Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
kavka
Príspevky: 905
Registrovaný: 18 Nov 2006, 08:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kavka » 18 Feb 2007, 09:32

linner: vďaka, že si sa ozval, so záujmom som si prečítala tvoje rady. Vidieť si v pečení doma :)
Prosím ťa, mohol by si mi ešte objasniť, čo je vlastne "kvások", ktorý spomínaš, ako si ho pripraviť, dá sa to?

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 18 Feb 2007, 09:53

kavka: Okvásku sa tu už písalo, najmä Ivo, sú tu aj recepty, ako nato. Takže stačí pohľadať. Naschvál nekopírujem, je toho viac, nech to tu nestraší duplicitne.

Obrázok užívateľa
ivaza
Príspevky: 10117
Registrovaný: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od ivaza » 18 Feb 2007, 10:48

kavka: :)chcem sa Ti poďakovať za recept na žemličky. Včera som ich upiekla, ale chutnala až dnes ráno. Na prvýkrát si myslím, že sú dobré. Mám plynovú rúru, tak sú trošku tvrdšie, ale chutia aj mne aj rodine. Nabudúce tam dám aj amarantovú múku, priateľka pekáva bezlepkový chlieb pre syna a hovorí, že cesto je potom nadýchanejšie. Uvidíme. Zatiaľ mám 30 žemličiek, tak že na dlhší čas mi bude stačiť.:)
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 18 Feb 2007, 12:04

ivaza: Amarantová múka neosahuje lepok, takže pri bežnom postupe pečenia nebude cesto nadýchanejšie, skôr naopak. Tieto bezlepkové múky (amarantová, ovsená, ryžová...) pridávaj 5-10% múky, inak upečieš tvrdý a nízky chlieb.
Amarantová múka by mala mať trochu pikantnú chuť, neviem, ešte som neskúšala. Z takýchto múk je lepšie robiť placky, palacinky, zahusťovať nimi, môžeš nimi nahradiť pšeničnú múku v pri varení. Kysnuté sa s nimi pečie ťažko Q-)

kavka
Príspevky: 905
Registrovaný: 18 Nov 2006, 08:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kavka » 18 Feb 2007, 13:54

Ayleen: ďakujem za radu :) , no skúšala som si na tejto stránke už predtým, než som sa opýtala, nájsť cez vyhľadávanie vo fóre slovo kvások. Nič mi to okrem pár posledných príspevkov z tohto roka nedalo. Ivov chlieb som kedysi piekla, do toho kvások nejde, napriek tomu som si po tvojej rade túto tému našla, prešla zatiaľ 8 strán, keď budem mať čas, možno prejdem ďalších 7 a niečo nájdem - zatiaľ o kvásku ani slovo :) .
Akurát keď som si dala slovo cez google, našla som ponuku v bioobchode "ražný kvások" na prípravu ražného chlieba. Možno to bude ono, tak skúsim.

kavka
Príspevky: 905
Registrovaný: 18 Nov 2006, 08:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kavka » 18 Feb 2007, 14:05

ivaza: som rada, že sa žemličky vydarili. Ja som ich až naposledy, keď som dala ražnú múku postáť tých 24 hodín zarobenú s vodou a potom zarobené cesto nechala 2 hodiny kysnúť, mala prvýkrát mäkkučké a nadýchanejšie. A do budúceho pečenia skúsim zohnať ten ražný kvások a potom by to už mohlo byť celkom ono :) Aj keď doteraz ani jedna nevyšla nazmar :-)

ajama
Príspevky: 826
Registrovaný: 23 Nov 2006, 21:37

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od ajama » 18 Feb 2007, 14:40

Dievčatá s tými žemličkami ma dráždite!-! Odpísala som si návod kúpim múku a zvedavosť mi nedá nevyskúšať.:)
vek:40 výška:156 váha:70
môj sen: mať svoju váhu pod kontrolou.

Obrázok užívateľa
ivaza
Príspevky: 10117
Registrovaný: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od ivaza » 18 Feb 2007, 14:42

ayleen: priateľka pridáva jednu polievkovú lyžicu na 400 g múky a nevie si to vynachváliť. Skúsim, uvidím. Ale ďakujem za radu.

Kavka: ja som tiež nechala podľa Tvojho receptu ražnú múku s vodou stáť cca 15 hodín. Ten kvások skúsim zohnať aj ja.
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

linner
Príspevky: 124
Registrovaný: 12 Jan 2007, 06:06

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od linner » 18 Feb 2007, 14:44

Kavka: Kvások robím väčšinou z jemne mletej celozrnnej ražnej, resp. i špaldovej múky (postačuje však i samotná bežná pšeničná múka)a vody:
1.deň: vo vedierku 1 l (od kyslých rybičiek) rozmiešam 100g múky v cca 125ml vody cca 30ºC teplej. Aby som spustil kvasný proces, naočkujem to na začiatku lyžičkou vodky alebo kefíru (niektorí na to úspešne používajú i slivovicu, šťavu z kyslej kapusty alebo čerstvú, najemno nastrúhanú, stredne veľkú cibuľu). Prikryjem viečkom, ktoré ale musí zostať trochu pootvorené a nechám to "pracovať" v miestnosti s cca 21 až 23 ºC.
2. deň: primiešam cca 50g múky a cca 100 ml vlažnej vody (vždy toľko vody, aby cesto nebolo ani príliš riedke, ani husté).
3., 4. a ďalšie dni: pridám polievkovú lyžicu múky a už iba cca 60 ml vlažnej vody, dobre premiešam a opäť nechám stáť.
Kvások je použiteľný väčšinou už na 3.den - keď je vidieť, že už kvasí (na povrchu sa tvoria bublinky).
Ak je správna teplota pri kvasení, potom by mal mať kvas po uplynutí tých cca 3-4 dní ľahko kyslú vôňu a konzistenciu mäkkého cesta. Kvások je možné udržiavať tak, že každý ďalší deň opäť pridáme trochu múky a trochu vlažnej vody, alebo je možné ho 7-10 dní uchovávať v chladničke. Možno ho i zmraziť (v prípade potreby sa nechá povoliť a rozmieša sa s vlažnou vodou).
Keď pečiem, tak ho použijem nie všetok, ale asi 0,5 až 1 cm si ho nechám na stenách a na dne, znovu prisypem múku a trochu vlažnej vody, opäť zamiešam a kvasí to ďalej. Takto ho udržiavam asi mesiac, potom vedierko vyčistím a z predchádzajúceho kvásku alebo rovnakým postupom si založím novú várku. Chlieb a pečivo pečieme asi 2-3x týždenne len z kvásku bez kvasníc a pri dodržaní správnej technológie sú vždy krásne vykysnuté.
Kvások sa dá pripraviť i zo sušeného polotovaru, ktorý možno kúpiť v predajniach zdravej výživy a pod., no my s tým bohužiaľ nemáme dobré skúsenosti - párkrát sa nám na povrchu čerstvo zarobeného kvásku už na 2. deň objavila nepekná čierna pleseň, ktorej spóry už museli byť v tom...
!V!

linner
Príspevky: 124
Registrovaný: 12 Jan 2007, 06:06

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od linner » 18 Feb 2007, 14:49

Ospravedlňujem sa, no v predchádzajúcom príspevku mi to stupeň Celzia prepísalo na spleť znakov º
:-/
Správne to teda má byť 30 stupňov Celzia a 21 až 23 stupňov Celzia...

kavka
Príspevky: 905
Registrovaný: 18 Nov 2006, 08:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kavka » 18 Feb 2007, 15:14

linner: ďakujééém, pri najbližšom pečení sa budem inšpirovať. Ešte raz vďaka :)

Obrázok užívateľa
lu.anna
Príspevky: 6540
Registrovaný: 15 Nov 2006, 14:07
Kontakt:

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od lu.anna » 18 Feb 2007, 17:36

kavka: žemličky sú upečené a sú super:) Teda aspoň podľa môjho syna, ochutnal tri :)

Robila som z 1/4 24 hod. predpripravenej ražnej múky, 1/4 špaldovej a 1/2 T-650 a asi 40g droždia. Pridala som rascu a sezamové semienka. Vybehli nádherne a aj chuťovo sú vraj výborné:)
Len jedna technická chybička-niektoré sa prilepili na papier na pečenie a ani za svet sa ho nechcú pustiť :-X

Kavka, linner, ďakujem za rady.V budúcnosti začnem trocha experimentovať. Videla som v pekárni predávať aj špaldové otruby, pokukám a uvidím, čo ešte objavím :):):)
Vek: 50, výška 170...11/06-102,6kg, 7/07-87,4kg, 02/11-100,6kg, 11/11-93,6kg,1/12-91,8kg cieľ: chudnúť, schudnúť a udržať...

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 18 Feb 2007, 17:45

ivaza: 1 PL je ok. Skús pridať aj osvené otruby, sú zdravé a pomáhajú nadýchať cesto. Ale základom je múka, najlepšie sa pečie z pšeničnej chlebovej, dá sa kúpiť v mlynoch. Má vysoký obsah lepku.

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od Ayleen » 18 Feb 2007, 17:49

kavka: Dáš si slovo kvások do vyhľadávania na tejto stránke a zvolíš časový údaj Všetky údaje (posledné menu) a nájde ti to.

kavka
Príspevky: 905
Registrovaný: 18 Nov 2006, 08:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Poslať od kavka » 18 Feb 2007, 18:23

Ayleen: ja som dobrý zmetkár, tieto možnosti som si vo vyhľadávači vôbec nevšimla. Ďakujem. Zas som múdrejšia :)

Napíšte v tejto téme