Zabíjajú nás chuťou, aby zarobili

Píše Miro veselý od roku 2004.

Možno to poznáte sami.

Sladké koly, či slané zemiakové lupienky sú perpetuum mobile.

Ak otvoríte dvojlitrovú fľašu malinovky, neprestanete popíjať, kým nie ste na dne. Úžasne sladká chuť človeka láka, aby pokračoval v chlipkaní. Ani po dvoch litroch sa ale nedostaví pocit napitia, skôr pokračuje pocit smädu – kombinovaný s chuťou na maškrtu. Navyše – z dôvodu množstva cukru – sa dostaví aj hlad. Po intenzívnej sladkej chuti to chce tiež niečo intenzívne – napríklad presolené zemiakové lupienky. Len ťažko odoláte a prestanete ich jesť… A tak môžete pokračovať až do prasknutia, alebo kým vám nezačne byť zle.

Časom vás už potraviny s „obyčajnou“ chuťou vôbec nezaujímajú.

Obchodná stratégia je splnená, výrobcovia sú spokojní. Chuť obyčajných jedál vám už nič nehovorí, nesladená minerálka vás nezaujíma. Práve ste výrobcom dovolili, aby si cez vaše zdravie prebodli slamku nasmerovanú priamo do vašej peňaženky.

Výrazné chute mnohých výrobkov sú nebezpečné obzvlášť pre mladých ľudí. Sú atraktívne a (zdanlivo) návykové. Kto si raz zvykne na intenzívnu chuť glutamanu sodného, cukru, soli a mastných jedál, ťažko sa uspokojí s fádnou chuťou zdraviu prospešnejšej stravy.

Prakticky všetky výrazné chute, žiaľ, predstavujú „vpád“ nekvalitnej potravy do organizmu. Dochucovaná strava, smažené, či vyprážané pokrmy sú síce chuťovo atraktívne, ale zároveň nutrične málo hodnotné a môžu viac ublížiť, než prospieť. Najmarkantnejším prejavom diéty zloženej zo samých dobrôt je utešený a na prvý pohľad viditeľný prírastok na váhe. Najmenej markantným prejavom, ktorý sa dá pozorovať až na druhý, či až tretí pohľad je postupné poškodzovanie zdravia.

Nepríjemné je to, že človek, ktorý je zvyknutý hojne soliť, cukrovať a mastiť, ťažko sa dobrovoľne vráti „nazad“. „Obyčajné“ veci mu už nechutia. Chlieb a zeleninu si musí soliť, na jahody sypať cukor. Toto bičovanie chutí vedia k pocitu, že bez čokolády a iných intenzívnych chutí sa prežiť nedá. Vzniká mylný pocit, že bez chutí by život stratil cenu. 

Presne tak sa správa človek, ktorý padol do pasce výrobcov. Je chytený v oku a čím viac by sa snažil ujsť, tým menej mu chutí.

Riešenie je len jediné. Osobný generálny štrajk.

Úplne sa vyhnite priemyselnej ponuke hotových a rýchlych jedál. Preč s intenzívnymi chuťami. Zakážte si sladkosti, slanosti, údeniny a mastnoty. Žiadne sladké malinovky. Z bytu odstráňte soľ a cukor. Nastane ťažké obdobie neslanej a nesladkej diéty.

Ak ale vydržíte niekoľko týždňov, spozorujete zaujímavé zmeny.

V prvom rade vám rýchlo klesne hmotnosť. Ak ho máte vysoký, zníži sa tlak krvi. To má na svedomí soľ, ktorej normálny občan konzumuje priveľa. Soľ v organizme na seba viaže vodu a človek „puchne“, čo má za následok (logicky) zvýšenie tlaku. Cukor a mastné pokrmy zas vedú k naberaniu zásob energie vo forme tuku a ďalšie puchnutie…

Časom spozorujete ďalšie zmeny. Zlepší sa vám kondícia, menej rýchlo sa unavíte.

Zrazu spozorujete, že niektoré pokrmy, ktoré ste predtým považovali za hnusné, či „bez chuti“, chuť majú. To len vy ste ju necítili. Po niekoľkých týždňoch nesolenia a nesladenia vaše chuťové poháriky prestanú byť „ohlušené“ intenzívnymi chuťami. Potrebujú pár týždňov „chuťového ticha“, aby sa vrátili do normálu. Jemné chute už ani nevnímali, no po čase odpočinku zas začnú pomaly vnímať aj tieto chute.

Je mi jasné, že málokto prejde dobrovoľne na striktne neslanú stravu. Keďže tak často sám varím viem, aké je to málo chutné. Ale ak to dokážete, oceníte túto obeť. Vydržte to, skúste aspoň týždeň, či dva jesť len „hnusné“ jedlo bez soli. Ale žiadne výnimky!

Zistíte, že po tejto tortúre vám stačí na posolenie len zlomok soli, čo predtým. Verte, je to overené. Dáte desatinu soli, čo predtým a budete spokojní, aké je to fajn posolené. Aj cukru stačí po abstinencii menej, aby uspokojil.

O pár mesiacov, ak okoštujete stravu, akú ste jedli predtým, skonštatujete s veľkým prekvapením, že je nezmyselne presolená, alebo príkra. Nepodľahnite jej.

Dnešná doba človeka núti bičovať svoj organizmus k maximálnemu výkonu, aby zarobil peniaze, ktoré potom môže zaplatiť výrobcom bičov. Skúste sa prestať hrať na psa, ktorý naháňa svoj chvost.

 

Komentáre k článku: Zabíjajú nás chuťou, aby zarobili

  1. Zuzana30 28. februára 2006

    To myslíte vážne? vôbec nesoliť? to by som skôr vydržala bez cukru ako bez soli, máte to naozaj overené?

  2. Miro Veselý 28. februára 2006

    Zuzana30: Myslím to celkom vážne. Veľa potravín a polotovarov už sodík, alebo soľ obsahujú, takže úplne neslaná diéta to nie je, len neprisáľať. Alebo ak, tak len VEĽMI málo. Viem, najskôr to bude hnusné, ale dá sa zvyknúť. Potom ti kilo soli vydrží aj rok… A odhalíš veľa nových chutí už tak po mesiaci bez cukru a soli. Toto si necucám z prstu, potvrdia ti to aj iní ľudia, ktorí to skúsili

  3. Popolvár 28. februára 2006

    Môžem potvrdiť. Voľakedy som solil hooodne veľa. Dokonca som sa neraz prichytil, že dosolujem ešte pred ochutnaním. Momentálne už cca 2 mesiace som úplne bez soli (teda tej klasickej bielej) a vôbec mi nechýba. Aj vegetu, ktorú používam, som si kúpil radšej takú, ktorá je bez glutamanu sodného. A ver, že to vôbec nevadí… ;-)

  4. Miro Veselý 28. februára 2006

    Ja si glutaman frknem občas rád. ale stačí podstatne menej, ako pred časom. Predtým som si dosáľal aj sáčkové polievky a tie dnes nemôžem jesť lebo sú presolené

  5. Zarah 28. februára 2006

    Potřebné množství soli závisí u zdravého člověka na fyzické aktivitě(množství potu). Čím více propocených triček, tím je i větší potřeba soli.

  6. igor 2. marca 2006

    myslim, ze glutaman sodny a sol nie je to iste, neviem, ako chuti samotny glutaman sodny, ale iste viem, ze glutaman sodny je zvyraznovac chuti a myslim, ze to nie je esencialne zlozka (telo si ho teda vie produkovat a aj produkuje samo), takze ho netreba dodavat beznou stravou. Zvyraznovac chuti znamena, ze ak si kupite sackovu brokolicovu polievku, pozrite sa, kolko obsahuje brokolice. Asi 1,6%. A chuti ako brokolicova. Ak chcete doma navarit taku polievku z brokolice, musite mat kilo brokolice. Taktiez je overene, ze glutamanu sodnemu sa treba vyhybat (moze vyvolat bolesti hlavy, hyperaktivita deti, nevolnost, zvracanie, ospalost, astmaticke zachvaty, potraty – zatial len u zvierat…). Ignorujte vyrobky s glutamanom sodnym a ak uz mate potrebu ich jest (ste dospeli) aspon ich nedavajte detom! Takze radsej povedzte cipsom, polievkam, vegete a pod. bye-bye…

