Jogurt - domáca výroba

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
bianca
Príspevky: 151
Registrovaný: 03 Jún 2007, 11:39

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od bianca » 10 Mar 2009, 12:24

tini: čo sa chuti týka, ja si ten jogurt miešam ráno s vločkami a postrúhaným jablkom, samotný ho nejedávam, takže tam nejaké chuťové rozdiely nepozorujem.
Čo sa týka kvality, tak Hollandia prešla procesom od hustého cez ťahavý, potom neťahavý, ale redší ako pôvodný a napokon ešte redší, čo už nechcel zhustnúť ani po zahriatí - usudzujem, že už tam bolo málo kultúry. Olma takého "ťahavé" obdobie nemala, jej hustota závisí skôr od toho, ako zohrejem mlieko alebo vodu, v ktorej sú jogurty cez noc. Keďže to nemeriam teplomerom, ale rukou, hustota často závisí od toho, ako som večer "zmrznutá" :mrgreen: .

painly
Príspevky: 53
Registrovaný: 23 Okt 2008, 17:36

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od painly » 11 Mar 2009, 13:50

Vau, ono to naozaj funguje. :D Myslela som si, že sa mi to vôbec nepodarí, ale ráno som bola sama prekvapená. Nebol síce veľmi hustý, ale vcelku jedlý. Asi chyba v jogurte. Teraz som nakázala sestre kúpiť Hollandiu, lenže ona kúpila nejaký Selský jogurt. Nemám ani len šajnu aký to je, môžem aj z toho robiť jogurt?

Obrázok užívateľa
Rikap
Príspevky: 5763
Registrovaný: 29 Aug 2008, 17:50

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od Rikap » 11 Mar 2009, 13:58

painly: môžeš to z toho bez problémov robiť. Ak si pozorne poprezeráš písmenká na jogurte, malo by byť tam napísane aj Hollandia (tuším výrobca).
62 rokov, 163 cm, 12.5.2008 - 95 kg, 11.1.2012 - 72 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život

painly
Príspevky: 53
Registrovaný: 23 Okt 2008, 17:36

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od painly » 11 Mar 2009, 16:15

Áno, je to Hollandia. Len ja som kdesi našla klasický biely jogurt a myslela som, že sestra mi kúpi ten. Ale keď sa môže aj ten selský, tak je to fajn. Ďakujem :wink:
Naposledy upravil používateľ painly dňa 11 Mar 2009, 18:59, celkovo upravené 1 krát.

Levanduľa
Príspevky: 44
Registrovaný: 10 Mar 2009, 12:22

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od Levanduľa » 11 Mar 2009, 17:34

Na toto som sa uz dlhsie chystala, ale akosi nebola odvaha. No pustila som sa pred 2 tyzdnami do pecenia chlebika (a toho som sa tiez obavala), tak je cas na dalsi level - jogurt :D
Zajtra podam hlasenie, ci bol prvy pokus uspesny alebo nie. Drzte palce :)
Obrázok

Obrázok užívateľa
zuzi44
Príspevky: 7749
Registrovaný: 12 Jún 2008, 11:32

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od zuzi44 » 11 Mar 2009, 18:50

Levanduľa, držím ti palce k úspešnému levelu. Ja som dnes urobila druhý pokus. :roll: Prvý bol trošku redší, no tento dnešný jogurtík bol taký zvláštny krupicový. Dala som tam priveľa jogurtu na zarobenie. Ale jesť sa dá. :lol:
Vek: 47r., výška:156cm
Zač. chudnutia : 14.6.2008 - 72,0 kg ; Najnižšia váha : 65,5 kg; Súčasná váha: 73,3 kg

Obrázok užívateľa
ivaza
Príspevky: 10117
Registrovaný: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od ivaza » 12 Mar 2009, 10:37

dievčence: držím palce pri nových "leveloch". Ešte by fakt niekto mohol prísť na to ako vyrobiť cottage. :shock:
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

Levanduľa
Príspevky: 44
Registrovaný: 10 Mar 2009, 12:22

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od Levanduľa » 12 Mar 2009, 12:13

Tak hlasim, ako to s tym prvy pokusom o domaci jogurt dopadlo...pouzila som jogurt Olma revital active a polotucne trvanlive mlieko, no a isla som podla prveho navodu v teme.
Ehm...tak jedle to je, podla draheho vraj trochu kyslejsie ako cakal, ale co nie je uplne ok, je hustota. Nie je to uplne riedke ako acidko :D a po nasypani vlociek tak akurat, no na samotne jedenie mi pride vysledok pokusu trochu riedky.
Skusim nabuuce iny jogurt, niektory z tu odporucanych. A uvidim, ci to bude hustejsie.

Este som sa chcela opytat, aka tepla ma byt asi ta voda?
Obrázok

Obrázok užívateľa
ivaza
Príspevky: 10117
Registrovaný: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od ivaza » 12 Mar 2009, 13:25

levandula: aby si v nej udržala prst bez obarenia
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

lubicka
Príspevky: 1607
Registrovaný: 07 Jún 2007, 20:45

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od lubicka » 12 Mar 2009, 14:28

Levandulka: nepoužívaj trvanlivé mlieko, teplota má byť tak na udržanie prsta, aby nebola už veľmi horúca,

Ivazka: tak na cottage by už bolo potrebné nejaké profi syridlo, alebo ako sa to vlastne robí, ani neviem...
43 rokov, 168 cm, poč. váha 85kg -marec 2007, cieľová 60 kg, teraz 75 kg

Levanduľa
Príspevky: 44
Registrovaný: 10 Mar 2009, 12:22

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od Levanduľa » 12 Mar 2009, 14:44

lubicka...preco nie trvanlive? Citala som tu, ze niekto ho pouziva a ide to. V com je horsie na vyrobu jogurta od netrvanliveho? ved pasterizovane su obe, nie?
Obrázok

bubina
Príspevky: 1794
Registrovaný: 08 Aug 2007, 15:06

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od bubina » 12 Mar 2009, 15:38

levandula : ak môzem, tak pridam moje skusenosti. ked pouzijes trvanlive mlieko jogurt sa bude zdat tahavy. niekomu to vyhovuje, niekomu nie. tak ako pise ivaza: mlieko zohriat na teplotu, v ktorej pokojne udrzis prst. ale nie teplejsie - pokus sa nemusi vydarit. a co sa tyka pouziteho jogutu: ja medzi nimi rozdiel nerobim, akurat musi mat min. 3,5% tuku. na znacke nezalezi. a zasadne ho v mlieku rozmiesavam habarkou, teda nie kovovym predmetom. samozrejme, ze ho nedokazem rozmiesat dokonale, ale hrudky jogurtu, ktore ostanu na dne nadoby rozdelim rovnomerne do kazdej flasky. vsetky flasky uzavriem, polozim na radiator a najneskôr do 24 hodim mam skvely jogurt. nie je v nom ziadna chemia, chuti mi /mozno preto, ze som si ho sama urobila/ a 3-4 dni "mam pokoj". ale to vsetko su len moje skusenosti, mozno sa dopracujes k inym, lepsim postupom a potom poradis, co sa da este zlepsit. dobru chut !

Obrázok užívateľa
ivaza
Príspevky: 10117
Registrovaný: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od ivaza » 12 Mar 2009, 17:12

no ja som teraz v časoch hospodárskej krízy začala používať aj trvanlivé mlieko (lacnejšie o 15 centov) na výrobu jogurtu a nevidím rozdiel. Podľa mojich skúseností je najpodstatnejší vstupný jogurt a teplota mlieka a potom vody, do ktorej sa dá. Teraz som robila zo selského a nepodaril sa mi tak ako z obyčajného smotanového COOP.
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

Levanduľa
Príspevky: 44
Registrovaný: 10 Mar 2009, 12:22

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od Levanduľa » 13 Mar 2009, 00:09

dakujem vam za rady :) asi som teda prisla na problem s tuhostou a to, ze som mliecko zohriala zrejme o kusok viac. Nevrelo, ale ani prst som v nom nedrzala bez problemov. Skusim nabuduce teda menej. Na to, ci trvanlive alebo klasicke som sa nepytala ani tak kvoli peniazkom, ale skor preto, ze biely jogurt (3,5%, mne tie 0,1 a pod ani nechutia) a aj trvanlive mlieko (polotucne) sa u nas doma najdu vzdy. No klasicke mliecko by som musela specialne na toto kupovat.
Obrázok

lubicka
Príspevky: 1607
Registrovaný: 07 Jún 2007, 20:45

Re: Jogurt - domáca výroba

Poslať od lubicka » 13 Mar 2009, 12:31

levandula, kočky: ak máte dobré skúsenositi aj s trvanlivým, tak robte, rozdiel medzi nimi je - trošku dlhšie čítanie, na vysvetlenie:

Tepelné ošetrenie mlieka

Tepelné ošetrenie mlieka je jedna z najdôležitejších technologických operácií pri výrobe mliečnych výrobkov. Čerstvo nadojené mlieko, ktoré pochádza od zdravých dojníc a získané dodržaním správnej hygienickej praxe obsahuje relatívne malé množstvo mikroorganizmov. Z preventívnych dôvodov sa surové mlieko tepelne ošetruje za účelom eliminovania alimentárnych nákaz, ako aj na zabezpečenie technologickej vhodnosti pri výrobe väčšiny výrobkov z mlieka niektorým z týchto spôsobov pasterizácie:

vysokou pasterizáciou,
ultravysokotepelným ohrevom (UHT ohrevom),
termosterilizáciou v hermeticky uzatvorených obaloch

Pasterizácia
je zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka ale súčasne sa musia čo najviac zachovať pôvodné fyzikálne, chemické a biologické vlastnosti mlieka a výrobkov, ktoré sa vyrábajú z pasterizovaného mlieka. Takto ošetrené konzumné mlieko sa označuje ako pasterizované mlieko. Spravidla sa ale používa zahriatie mlieka na teplotu 85°C počas pár sekúnd a takéto konzumné mlieko sa označuje ako vysokopasterizované mlieko.

Ultravysokotepelný ohrev (UHT - to je trvanlivé mlieko )
je kontinuálne zahriatie mlieka na vysokú teplotu po krátky čas, a to na teplotu najmenej 135°C v trvaní najmenej 1 sekundy, aby sa zničili všetky mikroorganizmy spôsobujúce kazenie mlieka a ich spóry, ale aby chemické a fyzikálne zmeny mlieka boli minimálne.

Biologické vlastosti sú tie, ktoré podporujú výrobu jogurtu, ale asi na jeho výrobu stačí mikroflóra obsiahnutá v jogurte
43 rokov, 168 cm, poč. váha 85kg -marec 2007, cieľová 60 kg, teraz 75 kg

Napíšte v tejto téme