olivový olej je potravina, ktorá by vo vašej kuchyni mala byť poruke, ale najlepšie v tme skrinky. Žiaden iný olej nepotrebujete.
Ako si vybrať ten najlepší? Jedna možnosť je riadiť sa odporúčaniami známych. Alebo skúsenosťou. Ak ani jedno nie je poruke, môžete vychádzať z logickej úvahy: čím viac sa o olivovom oleji dá zistiť, tým pravdepodobnejšie ide o kvalitu. Prečo? Pretože dobré parametre výrobca uvedie ochotne. Problematické vlastnosti však radšej nespomenie.
Pripravil som pre vás tabuľku otázok.
Bleskový dotazník kvality olivového oleja. Čím viac "áno" máte ako odpoveď, tým pravdepodobnejšie ide o prvotriedny olej. (Miro Veselý)
Pozrite si môj podrobný článok ako si vybrať olivový olej - tam toho je ešte viac. V ňom som robil aj niekotré známe testy oleja chladom a ohňom. Pomôžu rozlíšiť, či je olej kvalitný?
Pripravil som aj video, ktoré vám môže pomôcť rýchlo sa zorientovať. Je to skrátená verzia toho článku.
V tomto videu rozprávam o tom, ako vybrať olivový olej a tiež ako si to doma môžete otestovať. Viem, je to nekonečných 11 minút pozerať na hovoriacu hlavu. Tak radšej vopred varujem, že to video asi niektorých unudí na popol.
Tak. Toľko tip na tri skvelé potraviny, ktoré podporia naše zdravie.
Vedecké informácie:
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.