Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
simonecka2
Príspevky: 291
Registrovaný: 23 Nov 2006, 10:16

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od simonecka2 » 03 Dec 2006, 20:51

pridavam moj recept celozrnneho chleba este od starej babky.je uzasny,a my iny ani nejeme.
KVASOK:

250g raznej muky celozrnnej zmiesat z vodou,aby bola husta kasa.nechat stat v teple 24 hodin.najlepsie si to zarobit vecer.a na ten dalsi vecer do toho primiesat dalsich
250g raznej muky,zamiesat zase z vodou do hustej kase,a nechat dalsich 12 hodin stat.na druhy den rano je s celeho toho krasny kvasok.
CHLIEB:

-750g spaldovej muky celozrnnej
-750g raznej muky celozrnnej
-kvasok rozpusteny v 1 litry vody
-5 malych lyziciek soli
-koreniny(ako kmin,fenichel,aniz)
-ak chceme semiacka(lan,sezam,slnecnicove)
-1 kocka kavsnic rozmiesana v teplej vode,alebo 1 sacok susenych kvasnic(ja pouzivam susene)
to vsetko vymiesit 10 minut rukou alebo strojom.
20 minut nechat vykvasit,a hodinu..hodinu a pol piect na 150-200 stupnov.cesto si delim na 3 casti.spolu vam vyjde asi 2kg chleba.osvecilo sa mi dat do truby slanu vodu v hrnci a korku obcas touto slanou vodou potriet,aby nebola prilis tvrda.ten chlieb je hutny,nenormalne dobry..uz nikdy vam nebude chutit iny z obchodu.vela zdaru...
Obrázok

keka
Príspevky: 66
Registrovaný: 07 Jan 2007, 21:07

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od keka » 21 Jan 2007, 20:17

dnes som si kupila v lydli zmes na pripravu viac zrnneho chleba BREAD BAKING MIX zloženie :pšeničná muka 62% ,10% ražna muka, slnečnicove jadra 5%, jačmenne vločky 5%,ľanove senienka 5%.pšenične kličky ,sušeny kvasok, sušene droždie, kypriace latky, soľ, antioxidant:kyselina askorbova.

Da sa piecť v trube aj v automatoch. Prosim napište na toto neaky nazor alebo či ma niekto s tymto skusenosť, a či je tato zmes dobrá. diky.

linner
Príspevky: 124
Registrovaný: 12 Jan 2007, 06:06

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od linner » 22 Jan 2007, 00:38

:-E V nasich obchodoch je mozne kupit tak tieto Bread Baking Mix-y, jednak zmesi od fy RUF, niektorych nemeckych firiem a ceskej Labety. Skusenosti s tym su zatial dobre, nakolko zmesi obsahuju i mnozstvo skrytych ingrediencii, ktore robia muku trvanlivejsou, kyprejsou a zabezpecia jej dobre nakysnutie - chlebik sa potom pri dodrzani navodu vzdy vydari. Odbornici od fachu mi vsak potvrdili, ze vyrobcovia v snahe o dosiahnutie vacsieho zisku velmi radi do tychto zmesi pouzivaju menej kvalitne muky. Vzhladom k spomenutym faktom prilis "BIO" a zdrave asi nie su. Su urcene prednostne pre domace pekarnicky, no nic nebrani tomu, aby si ich clovek upiekol i bez pekarnicky. Ich cena v rozmedzi cca 35 az 50 Sk je vsak vzhladom k ich kvalite a vyslednej hmotnosti chleba (cca 1/2 kg az 3/4 kg), ktoru z nich ziskame, jednoznacne nadhodnotena.
Ti, ktori denne pecu chlebik v pekarnickach si ich vyskusali prakticky vsetci, no pouzivaju ich iba velmi vynimocne.
Tym, ktori maju o pecenie chleba vazny zaujem, odporucam navstivit stranky s domacimi pekarnickami a stranky celiatikov, napr.:
https://www.sweb.cz/hafca.h/download/fr_chleba.rtf
sweb.cz/hafca.h/
https://www.mybox.cz/pekarny/
https://www.pekarny.unas.cz/
https://www.domaci-pekarny.cz/recepty/
a dalsie,
kde najdu k danej problematike naozaj vsetko, vcitane odskusanych receptov a rad, informacii o mukach, o vyrobe kvasku, kvasniciach a pod...:)

soothfinder
Príspevky: 27
Registrovaný: 13 Jan 2007, 06:09

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od soothfinder » 22 Jan 2007, 02:02

