Inak toto je prave zaujimave, ze ja aj ked som neskor citala rozne knihy o vyzive, odporucania WHO, v podstate mi vzdy nenapadne doslo, ze "toto som uz dakde citala". V Mirovej knihe

Preto si viem trocha predstavit, co vsetko si treba prejst, aby clovek ziskal sirsi prehlad, malo to hlavy a paty a vedel to co pise a odporuca, aj vysvetlit. Velmi to usetri cas cloveku, kazdy ho mame malo. Niekedy mi to pripada, ze veci, za ktore clovek poriadne nezaplati, si vobec nevazi. Mne vsak tato stranka aj Mirova kniha padli velice vhod, pretoze viem, ze doma by mi nejake speci vydavky na chudnutie schvalene neboli.. Takze som to privitala ako uzasnu moznost dostat sa k zdroju informacii, ktore moze clovek hned aplikovat a v dalsom rozvijat. Uz predtym som cosi citala, najma nemecke stranky, a jednu nemecku knihu, podla ktorej som zacala chudnut - a veru ma zarazila komplexnost a rozsah obsiahnuteho "vedenia". Na internete je totiz aj kopec kdejakeho braku a blabolov, ako som tiez mohla zistit.
Co sa Bukovskeho tyka, taky moj postreh - on je trocha asi taky typ, ktory je ludom nesympaticky, uz svojim vzhladom. Viaceri mi to potvrdili, a mna samu istym sposobom "vytacal". Nie obsahom, co pise, iba dakou prazvlastnou nesympatiou zalozenou na nicom, len na tom, ze sa mi vzhladovo nepozdava. Nic rozumove. K tomu keby som nesuhlasila s jeho nazormi, lahko by som ho mohla sama pre seba "odpisat". Akurat, ze ked som citala nejake veci od neho, zistila som, ze nepise od veci a ze mi to tiez zapada do inych veci, ktore uz viem z inych zdrojov (hoci tiez nie som stotoznena uplne so vsetkym, co pise). Mne prave sa nezda byt nejak nezdravo striktny. Hoci sam je vegetarian a odporuca maso nejest, v svojich knihach pre beznych ludi ho vsak "nezakazuje", a drzi sa odporucani WHO - ktore su - 2-3 porcie masa tyzdenne. Bukovsky ma mozno svojsky humor, a mozno vyzera nesympaticky, napriek tomu sa mi zda byt odborne co sa tyka vyzivy fakt dobry.
a tiez si myslim, ze s tym inym levelom je to povazlive. Tiez by som rada bola v dakom leveli, kde by som veci robila uplne automaticky a bez rozmyslania.. Ale - je to divne, - aj ja mam rozne problemy, zivot ide dalej, je zivy, tvarny, vselico ma trapi, a toto vsetko ma u mna nadvaznost a suvis so stravou, clovek si uz zvykne, ze je stihly a ze sa citi dobre, zabudne, kolko ho to stalo usilia, zabudne akoby "cim sa mu to stalo".. Vselico viem, ale keksiky a cokolada mi neprestali chutit (aj ked boli aj take obdobia). A stale mi chutia prave tie prasive, nezdrave, prehnane sladke dobroty, plne cukru a stuzenych tukov. (aspon s tym mam najvacsi problem, hoci nepohrdnem ani inymi nezdravymi "dobrotami", klobaskovy typ nie som ale kedysi mi chutili velmi, aj suche salamy, tam to bolo tiez rozhodnutie z rozumu, nejest to, odvykla som si). Este viac v case, ked s niecim vnutorne bojujem, kedze moja obezita bola z najvacsej casti nasledkom psychogenneho jedenia.
Aj pre mna to znamena rozhodovat sa vzdy a znova ist dalej normalne, jest "co sa patri", vyhybat sa sladkostiam, resp. mat ich ako vynimku a nie nenapadnu vynimku nakoniec denne a este nenapadnejsie stale vacsiu, ktora nakoniec aj tak skonci tym, ze je zrazu vynimiek vela az privela

. Akoby clovek podvedome skusal, "co to este znesie", "co si este mozem dovolit zjest a nepribrat" (to je asi jedno z uskali udrziavacky, zvacsa skonci tym aspon u mna, ze priberiem

Niektori to skusaju ako si vsimam uz pri chudnuti, "co este mozem zjest, aby som este chudol", avsak nie je vsetko iba o KJ a ked dam do jedalnick kaloricke sladkosti, musim ubrat z normalnej stravy, aby kalorie sedeli - pritom sa vsak oberam o vyzivu, vitaminy, mineraly, ak to robim dlhodobo, tiez si poskodujem zdravie vzhladom na este nizsi prijem normalnej stravy).
Nefunguje to tak, ze prepnem do ineho levelu a nemam problem. Je to aj namaha, cesta a kracanie na cely zivot, nenechat sa stahovat svojimi chutkami (clovek tak fungoval roky, niektore zlozvyky su riadne hlboko pod kozou).. Znamena to opat vstat ked padnem a ist dalej. Tak ako tu bojujeme kazdy, ci uz chudnuci, ci kto sa snazi vahu udrzat - to druhe je mozno tazsie z toho hladiska, ze cloveka uz nemotivuje v "slusnom spravani" klesajuca rucicka na vahe a najma, ide o velmi dlhodobe obdobie, kedy sa treba spravat v jedle slusne

Ale ak by nasiel dakto nejaky prepinac do ineho levelu, dajte vediet