Nepočítajte kalórie ani kilojouly!

Počítanie kalórií a kJ je najčastejší nápad, ktorý sa pri chudnutí zvykne používať. Vychádza  faktu, že na chudnutie treba zaistiť, aby príjem bol nižší ako výdaj. A práve v tej chvíli spadla klietka a ste v pasci. Chcete vypočítať niečo, čo vypočítať neviete. Čo je horšie – snažíte sa počítať súčet ktorý môže byť celkom chybný, aj keby matematicky presne sedel!

Počítanie kalórií zvyčajne vedie k chybám vo výžive a často aj k obezite. 

  • V mnohých materiáloch ste sa už určite dočítali, že ak chcete schudnúť jedno kilo, musíte prijať zhruba o 30 tisíc kJ energie menej.
  • Inde sa píše že chudnutie je podmienené vyšším výdajom energie (teda kJ alebo kcal) ako príjmom.
  • Aj na tejto stránke nájdete veľa rád, ako je potrebné strážiť si energetický príjem, či počítať energetické hodnoty potravín.

Prečo vám teda odporúčam sledovať príjem a zároveň tvrdím, že to nie je cesta, ktorá by fungovala? Pretože ako vždy, veci sú zložitejšie. Počítať potrebujete. Nie však kalórie!

Ako teda jesť?

Najpohodlnejšie je nič nepočítať. Skúste to. Začnite úplne naslepo. Jedzte zeleninu pred každým jedlom a potom si dajte pestré jedlá. Vyhnite sa chronicky známym nevhodným potravinám, ako sú sladkosti, slanosti, mastnosti. Jedzte to, čo vás naučili už v detstve, teda “niečo s prílohou”.

Ak porcia bude primeraná, teda na normálnom tanieri zostane ešte trocha priestoru, nemali by ste z takého jedenia priberať. Je dobré, ak uprednostníte nízkotučné jedlo a doplníte ho niekoľkými orechami, alebo lyžicou olivového oleja ale nie tepelne spracovaného. Tak by pri troche šťastia a bez akéhokoľvek počítania mali vznikať rozumné porcie jedla. Skúste to pár dní a sledujte, čo spraví váha.

Ak začnete chudnúť (to zistíte podľa opaska, že za týždeň vám už bude voľnejší bez ohľadu na to čo váži váha) tak strava je pravdepodobne v poriadku a môžete s tým smelo pokračovať bez počítania kalórií.

Žiaľ, v niektorých rodinách sú taniere veľké ako oči strachu. Ja som za bežný obed považoval 6 bielych rožkov, štvrť kila ementálu a (najmenej) pol litra koly. Hmm. Asi tušíte, že to nie je nič na chudnutie. Ak by som ale bol predtým zjedol štvrť kila zeleniny, tak by som po zjedení dvoch celozrnných rožkov s trochou syra ledva odfukoval. Také jedlo by bolo na chudnutie celkom v poriadku. Práve preto vám tak často odporúčam jesť zeleninu pred jedlom.

Ak máte počítať, robte to správne!

Základnou chybou je, ak sa pozeráte na celkové množstvo energie. To je vždy ten najostrejšie sledovaný údaj. Koľko má potravina kJ alebo kalórií.

  • Je to podobné, ako keby som vám povedal, že vám darujem peniaze. Bude to 100 mincí. Lenže 50 mincí by boli staré desaťhalierniky, potom jedna eurová minca, niekoľko jednocentových mincí a zvyšok detské plastové napodobeniny peňazí. Je to spolu stovka kusov. Avšak môže to byť aj 100 dvojeurových mincí. Aj to je stovka kusov – obidva príklady sú teda v súčte celkom rovnaké. V skutočnosti rovnaké nie sú ani trocha.
  • Je to menej, ale trocha podobné, ako keby ste si chceli zajesť trocha jahôd. Kúpili by ste si jahodový jogurt? Asi nie, aj keď sa volá jahodový. Tiež sa asi nebudete dívať na názov, ale na zloženie. Jahodový jogurt totiž obsahuje na 100 gramov možno tak pol gramu jahôd. Ak vôbec. Chemická jahodová esencia to chuťovo istí, ale fakticky to nie je jahodový jogurt.

Pri posúdení potraviny sa preto musíte pozerať na iné hodnoty.