Ivo: Zacal som si piect ten nekysnuty chlebik na chudnutie. Aky ma GI? Lebo uz samotny 1 krajicek dokaze zdvihnut glykemiu vo velmi kratkej dobe az o 5 mmol/l oproti normalu!!! Myslim si, ze by si mal na tuto skutocnost upozornit - chlebik je zdravy, hodnotny, vhodny na chudnutie, no bohuzial nie pre diabetikov...
!stop!

keka
Príspevky: 66
Registrovaný: 07 Jan 2007, 21:07

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od keka » 22 Jan 2007, 07:52

liner: dik za názor.

barbara
Príspevky: 775
Registrovaný: 23 Nov 2006, 12:31

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od barbara » 22 Jan 2007, 13:39

Dostala som pšenicu a ovos v stave zrna. Máte skusenosti s použitím?
Napadlo ma akurát ich zomlieť a pridať do chleba(pšeničnú múku veľmi nechceme) alebo jesť uvarené , po troške pridať do ovsených vločiek?

soothfinder
Príspevky: 27
Registrovaný: 13 Jan 2007, 06:09

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od soothfinder » 22 Jan 2007, 14:11

barbara: Skus si ich namocit do vody, popr. i trochu naklicit. V takomto stave sa daju pridavat i do chleboveho cesta. Zname upotrebenie je uvarit si ich v kuchte do makka a konzumovat jemne omastene troskou masla ci oleja, spolu s kompotovanymi marhulami a poliate ich stavou, popr. i s inym ovocim. Vo vsetkych vegetarianskych priruckach najdes mnozstvo receptov na zdrave pomazanky z naklicenych zrn. Ti, co maju doma vhodny odstavovac, si zrna mozu zasiat do vacsieho kvetinaca a po dorasteni stebiel do vysky cca 10 a viac cm z nich ziskaju velmi kvalitnu a zdraviu prospesnu stavu na sposob svetoznameho Barley Power. ;)

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 22 Jan 2007, 15:22

barbara: Keď zomelieš pšenicu, dostaneš pšeničnú múku, keď zomesieľ ovso, dostaneš ovsenú. samozrejme celozrnú. Miro má článok na tému ovsený chlieb, odporúčam prečítať, skúsiť.
Naklíčené obilie je super.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 22 Jan 2007, 15:27

simonecka2: Pokiaľ ma moje pekárske skúsenosti a informácie neklamú, tak ražný kvások zreje najmenej 3-4 dni. Ale lepší je, ak sa stále z neho torchu nechá a oživuje sa. Tak to robili naše prastaré matere, asi aj tá moja, ale nie som si istá, keďže som mestské dieťa :)
A cesto s vyšším obsahéom ražnej múky potrebuje dlhšie kysnutie, 12-18 hodín. Samozrejme cesto narastie za kratšiu dobu, ale tá ražná múka sa potrebuuje "rozložiť". Chlebík získa lepšiu chuť.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 22 Jan 2007, 15:28

simonecka2: Pokiaľ ma moje pekárske skúsenosti a informácie neklamú, tak ražný kvások zreje najmenej 3-4 dni. Ale lepší je, ak sa stále z neho trochu nechá a oživuje sa. Tak to robili naše prastaré matere, asi aj tá moja, ale nie som si istá, keďže som mestské dieťa :)
A cesto s vyšším obsahom ražnej múky potrebuje dlhšie kysnutie, 12-18 hodín. Samozrejme cesto narastie za kratšiu dobu, ale tá ražná múka sa potrebuje "rozložiť". Chlebík získa lepšiu chuť.

Obrázok užívateľa
Vilma
Príspevky: 4285
Registrovaný: 16 Nov 2006, 16:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Vilma » 22 Jan 2007, 16:20

barbara, obilie sa dá aj navločkovať, je na to vločkovač, len neviem zistiť, kde sa predáva a koľko stojí. Tak sa dajú urobiť čerstvé ovsené vločky, bez straty vitamínov.
Vilma ... vek 54
zapamätaj si, že tento deň je prvým dňom zvyšku tvojho života. uži ho a múdro s ním zachádzaj.

barbara
Príspevky: 775
Registrovaný: 23 Nov 2006, 12:31

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od barbara » 22 Jan 2007, 21:11

Ďakujem vám za všetky rady.Skúsim uvariť,vločky by boli tiež fajn.
S tou múkou mi stále nie je jasné, prečo ražná áno a pšeničná nie.Rozumiem, že celozrnná múka je hodnotnejšia minerály, stopové prvky.
A napr. grahamová pšeničná múka je čo? To je celozrnná pšeničná?
Prosím múkových odborníkov.

Vikina
Príspevky: 708
Registrovaný: 07 Júl 2006, 14:21

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Vikina » 23 Jan 2007, 10:09

Barbara: Neviem co myslis tym, ze razna ano a psenicna nie???
Psenicna muka ma dobre pekarenske vlastnosti a to aj ako celozrna. Nepotrebujes na nu kvasok, vykysne aj s drozdim. Ak pecies s raznou mukou, odporuca sa kvasok, lebo potom chlieb za a) lepsie vykysne a za b) je lepsie stravitelny.
Na webe som nasla toto:

"Biela pš.múka je vyrobená zo stredu pšeničného zrna(postupným mletím,preosievaním a triedením na špeciálnych strojoch.)Má obsah minerálnych látok cca 0,5%.
Pš.múka je vyrobená z okrajov pšeničného zrna,ktorá je tmavá má vyšší obsah minerálnych látok cca 1,0%.Stručne,predstav si prierez pš.zrna takže obsah minerálnych látok (tej dobroty)stúpa od stredu k jeho okraju a obal -otruby a klíčok ich má najviac.
Celozrnná múka je vlastne jednomletá múka,čo znamená,že pšeničné zrná sú premleté nie sú preosievané ani triedené a tak celé zrná (aj obal a klíčok)sa dostávajú do múky.
Grahamová múka je takisto jednomletá múka.Rozdiel medzi celozrnnou a grahamovou je stanovený v norme (STN)Ten rozdiel je v rozdielnom obsahu minerálnych látok a zrnitosti.Čo sa dosahuje jednoduchým znížením obsahu bielej múky v grahamovej múke."

Z toho mi vychadza, ze je jedno ci celozrna alebo grahamova, treba vyskusat a ochutnat. :)

barbara
Príspevky: 775
Registrovaný: 23 Nov 2006, 12:31

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od barbara » 23 Jan 2007, 10:23

vikina:ďakujem ti pekne za informácie.
Otázka -prečo pšeničná nie- vychádzala z doporučení(na tejto stránke) pri kúpe chleba:v zložení má byť na prvom mieste ražná múka, pšeničnej má chlieb obsahovať menej, alebo vôbec.Dobre som rozumela?

Vikina
Príspevky: 708
Registrovaný: 07 Júl 2006, 14:21

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Vikina » 23 Jan 2007, 10:27

Barbara: Ak sa to vztahuje na kupene chleby, suhlasim, na Slovensku je tazko zohnat dobry chlieb z celozrnej psenicnej muky, razna ma tusim aj nizsi GI, takze pri kupenych to plati. Ak pecies sama, daj celozrnu muku podla chuti. Vyborna je aj spaldova, ma prijemnu sladkastu orieskovu chut.

Napíšte v tejto téme