Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 24 Aug 2006, 15:40

Ivo: Ja som leňoch, určite zverím cesto najprv pekárničke. Ak to nepôjde, taak to z nej vyberiem, nič sa nedeje. Chcem nájsť spôsob, ako to v nej upiecť.
Ten kváskový chlieb by v pekárničke šiel, tak polovičná dávka.

dasenka
Príspevky: 1094
Registrovaný: 14 Aug 2006, 16:27
Bydlisko: Rajec

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od dasenka » 25 Aug 2006, 07:45

Ayleen: Mne nejde o to ako je ta muka balena :) Ja len ze ked som si ju bola kupovat, tak tam bola bud celozrnna razna alebo grahamova razna a preto ze Ivo ma napisanu celozrnnu, nevedela som ci mozem piect z grahamovej. Taj bola balena totizto vo vreckach ake spomilal ivo a ta celozrnna v papieri :)
Ivo: No ja som z martina, ale byvam v rajci, v mt mam celu familiu tak som doma skoro stale :) Ak mi to nevyjde tak mi to pecenie ukazes ;)
Vek:39, vyska 160 cm

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 30 Aug 2006, 17:14

Ayleen: Na začiatok skúšaj piecť bez ovsenej múky. Tá je veľmi chúlostivá. Keď pečiem ovsený chlieb tak používam aj ovsený kvások a chlieb sa musí dlho dopekať. Nie je to chlieb pre začiatočníkov. Vločky sa správajú trochu inak. Počas kysnutia sa nestihnú celkom rozmočiť a ostatné cesto ich "unesie". Ak som myslel pri kváskovom ceste že pol na pol, tak som myslel napr. 1 diel pšeničného kvásku 1/2 diela pšeničnej múky a 1/2 diela napr. ovsenej (teda múky sú pol na pol). Popri kvásku treba pridať aj 1/2 kocky droždia, lebo kvások samotný nemá tú silu riadne podvihnúť cesto. Pri klasickom kysnutom ceste daj pomer nechlebovej múky radšej iba 30 max. 40 percent. Piekol som už aj pohánkový chlieb a mojej mame veľmi chutil.
Ten mrviaci sa ovsený chlieb si nemusela vyhadzovať. Mala si ho zabaliť do utierky. Ovsený chlieb sa zvykne po pár dňoch "napraviť" aj aj chuť sa mu zlepší.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 30 Aug 2006, 18:06

Ivo: On sa nevyhodil a pár dní u nás chlieb nevydrží. Pečiem so žitným kváskom a droždím.
Chcela som skúsiť viac ovsenej múky, Miro napísal, že sa mu nemrví, tak sa nemrví. Nevadí.
Klasické celozrnky mi idú, tak už skúšam nové veci. Piekla som chlieb s prídavkom 100% instantnej pohánky (50g), zvyšok špalda - bomba !M!

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 04 Sep 2006, 11:45

Ivo: Môžeš mi rpezradiť ktoré obilniny sa dobre klíčia. Kupujem zmesku na chlieb do domácej pekárne a tam je múka, v ktorej sú celé zrná obilia (raž a pšenica).
Predpokaldám, že sú trochu naklíčené, pretože sú mäkké, ale nie som si istá. V zložení to nepíšu.
Tak by som chcela skúsiť pridať nejaké obilniny (zrejme naklíčené, aby boli mäkšie).
Klíči sa to ako strukoviny alebo môže na vate ako napr. žerucha? Q-)

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 04 Sep 2006, 11:48

Neviem, či má niekto záujem o celozrné vyskúšané recepty. Každému chutí niečo trochu iné, takže aj tak si treba urobiť vlastnú paletu obľúbených chlebov.
Ak by bol záujem, tak ja niečo povkladám. Pečiem väčšinou 80-100% celozrné, skúšala som aj 50% celozrný !mnam!

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 04 Sep 2006, 12:09

Ayleen: Neviem čo si mám predstaviť pod pojmom mäkké. Aj naklíčená raž alebo pšenica, ak som ich pridal do chleba tak mi mäkké nepripadali. No neboli však ani tvrdé. Jediná obilnina, ktorá je v chlebe skutočne mäkká je ovos.
Ak klíčiš obilniny, tak ich nepreplachuj často. Stačí raz za deň, ale nechaj ich predtým riadne stiecť z vody. Všetky klíčia ľahko, okrem ovsa.
Klíčiť obilniny je ľahké.
1. Jeden kelímok od veľkého jogurtu naplníš zrnom. Lievikom ho nasypeš do 2 litrovej fľaše od limonády.
2. Do polovice naplníš studenou vodou a necháš to tak cez noc.
3. Na hrdlo fľaše dáš gázu, pregumičkuješ ju a vodu z fľaše vytlačíš a chvíľu necháš ešte hore dnom, aby všetka voda stiekla.
4. Dáš na okno a každé ráno premyješ vodou. Fľašu na okne môžeme občas pootočiť.
5. Keď sú klíčky také veľké ako je zrno, sú hotové. Fľašu rozrežeš (je plná) alebo dáš do nej vodu a vytláčaš ju aj so zrnom so sitka.