Pozerajte sa len na obsah bielkovín, sacharidov a tuku. Nič iné vás nezaujíma, pretože celková energia je len súčtom energie z jednotlivých živín.

Napríklad rascový chlieb má okolo 1000 kJ na 100 gramov. Táto energia sa skladá z

  • 1 gramu tuku,
  • 7 gramov bielkovín a
  • 51 gramov sacharidov.
  • Zvyšných 41 gramov potraviny nás energeticky nezaujíma – je to voda, nejaká vláknina vitamíny a minerály.

Tieto živiny majú energetickú hodnotu. Teda

  • 1 gram tuku = 38 kJ
  • 7 gramov bielkovín  = 120 kJ
  • 51 gramov sacharidov  =  865 kJ
  • spolu 59 gramov živín = 1024 kJ

Výpočet je len orientačný, netreba rátať presnejšie.

Pozrite sa, prečo je počítanie kalórií tak nezmyselné. Ak by ste chceli za deň zjesť napríklad primeraných 10 tisíc kJ energie.

  • Tak si môžete na deň dať štvrť litra oleja a nič iné k tomu. A máte to vyriešené, 10 000 kJ je vo vás.
  • Alebo keby ste z vajec zobrali len bielka a tých by ste zjedli 5 kíl a nič iné k tomu – je to tiež 10 000 kJ.
  • Alebo si môžete dať na celý deň ako jedlo takmer trištvrte kila cukru a nič iné. Stále ste na príjme 10 000 kJ na deň.

Príjem teda číselne sedí a je tip-top. Obávam sa, že taká “diéta” by nebola pre vás celkom OK.

Preto 10 000  kJ je len súčet ale dôležitejšie je dodržať pomery živín. Ak ale za deň zjete napríklad:

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo. 

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.

63 gramov bielkovín 1 050 kJ
392 gramov sacharidov 6 600 kJ
72 gramov tukov 2 736 kJ
SPOLU 10386 kJ

tak vaša strava bude vyvážená a mali by ste s takým príjmom v priemere vystačiť akurát. Pre presnejšie príklady koľko má zjesť zdravý človek si pozrite tabuľky.

Asi tušíte, že počítanie energie je dosť zložítá záležitosť a ak ste to ešte nikdy nerobili, asi sa vám do toho nechce. Preto radím vráťte sa k bodu jedna. Jedzte pestrú stravu a malo by to byť v poriadku. Ak však zistíte, že to v poriadku nie je, potom radím, aby ste si začali počítať energiu. Nie však celkové čísla, tie vám veľmi nepomôžu. Skôr sledujte, koľko gramov ktorej živiny prijímate v jednotlivých jedlách. To je smerodajné a aj sa vám to bude ľahšie počítať.

  • 1g bielkovin = 17 kJ
  • 1g tukov = 38 kJ
  • 1g sacharidov = 17 kJ
  • 1g alkoholu = 29 kJ

A ešte drobnosť. Ak si spravíte spätný prepočet v energetických tabuľkách, skoro nikdy vám to neklapne na gram a kJ presne. Dôvod je v tom, že tabuľky sú vždy zaokrúhlené hodnoty, často odhady, alebo sa nekalkuluje s desatinnými číslami. Počítajte preto s tým, že chyba okolo 10% je stále v poriadku. Či zjete 10 tisíc alebo 11 tisíc kJ za deň to nie je tak veľký rozdiel, aby to spôsobilo pohromu. Iba že by ste si zámerne pridávali tú tisícku navyše “keď už je to jedno”… Ale to už by ste klamali samých seba.

Najpohodlnejšie si primeraný energetický príjem vypočítate v kalkulačke BMI na tejto stránke.

Mimochodom, stále sme nedorozprávali ešte tú tému. prečo sa to celé vlastne nedá presne vyrátať.

Ak by sme sa chceli hrať na profesionálov, asi ako prvé vám napadne, že by bolo dobré stanoviť bazálny metabolizmus. Ten vám tiež vyráta kalkulačka. Ale bude to nepresné číslo získané z orientačného vzorca. Toto číslo môžete násobiť nejakým koeficientom, ktorým sa môžete pokúsiť ODHADNÚŤ akú má vaše telo energetickú spotrebu. Môžete skúsiť zaznamenávať svoje činnosti a následne sa pokúsite vypočítať, koľko ste pri nich spálili energie. Ale všetky tieto výpočty stoja na nepresnom vstupnom čísle.

