Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

…a sacharid náš každodenný daj nám dnes…

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Spravte si malý výlet do niektorej predajne potravín. Vezmite si košík, ako sa na správneho psa patrí a sledujte, čo nakupujú starší občania.

Kritériom číslo jedna býva cena. Denný rozpočet majú veľmi napnutý. Nemôžu si dovoliť pozerať na kvalitu. Kupujú potraviny lacné a často veľmi nezdravé. Rôzne lacné údeniny, mizerné keksy, biele pečivo.

Jedálny lístok nejedného dôchodcu často presne zodpovedá liekom, akými sa kŕmi.

Lieky na vysoký krvný tlak, či srdce zajedá presolenými potravinami, aby mu tlak ešte viac stúpal, prípadne, aby sa k tomu pridali bolestivo opuchnuté nohy. Lieky na zníženie cholesterolu zajedá párkami s bielym pečivom. Lieky proti bolestiam kĺbov bojkotuje chlebom so šmalcom, aby ním zvýšil svoju váhu, ktorá na kĺby pôsobí…

Veľmi nepríjemné je, že mnohí majú už chrup vo veľmi zlom stave a tak uprednostňujú potraviny, ktoré sú radšej rozvarené, než "chrumkavé". Dlhým varom sa však zhoršuje nutričná hodnota jedla – klesá napríklad obsah vitamínov. Mnoho pokrmov dlhším varom navyše mení aj glykemický index. Rozvarené špagety, či fučka sú pokrmy s vysokým glykemickým indexom – organizmus na ne reaguje ukladaním tuku do zásob a skorým nástupom pocitu hladu. (Skoro až tvrdé špagety a zemiaky varené kratšie a v šupe svoju energiu uvoľnia pomalšie…)

Vďaka "hladu", ktorý navodili potraviny s vysokým glykemickým indexom je človek zbytočne nútený znova zaplatiť a niečo zjesť. Čo to asi bude? Často "len" nejaké keksy typu Tatranky. Čiže znova sacharidy… A kruh sa uzatvára.

Človek pomaly tučnie a pritom má stále pocit, ako veľmi sa musí krotiť – veď je, chudák, stále hladný. Pritom však prijme oveľa viac energie, než by v skutočnosti potreboval!

Z pohľadu racionálnej výživy nesprávne stravovanie nemá však len ekonomické dôvody.

Veľa robí aj zvyk. Takmer všetky tradičné jedlá sú energeticky veľmi koncentrované. Priamo či nepriamo podporujú mnoho ochorení. No človek, celoživotne zvyknutý jesť fašírky, palacinky, francúzske zemiaky či iné jedlá len ťažko na staré kolená celkom zmení repertoár na celkom iné pokrmy.

Veľmi by som si prial, keby sa aspoň niektorým podarilo tento začarovaný kruh prekonať. Zmena jedálneho lístka na racionálnejší by znamenala menšie množstvá jedla. Áno, bolo by to drahšie jedlo, ale v menšom množstve. Taká "diéta" by síce bola o niečo drahšia, ale na druhej strane by mohla znamenať úsporu na liekoch. Po niekoľkých mesiacoch by sa s ubúdajúcimi kilami totiž začali aj menej ozývať niektoré diagnózy…

Obávam sa však, že naši rodičia budú v tomto smere rovnako tvrdohlaví, ako sme boli my, keď sme v detstve od nich chceli zmrzlinu.

Ostáva teda asi len možnosť vyjadriť ľútosť nad daným stavom. Asi ho nezmeníme…

 

Komentáre k článku: …a sacharid náš každodenný daj nám dnes…

  1. Janula 9. októbra 2006

    No jasne, tento stav nezmením a čo je horšie, oni si myslia, že sa stravuju optimálne, lebo to tak majú zaužívané už roky.Ale čo je na tom najhoršie,že sa snažia na takú stravu naučiť aj moje deti.Keď vidím tie lacné keksíky a malinovky ktoré neustále tlačia do mojích detí…No hrúza.Vedia,že si to neprajem, ale vždy si nájdu sposob ako to do nich natlačiť.

  2. reklamka 3. novembra 2008

    detom vela netreba. proste, vnimaju nieco sladke ako odmenu, pozornost..

  3. minusdvanast 3. februára 2010

    francúzske zemiaky, palacinky mi prekážajú najmenej, záleží od prípravy, namiesto vajec brokolica, karfiol a tak

    ale tie množstvá keksov a sladkostí, ktoré dôchodkyne nakupujú sú desivé ako kompenzáciu lacné údeniny pre polovičky

    obávam sa, že ale pre objektívnosť sa treba pozrieť do nákupného košíka aj mladej aj strednej generácie – mladí začiatkom mesiaca najlepšie vidieť
    a stredná generácia po dovolenke začiatkom septembra – to sú tony potravín, všetko, bez rozmyslu

  4. jana k. 28. septembra 2014

    moja matka ma diabetes typu 2, cize ziskanu nespravnym stravovanim, jedla strasne vela sladkeho, u nas sa na vianoce vypekalo mesiac dopredu, takze sa ani necudujem, ze ochorela na cukrovku. Stravovaci navyky velmi nezmenila ani po zisteni choroby, aj ked som jej vravela, ze mala by jest viac zeleniny, ziadne vyprazane jedla, knedle apod. Ale ako pise Miro, toto sa uz tazko da zmenit na stare kolena…Je velmi dolezite sa vzdelavat, citat knihy o spravnej vyzive, cim ma clovek vyssie vzdelanie, tym viac je ochotny sa ucit nove veci a nezalezi na veku – poznam starych ludi, ktori sa stravuju racionalne, ale musim priznat, ze ziju vo velkomeste a nie na dedine.
    Mozno sa ozvu aj starsi (nad 65?), ak maju k tejto teme co povedat

  5. Miro Veselý 29. septembra 2014

    jana u diabetes II. typu pomôže šport (správne zvolený a s odborným vedením) a správna strava. Žiaľ, je typické, že priemerný diabetik sa práve športu zvyčajne zúfalo bráni.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: