Kváskový chlieb

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Napíšte v tejto téme
Yarrae
Príspevky: 18
Registrovaný: 22 Apr 2013, 09:49

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Yarrae » 22 Apr 2013, 10:13

Tini dakujem za tuto temu :) Skusala som ine recepty, no teraz som narazila na ten Tvoj na prvej strane a chlebik z neho vysiel velmi dobry, ovela nadychanejsi ako chlebiky predtym.

Ja som si urobila kvasok podla https://varecha.pravda.sk/recepty/kvasok ... ecept.html , pripada mi blbuvzdorny. Teraz ma asi mesiac a este stale neskapal.. no uvidime :D

Vzhladom k tomu, ze som na rizikovom a mam velmi vela casu som nastudovala vsetky mozne recepty a pride mi, ze som stale blbsia a blbsia, hlavne nechapem tie rozdiely v pomeru mnozstva kvasku na kilo muky, lebo u drozdia je to prakticky konstantne. xmurx
Mala by som tri otazky:
1) damy, kde kupujete cele zrna v Bratislave? Ja som obehala uz kadeco a nikde som na nich nenarazila... a popravde s velkym bruchom uz sa nechcem trepat len tak nekde na blind
2) ako dlho pred pecenim krmite kvasok? Respektive v akej fazi kvasku zarabate cesto? Ja som sa docitala, ze najlepsie je to vtedy, ked kvasok prestava stupat a zacne mierne klesat, no skusala som rozne varianty a vysledok sa az tak vemi nelisil..
3) davate kysnut cesto niekedy do chladnicky?

Dakujem velmi pekne aj za recept na to pecivo dnes vyskusam, vyzera uzasne
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.
Naposledy upravil používateľ Yarrae dňa 22 Apr 2013, 11:36, celkovo upravené 1 krát.

Obrázok užívateľa
Helka
Príspevky: 1327
Registrovaný: 01 Jún 2012, 20:10

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Helka » 22 Apr 2013, 11:05

Ja som teda včera znovu upiekla kváskový chlebík, tentoraz podľa Ľubkinho receptu, s tými špaldovými zrnami, len som si prispôsobila pomery múk (dala som viac ražnej, špaldovej a pšeničnej celozrnnej, bielu so nedala vôbec). Ale urobil sa mi taký nižší ako ten predošlý podľa Tininho receptu, asi som dala viac vody, alebo ,že by to bolo tou múkou?
Keď to porovnám tak ten prvý bol v pekárničke celkom dohora, a tento tak do 3/4. Ale chuťovo je dobrý, len je taký ubitejší a akoby vlhkejší vo vnútri, asi to bude predsa len tou vodou (dala som tam tých
200 ml, stačilo by asi 180), keďže aj tá uvarená špalda obsahovala vodu.
Čo povieš Ľubka, môže to byť tým?
vek: 64
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 22 Apr 2013, 14:45

babenky, napisem moje postrehy vecer, aj k Yaaree, inak chlebik vyzera nadherne, pridam aj foto mojho celorazneho, tak ten vysiel vyborne, mam aj foto, aj ked som to nedavala piect do horucej nadoby, tak je asi nizsi, ako by mal byt, ale chutovo fantasticky. Robila som aj pre kolegu, razno-kukuricny (nemoze psenicu ani ine obilie, raz hej). Tiez celkom vysiel, aj pekne nakysol, ale opat, dala som v studenej nadobe, tak uz moc v trube nevyskocil. Ale sa mi paci ten bochnikovy tvar, len som sa neodvazila piect bez nadoby, bala som sa roztecenia:) Vecer sa ozvem.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13681
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 22 Apr 2013, 15:53

Helka môže to byť aj vodou,ale aj tie múky,ja teda vždy dám časť hladkej,nemám nič proti pšenici toothsmile Ale mohlo to byť aj kváskom,ak nebol v dobrej fáze,aleboaj keď dlhšie kysne,môže prekysnúť a spadnúť,to sa mi skoro stalo teraz,lebo sme boli na návšteve a nechala som chleby bez dozoru a v byte už bola vyššia teplota,teploty majú dosť vplyv na rýchloť kysnutia.Ja som teraz prikrmovala 2x za deň,ráno a večer,lebo pekne stúpal a klesal.Ja teda miesim najskôr varechou, a potom ručne na doske a tak si robím hutnejšie cesto odhadom,takže teraz dám neúplny recept,lebo množstvo vody som nemerala,ale je dobrý!

Takže: 700g kvásku,100g surovej pohánky/po ovarení aj s vodou 370g/,65g slnečnicových semiačok,200g celozrnná špaldová múka,100g ovsenné vločky,150g hladká chlebová múka a na domiesenie 130g obyčajná hladká múka..Upečené 2 bochníky mali spolu 1760 g. toothsmile
vek:56 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
Helka
Príspevky: 1327
Registrovaný: 01 Jún 2012, 20:10

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Helka » 22 Apr 2013, 17:02

Ľubka, díky bude to asi tou vodou, pretože on už ani nenakysol do takej výšky ako ten predchádzajúci.
Kvások bol, myslím, v poriadku, tiež som ho dokŕmila pred pečením 3x každých 12 hodín. Skúsim možno ešte zajtra. A ktorý sa ti zdá lepší, ten so špaldou, alebo s pohánkou?
vek: 64
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

Obrázok užívateľa
Ľubka S
Príspevky: 13681
Registrovaný: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Ľubka S » 22 Apr 2013, 20:17

Helka myslím,že oba sú dobré! Pohánku málo používam a tak ju takto aspoň pridávam,no a špaldové zrná sú skoro bez tuku,takže tieto semiačka spravili hodnoty na 100g:Kj 942,4 B 7,5 S 42,6 T 7,2,ale zas semienka sú zdravé. toothsmile Ale pohánka tak pekne nadýcha ten chlebík.
vek:56 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 23 Apr 2013, 06:22

Helka, mne uz tiez spadol raz kvoli vode. Ale moze to byt aj tou bielou mukov, ta tiez urcita cast posobi v casti dobre na podvihnutie. Aj ked ja jej tam este tak ak 10 percent davam. Akurat ked peciem pre deti pecivko, davam viac, aby to mali take nadychanejsie.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 23 Apr 2013, 06:31

yarrae, cafki. No ja som presne ten pocit mala, ked som cim dalej studovala, ze vela aj roznych aj protichodnych niekedy infosiek, ale dako som sa z toho vysomarila, nieco si z toho vybrala a to sa snazim pouzit. A hlavne, dako uz nepeciem podla nijakeho receptu, ale od oka;) a uz tak priblizne aj viem asi, ako take cesto ma vyzera, tale stale doladujem. Zrna - neviem kde v BA, ale pozri stranku www.mlyn-zrno.sk, tam sa da objednat. Ale ja som v ZA kupila normalne spaldu aj psenicu mali v obchode so zdravou vyzivou. Ja zatial kvasok krmim rano vecer, lebo stabilizujem, ale peciem aj ked ho mam den v chladnicke, to potom zarobim este na kvasok, necham vykysnut a potom uz dosypem na cesto. Ale uz ked ho budem skladovat v chladnicke, tak budem asi tak robit, ze 3x po sebe dokrmim po 12tich hodinach. S tym klesanim to nemam celkom vyskusane, rozdiely. Ale fakt vraj po tom klesnuti by mal byt najaktivnejsi.

nedavam kysnut do chladnicky, mne sa to moc nepozdava, ale mozno v lete to bude nutne, ked bude moc teplo, aspon na to prve kysnutie, uvidim este, treba vyskusat.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Yarrae
Príspevky: 18
Registrovaný: 22 Apr 2013, 09:49

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Yarrae » 23 Apr 2013, 19:12

Tini - dakujem pekne za odpoved.
Ja som upiekla podla uplne prveho receptu (kedze mi velmi dobre vysiel minule) vcera spaldovy chlieb, namiesto raznej muky som tam narvala spaldu a bol z toho cesta taky tekuty blivajz, ze som tam dala snad 20deka celozrnnej psenicnej muky aby to malo nejaku konzistenciu a na linke mi to za 4 hodiny prekyslo a upiekla sa mi z toho 2D placka... No malej som vysvetlila, ze je to specialny chlebik, ze taky nikde nemaju, tak jej chutil :)
No uz mam doma 6kg raznej muky, uz mozem piect original Tvoj recept. Casom, az zabudnem na vcerajsie fiasko, vyskusam aj ostatne recepty tu.
Dakujem pekne vsetkym za inspiraciu

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 23 Apr 2013, 20:06

ahojki, no vies co, ono je take pravidlo, ze tie razne chlebiky pytaju viac vody. To znamena, ze do chlebika razneho ide viac vody ako do spaldoveho. Asi aj preto ak si sa drzala receptu na razny, a robila z muky spaldovej, tak bolo cesto moc riedke. Ja sa snazim tak od oka, ale zas sa bojim, aby nebol chlieb moc suchy, tak som aj teraz peciem v trube a je to bochnik, ale troska mi tiez opadol, lebo som skusala piect na plechu. Ale zas to neni placka, ved to ofotim potom. Ono to cesto by malo drzat aj v bochniku same, ale pri raznom ani to neni pravidlo, to doporucuju piect vo forme (ja vidis, skusam na plechu;) Spaldovy podla mna by vysiel na plechu asi super, lebo ked aj robim zemlicky a utrafim dobru konzistenciu, tak to pekne stoji pokope. Skor mam pocit, ze to cesto musi byt relativne huste. Podla mna pokus- omyl, tiez sa ucim ;) Chce to trocha cvik, ako vsetko.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Yarrae
Príspevky: 18
Registrovaný: 22 Apr 2013, 09:49

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Yarrae » 23 Apr 2013, 20:49

Presne, o tej hustote to asi fakt je, ja som to podcenila. Nabuduce sa budem riadit len skupenstvom. Mne tato spalda prekysla vela, na kustik som nedala muku a k tomu plechu ssa hrozne pripiekla xmurx
Ja peciem chlebiky len na plechu, pekarnicku nemam. Inak neviem, ci je u nas tak teplo, ale bezne mi chlebik vykysne 2x skor na linke pri izbovej teplote ako byva v receptoch. Bez chladnicky to asi nedam, ked zarobim vecer a chcem piect az rano... No co uz.
Na vikend vyskusam to pecivo :) dakujem este raz za rady

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 23 Apr 2013, 21:17

ahojki yarrae, no ved uvidis, vyskusas.. mne zas je prakticke piect vecer, takze tak planujem, ze vecer nakrmim kvasok, rano tiez, a potom uz do tohto polotovaru ked pridem z prace narvem vsetko potrebne na chlieb.. a teda potom uz to kysne vlastne neviem kolko;9, ale tie 2-3-4 hodiny..???
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 23 Apr 2013, 21:27

Pridavam chlebiky. Ten na prvej fotke, to je dnesny, razny, len malu cast bielej muky som dala, tak 10-20 percent od oka. Piekla som na plechu, preto je nizsi, ale neni zas uplna placka, ale asi to druhy krat troska predsa do dakej misky dam, alebo mozno tuhsi skusim, ale tento zatial vyzera byt fajn konzistenciou, tak uvidim, len kustik som chutnala. dala som aj 150g varenej psenice.

ten na druhej fotke je tiez razny, a tiez malicko bielej muky, ale dala som tam aj vareny zemiak. Bol teda fantasticky chutovo, aj ked nizsi, ale toasi aj ze je razny. Pripominal mi bevit, a detstvo. ;) Tento uvidim zajtra, vyzera nadherne, aj vonia super, korku ma.. Nabuduce mozno skusim hustejsi;) Alebo vyskusam take viacere male chlebicky. Domyslim. Tento bol peceny v takej miske.

No celkove by som povedala, ze treba to doladit vzhladovo, cesto mi prislo konzistenciou fajn, chutovo fajn, (aj ked este sol neviem celkom odhadnut, ten novsi je asi moc malo slany). Ale teda na vizazi treba popracovat, skusim raz spravit hustejsi, co to spravi;) Ten ddnesny aspon neprihorel, som sa minule naucila, ako pecie moja truba.. Ale teda dako sa mi lubia tieto chlebicky z truby, aj ked z pekarnicky je to praktickejsie ;)
Prílohy vo fóre sa zobrazujú len pre prihlásených používateľov.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Obrázok užívateľa
Helka
Príspevky: 1327
Registrovaný: 01 Jún 2012, 20:10

Re: Kváskový chlieb

Poslať od Helka » 23 Apr 2013, 21:40

No teda Tini, oba sú krásne. Ty si už na vyššom leveli, keď už pecieš v rúre, a to v akej miske si piekla? To by sa dalo aj v takej zo skla, nie?
Ja som tiež práve dopiekla, ale ja pečiem zatiaľ v pekárničke, ale nemiesim v nej. Vyzerá, že sa tiež vydaril, aj by som dala fotku, ale neviem ich zmenšiť tak aby mi to zobralo. Musím sa s niekým poradiť ako sa to robí.
vek: 64
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Poslať od tini » 24 Apr 2013, 05:40

ahojki helka, aky mas prehliadac na fotky? Da sa zadarmo stiahnut napriklad FastStone Image, je to oficialny Freeware. Tam sa daju velmi jednoducho upravovat fotky. Zvacsa staci zmenit velkost, cize rozmery v pixeloch, a fotka sa zvacsi - ja davam tak vacsiu stranu asi 800. Skus pozriet, ci tam nemas taku moznost.
No ja som prave prvy raz piekla na plechu, tak som bola z toho vedla. A raznym som akurat zacala;), este aj potriet vodou som zabudla, tak ma fakt ze korku, ale vonia fantasticky, uvidim na desiatu, aky bude. Misku som mala obycajnu - 1 chlieb som piekla v takom tanieri hlbokom a jeden v takej normalnej porcelanovej ci akej miske. Podla mna hocico tohto typu by bolo OK, asi aj sklena, ale asi dake varne sklo neviem ci by to nemalo byt, ako su jenske misy, v tom sa to da tiez super (ale mam dost velke, mensiu som posunula dalej, ze mi ju netreba, a tusim by sa aj zisla). Skusim daky spaldovy nabuduce, a skusim ho plesnut na plech;) Tento razny by mu asi vyhovovala nejaka taka platvorma, mozno aj ked nie miska, tak aspon taky tanier, kde by sa tak lepsie usadil;) Kvoli tvaru.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Napíšte v tejto téme