Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
pavla.1
Posts: 69
Joined: 12 Nov 2009, 10:51

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by pavla.1 » 17 Nov 2009, 23:49

prosím vás môžte my niekto napísať recept na chlieb do domácej pekárne ďakujem
12.11.2009 VEK 31 VÁHA 91Kg
cieľ 70 Kg

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by apolenka » 18 Nov 2009, 07:56

pavla.1: preboha dievča zlaté, však čítaj v tej téme. Hádam nechceš všetko hneď na podnose? :-))) Šup pekne čítať od začiatku, nájdeš ich tam milión.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

User avatar
michallaj
Posts: 2463
Joined: 10 Jul 2008, 12:41
Location: London
Contact:

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by michallaj » 20 Nov 2009, 00:30

apolenka wrote:Keďže akurát pečiem v pekárničke chlebík, napadlo ma podeliť sa s vami s jednou "fintou", ktorú používam pár týždňov dozaru. Takže keď sa pečiem chlebík na rýchlom programe, tak po vymiesení vypnem pekárničku, nechám asi 10 min. v kľude a zapnem program odznova. Tým pádom vlastne chlebík premiesim 2 x a 2 x podkysne. Potom je oveľa lepší. Inak pekávam väčšinou na tomto programe. Iba keď pečiem 100 % celozrnný, tak používam dlhší program. No a ešte keď už pekárnička hlási koniec pečenia, vyberiem nádobu von, prikryjem vrch utierkou a nechám asi 15 min. odpočívať. Až potom vyberiem chlieb z formy. Chlebík tak vo forme odvlhne, sám sa odlepí z formy a je oveľa mäkší aj na druhý deň. Nechám ho vychladnúť a potom dám buď do utierky a sáčka, alebo len do sáčka.

Apolenka tusim ze ty si niekde hovorila ze ked sa pouzije vela drozdia tak chlieb nevykysne alebo sa mylim ????
Ja mam dakedy taky problem ze je jak taka tehla akoze chemiu do toho davat nechcem urcite nie aj tak jej mame vela vsade.....

ale ked by existoval akysi trik (na to si ty specialista) bolo by super
ja som si totizto myslela ze ked pouzijem viac suseneho drozdia (nie moc viac .. tosicka viac ccca stvrt az pol kavojej lyzicky viac) ze proste viac nakysne a bude lepsi no vyzera to tak ze asi menej je niekedy viac

cize otazka znie co je optimum pri cca do 500g muky ?
ImageImage

User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by jaro » 20 Nov 2009, 01:03

michallaj, to mi pripomina moj prvy pokus o knedlu. Zakecal som sa a miesto prihriatia kvasku som ho prevaril. A knedla mala tvar ala splasnute ufo, aj taka tvrda bola :-))) . Ked sa ti podari prist problemu na korienok, podel sa s tym. Tiez planujem, ze by som si v kuchyni otvoril pekaren :P .
46r

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 20 Nov 2009, 05:43

michallaj, to suvisi nielen s drozdim, ale aj pomer muka, voda. urobi sa to, aj ked je viac vody ako by bolo treba. Mne recept co vychadza, tak tam ide 600g muky, z toho je 150 chlebovej, ostatok celozrnnej (zlozenie muk tu tiez totiz hra rolu), na to mnozzstvo davam tusim 1 a stvrt odmerky kvasnic, a 375ml tekutin (k tomu ale este 25g oleja). Medzi receptami tu mam aj cely recept na chlebik, je to ten 80%, mne teda nakysne pekne. Niekedy sa mi podarilo akymsi omylom preliat tekutiny, ze sa mi ich zdalo malo, potom veru nenabehne. Je to asi o pokusoch a pozorovani, teda recepte, lebo ja som na tento prisla pomerne neskor a je teda lepsi, ako co som predtym pouzivala..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by apolenka » 20 Nov 2009, 08:07

michallaj: no veru keď dáš droždia viac ako treba, tak urobíš nie veľmi dobre. Za jedno to v chlebe cítiť a za druhé chlieb prekysne - teda môže spadnúť. Na 500 g múky sa dáva polovička čerstvého droždia - čo je asi 20 g. No a sušeného sa dáva 3 x menej. Teda ak máš v recepte čerstvé droždie, tak sušeného dáš 3 x menej a to je tá správna dávka. Takže na 500 g chlebíka vychádza 7 g sušeného. No a ešte jedno. Keď varíš zemiaky a vieš, že budeš piecť aj chlebík, nevylievaj vodu zo zemiakov do odpadu. Použi ju ako tekutinu do neho. Bude vláčnejší a môžeš kľudne aj popučiť trochu zemiaku do toho. Vtedy je chlebík aj viac trváci, ľahší. Niekto strúha dokonca do chleba surový zemiak. Ale mne sa to neosvedčilo. Ale ako píše tini. Nie vždy vyjde rovnaký chlebík.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

User avatar
michallaj
Posts: 2463
Joined: 10 Jul 2008, 12:41
Location: London
Contact:

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by michallaj » 20 Nov 2009, 13:02

tini wrote:michallaj, to suvisi nielen s drozdim, ale aj pomer muka, voda. urobi sa to, aj ked je viac vody ako by bolo treba. Mne recept co vychadza, tak tam ide 600g muky, z toho je 150 chlebovej, ostatok celozrnnej (zlozenie muk tu tiez totiz hra rolu), na to mnozzstvo davam tusim 1 a stvrt odmerky kvasnic, a 375ml tekutin (k tomu ale este 25g oleja). Medzi receptami tu mam aj cely recept na chlebik, je to ten 80%, mne teda nakysne pekne. Niekedy sa mi podarilo akymsi omylom preliat tekutiny, ze sa mi ich zdalo malo, potom veru nenabehne. Je to asi o pokusoch a pozorovani, teda recepte, lebo ja som na tento prisla pomerne neskor a je teda lepsi, ako co som predtym pouzivala..
Tini, ved to ze ja robim 100%, ked ja mam taku averziu voci bielej muke. Ked kombinujem tak davam tzv \(doslovny preklad : hneda chlebova muka) podla oka je hneda ale nie az tak ako celozrna. aj tak si myslim ze je to namiesana biela s otrubami tu v anglicku ja veruze neverim skoro "nikomu" co sa tyka potravin .... xudivx

aj ked je v recepte ze pridaj bielu ja radsej dam tu hnedu chlebovu
takisto pridavam stale dajake semena alebo piniove orechy

skusam stale nove chlebiky staaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaale nove

ste ma naucili experimentovat

najhorsie co mi vyslo boli zmesky z lidl 1. presoooooooooooooooooolene priiiiiiserene fuj bolo cesto asi priliz riedke ci co no proste des a hruza
ImageImage

katica1981
Posts: 16
Joined: 09 Nov 2009, 14:02

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by katica1981 » 21 Nov 2009, 15:05

Takze vcera som piekla Ivov chlebik,a je vynikajuci...dva krajce mi padli na ranajky...
je taky husty...ja som vsak namiesto psenicnej celozrnej---dala spadlovu celozrnu,v obchode nemali pse.celozr. ale aj takto chuti vynikajuco...
a piekla som na pap.na pecenie...
no len neviem ci je dobra volba tento chlebik...lebo je chutny... xpapax
kupovany zjem kruzok a dost...a pri tomto hned 2 xpapax xpapax
Image


vek 27
vyška 168
30.11. vaha...71,6
Dnes vaha... 63,2
Do vianoc...60 až 62

príšerka
Posts: 7
Joined: 03 Nov 2009, 22:54

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by príšerka » 25 Nov 2009, 11:12

Čaute práve som dopiekla fajny chlebík, pridávam recept.

Celozrný francúzsky chlieb "pain complet" 1350g

Ingrediencie
700g pšen.celozrnej múky
150g hladká múka T650 (mala tiež byť celozrná ale nemala som)
85 g pšen. otrúb
600 ml vody
1 lyžička soli
1 droždie Fala
10 g slnečnica

Postup
1. Múku zmiešame s otrubami a soľou,prilejeme vlažnú vodu a rozdrobíme droždie. Necháme 5 min. vzísť kvások a dobre vymiešame polotuhé cesto. Prikryté necháme kysnúť pri izb. teplote kým sa zdvojnásobí objem (asi 45 min.)

2. Z cesta vypracujeme bochníček al. valček (ja som urobila žemličky), navlhčíme vodou a na plechu poprášime múkou. Necháme pol hodiny nakysnúť a nožom nakrojíme na strede al. po celej dĺžke a ešte 15 min. necháme nakysnúť.

3. Rúru predhrejeme na 250 C a pečieme. Asi po 10 min. znížeme teplotu na 200 C a dopečieme (bochník celkom asi 40 min. valček asi 15 min.)

Ja som urobila žemličky po 100g vyšlo mi 9ks a malý bochníček 550g.
Vypočítala som aj en.hodnoty

100 g 967 Kj B9 S49 T3

Dobrú chuť

Príšerka

príšerka
Posts: 7
Joined: 03 Nov 2009, 22:54

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by príšerka » 25 Nov 2009, 11:17

skúsim pripojiť foto
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Dara
Posts: 1594
Joined: 02 Mar 2009, 16:43
Location: Bratislava

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Dara » 25 Nov 2009, 11:54

priserka: vyzeraju super:))
výška 160cm, max. váha 67kg, min. vaha 50kg
momentálne príliš blízko tomu maximu:(

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by apolenka » 25 Nov 2009, 15:38

príšerka: vidím, že na obrázku máš žemličky popukané a od múky. Tak ak môžem, tak by som ti poradila žemličky navrchu pred pečením nakrojiť trochu zvrchu nožíkom do kríža /v podstate len naznačiť/ a povrch potrieť vodou. Budú lepšie. No a po upečení prikryť utierkou. Dlhšie vydržia mäkké, lebo sa odtiaľ nevyparí vlhkosť, ale zostane vo vnútri a budú mäkkučké.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

príšerka
Posts: 7
Joined: 03 Nov 2009, 22:54

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by príšerka » 26 Nov 2009, 21:51

apolenka:
Priznávam zabudla som ich narezať, ale už boli v trúbe, na vrchu je múka náročky bolo v recepte (ale na chlieb), ešte by som navrhla dodať do cesta viac slnečnice, alebo rasce. Zabudla som a nebolo to ono.

User avatar
ivaza
Posts: 10117
Joined: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by ivaza » 30 Nov 2009, 09:34

dosť často hľadáme Ivov chlieb, tak dávam jeho recept sem:

tému nájdete tu: https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... f=8&t=2154

Autor: IVO
Určite väčšina z Vás bude si tento recept prečíta ale len máloktorý sa odhodlá si ho aj upiecť. Chlieb sa predsa kupuje v samoobsluhe a v dnešnej uponáhľanej dobe je je to aj nezmysel a mrhanie časom. Bohužiaľ tento chlieb sa nikde kúpiť nedá a okrem toho že sa z neho chudne je nepopísateľne chutný a sýty. Pečiem ho raz za dva týždne. Statočne mi ho konzumujú aj návštevy a pýtajú si ho nenatretý a mne sa to nepáči, lebo ohŕdajú mojimi skvelými pomazánkami. Recept ktorý uvádzam vystači asi 2 ľuďom na dva týždne. Chlieb sa skladuje v mrazničke a dáva sa rozmrazovať nakrájaný v takých množstvách aby sa skonzumoval v ten deň. Ak ho aj nedáte do mraziaka tak vydrží týždeň čerstvý ale toho sa neobávajte lebo sa vždy nájde nejaký dobrák ktorý vám ho zje. Chlieb ma obrovskú schopnosť zasýtenia. Napr. ak si nedám pozor a skonzumujem k raňajkám 3 krajce tak sa zabudnem naobedovať a hlad sa dostaví až okolo 17.00. Preto ho treba konzumovať s mierou pretože človek by mal jesť aspoň 3x denne. Takisto je vhodný pre ľudí ktorí zvyknú si po večeri pred spánkom niečo zajesť. Ak si dáte na večeru tak sa hlad určite v noci nedostaví. Ak ak by sa dostavil tak požujte trochu suchára (chutí výborne skoro ako keks) a hlad prejde. Aj hrianky z neho majú zaujímavú chuť. Príprava je rýchla, pretože netreba čakať, kým cesto vykysne.

Recept je na 2 asi 1,4 kg pecne

Suroviny:
pšeničná celozrná múka 0,4 kg
ražná celozrná múka 0,4 kg
ovsenné vločky 0,5 kg
pšeničné otruby 2 šálky (2,5 dcl)
cmar 1 l.
šípkový, ovoc. alebo zel. čaj 1 šálka (2,5 dcl)
soľ 2 čaj. lyž
sóda bikarbóna 2 čaj. lyž.
rasca 2 čaj. lyž.
sacharín 2 tab (miesto sach. môžu byť 2 kocky cukru alebo lyž. medu)

Do väčšej nádoby dáme cmar, čaj, ovsenné vločky a otruby. Pridáme roztlčený sacharín. Zamiešame. Do druhej nádoby dáme múky, soľ, sódu (kto ma rád kyprejší chlieb môže pridať 1 prášok do pečiva.), rascu a zamiešame. Obsah prvej nádoby vlejeme do druhej a hnietime kým nám nevznikne cesto. (Pozor toto cesto je lepivé a nemalo by byť riedke, ak je, tak ste dali veľa čaju. Môžte tomu predísť ak čajom riedime husté cesto a dávame ho nakoniec.) Cesto vykydneme na pomúčený plech a umyjeme si zalepené ruky a utrieme ich. Ruky si pomúčime a cesto obalíme v múke a veľký bochník prerežeme nožom na polovicu. Z každej polky vyformujeme bochník v tvare úzkej knedle. Povrch potrieme slanou vodou a pozdĺžne narežeme nožom. 1 rez stačí.
Dáme piecť do predom vyhriatej rúry (v rúre máme kastról v vodou inak sa môže spáliť) na 220°C. Pečieme 20 min. Chlieb vyberieme a znova dobre potrieme slanou vodou. Vložíme späť a pečiememe 15 min pri 200°C. Rúru vypneme a môžme ho v nej nechať ešte 5-10 min.

Chlieb sa môže jesť teplý a krájame ho ešte pred vychladnutím. Ak je príliš horúci alebo úplne vychladnutý môže sa trochu mrviť. Krájame 1 cm krajce, z ktorých oddelíme tie čo sú určené na priamu spotrebu, ostatné dáme zamraziť.

Každý kto ho ochutnal nechce naňho nátierku ja ho však používam ako normálny chlieb. Chlieb by mal voňať trochu ako huby a chuť preba skúsiť. Určite budete príjemne prekvapený.
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

User avatar
eviska83
Posts: 43
Joined: 05 Nov 2009, 18:55

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by eviska83 » 06 Dec 2009, 16:17

najhorsie co mi vyslo boli zmesky z lidl 1. presoooooooooooooooooolene priiiiiiserene fuj bolo cesto asi priliz riedke ci co no proste des a hruza
Michaela - skusala si vsetky zmesy? Maju asi 6-7 druhou a je fakt ze 3 z nich boli strasne slane- ale zbytok nam velmi chuti.Konecne chutovo dobry chlebik.Priznam sa ja peciem len z tych zmesy- skusala som aj podla neakych receptikov-,ale nic celozrne my nevyslo uspokojivo.A priprava lidlackeho chlebika my zaberie par minut.
Jedna otazocna na michaelu- kedze my zijeme v sev.irsku- mozno my poradis z akych dostupnych muk pecies.Ja som skusala neake celozrnne muky z tesca,sainsburys-ale fakt nic my nevyslo.Nasla si tu niekde aj raznu muku?Je my jasne ze z celozrnej muky nemoze byt nadychany chlebik ,ale tie moje boli ako tehly- ani som si z nich neodkusla xbeex

Post Reply