Kcal násobte číslom 4,2 a máte hodnotu v kJ. Alebo naopak kJ deľte číslom 4,2 a máte hodnotu v kcal. Príklad:
U nás oficiálne platia jednotky kJ, preto s nimi pracujem aj v knihe a na webe.
Keby sa vám aj to zdalo veľmi neprehľadné, tak môžete násobiť aj piatimi - tam už je síce väčšia chyba, ale čo by sme nespravili pre rýchly výpočet?
Pre prípad že chcete byť presní, tak
Ak má nejaká potravina 250 kcal, tak jej prepočet na kJ bude vyzerať takto:
Aj pri extrémne hrubom výpočte spravíte len zanedbateľnú "chybu" vo veľkosti 250 kJ čo je rozdiel jedného jablka. S takou chybou môžete prevod kJ na kcal pokojne vykonávať.
Ani jedno, ani druhé. V článku o tom, ako si môžete vyrátať jedálniček o tom píšem podrobnejšie. Kalórie i jouly vyjadrujú celkový súčet energie. Lenže celový súčet vám je nanič. To si môžete dať dve čokolády a na deň budete energeticky zdanlivo v poriadku. Lenže nedostanete živiny, ktoré potrebujete. Preto je výhodnejšie počítať obsah bielkovín, sacharidov a tuku pekne na gramy. Tým zaistíte, že vaša strava bude naozaj vhodná a zdravšia.
Mnoho tučných počíta zo zvyku v kalóriách. Možno z naivného pocitu, že jedlo má menej kalórií, než džoulov a preto je diétnejšie počítať v kalóriách. Že taká "logika" nedáva zmysel? No nedáva. Ale to nedávajú ani diéty a večné dietárky sa stále ženú za ďalšími.
A ešte jeden tip.
S tým súvisí aj presnosť prepočtu. Keby sme brali do úvahy celkovú energiu, tak počítate len teoretickú hodnotu nejakek referenčnej suroviny. To znamená koľko energie by sa dalo získať spálením daného množstva živiny. Lenže v ľudskom tele sa nenachádza kalibrovaná meracia kalorimetrická pec. Máme žalúdok, črevá a tie sú v každej chvíli v troccha inom stave. Niekedy sa z potravy "vytiahne" viac energie, inokedy menej. Vy nikdy neviete, ktorá situácia nastane. Preto nemá zmysel počítať to úzkostlivo! Stačí približne a zhruba.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.