Kváskový chlieb

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13612
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 06 Jún 2013, 21:47

Tini dávam do prútených košíčkov v utierke a je už také hustejšie,na druhý krát už pridám len veľmi málo múky na dosku,aby sa to nelepilo na ruky.
vek:55 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 07 Jún 2013, 05:23

Lubka, si pokladik, asi zarobim kvasok a budem piect dakedy, vlastne neviem kedy, mozno v nedelu?? Musim si to casove premysliet;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Víla
Príspevky: 949
Registrovaný: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Víla » 12 Jún 2013, 09:50

Ahojte idem sa pochváliť s mojim kváskovým výtvorom toothsmile inak baby mne to cesto vykyslo v ošatkách už za štyri hodiny ...ja som čakala že to bude kysnúť minimálne celý deň ? tak som jeden hned upiekla, a druhý som premiesila a nechala ešte kysnúť ďalšie 4 hodiny no ale bol o moc kyslejší ako ten prvý, pomer múk raž pšenica bol cca 1:1 , dávala som celozrnnú ražnú , ražnopšeničnú zmes pre pekárne a preosiaty šrot pšeničný a trošku bielej múky , chuťovo mňam . Len sa to cesto pri prvom chlebíku trochu viac rozpľaslo(treba hustejšie cesto? ) , druhý som dala do skla aby bol lepší tvar, ale som ho trochu pričmudila , lebo som zabudla teplotu znížiť , takže aj kôrku mal teda riadne chrúmaciu :-)))
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.
Obrázok

Obrázok užívateľa
Víla
Príspevky: 949
Registrovaný: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Víla » 12 Jún 2013, 09:53

A hotové chlebíky, aj konzistenciou boli fajn , neboli nejako ubité , pekne pružili
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.
Obrázok

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 12 Jún 2013, 14:09

jeeeej, no krasne ich mas viiiiila, vonaju az sem!!! A odkial mas origos osatky?? Inak aj by ma zaujimalo, aky si dala pomer celozrnnych muk a chlebovych (prip hladkych) muk. Ak sa ti roztekal, tak bolo asi moc vody, ale zas treba to tak utrafit, aby zas nebol moc tuhy, ono je potom lepsie piect v nadobe si myslim radsej, ako urobit ho moc suchy. My sme to prave preberali s Lubkou, ono to je cele taka alchymia, ze nie vzdy to vyjde rovnako, a tyych faktorov co tam posobi je dako vela.. Aj preto sa to snazim mat skor v oku a rukach;) Ale vysledok nie je vzdy ten isty ;) Tak ci tak som zistila, ze mne najviac chuti celorazny toothsmile Ale pre deti chcem este skusit ten Lubkin..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Víla
Príspevky: 949
Registrovaný: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Víla » 13 Jún 2013, 10:09

Tini múky tam mám : 200g celozrnná ražná , 300g preosiaty pšeničný šrot , 400g ražno pšeničná zmes pre domáce pekárne (zmes celozrn. ražnej min. 25%, ražnej min.25% a pšeničnej múky min.10%) , 100g T650 hladká pšeničná.

Ošatky sa v tejto domácnosti vyskytli skôr ako ja ,máme aj okrúhle , švagor je vyučený pekár ;) no nepoužívam ich často lebo sú malé , mne lepšie vyhovuje robiť jeden veľký chlieb z kila múky ako dva menšie .

No další pokus mám za sebou , tentoraz prevažne ražný , 500g ražnej celozrnnej + 500g ražnopšeničnej zmesi. musím ešte nejako vyčíhať tú správnu konzistenciu cesta . Zdá sa že vody bolo zas trošku viac ako by bolo treba ,ale inak je fajný, len trochu kyslejší na môj vkus. Ja som síce vždy mala radšej pšenično ražné chlebíky mierne kyselkavé, ale toto sa mi zdá už trochu veľa. Asi ho nebudem nechávať kysnúť tak dlho , tento kysol 7 hodín.
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.
Obrázok

Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13612
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 13 Jún 2013, 10:26

Víla pekné chlebíky máš!Teda mne zas celkom tie kyselky chutia. toothsmile
vek:55 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
Víla
Príspevky: 949
Registrovaný: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Víla » 16 Jún 2013, 16:18