  7. Zuzana30 2. marca 2006

    no dobre, dík za rady, skúsim to aj keď som mala dnes na obed grilované kura z hypermarketu a veru to bolo slané dosť, pri takýchto hotových jedlách to je najhoršie, asi by som mala pouvažovať aj nad tým plánovaným jedením a chystaním si jedla doma (tam by toľko soli nebolo). Na tejto stránke som úplný nováčik, ale je taká super, že som ju hneď prelúskala celú, alebo skoro celú a povedala som si, že tentokrát možno… Dosť som sa pobavila na tom, ako zavrhujete ryžovú diétu, ja som ju po minulom týždni zavrhla tiež, škoda času a hlavne energie, po pár dňoch som bola zničená a nervózna ako pes. papa a ďakujem

  8. Miro Veselý 2. marca 2006

    igor: glutaman sodný nie je soľ, ale často je súčasťou korení a ochucovadieľ, ktoré zároveň dosoľujú.

  9. igor 2. marca 2006

    Co je glutaman sodny, jeho chemicky popis, si kazdy moze precitat na wikipedii. Zial sk verzia pise velmi malo, nemecka je vsak bohatsia na informacie. Tak som sa docital, z glutaman sodny nema farbu a zapach a ma miernu slanu chut. Ale vzdy sa pouziva nie na dosolovanie ale na zvyraznenie chuti.
    Glutaman je vacsinou aj v azijskych jedlach, nielen v dochucovadlach.
    Experti varuju pred glutamanom, clovek je viac a rychlejsie. Jedla s glutamanom maju vacsinou viac tuku alebo sacharidov. Jeho spotreba rastie, lebo sa da vyrobit “chutne” jedlo bez pouzitia originalnych komponentov (ako som pisal, brokolica bez brokolice, kuracia bez kurata atd). Tym je to aj podstatne lacnejsie. Nebezpecne (okrem zdravia) je aj to, ze ak potom clovek skusi normalnu stravu, tak mu skratka nechuti, lebo to s glutamanom ma vyraznejsiu chut, je lepsie…

    Vzhladom na to, ze posobi chemicky priamo na mozog, v Nemecku je striktne zakonom zakazane pouzivat ho v detskych jedlach (epilepticke reakcie) a samozrejme v BIO-produktoch.

  10. Miro Veselý 2. marca 2006

    igor: je fakt, že ak si človek zvykne na takto chuťovo preexponované jedlá, nechutia mu normálne. A to je začiatok konca.

  11. sebka 15. mája 2006

    miro, obdivujem tvoje vedomosti o kadejakych dietach a zdravych/nezdravych castiach jedla, takisto aj to ze si dokazal schudnut… paradoxne, trochu si ma odradil – som pevne rozhodnuta ist si po dopisani tohto prispevku kupit soletky, lebo mam na ne proste chut… takze na tuto stranku sa uz asi nevratim – ak by mal niekto chut reagovat, tak na ksebka@zoznam.sk

  12. michal 31. mája 2006

    all: kazdy den konzumujem tie lacne instantne polievky Vifon a podobne. strasne mi chuti ta s krevetovou prichutou. kazdy den zjem tak 2. myslite ze by som s tym mal prestat?

  13. Miro Veselý 1. júna 2006

    michal: veru mal. je to strašne veľa chémie + zbytočný sodík. nepoviem raz za týždeň (radšej raz za mesiac) jednu. ale aj mne chutia.

  14. Ayleen 1. júna 2006

    Júj, včera som si kúpila Mitickú welness light (čierna ríbezľa). Chcela som ochutnať plus som si myslela, že sa na tom nedá čo pokaziť. Omyl. Bola to sladká ofarbená voda. Osladená sladidlom. Na obale propagujú, že obsahuje L-carnitim, guaranu, vitamín C, ale nikde nepíšu v akom množstve (predpokladám, že štipku). Čistá presladená chémia, ale smutné je na tom, že väčšina ľudí má otupené chuťové bunky a ak by to neposladili, kupovala by som to asi iba ja :(

  15. Ayleen 1. júna 2006

    Miro: Nevieš ako je to grilovacími koreniami a podobnými zmesami (na množstve z nich nepíšu koľko obsahuje soli alebo glutamanu). Hodne používam do varenia kari (to je asi ok), potom indickú marinádu v prášku (zdá sa mi ok, málo slaná) a potom talianke bylinky od Avokádo (soľ max 10). Namiesto vegety používam zeleninovú Harmóniu chuti (s olivovým olejom a morskou soľou). Klasickú soľ skoro vôbec, 250g mi vydrží aj pol roka.
    Sáčkové polievky sa mi vždy videli presolené, chipsy a podobne nejem, takže ťažko povedať. Raz som si kúpila solené kešu a skoro som sa rozplakala, také boli slané, mala som pocit, že mi vypáli ústa. Vyriešila som to tak, že som si ich umyla.
    Nezdá sa mi, že používam veľa soli, určite menej ako je priemer. Ale veľa potravín obsahuje skrytú soľ a glutaman, nevieš ktoré sú taký veľký strašiaci (z tých zdravších, čo konzumujeme)? Čo napr. také tofu, tuniak vo vl.šťave, cottage, olivy?

  16. Anonym 1. júna 2006

    Pre tých , ktorí dávajú pozor na to, co jedia, je tu definitívne slovo na tému výziva a zdravie. Je posilou ducha konecne vediet, ze skutocnost predsa odporuje vsetkým lekárskym výskumom.

    1. Japonci jedia velmi málo tukov a trpia menej infarktmi, nez Anglicania alebo Americania.

    2. Mexicania jedia vela tukov a tiez trpia menej infarktmi, nez Anglicania alebo Americania.

    3. Japonci pijú velmi málo cerveného vína a trpia menej infarktmi, nez Anglicania alebo Americania.

    4. Taliani pijú nadmerné mnozstvá cerveného vína a tiez trpia menej infarktmi, nez Anglicania alebo Americania.

    5. Nemci pijú vela piva a jedia vela klobás a tukov a trpia menej infarktmi, nez Anglicania alebo Americania.

    ZÁVER: Jedzte a pite co chcete. Je jasné, ze to, co v skutocnosti zabíja, je anglictina.

  17. Ayleen 1. júna 2006

    :)

  18. Majka NR 27. decembra 2008

    Nesolit??? Ja som prakticky zavisla na sojovej omacke, sol uz ani nepouzsivam. Pokial viem je to este horsie riesenie ako solit, ale vybudovala som si uplny navyk – davam to vsade a hojne! Za 2 tyzdne miniem flasku. Kolko toho vypijem za rok sa neodvazujem odhadovat……

  19. kati 7. januára 2009

    My sme solili stale menej a menej uz doma s rodicmi, a odkedy som sa odstahovala solime este menej – pre 2 ludi minieme asi 100g soli rocne. ma to ale nevyhodu, ze sa mi jedla v restikach alebo u inych ludi zdaju priserne presolene, a ked k nam pride navsteva vzdy si myslia ze sme zabudli posolit :-)

  20. cmeliacik 23. mája 2009

    Ja len tak pre zaujimavost:
    VIFON:
    E500i neškodný
    E501i neškodný
    E451i poruchy zažívania
    E100ii neškodný
    E621 nebezpečný, alergizujúci
    E627 črevné problémy, nevhodné pre kojace matky a malé deti
    E631 neškodný
    E150a podozrivá prísada

  21. Miro Veselý 25. mája 2009

    Vifon je presolený to je dosť vážny problém.