Inými slovami teda NEVIETE povedať, koľko energie miniete. Preto sa ani nedá presne vyrátať, koľko máte prijať.

Ak si dáte spraviť ergometrické vyšetrenie, alebo kalorimetrické vyšetrenie, odborník vám môže povedať čísla, ktoré už budú trocha bližšie realite. Dá sa určiť koľko máte prijať a aj to, ako efektívne vaše telo môže spaľovať. Takže viete určiť aspoň trocha presnejšie tieto čísla. Ale…

…ale potom sa pozriete do kalorických tabuliek a zistíte, že každé tabuľky ukazujú troch iné čísla.

Takže v paradajkách je podľa mojich tabuliek 4 gramy sacharidov a majú 16 kalórií. (Na 100 gramov. Ja v kalkulačke údaje zaokrúhľujem veľmi nahrubo zámerne. Netreba počítať dokonca na desatinné miesta.)

Ale možno v paradajkách je len 3,3 gramu sacharidov a 1 gram bielkovín pri 85 kJ.

Prípadne by možno mohli obsahovať takmer to isté ale tentokrát ocenené na 93 kJ.

 

Tu je to zas trocha inak.

Tu je sacharidov len 3,1 gramov a proteíny 0,7.

Takto by ste dopadli aj keby ste šli do profesionálnych programov. Každý uvádza trocha iné čísla.

Netreba skúmať prečo. Najčastejšie na internete nájdete čísla odpísané z iných tabuliek. Pri odpísaní ich autori zvyčajne trošku poupravia, aby to nevyzeralo, že sú odpísané. Potom tie poupravené čísla oberie iný web a zas si ich trocha upraví. Takto to pokračujete a potom už neviete určiť, ktoré čísla sú správne.

Paradajky sú len príkladom, ale takto lietajú všetky čísla. A nevadí to. Viete prečo?

Skutočné ovocie, zelenina či potraviny sú vždy trocha iné. Banán môže byť sladší alebo menej zrelý a to značne mení jeho kalorickú hodnotu i zloženie živín. To, čo bežne vidíte v tabuľkách teda môže byť veľmi nepresný odhad. Aj keby to boli profesionálne tabuľky.

Preto je naozaj zbytočné počítať na gramy a smiešne počítať na desatiny. 

Takže berte tieto výpočty športovo a s nadhľadom. Je dobré pár jedál si natvrdo odvážiť a vyrátať ich orientačné zloženie živín. Rýchlo dostanete do oka, aké je pre vás vhodné množstvo prílohy, chleba, či mäsa. Potom už nabudúce nemusíte nič vážiť – odhadnete to.

Ak si budete takto – hoc vlastne nepresne – počítať stravu, získate odhad. Je potom menej pravdepodobné, že spravíte hrubú chybu.

  • Žravý chlap si často naloží megaporciu a má pocit, že to je diéta. Veď normálne by zjedol aj dve. Počítanie ho umravní, že si má naložiť normálnejšie množstvo.
  • Večná dietárka si naloží vtáčiu porciu a v mene túžby schudnúť bude mať pocit, že “aj to je veľa”. Počítanie ju upozorní, že by mala zjesť možno dvojnásobok toho, čo plánuje.

Práve v týchto prípadoch je dobré rátať si energiu.

Nerátajte však kalórie. To by totiž vyzeralo, že ak sa vám čokoládová tyčinka a vyprážané rybacie prsty “zmestia” do príjmu, že je všetko v poriadku.

Aplikácie na výpočet a kalorické tabuľky

Ďalšie zdroje a literatúra

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

12 Odpovedí

  1. sizksa ak chcete počítať treba rátať zloženie živín, nie celkovú energiu. Ak nechcete počítať, skúste chudnúť aj bez toho. Niekedy to stačí.

  2. zacala som si pocitat,no mam v tom riadny bordel.hlavne ak mama uvari nejake jedlo napr.francuzske zemiaky tak neviem spocitat ziviny z tej casti z ktorej si odoberiem na tanier.vobec neviem kolko si mam toho nalozit.a tiez neviem spocitat ziviny z ovocnych koktejlov a zeleninovych stiav. kolko moze byt napr.v 2dc mrkvovej stavy bielkovin a sacvharidov? ostatne si viem vypocitat-je to v tabulkach jasne.za to dakujem.aj ked mi to nejde pocitat uz som nieco schudla-to asi z tych stresov z vazenia

  3. sizksa naspamäť tie čísla neviem. šťavy je lepšie pri chudnutí nepiť a francúzske zemiaky tiež radšej nie, ak sú s klobáskami, vajcami, tak len veľmi málo. v zásade stačí si zobrať recept, zrátať váhy, odhadnúť počet porcií a viete si zhruba vyrátať váš recept. v sekcii videoseriál o chudnutí som o tom robil video kde ukazujem ako sa spočíta chlieb.

  4. mirko dakujem za rady.a dali by sa tie cisla niekde zohnat?napr,v lekarni sa neda kupit nejaka tabulka kde by boli napisane vyzivove hodnoty potravin?

  5. a este sa ta mozem spytat kolko lyzciek cukru moze mat ta mala kavicka z automatu? pytam sa pre zaujimavost,pretoze som si dneska po dlhom case kupila taku v automate-viem ze by som nemala-bola zima-horka mi nechuti..no a zdala sa mi prils sladka,asi tym ze uz nejem sladkosti od kedy sa riadit tvojich rad.no predsa by ma to zaujimalo dakujem ti

  6. počuj sizksa, ja som názoru že potrebuješ aj ten cukor, ja minimálne raz do týždňa zjem sladkosť, niekedy aj viac pretože sa neudržím a telo si to odomňa vyslovene pýta a prosí, tak sa hlavne snaž pri rátaní jesť všetko čo nie je doslova bomba pre telo… Tým že úplne vylúčiš cukor či tuky si privodíš v budúcnosti o veľa väščie problémy…

  7. iva nie je dobré riadiť sa názormi. cukor v zmysle rafinovaný cukor / med a tak nie je potrebný, ani vhodný. potrebné sú sacharidy s mízkym glykemickým indexom. ak sú prítomné túžby kedy telo prosí o sladkosť, je to spoľahlivý znak chbnej výživy, najčastejšie teda podvýživy

  8. iva, ver Mirovi, že má pravdu. Ja som si držala niekoľko rokov váhu medzi 52-57kg pri výške 161 cm spôsobom “cica nežer” v mylnej predstave, ako zdravo sa stravujem. A môžem Ti potvrdiť že celé tie roky som si tú zdravú výživu vydržala udržať tak do 16,00 hod. Potom som už jedla iba jedenkrát – v kuse. Čiže do večera som ládovala do seba kombinujúc salám s džemom, zapíjala kefírom, pridala Milku s orieškami … lebo som mala od príchodu z práce denne chúťky na “niečo”. Pred pár týždňami som objavila Mirove stránky a keďže som Baran a ešte k tomu účtovníčka, môj punktičkársky prístup opäť nesklamal a po striktnom dodržiavaní jeho rád a osobných skúseností nemám ani jeden deň či večer problém so žiadnymi “chúťkami na niečo”. Proste ak telo dostane všetko čo potrebuje, prestane si pýtať “ešte niečo”. /apropo, tých mojich dosť nízkych 52kg som dosahovala iba vďaka laxatívnym účinkom vrieskania cholerického šéfa v práci, kde som pracovala, tak som dala výpoveď. Teraz si “hovkám” s ideálnymi 55 kg/. Tak ivka, držím palce.

  9. Skvelý článok.Ja som počítala 2 mesiace veľa ma to naučilo o zložení potravín,viem kde hľadať bielkoviny,správne tuky a sacharidy a koľko čoho by som mala zjesť.Teraz nepočítam asi 2 týždne a viem si aj odhadom zostaviť jedlo tak že dalej chudnem.To počítanie mi pomohlo správne jesť ale na druhej strane som začala byť z neustáleho počítania nervozna,nutkalo ma to k prehnanej kontrole každého miligramu jedla a každej kvapky vody a neprimerane znižovať KJ a ked som spozorovala že som strese za každým ked sa mi nepodarilo vyrátať KJ čo najpresnejšie počítanie som nechala a zostalo mi viac času na cvičenie.Nevylučujem že sa neskôr načas k počítaniu vrátim ale iba nakrátko aby som si overila či jem správne.Inak tento web nemá chybu,je napísaný zrozumitelne a veľmi rozumne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.