Čokoládový Mikuláš, koľko tuku máš?

Zakrátko je tu zas Mikuláš. Dávate blízkym čokoládové figúrky? V tomto článku sa pozrieme na čokoládových Mikulášov. Samozrejme, keď chudnete, tak čokoláda nepatrí do úst. A keď áno, tak len prvotriedna horká a najmä málo. Väčšina čokoládových figúrok nesplní požiadavky na zdravú výživu. Taká sladká maškrta nie je vlastne až tak vhodná potravina. Preto ju nepoužívajme ako pokrm, ale ani ako dar. Ak s tým súhlasíte, vlastne nemusíte už ďalej ani čítať - práve som vám prezradil celý článok a ušetril som vám čas. Azda založím sporiteľňu času. Potom to oslávim! A ak to s oslavou preženiem, možno budem vidieť dvojmo. Dnes však vidím trojmo:

"Aj-vaj!" Povedal by možno Burma Jones zo Spolčení hlupců. Figúrky Mikulášov sú vyrobené z najrôznejších hmôt. Občas je to skoro až čokoláda, ale väčšinou ide o rôzne zmesi margarínu s cukrom a trochou kakaa. Alebo dajú palmový tuk namiesto margarínu. To si dáte figúrku, ktorá nemá skoro žiadnu chuť, má len sladkosť. Zjete a v žalúdku sa to bude krútiť ďalšie dve hodiny.

Ako rozoznáte, že nejde o čokoládu?

Jednoducho - rieši to naša legislatíva. Na obale produktu slovo čokoláda nesmie zaznieť, ak hmota neobsahuje aspoň 25% kakaovej hmoty. Čím viac, tým lepšie. Čokoláda by nemala obsahovať pridaný (rastlinný) tuk. Kakaové maslo je drahý tuk, preto sa v lacných výrobkoch nahradzuje stuženým tukom. Potom je taká figúrka skôr nepríjemným zdrojom trans-mastných tukov. Nie vhodná či zdravá potravina. Navyše mizerný tuk sa ani poriadne nerozpustí v ústach. Takže z toho nie je ani ten správny zážitok.

Nekvalitné figúrky teda nenesú v názve slovo čokoláda. Volajú sa:

  • pochúťka
  • dutá figúrka z kakaovej hmoty
  • kakaová pochúťka
  • cukrovinka

Hneď začnete tušiť, že výrobca dal 2 poháre cukru, pohár tuku, lyžičku kakaa, farbivá a inú chémiu. Či už bude Mikuláš vyrobený z náhrady, alebo z čokolády, jeho zloženie bude podobné. Cukor bude tvoriť asi polovicu obsahu a tuk tretinu. Lepšie čokolády budú obsahovať menej cukru, ale do týchto figúriek sa zvyčajne dáva mliečna a sladká.

Čítajte obaly na potravinách! Aj tu platí, že v obchode sa zíde lupa. Návod ako čítať obaly na potravinách som už popisoval. Chce to trocha praxe a potom vám príde celkom prirodzené, že to už viete. V tomto článku popisujem, ako je zostavené poradie ingrediencií.

Problémového Mikuláša si nekupujte. Výrobca ho zabalí tak, že zloženie výrobku si veľmi neprečítate. Možno s lupou a dávkou predstavivosti áno.

Po rozbalení a vyrovnaní obalu je to už o fúz lepšie. Zloženie figúrky:

  • Cukor
  • úuplne hydrogenovaný rastlinný tuk (palmový)
  • sušená srvátka z mlieka
  • kakaová vláknina 2,5%
  • kakaový prášok so zníženým obsahom tuku 2,5%
  • emulgátory
  • lecitíny z repky
  • E470
  • E492
  • aróma

Dobrú chuť!

Cena takej figúrky je pár desiatok centov. Oproti čokoládovej variante je lacná, pretože čokoládovitejšie figúrky sa s cenou šplhajú aj ku dvom eurám.

Nuž a takto vyzerá figúrka bežnej, prijateľnej kvality.

Všimnite si tiež klasiku: ak výrobca ukáže zloženie a výživové hodnoty čitateľne, často to znamená, že nie sú až tak zlé.

Tu už vidíme že figúrka je vyrobená aspoň z čokolády. Aj keď je otázne, či fruktóza je to pravé orechové pre naše zdravie.

Tip: Pozrite si zloženie. Je na prvom mieste cukor, glukózovo-fruktózový sirup, alebo fruktóza? Bude to poriadne sladké, ideálne na rozvoj závislosti. Je na jednom z prvých miest rastlinný tuk? Taký Mikuláš patrí do koša.

Samozrejme, ak celá figúrka je maličká a má trebárs 6 gramov, tak to netreba démonizovať. Také množstvo asi nestihne napáchať žiadne vážne škody. Pokiaľ však ide o figúrku, ako je na obrázku, tak tá má 60 gramov. Ak ju zjete, tak v nej zjete 20 gramov tuku a 30 gramov cukru. To je viac tuku ako má mať jedno jedlo, trebárs obed.

Tip: Mnoho tipov ako variť, nakupovať a jesť nájdete v mojej knihe Jedálniček na chudnutie. Alebo si pozrite video, kde som hovoril o čokoládových figúrkach:

Takže radím: Nejedzte takéto sladkosti! Ak chudnete, tieto drobnosti a maškrty vás môžu spoľahlivo zastaviť. Dáte si za sviatky zopár takých dobrôt a vaša váha vystrelí do nekonečna a ešte ďalej. Potom budete začiatkom roka hľadať spôsob, ako schudnúť.

No a pokiaľ chudnúť nepotrebujete, tým lepšie. Takéto maškrty si dávajte len málokedy. Nie som presvedčený o tom, že je to vhodný darček pre vašich blízkych.

Keď už to ale musí byť: Radšej si kúpte dobrú čokoládu ako lacnú náfuku, čo zneužíva sviatky, aby vás zbavila peňazí.

Ak neviete, čo dať na Mikuláša, ako vhodný darček na maškrtenie, kúpte pár jabĺk a vrecko vlašských orechov. Je to tradičnejšie a navyše zdravšie. Howgh!

Napísal
Miro Veselý 
4. decembra 2021
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.