Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 21 Aug 2006, 15:30

Názov témy hovorí za všetko. Dúfam, že sa tu časom zhromaždia recepty na rôzne chleby.

Ako prvy sem pridavam tzv. IVOV CHLIEB:
Poslaťod Ivo v 29 Aug 2005 23:04

Určite väčšina z Vás bude si tento recept prečíta ale len máloktorý sa odhodlá si ho aj upiecť. Chlieb sa predsa kupuje v samoobsluhe a v dnešnej uponáhľanej dobe je je to aj nezmysel a mrhanie časom. Bohužiaľ tento chlieb sa nikde kúpiť nedá a okrem toho že sa z neho chudne je nepopísateľne chutný a sýty. Pečiem ho raz za dva týždne. Statočne mi ho konzumujú aj návštevy a pýtajú si ho nenatretý a mne sa to nepáči, lebo ohŕdajú mojimi skvelými pomazánkami. Recept ktorý uvádzam vystači asi 2 ľuďom na dva týždne. Chlieb sa skladuje v mrazničke a dáva sa rozmrazovať nakrájaný v takých množstvách aby sa skonzumoval v ten deň. Ak ho aj nedáte do mraziaka tak vydrží týždeň čerstvý ale toho sa neobávajte lebo sa vždy nájde nejaký dobrák ktorý vám ho zje. Chlieb ma obrovskú schopnosť zasýtenia. Napr. ak si nedám pozor a skonzumujem k raňajkám 3 krajce tak sa zabudnem naobedovať a hlad sa dostaví až okolo 17.00. Preto ho treba konzumovať s mierou pretože človek by mal jesť aspoň 3x denne. Takisto je vhodný pre ľudí ktorí zvyknú si po večeri pred spánkom niečo zajesť. Ak si dáte na večeru tak sa hlad určite v noci nedostaví. Ak ak by sa dostavil tak požujte trochu suchára (chutí výborne skoro ako keks) a hlad prejde. Aj hrianky z neho majú zaujímavú chuť. Príprava je rýchla, pretože netreba čakať, kým cesto vykysne.

Recept je na 2 asi 1,4 kg pecne

Suroviny:
pšeničná celozrná múka 0,4 kg
ražná celozrná múka 0,4 kg
ovsenné vločky 0,5 kg
pšeničné otruby 2 šálky (2,5 dcl)
cmar 1 l.
šípkový, ovoc. alebo zel. čaj 1 šálka (2,5 dcl)
soľ 2 čaj. lyž
sóda bikarbóna 2 čaj. lyž.
rasca 2 čaj. lyž.
sacharín 2 tab (miesto sach. môžu byť 2 kocky cukru alebo lyž. medu)

Do väčšej nádoby dáme cmar, čaj, ovsenné vločky a otruby. Pridáme roztlčený sacharín. Zamiešame. Do druhej nádoby dáme múky, soľ, sódu (kto ma rád kyprejší chlieb môže pridať 1 prášok do pečiva.), rascu a zamiešame. Obsah prvej nádoby vlejeme do druhej a hnietime kým nám nevznikne cesto. (Pozor toto cesto je lepivé a nemalo by byť riedke, ak je, tak ste dali veľa čaju. Môžte tomu predísť ak čajom riedime husté cesto a dávame ho nakoniec.) Cesto vykydneme na pomúčený plech a umyjeme si zalepené ruky a utrieme ich. Ruky si pomúčime a cesto obalíme v múke a veľký bochník prerežeme nožom na polovicu. Z každej polky vyformujeme bochník v tvare úzkej knedle. Povrch potrieme slanou vodou a pozdĺžne narežeme nožom. 1 rez stačí.
Dáme piecť do predom vyhriatej rúry (v rúre máme kastról v vodou inak sa môže spáliť) na 220°C. Pečieme 20 min. Chlieb vyberieme a znova dobre potrieme slanou vodou. Vložíme späť a pečiememe 15 min pri 200°C. Rúru vypneme a môžme ho v nej nechať ešte 5-10 min.

Chlieb sa môže jesť teplý a krájame ho ešte pred vychladnutím. Ak je príliš horúci alebo úplne vychladnutý môže sa trochu mrviť. Krájame 1 cm krajce, z ktorých oddelíme tie čo sú určené na priamu spotrebu, ostatné dáme zamraziť.

Každý kto ho ochutnal nechce naňho nátierku ja ho však používam ako normálny chlieb. Chlieb by mal voňať trochu ako huby a chuť preba skúsiť. Určite budete príjemne prekvapený.

Tu je original tema Ivova:
https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... vov+chlieb

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 22 Aug 2006, 11:12

Ivo: Teraz čítam, že kvások nesmie prísť do kontaktu s kovom ani plastom. Do čoho to zvykneš robiť? Zo 7dl flašky mi to "vykypelo" :-(

kaco
Príspevky: 6
Registrovaný: 05 Máj 2006, 01:31

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kaco » 23 Aug 2006, 08:59

ayleen: kvasok obsahuje kyselinu mliecnu a octovu a este nejake dalsie. Takze by nemal prist do styku s latkami ktore by sa mohli rozpustat v kyslom prostredi. Ja pouzivam take kybliky v ktorych sa predava kilove balenie jogurtu. Jogurt obsahuje tiez kyselinu mliecnu, tak verim ze vyrobca to ma nejak odskusane :-)
Napr nadobky v pekarnickach byvaju hlinikove, ale maju povrch z nejakej tej rezistentnej hmoty, teflon?, ci tak nejak. Takze je dobre davat pozor aby sa neposkrabal

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 23 Aug 2006, 09:55

kaco: Ja som myslela, že či by mu nevadilo, ak by som ho založila do zrezanej minerálkovej fľaše.
Kilový jogurt? :jo Videla som najviac nejakých 400g.

