Dnes sa pozrime na živiny trocha teoreticky. Nebude to zábava, ale niektoré veci sú užitočné aj keď nie sú príliš zábavné. Základné živiny sú sacharidy, bielkoviny a tuk. Len málokedy sa vyskytujú v čistej forme. Čistou formou sa dá rozumieť suchá a izolovaná živina, napríklad bielkovinový prášok aký kúpite v obchode pre kulturistov. A ani ten zvyčajne nie je celkom "čistá" bielkovina. Len sa tomu blíži.
Pri výpočte koľko máme zjesť sa spravidla hovorí o živinách v ich čistej, "sušenej" podobe. Potom platia platiť tieto čísla:
Áno, v rôznych materiáloch nájdete málinko iné čísla, ale rozdiel netreba brať do úvahy. Pre naše účely to stačí aj veľmi nepresne.
V bežnej strave sú teda živiny väčšinou „zmiešané“ a doplnené o vodu. Často aj o iné látky, napríklad vlákninu, aj keď vláknina je tiež sacharid, len nestraviteľný. Napríklad 100 gramov chleba obsahuje 42 gramov vody, 7 gramov bielkovín, 48 gramov sacharidov a 1 gram tuku. Zvyšné 2 gramy tvoria iné látky. Vláknina, vitamíny, minerály.
Alkohol spomínam, pretože aj on je zdrojom energie. Vo väčšine potravín sa nenachádza. Ak by sme ale chceli posúdiť napríklad pivo, tak v ňom je veľa vody, trocha sacharidov a trocha etanolu. Posledné dve menované zložky spôsobia, že aj tento nápoj je energetickým zdrojom.
Takže inými slovami, ak máte zjesť za deň napríklad 50 gramov tuku, neznamená to 50 gramov oleja. Znamená to, že musíte počítať s tým, že ak si dáte 100 gramov ovsených vločie, je v nich asi 6 gramov tuku a s ním by ste mali počítať!
Celková energetická hodnota potraviny na posúdenie nestačí. Ak vám niekto povie, že potravina má energiu 2000 kJ na 100 gramov, nedá sa z toho povedať vôbec nič užitočné. Žiaľ, niektorí ľudia pre jednoduchosť práve takto riadia svoju diétu. Dajú si limit. Denne 2000 kalórií. Alebo 8000 kJ. Alebo akékoľvek iné číslo. To je veľmi zlý nápad. Týmto spôsobom totiž vôbec nevieme povedať, či sme jedli tuk, sacharidy, alebo bielkoviny. Ani to, v akom boli pomere.
Žiaľ, práve pomer živín je dôležitý. Nie ich súčet. Každá živina má svoju funkciu. Ak bielkoviny majú ako hlavnú úlohu niečo ako "stavbu tela", sacharidy zas "dodávajú energiu". Tuk "to celé premastí", aby sa nám lepšie hýbalo. Viem, presnejšie by asi bolo hovoriť o tom, že tuk je tiež zdrojom energie a má vplyv na našu hormonálnu sústavu. Preto nie je jedno, čo zjeme.
Ani jeden z príkladov nie je pre zdravie optimálny. Netreba to, samozrejme, brať dokonale a na gram. Ale je dobré, ak sa v strave blížime odporúčaným číslam.
Žiaľ, je veľa rôznych "noriem". Tie súčasné už aj pre zdravých ľudí odporúčajú zjesť oveľa menej, než neveľa rokov staré výživové dávky odporúčané u nás. Ďalej uvedené čísla sú len veľmi orientačné. Presnejšie čísla pre mužov a ženy a na základe veku by boli o niečo iné. Keďže však nie vždy treba dokonalo a na gram splniť tabuľky, stačí aj takáto hrubá schéma.
Takto formulovaný výživový program sa síce dá ešte spresniť podľa veku, aktivity, pohlavia, telesnej konštitúcie a výsledkov. Ale je pre vás lepšie aspoň zhruba a nepresne sledovať jednotlivé živiny. Radšej to, ako ich celkovú energetickú hodnotu. Žiaľ, ak máte sklon k nadváhe, môžu staršie odporúčané výživové dávky byť v príjme sacharidov príliš vysoké. Pri nejakých 350 gramoch sacharidov za deň môže nižšia žena s malým pohybom a spomaleným metabolizmom po diétach utešene a rýchlo priberať. Ak ale máte hodne pohybu, potom by to malo byť v poriadku. Aspoň u zdravých.
Len podľa celkového obsahu „kalórií“, či „kJ“ teda nezistíte, z akých živín sa daná potravina skladá. Ak chcete, aby vaše jedlo bolo vyvážené, musíte vyberať a kombinovať jedlá s vhodným pomerom bielkovín, sacharidov a tuku.
Tým zabezpečíte najlepšie nielen svoj zdravie, ale aj proces chudnutia. Mnoho žien sa bojí sacharidov. Je to zbytočný strach.
Keď vidíte živiny v takýchto súvislostiach, vidíte aj to, prečo nemôžu dlhodobo fungovať diétne prístupy, ktoré vylučujú niektoré skupiny živín. Zopár príkadov:
Každé nevyvážené obmedzenie určitých živín v strave je krátkodobo udržateľné, ale dlhodobo zvyčajne škodí, alebo môže škodiť. Preto je lepšie pri snahe zhodiť z brucha jednoducho strážiť energetický príjem podľa jednotlivých živín. Nemusíte ísť na gram presne a nemusíte si to počítať každý deň s váhou v ruke.
Stačí, ak si spravíte predstavu o tom, aké je zastúpenie živín je v potravinách, ktoré jedávate najčastejšie. Stačí ak máte orientačnú predstavu o tom, ako porcia má vyzerať. Aký veľký chlieb je pre vás vhodný. Koľko oleja s cesnakom si k tomu môžete dať. Koľko šunky je vhodné položiť. Nabudúce už netreba nič prevažovať. Stačí to len odhadnúť.
Týmto spôsobom sa, samozrejme, chudnutie stáva najťažším na začiatku. Je nepohodlné niečo si odhadovať, počítať, alebo priamo učiť sa. Výsledky vám však zostanú natrvalo. Praxou a opakovaním vám to pôjde stále ľahšie. Potom už bude stačiť, aby ste dodržiavali disciplinovane svoj zámer kontrolovať čo zjete a výsledky budú trvalé.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.