Upozornenie: Ak by si takto robila ovos tak Ti zhnije. Ovos sa robí inak. Návod platí na pšenicu, raž a jačmeň. Proso sa nenamáča tak dlho, len sa umyje vo vode inak platí aj na proso uvedený postup.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 04 Sep 2006, 13:52

Ibvo: Pod pojmom mäkké, myslím nie tvrdé ako suché obilie, hocičo, čo sa dá pokusať a je jedlé.
Klíčenie skúsim (raž, pšenicu, jačmeň - uvidím, čo donesiem dnes zo zdravej výživy).
V jednom recepte som našla iba obilie zaliať vriacou vodou anechať odstáť 30 minút. Tak zmiešať s múkou a použiť klasicky pri výrobe CZ chleba. Čo si o tom myslíš? :)

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 04 Sep 2006, 17:40

Ayleen: Oni zmäknú aj keď ich len namočíš do vody, ale klíčky sú zdravšie. A keď Ti cesto uvládze zdvihnúť aj nenaklíčené zrno, zdvihne aj klíčky. Raz skúsim urobiť aj festfálsky kysnutý chlieb zo šrotu a celého zrna. Mám na to recept.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 05 Sep 2006, 11:31

Ivo: Zatiaľ som na skúšku kúpila raž. Mali aj pšenicu, špaldu a ovos. Dnes upečiem s namočeným zrnom a dávam aj klíčiť.
Sorry za skomolenie mena v minulom príspevku

Ivo
Príspevky: 697
Registrovaný: 29 Aug 2005, 23:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ivo » 05 Sep 2006, 13:54

Ayleen: Raž treba namáčať 8 hodín. Nečakaj, že zrno bude po upečení úplne mäkké a zrno, čo bude v kôrke bude ešte tvrdšie.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 05 Sep 2006, 16:28

Ivo: Už sa močí od včera večer. Máme zuby, pokušeme :-)

anna
Príspevky: 2018
Registrovaný: 17 Apr 2006, 22:32

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od anna » 11 Nov 2006, 21:33

Ivo, Ayleen a ostatní znalci pečenia chlebov, mám otázku: chlieb už nekupujem, pečiem klasicky v pekárničke, vyskúšala
som pre zmenu chuti chlebovú zmes RUF, musím uznať že ten chlebík bol naozaj vynikajúci, lenže cena múky je neprimerane vysoká, nedá sa to kupovať bežne, zaujíma ma, v čom je to, že tento chlieb bol chuťovo i trvanlivosťou lepší ako ten čo pekávam doma, nehovorím, že ten môj nie je dobrý, ale predsa ten rozdiel tam bol. zloženie múky podľa štítku: pšeničná múka celozrnná 82%, sezam 3%, ovsené vločky 2,9%, smená slnečnice 2,9%, proso 2,2%, droždie, jodidovaná soľ, stužený rastlinný tuk, pšničný lepok, kyselina mliečna, žitná múka celozrnná, múku upravujúca látka, kyselina askorbová, emulgátor E472c, enzým. Ja pečiem na poly celozrnnú múku, resp.špaldovú, žitnú alebo grahamovú a pol klasickú hladkú chlebovú T650, väčší pomer celozrnnej som neskúšala, preto neviem, či tomu zloženiu na štítku môžem veriť, je tam až 82% celozrnnej múky a takéto chleby sa pečú ťažšie, žeby ten pridaný pšeničný lepok to vylepšil ?
Ayleen ponúkla si predčasom možnosť poskytnúť nejaký recept s prevahou celozrnnej múky, ja by som mala záujem ak to ešte platí, chcela by som to vyskúšať ďakujem :)

gunner
Príspevky: 29
Registrovaný: 02 Aug 2006, 09:58

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od gunner » 12 Nov 2006, 02:59

Anna: RUF som skusal aj ja. Ta cenna je vyssia, to je pravda. Nasiel som od nich aj nejaky SuperFit chleba, ci nieco take, ktory ma aj nejaky priaznivy obsah Omega 3. Mne sa celkom osvedcili niektore chlebostrojove zmesky z Lidla.

anna
Príspevky: 2018
Registrovaný: 17 Apr 2006, 22:32

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od anna » 12 Nov 2006, 08:31

gunner: ďakujem, áno, práve ten s obsahom Omega3 som piekla čo mi tak chutil, mala som aj zmesky z Lidla tiež boli dobré aj cenovo primerané, ale obsah celozrnných múk tam už bol podstatne nižší, všetky zmesové chleby majú inú chuť ako keď ho upečiem sama z múky, tak to by ma zaujímalo v čom to je, tie z Lidla u nás zmizli z trhu, bolo ich dostať len chvíľu, peknú nedeľu :)

Napíšte v tejto téme