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 23 Aug 2006, 16:10

Ayleen: Robím ho do 2 litr. plastových fľaší z limonád. Plním ich len do 2 tretín, lebo keď kysne, tak aj rastie. Fľaše nezrezávam, len keď kvások kysne tak vrchnák nezatváram, aby mohol unikať kysličník. Kváskový chlieb kysne asi 2x dlhšie ako z drožďového cesta a nie každému chutí. Kto má rád ražný chlieb tak mu táto chuť neprekáža.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 23 Aug 2006, 19:16

Ivo: Ražný chlieb mi chutí. Tak skúsim vyrobiť kvások a uvidím. Dvakrát dlhšie je asi koľko? 90 minút?

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 23 Aug 2006, 19:48

Ayleen: Podľa toho kde (v akom teple) to necháš kysnúť. Pokiaľ to máš v teple tak asi 2 hod. Recept na kváskový chlieb je jednoduchý. Skús najskôr spraviť pšeničný alebo ražný a potom to skús s inými múkami. Aj príprava kvásku je jednoduchá.

dasenka
Príspevky: 1094
Registrovaný: 14 Aug 2006, 16:27
Bydlisko: Rajec

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od dasenka » 24 Aug 2006, 09:53

IVO: V tom obchode pri galerii som nasla celozrnnu muku raznu, ale nebola v tych platenych vreckach ako si pisal. V tych tam maju balene po 1,5 kg ale grahamove muky. Neviem ci je to to iste ako celozrnna ale nemyslim si to. Kupila som si tam take 400 g balenie tej raznej muky. Co si o tom myslis ty?
Vek:39, vyska 160 cm

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 24 Aug 2006, 10:42

dasenka: Je tam nejaký malý rozdiel. Ja kupujem celozrnnú. Tá predajňa je strašne zle zásobená a tovar má predražený. Tie múky sa tam ale ešte opláca kúpiť. Čo ideš piecť?

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 24 Aug 2006, 10:53

Ivo: Kvások mám dnes druhý deň, takže ešte dva. Potom skúsim žitno-pšeničný, asi pol na pol. A potom sa ozvem :-)
Dnes večer skúsim v pekárničke tvoj chlieb, suroviny mám všetky, kúpila som aj Kypriaci prášok bez fosfátov. budem robiť iba zo 1/4 dávky, jednak aby sa mi to vošlo a jednak nečakám, že to vyjde hneď na prvýkrát.

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 24 Aug 2006, 11:10

Ayleen: Zistil som, že ten kypriaci prášok je tom úplne nanič. Stačí sóda. Práve sa mi zdá, že s tým kypriacim práškom je to ešte horšie. Ak ideš robiť ten nekysnutý chlieb, tak si cesto radšej vymies v rukách.

Recept na kváskový chlieb je jednoduchý. Ja ho robím takto:
1/2 kg ovsených vločiek
1/2 kg pšeničnej celozrnnej múky
1 liter kvásku (dávam pšeničný, ale ide to aj s ražným)
1-3 dcl vody (podľa toho aký je hustý kvások)
2 lyžičky soli
2 lyžičky rasce (môže byť aj koriander alebo fenikel)

Vykysne to v teple za 1-2 hod. Pečie sa to vo vymastenej forme alebo v kvetináči. Cesto sa počas kysnutia a pečenia stáva redším a musí sa to preto piecť vo forme, lebo by sa chlieb roztiekol.
(Ak chce niekto piecť v kvetináči, tak ho najskôr vymastiť a 1/2 hod vypáliť v rúre na 250°C. Strašne to dymí.) Pri pečení v rúre sú vhodné 2 veľké formy na biskupský chlebíček. Cesto sa dáva len do polovice formy a vykysnuté je, až je jeho objem dvojnásobný.

Popremýšľaj a iste sa to dá upiecť aj v pekárničke.

dasenka
Príspevky: 1094
Registrovaný: 14 Aug 2006, 16:27
Bydlisko: Rajec

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od dasenka » 24 Aug 2006, 12:34

Ivo: Idem skusit ten tvoj nekysnuty chlieb, tak som nevedela ci sa mi to podari, ked som nekupila muku tu v tych platenych vreckach...
Vek:39, vyska 160 cm

Nyna
Príspevky: 163
Registrovaný: 02 Máj 2006, 21:49

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Nyna » 24 Aug 2006, 13:12

Ivov chlieb je super, piekla som ho uz viackrat a postupne som sa prepracovala od dvoch mensich bochnikov (ktore sa az tak uplne neprepiekli), cez bochnicky a rozky (lepsie) a momentalne robim take rozko-placky.
maju na vysku tak 1,5cm, po upeceni su vynikajuuuuce, chrumkave a prepecene.
su vyborne na cesty, nedrobia sa a nemusim ich krajat, staci len rovno na ne nieco natriet.

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 24 Aug 2006, 15:12

dasenka: Podarí. Nemá prečo sa nepodariť. V najhoršom prípade (si z Martina) by som si na Teba našiel čas a upiekli by sme ho spolu.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 24 Aug 2006, 15:39

dasenka: To, ako je balená múka ti neovplyvní kvalitu chleba :-)

Napíšte v tejto téme