RECEPTY na vhodne kolaciky

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
Obrázok užívateľa
Rikap
Príspevky: 5763
Registrovaný: 29 Aug 2008, 17:50

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Rikap » 15 Mar 2009, 08:23

MareKika: zverejňujem teda recept na tvoje požiadanie :P

Rebarborový koláč (4 porcie)

500 g rebarbory
škoricový cukor
2 lyžičky medu
zlatý klas

Rebarboru nakrájame asi na 1 cm kúsky (olúpanú,umytú), zmiešame v miske so škoricovým cukrom, medom a zlatým klasom.

Cesto:
50 g masla (veta, ramy, flory)
1 lyžičku medu
65 g ovsených vločiek
40 g posekaných orechov (aké máte práve doma - buráky nie)
1dcl vody (vody podľa potreby doplniť, ak je to nutné - cesto ale nemá byť ako klasické cesto - je to len taká zmes, aby sa dala rozotrieť na rebarboru)

Med a maslo rozpustíme vo vode, prisypeme ovsené vločky a orechy. Rebarborovú zmes dáme do zapekacej misy alebo na plech, na to rozotrieme tzv cesto a dáme piecť do rúry na 180°,kým povrch ovsákov zozlatovie. Počkáme kým vychladne a až potom sa na to vrhneme.
Ja to pečiem v mikrovlnke pri výkone 650 W 8-10 minút a pri zapnutom grile - ak mám viacej porcií (obvykle štvornásobok), tak asi 18-20 minút, treba ale sledovať, aby sa nespálilo.
62 rokov, 163 cm, 12.5.2008 - 95 kg, 11.1.2012 - 72 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život

Obrázok užívateľa
Evinka
Príspevky: 5
Registrovaný: 11 Máj 2009, 11:44
Bydlisko: Bratislava

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Evinka » 20 Máj 2009, 11:39

Ahojte, ja som nasla dnes celkom fajn recept na nepecenu tortu...este som ju sice nerobila, ale podla mna vyzera dobre :lol:
:lol:

Jogurtová torta

Potrebujete:
2 nízkotučné tvarohy,
2 biele jogurty,
2 dl nízkotučného mlieka,
20 g želatíny,
1 dl vody,
1 bielok,
2 lyžice (hnedého)cukru,
1 vanilkový cukor,
ovocie podľa chuti.

Postup:
Želatínu namočíme do 1 dl studenej vody a necháme hodinu bobtnať. Tvaroh našľaháme s jogurtom, cukrom a horúcim mliekem. Pridáme rozpustenú želatínu a sneh ušľahaný z bielov a vanilkového cukru. Tortovú formu vyložíme mikroténom a striedavo plníme ovocím a tvarohovou hmotou. Dáme ztuhnúť do chladničky. Zdobíme ovocím.
vek: 23
vyska: 155,7 cm
Zaciatok: 81,9 kg
Ciel: 50 kg
Aktualna: 76 kg
Obrázok
[/url]

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od tini » 15 Sep 2009, 09:06

Celozrnne keksiky wafliky:

225g celozrnnej muky (dala som pol na pol grahamovu psenicnu a spaldovu)
440g mlieka polotucneho
5g olivaku
20g medu
1 vajce
skorica
pernikove korenie

Vsetko len zmiesat a piect vo waflovaci. Je to mierne sladke, vynikajuce to vonia ako pernicky (tych korenin tam treba dat dost, dodaju aj chut) - ak sa nechaju na vzduchu a vysusia, su to keksiky. Daju sa jest na sposob wafli, cize navrch pre nas dat daky ten tvaroh s hrozienkami, pre deti aj daky lekvar. Je to podla mna fajn varianta "sladkej" vecere pre deti. Co sa zlozenia tyka, myslim, ze fajn, jasne, ze to je hodne sacharidove. Avsak ako varianta zdravsich keksikov myslim, ze v pohode.

Hodnoty na 100g: 1218KJ, B 13,5,1g, T 5,9g, S 46,4g

Napadlo ma, este som neskusala, ze by sa to dalo robit aj naslano, ochutit ako zemiakove placky. Urcite to vyskusam a dam vediet, to by bolo pre nas chudnucich vhodnejsie.
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

príšerka
Príspevky: 7
Registrovaný: 03 Nov 2009, 22:54

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od príšerka » 03 Nov 2009, 23:05

Ahojte som tu nová a chcela by som pridať recept na škoricové koláčiky. Dnes som piekla Ivov chlieb mnam, pre mojich doma pizzu a ostala mi polovica kvásku. Keďže milujem škoricovníky tak som niečo stvorila dá sa to zjesť ale nie je to sladké (hlavne že to vonia a chuti za škoricou ). Takže ako niekto to rád tak si môže pridať podľa mňa na upečený koláčik trebárs med,džem a pod.

Cesto:
1/4 droždia rozmiešať s trochou vody
200 g celozr. pšen.múky
1 dcl cmaru (ja som dala zakysané mlieko)
3 lyžičky mletej škorice
3 popučené sacharíny

Všetko zmiešať, rozvaľkať na hrubšie cesto asi 1 cm. Potom som vykrojila s malým pohárom kolieska. Dala som to na papier, na plech do vyhriatej trúby na 180 stupňov. A piekla som asi cca 10-15 min.

Vyšlo mi 15 kúskov.
Celk. počty 315 g 2837KJ 25b 146s 4t
1ks 21 g 189KJ 2b 10s 0,3t

Mohol by mi to niekto skontrolovať?

Kapsch
Príspevky: 4409
Registrovaný: 02 Máj 2008, 11:32
Bydlisko: BA

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Kapsch » 08 Nov 2009, 17:40

prikladam receptik na hokkaidovy kolacik z nitrianskeho stretka:

- 500g osupanej nastruhanej tekvice hokkaido (taka oranzova na pecenie)
- 400g celozrnnej spaldovej muky
- 2 vajcia
- 1 deci olivoveho oleja (mozno sa da vynechat a dat o vajce viac kvoli hustote - povodne boli v recepte 2deci)
- 2 lyzicky skorice
- prasok do peciva
- sladidlo/med/tmavy cukor (skor menej, lebo tekvica je dost sladka)
- kto chce moze dat orechy, susene ovocie...
- ja davam aj protein na zvysenie pomeru bielkovin (vtedy znizim trochu muku)

postruhanu tekvicu (ja struham na kapustovom hrubom) zmiesat s ostatnymi ingredienciami. vyliat na plech s papierom na pecenie a piect cca 30min na 200st.

tak nech chuti tak ako mne... :wink: xmnamx
Obrázok
24r
164cm
max68kg(jan´07)
min52kg(leto´04)
ciele:
1.=júl´08: 58kg-splnený
2.=okt.´08: 56kg-splnený
3.=máj´09: 54kg-splnený
SEN-pevna vypracovana stihla postavicka,vaha cca 52kg
+udržať nafurt

príšerka
Príspevky: 7
Registrovaný: 03 Nov 2009, 22:54

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od príšerka » 18 Nov 2009, 14:43

čaute chudnúci, chcem sa opýtať či má niekto dobrý (nie kalorický) recept na nejakú dobrú narodeninovú tortu. Na budúci týždeň mám narodky tak by som chcela nejakú upiecť.
Vopred ďakujem za nejaké receptíky.

Príšerka

príšerka
Príspevky: 7
Registrovaný: 03 Nov 2009, 22:54

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od príšerka » 20 Nov 2009, 09:00

Čaute všetci, takže pri večernom surfovaní na nete som našla myslím pre nás vhodný recept na tortu. Na budúcu nedeľu ju upečiem a ked sa podarí aj sfotím. Dám vedieť aká bola ale podľa zloženia vyzerá super. Múku skúsim nahradiť pšeničnou lebo u nás sa nedá zohnať. Prikladám aj recept na muffiny, tiež vyzerá dobre. xpapax


Zdravá vianočná torta

Tentoraz vám ponúkame recept na tortu, ktorá je celozrnná, bez cukru a krémov.
A navyše je aj veľmi chutná.

celozrnná torta
Potrebujete:
Na cesto:

* 1 šálku hladkej špaldovej alebo ražnej celozrnnej múky
* 1 šálku hrubej špaldovej alebo ražnej celozrnnej múky
* 1 biely jogurt
* 1/2 šálky oleja
* 3 polievkové lyžice medu
* 2 vajcia
* 1 kypriaci prášok
* 1/2 kávovej lyžičky soli

ingrediencie na celozrnnú tortu Na plnku:

* 5 veľkých jabĺk
* 1/2 šálky sušených hrozienok
* 1/2 šálky vlašských orechov
* 1/4 šálky slnečnicových jadierok
* škoricu alebo škoricový cukor
* med

Postup:
Vymiešame bielka, pridáme žĺtok a med. Ďalej postupne pridávame olej, jogurt a soľ. Nakoniec zamiešame obe šálky múky a kypriaci prášok.

Cesto rozotrieme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na pečenie torty. Môžete použiť aj papier na pečenie namiesto vymastenia.

Na cesto rozotrieme plnku. Tú si pripravíme z nastrúhaných jabĺk, hrozienok predtým namočených v rume, nasekaných orechov, škorice a z polovice množstva slnečnicových jadierok. Na vrch posypeme zvyšné slnečnicové jadierka.

Pečieme v dobre vyhriatej rúre, keď sa cesto začne dvíhať, znížime teplotu, aby sa dobre prepieklo.

Na výzdobu môžete použiť mandle, ktoré ste predtým nechali 10 minút vo vriacej vode zapariť a olúpali ste ich. Ak tortu pripravujete napríklad pre deti, vyzdobiť ju môžete mandarínkami, hroznom či banánmi.



Jablkovo-medové mafiny

Tradične sa podávajú na židovský nový rok – Rosh Hashanah. Med a jablká nikdy na stole počas tohto sviatku nechýbajú.

Ingrediencie:
150 g hnedého cukru
(Je možné použiť aj biely cukor, no tmavý cukor obsahuje v porovnaní s bielym viac železa, vápnika, selénu a vitamínov skupiny B. Napríklad dve lyžičky bieleho cukru dodajú telu len 0,1 mg vápnika, ak však použijeme hnedý cukor, dodáme telu 8,5 mg vápnika.)
2 hrnčeky polohrubej múky (MY ASI DÁME CELOZRNÚ)
1 PL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
1 vajce
1/3 hrnčeka medu
3/4 hrnčeka mlieka
1/4 hrnčeka brandy alebo rumu
1/4 hrnčeka oleja
1 a 1/2 hrnčeka ošúpaných a postrúhaných jabĺk
1/2 hrnčeka pomletých orechov

Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej nádobe dobre premiešame vajce, med, brandy, mlieko a olej. Postupne pridávame tekutú zmes do múky s práškom do pečiva a soľou a miešame, až kým je cesto hladké a bez hrčiek. Potom primiešame jablká a orechy.
Rúru vyhrejeme na 190 °C.

Pripravíme si plech, na ktorý poukladáme papierové formičky na mafiny. Do každej dáme jednu väčšiu polievkovú lyžicu cesta. Na ozdobu ich môžeme posypať mletými alebo na drobno nasekanými orechami. Keď sú formičky naplnené, dáme mafiny piecť.

Pečieme na strednej priečke rúry približne 30 minút do zlatohneda.
Po vytiahnutí z rúry polejeme mafiny medom a necháme vychladnúť. Med zatiaľ vsiakne do cesta a dodá mu špecifickú chuť.
Ak použijete hrnček s veľkosťou 2 dcl, vyjde vám z tejto dávky cca 24 kusov mafinov.
""
""

Ak to už niekto upiekol dajte mi vedieť aké to bolo .

Vaša príšerka

príšerka
Príspevky: 7
Registrovaný: 03 Nov 2009, 22:54

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od príšerka » 28 Nov 2009, 22:55

DSCN1270.JPG
DSCN1270.JPG
čaute takže oslavu som presunula na dnes a tak vám posielam fotečky na moju narodeninou tortu vyššie uvedený recept. Trochu som to vylepšila na vrch som dala mandarinky, jahodu a želé. Mňam xpapax


takže vyrátala som energy bez ovocia navrchu:
100g 1639KJ B8 S44 T10
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.

Obrázok užívateľa
Rikap
Príspevky: 5763
Registrovaný: 29 Aug 2008, 17:50

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Rikap » 09 Dec 2009, 18:29

Práve som dopiekla perníčky - takú zdravšiu variantu, tak vám tu hodím recept - sú dobré :D
Mandľové perníčky s hrozienkami
Potrebujeme:
150 g hladkej múky, 150 g celozrnnej múky (ja som dala ražnú), 60 g rastlinného masla, 50 g hrozienok, 150 g medu, 100 g mletých mandlí, 15 g ovocného cukru, 2 lyžice sójového mlieka, 1/2 lyžičky jedlej sódy, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička mletých klinčekov, 1 lyžička mletého badyánu (použila som perníkové korenie)
Postup:
V miske nad vriacou vodou ušľaháme maslo, cukor, med, sójové mlieko na jemnú hmotu bez hrudiek a trochu hustejšiu. Snímeme z horúceho kúpeľa, vmiešame jedlú sódu, korenie, múky a dohromady namleté hrozienka s mandľami. Cesto spracujeme a odložíme asi na hodinu do chladničky. Potom ho znova prehnetieme a vyvaľkáme na 5 mm hrúbku. Vykrajujeme rôzne tvary, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 180-200 °C zhruba 20 minút. Môžme poliať polevou - voda, med, škorica - asi 5 minút pred dopečením.
62 rokov, 163 cm, 12.5.2008 - 95 kg, 11.1.2012 - 72 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život

Obrázok užívateľa
Rikap
Príspevky: 5763
Registrovaný: 29 Aug 2008, 17:50

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Rikap » 10 Dec 2009, 18:15

Ešte sem pridám nejaké receptíky.

Banánovo-tvarohovo-kokosové pusinky

Potrebujeme:
2 dobre zrelé banány, pol kila jemného tvarohu (uprednostňujem 1,1 % VIAN), 1 vajce, 150 g kokosu, 1 vanilkový cukor, pol Zlatého klasu

Postup:
Olúpané banány poriadne pomiagať, pridať ku nim tvaroh, vajce, kokos, vanilkový cukor a polovičku Zlatého klasu, poriadne premiešať a klásť lyžicou kôpky na plech vyložený papierom na pečenie. Piecť vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 až 30 minút, keď začínajú chytať farbu sú už obvykle hotové.
Majú trošku inú konzistenciu ako klasické snehové pusinky, sú také mokrejšie, ale sú tiež hriešne dobré.
Na 100 g mi vyšli nasledovné hodnoty: 746 kJ, B 10,57, S 13,37, T 11,69

Vanilkové rohlíčky
Potrebujeme:
100 g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 120 g rastliného masla (možno by sa dalo nahradiť aj jemným tvarohom), 100 g mletých lieskových orieškov, 90 g ovocného cukru, 1 veľká lyžica medu, sójové mlieko podľa potreby
Postup:
Maslo zmiešame s na jemno zomletými orechami, pridáme med, ovocný cukor, múku a dôkladne spracujeme. Ak je cesto príliš tuhé a nepoddajné, pridáme veľmi opatrne sójové mlieko. Odložíme zabalené do mikroténu do chladničky aspoň na pol hodiny.
Cesto rozdelíme na tri menšie časti, tieto si vyformujeme na 2-3 cm hrubé rezance, z ktorých ukrajujeme centimetrové dieliky a z týchto formujeme rohlíčky.
Dať upiecž na papierom na pečenie vyloženým plechom asi na 15 min do vopred vyhriatej rúry (180 - 200 °C). Ešte teplé obaľovať vo fruktózovom cukre, prípadne vanilkovom cukre.

Tento som ešte nepiekla tak neviem aký je :P
62 rokov, 163 cm, 12.5.2008 - 95 kg, 11.1.2012 - 72 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život

Obrázok užívateľa
bibca
Príspevky: 535
Registrovaný: 08 Nov 2007, 22:30

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od bibca » 10 Dec 2009, 20:10

Rikap píše:tini: tie medovníčky treba piecť skorej. Po upečení dosť stvrdnú a trvá im to dlhšie, kým zmäknú. Doporučuje sa dávať denne kúsok chleba do dózy, v ktorej sú odložené.
Len ten chlieb treba denne meniť. Moje vnúčatá chrúmu už aj tieto pritvrdšie - možno sa im ani nepodarí celkom zmäknúť - nestihnú :-)))
Rikap, tini: my davame do dozy ku medovnickom a anizovnikom, ktore zvyknu stvrdnut (tzv. kamenaky :-))) ) jablcko prekrojene napoly....po jednom - dvoch dnoch su medovnicky aj anizaky mnaaaam mäkucke a nikto nemusi mat strach, ze si zlame zuby....

rikap, tie bananovo-kokosove pusinky ma veru oslovili, vyzera to velmi slubne, aj co sa hodnot tyka, tusim ich hned cez vikend vyskusam upiect xbehx

luxel
Príspevky: 1
Registrovaný: 13 Jan 2010, 22:03

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od luxel » 13 Jan 2010, 22:07

ORECHOVÉ SUŠIENKY - rýchlo hotové, bez masla !!!

POTREBNÉ PRÍSADY

Na približne 25 sušienok potrebujeme: 200 g lieskových orechov, 1,5 dl domáceho vanilkového cukru, 1 lyžica solamylu, 2 vajíčka

POSTUP PRÍPRAVY

1. Teplovzdušnú rúru si zapneme na 190°C.
2. Lieskové orechy pomelieme. (Ak nemáme lieskovce, môžeme ich nahradiť vlažskými orechmi alebo mandľami).
3. K pomletým orechom pridáme domáci vanilkový cukor, solamyl, vajíčka a všetko spolu pekne premiešame. (Ak si doma nepripravujete vanilkový cukor z vanilkového struku ako ja, tak ho nahraďte kryštálovým cukrom, do ktorého pridáte 1-2 balíčky vanilínového cukru, ale nie je to úplne ono).
4. Z cesta formujeme guličky, ktoré na plechu roztláčame na malé kolieska cca 3-5 mm vysoké. (Odporúčam použiť papier na pečenie).
5. Pečieme na spomínaných 190°C 8-10 minút. Chutia naozaj skvele!!!

Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Ayleen » 06 Feb 2010, 10:09


Obrázok užívateľa
Ayleen
Príspevky: 1940
Registrovaný: 08 Mar 2006, 10:57
Bydlisko: Kosice

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od Ayleen » 06 Feb 2010, 16:00

Dobra stranka pre tych co vedia anglicky. Jedla maju hodnoty a obsahuju aj hodnotenie odbornika.
https://caloriecount.about.com/foods

mama2
Príspevky: 113
Registrovaný: 17 Mar 2010, 08:09

Re: RECEPTY na vhodne kolaciky

Poslať od mama2 » 04 Máj 2010, 17:58

OBRÁTENÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Energetic. hodnota: 715kj / 100g

Ingrediencie:
600 g jablk
120 g krystal. cukor
20 g /balicek/ skoricoveho cukru
2 PL vody
poznamka - myslim si, ze cukor sa moze uplne vynechat a bude to tiez v pohodke!
na cesto:
2 vajcia
30 g cukru
50 ml slahacka alebo plnotucne mlieko
2 CL kypriaci prasok
60 g polohruba muka
40 g razna muka

Postup:
tento kolac sa najlepsie robi na okruhlej teflonovej panvici, ktora moze ist do rury, ale da sa urobit aj tak, ze karamel sa urobi osobitne a preleje sa do tortovej formy cca. 26 cm priemer

- takze:
na miernom ohni upalime cukor + skoricovy cukor + vodu na karamel /staci len na taky mierny, t.j. cukor este nemusi byt celkom roztopeny, ono sa to este bude dalej piect, takze cukor sa roztopi pri peceni v rure/

na karamel dame ocistene a na tensie platky pokrajane jablka

na cesto vymiesame vajcia + cukor do penista a pridame ostatne suroviny

cesto vylejeme na jablka a dame piect do vyhriatej rury cca. 30 min. pri 170 stupnoch

po upeceni vyberieme, nechame vychladnut a napokon obratime, tak aby stavnate a skaramelizovane jablcka boli navrchu

Bru chut.
výška: 170 cm
cielˇ: 56 kg

Obrázok

Napíšte v tejto téme