Stránka 10 z 14

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 14 Máj 2013, 23:12
od Yarrae
Prekrasne, si sikulka

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 06:11
od tini
jeeej, lubka, tak to vyzera ako naozajstne chlebiky.. Mozes napisat recept, kolko akej muky a kolko vody a kvasku?

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 08:34
od Petraa
wooow tie sú nádhernéééééé
asi sa idem najesť :-)))

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 08:51
od Ľubka S
Tak som začala dávať viac kvásku,veď je to múka a voda,tak myslím,že to nemá čomu vadiť a chlieb je nadýchanejší.Recept môžem dať len bez vody,tú som prilievala od oka.
Takže:690g kvások/celozrnná ražná 1:1/
500g celozrnná pšeničná
300g pšeničná hladká chlebová tmavá
50b tekvicové semiačka
Cesto som najskôr miesila vareškou a potom do hustejša rukami na doske a dala do"ošatiek"nie su to celkom ošatky na 7 hodín do chladničky,potom som ešte raz premiesila na doske a vytvarovala dosť dlhé štricle a nechala už prykryté na doske ešte 2 kodiny a potom piekla 50 inút a potierala slanou vodou.Dávala som do studenej rúry a záparu mala prvých 15 minút.Dosť vykysli,tak sa mi spojili,na budúce dám o kúštik väčší plech a viac od seba. toothsmile

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 14:06
od tini
moje vcerajsie celozrnne psenicno-razne zemlicky a dnesny razny chlebik - vybijak MNAM

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 14:15
od Petraa
vyzerajú fantasticky thumb2

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 20:49
od Yarrae
Mne manzel dnes povedal, ze ho z vybijaku bolia zuby :((( hlavne, ze som ho zacala piect kvoli nemu... Len ja si na nho tak zvykla, mne ta biela muka proste v chlebe nechuti :-/

Lubka vyskusam tvoju variantu nabuduce, len asi mensi chlebik, lebo zatial sme len traja

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 20:50
od Yarrae
Pseniacna hladka chlebova tmava je aka muka? Celozrnna hladko vymleta?

Asi som ja vymleta, no nejako nechapem :))

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 15 Máj 2013, 23:23
od Víla
Yarrae tu je rozdelenie múk
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mouka

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 16 Máj 2013, 06:27
od tini
psenicna hladna chlebova tmava je podla mna proste menej vymleta muka ako klasicka biela, pouziva sa prave do chlebikov. Ale nie je to zas celozrnna muka.

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 23 Máj 2013, 14:53
od Yarrae
Dakujem za odpovedi...

Mate niekto prakticky odskusane kolko vydrzi kvasok v chladnicke bez dokrmenia?

Lebo ked sa mi babo narodi budem tyzden v nemocnici + hned az sa vratim budem mat asi aj ine starosti ako krmenie kvasku.

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 23 Máj 2013, 18:54
od tini
ja som citala, ze 14 dni vydrzi, lepsi je v hustejsom stave. ja mam vyskusane asi 7 dni. A da sa aj zamrazit, aj som si zamrazila uz cosi, a este mozno zamrazim;), len to nemam vyskusane, ci sa to ozivi. Ale mozem to skusit teraz cez vikend. ;) Napec si radsej aj chlebik do mraznicky, bude toho po porode dost.

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 25 Máj 2013, 09:33
od tini
Ahojte, prikladam fotodoku mojho dnesneho chlebika, myslim, ze prvy krat v zivote sa mi podarilo upiect chlebik, ktoremu podla mna fakt NIC NECHYBA, nic by som na nom nemenila, je to proste CHLIEB - nehovoriac o tom, ze je to sen toothsmile toothsmile toothsmile , vynikajucej nepopisatelnej chuti thumb1, a este aj ako chlebik vyzera.

Je to celorazny chlieb, hladku muku psenicnu som dodala mozno 50g, dost malo. Inak obsahuje kvasok asi tretinu mnozstva muky ostatnej, ktora bola celozrnna razna muka. Inak donho sla uz len sol, rasca a voda. Mam pocit, ze konecne som pochopila, asi aka ma byt taka dobra hustota cesta;) Kvasok som po vybrati z chladnicky krmila az 4x, lebo tak mi vyslo pecenie, a chcela som mat viac (robila som aj zemlicky spaldovo razne pre deti). A teraz pointa - kysnutie cez noc v chladnicke.. myslim, ze to dalo chlebiku tie bajecne vlastnosti, ktore ma.. Rano som len vykurila v peci, prelozila na horuci plech bochnik rovno z osatky a piekla cca 20-25min na plne pecky a so zaparou. Potom som stisila na 200 stupnov, potrela chlebik slanou vodou a piekla este 15min. Pocas pecenia este 2x som potrela slanou vodou. Je upeceny, chrumkava korka.. jedine kamoska vaha mi nasepkava rozumne mnozstvo, lebo od chuti by clovek spapkal privelaaaa toothsmile toothsmile toothsmile

no vazne som nadsena, viem upiect CHLIEB, no konecne thumb1 thumb1 thumb1 Dufam teda, ze to nebude ojedinely vysledok :-)))

Skusim upiect aj tomu mojmu kolegovi, lebo vlastne ked dam miesto tej spaldovej muky normalnu tu bezlepkovu, v takom malom mnozstve hadam nebude mat negativny vplyv na kvalitu chleba. V utorok rano planujem. On sa potesil aj tomu minulemu, avsak som dala malo vody, takze bol tvrdsi, a aj tak mu chutil;), tak hadam tentokrat mi vyjde este lepsie..

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 25 Máj 2013, 09:35
od tini
a este zemlicky

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 25 Máj 2013, 10:33
od Helka
Tinka, nezmýlila si si povolanie, nááádhera! thumb2 Ťa to teda riadne chytilo, ale celkom ťa chápem, je to silno návykové. :-)))
A aké múky si teda dávala. Ja to tiež všelijako kombinujem, teraz som dala ražnú celozrnnú, ražnú tmavú, špaldovú celozrnnú hladkú a pšeničnú celozrnnú, no a ešte kvások bol z ražnej celozrnnej,
dávam tam aj semiačka, (teraz som dala ľanové a slnečnicové), a okrem rasce dávam aj lyžičku
feniklu, má to potom takú fajn chuť. Zakaždým dám rôzne pomery múk, ale chlebíky sú vždy dobré,
len ja som sa ešte neodhodlala na pečenie v rúre.
Ale kolegyňu som už namotala a včera upiekla svoj prvý kváskový chlebík v rúre, je z toho tiež
nadšená, a ešte ďalšia mladá kolegynka chce odo mňa kvások. A vôbec ja mám v práci hodne
kolegýň, ktoré sa tiež snažia zdravo stravovať, tak konzultujeme veľa vecí a posúvam info. Je to
super, keď je v práci takáto atmoška.
Ja teda asi skúsim tiež to dať kysnúť do chladničky, keď tvrdíš, že to má vplyv na kvalitu chleba,
práve mám zamiesené, tak keď to premiesim dám na pár hodín do chladničky. Čo myslíš, stačí tak
6 - 8 hodín, myslím to druhé kysnutie.