Ľubka ďakujem za pochvalu , no hmmm chlebíky boli aj pekné aj chutné ale asi boli prvé aj posledné kváskové, čo som piekla brxe Totiž som prišla na to ,že mi to nerobí dobre . Ešte horšie problémy s trávením mám ako po čerstvých kvasniciach xbeex Najskôr som si mysklela , že však ma len trochu viac nadúva , no a po tom druhom chlebíku ma aj zdulo aj prehnalo :roll: aj som si myslela či ten kvások nebol zlý , ale deti jedli tiež a nič im nebolo . No a kvások mi to sám uľahčil , nejaký divný povlak sa na ňom urobil tak som ho predvčerom vykydla :roll:
No tak rozmýšľam ,že asi vylúčim na čas kysnuté pečivo úplne, síce zo sušeného kvásku nemávam také hrozné potiaže ale !...idem sa pozháňať, po nejakých receptoch na nekvasené chleby a osúchy toothsmile
Obrázok

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 16 Jún 2013, 19:18

vila, to je fakt skoda, asi Ti proste skodia vsetky tie zive kvasinky (teda aj mrtve;). Ono da sa piect normalne s tym vinnym kamenom, ja co mam v tych receptoch na pernik recept, tak to by slo podla mna aj naslano urobit, akoze chlebik. Ale isto su dake recepty po nete. A dala som aj taky link do receptov na take susene iba placky, chcem to tiez vyskusat, aj ked ja to asi normalne budem v rure na ticho susit. No mas to teda pataliu.. ;(
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13612
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 18 Jún 2013, 10:46

Víla no to je teda pech ;) ,môjmu mužovi tento kváskový pasuje,keď som robila z kvasníc,sťažoval si na pálenie v žalúdku a teraz ,cez víkend sme mali iba kúpený chlieb/nestíhačka/ a zas mal potiaže......Teda ja robievam aj len také placky že voda,múka a máličko oliváča/aj bez toho ide,/včera som robila také,lebo muž išiel darov krv/ a len sa suchej platni upečiem a je to jedlé celkom fajn.Obyčajne,keď nemáme doma chlieb na rýchlo zbúcham,aby bolo čo do žalúdka. :D
vek:55 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 18 Jún 2013, 11:59

lubka, to je zaujimavy napad!!! mne ten kvaskovy celorazny chlebik velice prevelice chuti, len velkost porcii ma drzi;9 posledny som robila aj so zemiakom varenym, fantasticky, makucky.. akurat trocha mi formu nedrzal, dala som viac vody.. ale nevadi, cesto pekne prekysnute, akurat ze je plackaty. toothsmile
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13612
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 18 Jún 2013, 13:38

Tini ináč cez víkend bol v telke porad o chlebe v Nemecku porovnávali pručnú malú pekáreň s veľkou priemyselnou/syn ma ku tomu zavolal,že či ma to nebude zaujímať/ a bolo teda fakt zaujímavé,že ľudia pri koštovke mnohý nerozoznali ktorý je ktorý.Odborník samozrejme bezpochyby určil ručne robený chlieb za lepší!Teda ale čo mňa zaujalo,že tí v malej pekárni nechávajú chlieb až 20 hodín kysnúť,teda s tým premiesením ,takže idem dnes večer zamiesiť,cez noc nechám v chladničke,ráno premiesim a potom už vonku a kým prídem zajtra z práce, malo by to dať asi 20 hodín.Tak uvidím aký ten bude. toothsmile
vek:55 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 18 Jún 2013, 13:56

Lubka, toto je zaujimave. A oni to tam tiez v polke premieili? Mne sa to moc nechce. ale skusim. Ale ze by som to dala najprv teda na pol dna kynut v miske, potom premiesit a uz v bochniku do osatky a zas na pol dna. Do chladnicky ale oba razy, inak by to asi v tychto horkach bolo rychlo hotove. Inak takto to robila aj jedna pani na tej jednej stranke - klara - na videu. A chlebiky mala nadherne. To premiesenie je asi dolezite, aj ked ja stary lenivec nad tym krutim ocami :-)))
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13612
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 18 Jún 2013, 14:42

Tini premiesovali.Ja som myslela,že by to mohlo byť aj vonku na druhý krát,aj keď sa trochu bojím.Ale zas od rána do poobedia je v byte celkom únosne a zatiahla by som žalúzky,nech sa neprehrieva,uvidím,veď hádam úplne zlé to nebude. ;)
vek:55 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
Helka
Príspevky: 1316
Registrovaný: 01 Jún 2012, 20:10

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Helka » 18 Jún 2013, 16:06

Ľubka, a to ideš robiť čisto ražný, alebo pšenično ražný? No skús, potom podáš report, ako to
dopadlo, mne sa to zdá dosť dlho nechať to v izbovej teplote. Ja som naposledy robila tak ako
ste písali s Tini, že cez noc nechať v chladničke a teda podaril sa mi pekne, zatiaľ asi najlepšie.
vek: 63
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

Napíšte v tejto téme