Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
zuz
Príspevky: 8
Registrovaný: 07 Aug 2006, 10:34

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od zuz » 29 Jan 2007, 12:55

Pre domácich pekárov dávam do pozornosti stránku https://www.peciemedoma.eu, kde ponúkajú hotové zmesi na koláče, torty aj chlebíky...
Ešte som ich sama neskúšala, mám informáciu len z druhej ruky (vraj vynikajúce). Ale chystám sa niečo od nich upiecť, potom dám vedieť ako to dopadlo.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 29 Jan 2007, 14:03

Stránku som pozrela, jediný celozrný výrobok je tam Celozrný chlieb, ale je to pšeničný chlieb iba fŕknutý ražnou múkou a ovsenými krúpami (?), prifarbený sladom, pre chudnutie kvôli Gi nie veľmi vhodný. Radšej si pečme sami doma Q-)
A tie ceny v Kč na mňa pôsobia dosť neprofesionálne. Ale časom tam možno bude viac výrobkov a bude to stáť zato.

soothfinder
Príspevky: 27
Registrovaný: 13 Jan 2007, 06:09

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od soothfinder » 29 Jan 2007, 15:49

!stop! Zuz: Na predchadzajucej stranke si chudak linner mohol i dusu vypisat, aby tu poniektorym menej znalym slusne a vecne vysvetlil, ze hotove zmesi su z menej kvalitnej muky a plne aditiv a E-ciek, co si ostatne moze verifikovat scasti kazdy i sam - staci si na obale precitat ingrediencie...
A uviedol i mnozstvo serioznych www stranok, kde sa dalo fakt docitat o vsetkom, co potrebujes. Dokonca i mnozstvo odskusanych receptov na domace pecenie tam je - na slane i sladke.
A ja mu verim, nakolko ten chlap je naozaj macher a pecie uz peknych par rokov. Verim vsak, ze ak ti nevonia rada od chlapa, ze pocuvnes aspon Ayleen. Ta tiez uz vselico odskusala, a rozhodne nikomu neradi stylom JPP...:)
Alebo o radu vobec nestojis a iba si tu chcela urobit reklamu?

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 29 Jan 2007, 16:37

sothfinder: Myslím, že iba náhodou narazila na stránku a podala info, možno to niekoho lenivého a menej starajúceho sa o zdravie a líniu zaujme, ale my sa nedáme a pečieme si sami :-)

kinetik
Príspevky: 65
Registrovaný: 27 Jan 2006, 11:37

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kinetik » 30 Jan 2007, 10:04

Ahojte,

nevie mi niekto poradiť, aké hodnoty má grahamová múka?
Vďaka vám. Veľa úspechov všetkým - ide vám to krásne.
34r. 167 cm
najmenej r. 2007 49 kg
začiatok 26.4.2011 = 63 kg
1. cieľ 30.6.2011 = 59 kg - nesplnený (60,5)
2. cieľ 31.8.2011 = 57 kg
3. cieľ 30.9.2011 = 55 kg

zuz
Príspevky: 8
Registrovaný: 07 Aug 2006, 10:34

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od zuz » 30 Jan 2007, 11:24

Milý soothfinder a prečo hneď na mňa takto zostra? Ja predsa nikomu nič nevnucujem.
Kamoška si kúpila pekárničku a teraz pečie ako žeravá všetko, čo jej príde pod ruky - ona je spokojná a dala mi tip. Tak som ho sem napísala.
To je všetko, netušila som, že to niekoho môže natoľko vytočiť.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 30 Jan 2007, 14:14

zuz: Ak si dáva niekto pozor na to, čo je, keď chudne alebo z presvedčenie, tak nepečie, čo príde pod ruku, iba o to tu ide :-) Na tej stránke nie je nič chudnúce, aj keď tie muffiny vyzerajú dobre !:-|!

Obrázok užívateľa
zuzka_k
Príspevky: 754
Registrovaný: 12 Mar 2006, 17:34
Bydlisko: Bratislava

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od zuzka_k » 30 Jan 2007, 15:03

All: myslíte, že pre 4-člennú rodinu stačí piecka, ktorá upečie max. 1000g chlieb? Na jednom webe som sa dočítala, že pre domácnosti s 3-4 dušami odporúčajú väčšie piecky. Ja som si už jednu takmer kúpila, ale podľa údajov pečie chlieb 750g, resp. max. 1000g. Chlieb najmä raňajkujeme, občas prikusneme k niečomu inému. Aké máte skúsenosti?

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 30 Jan 2007, 15:41

zuzka_k: Môže vám to byť málo. Najmä preto, že domáci chlieb je chutnejší ako z obchodu. Ale zasa, ak budeš piecť čisto celozrný, tak ten je sýtejší. Otázne je aj, ako často ho plánuješ piecť.
Väčšou pieckou ale nič nepokazíš, menších chlieb v nej upečieš vždy :)

Obrázok užívateľa
Sanc0
Príspevky: 366
Registrovaný: 11 Jan 2007, 08:27

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Sanc0 » 16 Feb 2007, 20:01

:-(=)
45 rokov, 180 cm, max váha (01/2007) - 100kg, min váha (06/2007) - 81,5kg, aktuálna (04/2013) - 92 kg, cielova - 85kg

Obrázok užívateľa
lu.anna
Príspevky: 6540
Registrovaný: 15 Nov 2006, 14:07
Kontakt:

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od lu.anna » 17 Feb 2007, 10:00

kavka: obraciam sa na teba ako na skúsenú pekárku :) a prosím o radu.
Kúpila som včera celozrnnú múku ražnú, celozrnnú špaldovú a celozrnnú ovsennú, mám doma sezamové a ľanové semiačka. Ako a v akom pomere by som mohla tieto múky zmiešať na pečenie žemličiek? Idem do toho prvý raz a nechcem hneď nejako experimentovať.

Samozrejme, že uvítam rady aj od ostatných.Vopred ďakujem:):):)
Vek: 50, výška 170...11/06-102,6kg, 7/07-87,4kg, 02/11-100,6kg, 11/11-93,6kg,1/12-91,8kg cieľ: chudnúť, schudnúť a udržať...

kavka
Príspevky: 905
Registrovaný: 18 Nov 2006, 08:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kavka » 17 Feb 2007, 10:47

lu.anna: nóóó, to oslovenie mi vôbec nepatrí. :) Naozaj. Veľmi rada by som ti zodpovedne poradila, ale napr. z ovsenej som ešte napr. vôbec nepiekla a ražnú, špaldovú som zakaždým zmiešavala s hladkou chlebovou T-650, bolo to v pomere 1:1:1, povedzme, po 250 g, ľanových semienok 100 g, sézamové som tiež ešte nedávala, ale určite keď ich tam dáš tiež 100 g nič pokazíš, dávam aj rascu, tú určite doma maš. Len tú ražnú by som doporučovala mať najskôr predpripravenú, aspoň tých 12 hodín, najlepšie 24, zmiešať s vodou na hustú kašu a dať odstáť. Naposledy som to tak spravila a poprvýkrát sú žemličky také nadýchanejšie a mäkučké. Predtým boli hneď akési tvrdšie. Kvasníc môžeš dať kľudne na kg múky i 60 g.
Asi by bolo najlepšie, keby si skúsila dnes z menšieho množstva múky, najviac s 1/2 kg, neboj sa ju namiešať, veď tým nič nemôžeš pokaziť :) Do upečenia!

Obrázok užívateľa
lu.anna
Príspevky: 6540
Registrovaný: 15 Nov 2006, 14:07
Kontakt:

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od lu.anna » 17 Feb 2007, 11:17

kavka, veľmi pekne ďakujem:)
Dnes namiešam ražnú múku a zajtra upečiem, o výsledku poinformujem, už sa teším !lala!
Vek: 50, výška 170...11/06-102,6kg, 7/07-87,4kg, 02/11-100,6kg, 11/11-93,6kg,1/12-91,8kg cieľ: chudnúť, schudnúť a udržať...

linner
Príspevky: 124
Registrovaný: 12 Jan 2007, 06:06

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od linner » 17 Feb 2007, 14:47

lu.anna: Z ovsennej muky sa pecie velmi zle, cesto je potom velmi viskozne, tazke a nevladze sa zdvihnut.
Majstri kuchari a pekari tvrdia, ze ovsenna muka je sice nutricne hodnotna, no dobra skor na zahustovanie jedal, ale do peciva a kolacov vobec nepatri.
Osobne s tym mam tiez taketo skusenosti a do chleba a peciva ju uz preto dlhsiu dobu radsej nepouzivam - ak chcem mat cesto vazke, radsej pouzijem uvareny nastruhany zemiak alebo 2 kopcovite lyzice zemiakovej kase na 1 kg muky...
A ak mienis pouzit zaroven i spaldovu a raznu muku, fakt hrozi, ze vysledne cesto bude od nich prilis tazke, hutne a roztecene do stran, a ani kvantum kvasku alebo kvasnic ho nedokaze zdvihnut a urobit nadychanym.
Zakladom na pecenie chleba a peciva by mala byt vzdy chlebova muka, resp. aspon T-650. Ak to chces mat dobre nakysnute, tak iba 1/3, max. 1/2 z nej mozno nahradit inymi mukami. Razna i spaldova muka sa navyse spravaju trochu inak, nez bezne muky, a tak ich je dobre obe pripravit vopred - bud v ramci zarobeneho obilneho kvasku, alebo aspon takou formou, ako ti radila kavka.
Nema zmysel davat do toho vela kvasnic - tie by spravne do peciva nemali ist vobec (profesionali ich nepouzivaju, pracuju zasadne iba s kvaskom) - jednak ich chut potom preraza von, jednak maju v ramci peciva kopu negativnych vlastnosti, ktore nasmu zaludku vadia. Menej byva niekedy viac, namiesto kvanta kvasnic to radsej nechaj 2 a viac hodin v teple kysnut...
Zelam ti pri tom peceni dostatok trpezlivosti a vela spokojnosti s vysledkom...
;)

Obrázok užívateľa
lu.anna
Príspevky: 6540
Registrovaný: 15 Nov 2006, 14:07
Kontakt:

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od lu.anna » 18 Feb 2007, 07:37

linner: srdečná vďaka. ražnú múku mám zarobenú od včerajška, ako doporučila kavka. Skúsim teda napoprve doplniť len T650 a uvidím, ako sa dielo podarí. Nemám s tým žiadnu skúsenosť, som rada, že ste sa ozvali, ďakujem :)
Vek: 50, výška 170...11/06-102,6kg, 7/07-87,4kg, 02/11-100,6kg, 11/11-93,6kg,1/12-91,8kg cieľ: chudnúť, schudnúť a udržať...

Napíšte v tejto téme