Zakrátko je tu zas Mikuláš. Dávate blízkym čokoládové figúrky? V tomto článku sa pozrieme na čokoládových Mikulášov. Samozrejme, keď chudnete, tak čokoláda nepatrí do úst. A keď áno, tak len prvotriedna horká a najmä málo. Väčšina čokoládových figúrok nesplní požiadavky na zdravú výživu. Taká sladká maškrta nie je vlastne až tak vhodná potravina. Preto ju nepoužívajme ako pokrm, ale ani ako dar. Ak s tým súhlasíte, vlastne nemusíte už ďalej ani čítať - práve som vám prezradil celý článok a ušetril som vám čas. Azda založím sporiteľňu času. Potom to oslávim! A ak to s oslavou preženiem, možno budem vidieť dvojmo. Dnes však vidím trojmo:
"Aj-vaj!" Povedal by možno Burma Jones zo Spolčení hlupců. Figúrky Mikulášov sú vyrobené z najrôznejších hmôt. Občas je to skoro až čokoláda, ale väčšinou ide o rôzne zmesi margarínu s cukrom a trochou kakaa. Alebo dajú palmový tuk namiesto margarínu. To si dáte figúrku, ktorá nemá skoro žiadnu chuť, má len sladkosť. Zjete a v žalúdku sa to bude krútiť ďalšie dve hodiny.
Jednoducho - rieši to naša legislatíva. Na obale produktu slovo čokoláda nesmie zaznieť, ak hmota neobsahuje aspoň 25% kakaovej hmoty. Čím viac, tým lepšie. Čokoláda by nemala obsahovať pridaný (rastlinný) tuk. Kakaové maslo je drahý tuk, preto sa v lacných výrobkoch nahradzuje stuženým tukom. Potom je taká figúrka skôr nepríjemným zdrojom trans-mastných tukov. Nie vhodná či zdravá potravina. Navyše mizerný tuk sa ani poriadne nerozpustí v ústach. Takže z toho nie je ani ten správny zážitok.
Nekvalitné figúrky teda nenesú v názve slovo čokoláda. Volajú sa:
Hneď začnete tušiť, že výrobca dal 2 poháre cukru, pohár tuku, lyžičku kakaa, farbivá a inú chémiu. Či už bude Mikuláš vyrobený z náhrady, alebo z čokolády, jeho zloženie bude podobné. Cukor bude tvoriť asi polovicu obsahu a tuk tretinu. Lepšie čokolády budú obsahovať menej cukru, ale do týchto figúriek sa zvyčajne dáva mliečna a sladká.
Čítajte obaly na potravinách! Aj tu platí, že v obchode sa zíde lupa. Návod ako čítať obaly na potravinách som už popisoval. Chce to trocha praxe a potom vám príde celkom prirodzené, že to už viete. V tomto článku popisujem, ako je zostavené poradie ingrediencií.
Problémového Mikuláša si nekupujte. Výrobca ho zabalí tak, že zloženie výrobku si veľmi neprečítate. Možno s lupou a dávkou predstavivosti áno.
Po rozbalení a vyrovnaní obalu je to už o fúz lepšie. Zloženie figúrky:
Dobrú chuť!
Cena takej figúrky je pár desiatok centov. Oproti čokoládovej variante je lacná, pretože čokoládovitejšie figúrky sa s cenou šplhajú aj ku dvom eurám.
Nuž a takto vyzerá figúrka bežnej, prijateľnej kvality.
Všimnite si tiež klasiku: ak výrobca ukáže zloženie a výživové hodnoty čitateľne, často to znamená, že nie sú až tak zlé.
Tu už vidíme že figúrka je vyrobená aspoň z čokolády. Aj keď je otázne, či fruktóza je to pravé orechové pre naše zdravie.
Tip: Pozrite si zloženie. Je na prvom mieste cukor, glukózovo-fruktózový sirup, alebo fruktóza? Bude to poriadne sladké, ideálne na rozvoj závislosti. Je na jednom z prvých miest rastlinný tuk? Taký Mikuláš patrí do koša.
Samozrejme, ak celá figúrka je maličká a má trebárs 6 gramov, tak to netreba démonizovať. Také množstvo asi nestihne napáchať žiadne vážne škody. Pokiaľ však ide o figúrku, ako je na obrázku, tak tá má 60 gramov. Ak ju zjete, tak v nej zjete 20 gramov tuku a 30 gramov cukru. To je viac tuku ako má mať jedno jedlo, trebárs obed.
Tip: Mnoho tipov ako variť, nakupovať a jesť nájdete v mojej knihe Jedálniček na chudnutie. Alebo si pozrite video, kde som hovoril o čokoládových figúrkach:
Takže radím: Nejedzte takéto sladkosti! Ak chudnete, tieto drobnosti a maškrty vás môžu spoľahlivo zastaviť. Dáte si za sviatky zopár takých dobrôt a vaša váha vystrelí do nekonečna a ešte ďalej. Potom budete začiatkom roka hľadať spôsob, ako schudnúť.
No a pokiaľ chudnúť nepotrebujete, tým lepšie. Takéto maškrty si dávajte len málokedy. Nie som presvedčený o tom, že je to vhodný darček pre vašich blízkych.
Ak neviete, čo dať na Mikuláša, ako vhodný darček na maškrtenie, kúpte pár jabĺk a vrecko vlašských orechov. Je to tradičnejšie a navyše zdravšie. Howgh!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.