  22. lolo 7. novembra 2009

    chaby clanok, neobjektivny, zly

  23. minusdvanast 3. februára 2010

    pridám niekoľko informácií – všetci vidíme, kde sú uložené v supermarketoch sladkosti, “žuvačky”, bonbony – pri pokladniach – nedospelám na očiach

    za stojany s “chuťovkami” výrobcovia platia obchodným reťazcom abnormálne sumy peňazí, aby boli tieto výrobky uložené presne tam, kde sú

    nevadí, že jablká sú nekvalitné, sušené sú predsa 150 krát drahšie

  24. Mirka 5. februára 2010

    No nam 4 člennej rodine s 2 deťmi vydží kilo soli tak 3/4 roka, sáčkové polievky ak ich vobec uvarím dávam o 1/2 viac vody ako píšu lebo sú mi strašne slané. Vifon – tiež raz za pol roka dám rezance na to nasypem štipku tej zmesi a kvapnem trochu z ich oleja a aj tak musím doliať vodu aby som to mohla zjesť. Soľ používam len na varenie ani nemáme normálnu soľničku. Ale manžel si všetko musí dosoliť. Ja som sa na neslané naučila keď som začala variť mojim deťom. Na začiatku sa nesolí a potom len trošku. Mne jedlo bez soli prípadne len trocgu prisolené viac chutí. Manžel nadáva že to nemá chuť, sype si tam soľ a aj tak to “nemá chuť”, mekáče, kfc, coly, čokoladky, džúsy urobili svoje.

    Takže soľ OK ale moj problém bude cukor :( a ten neviem dostať z domácnosti preč. Aj keď nepijem džúsy, sladkosti fakt len občas aj to kocky čokoládky alebo jeden dezertový cukrík. Kávu a čaj pijem nesladené (občas čaj osladím spolarinom) ale rodina vyžaduje koláče a buchty a tam teda cukru ide veľa :( Neviem sa zdržať a nejesť to.

    A ďalší problém, veľká chuť do jedla. Ja keď vidím ako sa niekto nimrá v jedle nedokážem do pochopiť a závidím že nemá tú potrebu spráskať všetko čo vidí. Mne chýba pocit nasýtenia, ja som schopná jesť kym sa do mňa zmestí :( Dám si obed zjem ho a vyslovene si musím rozumom odoprieť ďalšiu porciu lebo necítim sa sýta.

    Pomohlo by cvičenie lenže mám zdravotné obmedzenie pri ktorom aj ľahké cvičenie vedie k dlhotrvajúcim komplikáciam a bolesti :(

  25. Vlado 14. augusta 2010

    Mal som trochu problemy s tlakom. Okrem nadvahy u mna na ten tlak vplyvalo este aj solenie, nie nejake extremne, ale proste som solil. Okrem diety (zatial minus 11kg) som zacal drasticky malo solit. V tomto “rezime” som uz cca 5 tyzdnov a uz som si zvykol. Tlak sa m normalizoval, dokonca ho mavam casto pod normalom. Takze sol = zle.

  26. Eva 17. decembra 2012

    Ja som asi výnimka. Mne vôbec nevadia chute bez soli alebo cukru, glutamán mi je vyslovene protivný a neznesiem ho (teraz po mnohoročnej abstinencii ho už v malých množstvách – z prinútenia na návšteve alebo keď nie je iná možnosť – znesiem).
    Chutí mi neochutená zelenina (domáca – to čo teraz predávajú by som asi ani zeleninou nenazvala), a francúzska (nesolená) strava je vítaná zmena. Ale len istý čas. Potom organizmus začne vysielať varovné signály a ja zháňam soľ kde sa dá. Ak nájdem, lížem z dlane, ak nie, je mi fyzicky zle.
    Podobne je to s cukrom. Presladené chute nemám rada už od detstva. Ale čistá chuť cukru (snehové pusinky, alebo práškový cukor priamo do úst) ma niekedy zvábi na riadny prehrešok proti zdravej strave.

    Takže pre seba budem musieť hľadať asi inú cestu…

Pridajte komentár:

Napíšte vašu otázku, alebo komentár k článku...

Vyplňte ešte: