Stránka 1 z 14

Kváskový chlieb

Napísal: 02 Apr 2013, 14:25
od tini
Zakladam novu temicku, pretoze si myslim, ze tradicny kvaskovy chlebik si ju aj vyzaduje ;) Mozeme sem pridavat svoje napady, postrehy, a vytvory.

Prikladam sem linky, kde je vyroba kvasku aj chlebika velmi dokladne popisana, asi tak najkomplexnejsie, ako som nasla (je ich aj viac):
https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=40913
https://delikatesy.etrend.sk/recepty-sur ... dala-11134

Ja som zacala zalozenim kvasku, podla popisaneho postupu, snazila som sa ho mat v teple, co az tak lahke nie je, lebo tu mame dost zimu, tak som ho mavala aj v trube, alebo na trube, podla potreby a tepla. Na 4. den som upiekla chlebik, recept tak trocha od oka, zrejme som dala vela vody, takze som upiekla tzv. placku;) Vcera som piekla uz s 8. dnovym kvaskom, ktory je uz vyzretejsi, aspon by mal byt, a ten dopadol myslim dobre;)

Chutovo je fantasticky, aspon podla mna, neviem, ci mi pripomina detstvo, alebo co.. ale okrem toho, ze je chutny, mal by byt hlavne zdraviu prospesny, nakolko pri dlhodobom kvaseni sa rozlozi vhodnym sposobom obilna bielkovina, ci uz lepok, sekalin, alebo ine (podla pouziteho druhu muky), a telo by malo chlebik lepsie stravit. Zaroven mineraly obsiahnute v celozrnnej muky by mali byt po tak dlhom kvaseni tiez lepsie stravitelne (teda - kysnuti, mne ten chlebik kysok 8 hodin). Razna muka ako taka by mala celkove mat malo lepku (ten totiz pre zdravie extra vyhra nie je, ani pre ludi, ktori ho toleruju normalne a nemaju zjavne problemy ako celiatici napriklad). Spaldova muka tiez je na tom v tomto smere lepsie, asi najviac ak sa da, je pouzit co najmenej muky psenicnej (ktora ma vsak vdaka lepku lepsie vlastnosti na pecenie - a chlebik je vzdusnejsi).

Moj chlieb je sice relativne tazky, ale je taky vlhky, jemny, uvidime, ako dlho vydrzi (mal by prave dlhsie vydrzat cerstvy ako bezne chleby).

Zarobila som ho podla upraveneho trocha receptu z toho prveho linku

490 g ražnej muky (pol celozrnnej a pol chlebovej)
70 g spaldovej celozrnnej muky
420 g voda čistá
280 g ražného kvásku
50 g semiačka (len som posypala)
1,5 čl soli
hmotnosť chleba cca 1200 g

Vsetky ingrediencie som vymiesala v robote s hakom. Kedze sa mi to zdalo tuhe, tak som potom prilievala trocha aj vody, ale to tak asi deci najviac, a neskor zas muky psenicnej celozrnnej, cca 2-3lyzice, podla oka, ako sa mi zdalo, ze ma byt cesto (hoci mi moc jasne, nebolo, ako ma vyzerat).

Toto sa mi javilo ako najvacsi problem, utrafit dobru tuhost cesta, totiz ked som mala pri tom prvom pokuse moc riedke cesto, chlebik sa prepadol. Ak by bolo moc tuhe, vraj je potom moc drobive. Avsak ono to, kolko vody pridat suvisi aj s tuhostou kvasku, aj s konkretnymi pouzitymi mukami.. ;) Mozno keby som sa dosledne drzala receptu, bol by vysledok OK tiez;)

Nechala som chlebik kysnut, a asi po 4 hodinach som ho premiesala, to uz bolo cesto pekne nadvichnute. Vtedy som 1.x prisypala trocha muky (sa mi zdalo riedke). Potom som ho nechala kysnut a po dalsich asi 3 hodinach som opat pomiesala, prisypala trocha muky a uz som to dala dokysnut do pekarnicku. Tu som zapla po 8 hodinach od zaciatku kysnutia. Oni pisu 6-12 hodin, tak neviem, podla coho vediet, kolko uz staci;) Vraj zo starsieho kvasku zreleho to kysne rychlejsie. Hoci teda mne uz aj po 3-4hodinach to uz nakysnute bolo. Piekla som 1.5hodiny, lebo po hodine sa mi testom so spajlou zdalo, ze by mohol byt vnutri este surovy. A asi by aj bol, lebo teraz je upeceny, a nei prihorety;)

Test chutovy dopadol vyborne, som to necakala, myslela som, ze bude horky, alebo kysly, alebo nejak inak divny.. na sposob "je to sice zdrave, ale nic moc". Prekvapilo ma, ze aj chutovo je vynikajuci. Ale je to vec asi kazdeho chuti, mozno ludom co maju radi nadychane lahucke chlebiky by tak nechutil;) V kazdom pripade, oplati sa skusit.

Inak ten kvasok sa da pouzivat, ak som to dobre pochopila, aj na vyrobu rozneho pecivka, vlastne kdekolvek, kam idu kvasnice. A ak da clovek muku z vacsej casti inu - napriklad spaldovu, a raznej len malo, tak aj chutovo bude iny, a asi aj lahsi a nadychanejsi, Skusim tiez. ;)
Keby bol niekto v okoli mozem kvasok dodat, ten moj sa vola Jonatan ;)

Pridavam este link na miesta, kde sa da kvasok uz zarobeny zohnat. Ja sa hadam tiez pridam, ked mi to pojde a kvasok cosi pozreje;)
https://www.kvasok.sk/kvaskova-mapa/

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 02 Apr 2013, 16:51
od tini
Nasla som este zaujimave o kvaskovani, aj ked zacinam mat pocit, ze cim viac o tom citam, tym som z toho blbsia, lebo tych postupov je milion toothsmile toothsmile

o kvaskovani:
https://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody
https://www.maskrtnica.cz/komunitni-kvaseni/
https://www.cuketka.cz/?p=11261
https://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/

https://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id ... tny_chleba

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 02 Apr 2013, 17:38
od tini
recepty, zatial nevyskusane:
https://www.cuketka.cz/?p=11261 - daco pre lubku, ale zas to neni moc celozrnne...
https://luciedvorakova.blogspot.sk/2011/ ... akers.html
https://www.maskrtnica.cz/seversky-samozitny-chleb/
https://www.maskrtnica.cz/spaldovopsenicnychleb/
https://www.maskrtnica.cz/nadychany-peti ... b-z-kvasu/ - pre inspiraciu, ako naboptnavat semienka do chleba, inak je chlieb biely psenicny, nic moc podla mna

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 02 Apr 2013, 18:50
od tini
Zaujimave stranky:
https://blog.scuk.cz/post/21772051777/co ... u?bf946fe8
https://conovehonakopci.cz/?page_id=1430
https://conovehonakopci.cz/?p=5257 - zaujimave, identifikacia a priciny chyb pri peceni chleba

https://conovehonakopci.cz/?p=5291- recept na pecivko, len dost bielej muky tam ide, treba to mozno trocha upravit
https://www.maskrtnica.cz/kvasek-uvadi-orechovy-chleb/ - miesto tej psenicnej by som dala celozrnnu spaldovu, len by to chcelo potom asi aj upravit pomer vody.

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 02 Apr 2013, 19:22
od tini
Dost vysvetlujuci clanok o kvasku.
https://domacipekarny.dama.cz/zajimavost ... .php?d=580
https://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=581
https://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=176
https://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=52
https://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=52

No, uz mam hlavu ako kalerab, cim viac citam, tym viac rozmyslam, ako to, ze sa mi ten chlebik podaril;) Asi sa treba ozaj spoliehat na svoj tzv. "Bauchgefühl", po slovensky neviem to vyjadrit - asi intuiciu.. No tak uvidime, zajtra idem piect dalsi, este neviem presne aky, asi skusim s vacsim podielom spaldy.. a mam v plane aj nejaky nepsenicny;) (ale neviem este, co tam dodat, lebo nemam kukuricnu muku ani inu taku, len klasicku bezlepkovu, ale mozno skusim s tou nejaky mensi bochnicek).

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 02 Apr 2013, 20:03
od Ľubka S
Tini si sa do toho riadne obula! toothsmile No teraz myslím,že som ho mala hutný aj tým,že mladý kvások,podľa tých článkov,by to malo byť ďalej lepšie a lepšie.Tak pôjdem trénovať asi v sobotu. :D

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 03 Apr 2013, 11:45
od tini
No, zamiesila som na dalsi chlebik, ktory by mal byt spaldovo razny, ak vyjde, dam receptik.. A este som zamiesila aj na pecivko, a nahradila som drozdie v recepte kvaskom, tak uvidime, ako to vyjde (som upravila ten receptik od djany). Bolo mi luto vyhodit kvasok. Ak to vyjde, prihodim tiez;)

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 03 Apr 2013, 12:22
od skorica
Super, cez vikend sa chystam piect chlieb, ak sa mi podari zohnat kvasok, tak som rada informaciam pokope. Este by som pridala info o kvaskovych mapach pre takych ako ja, co si na kvasok netrufaju.

https://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html - Ceskoslovensko + okolie,
https://www.kvasok.sk/kvaskova-mapa/ - trochu chudobnejsia mapa a iba Slovensko

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 03 Apr 2013, 13:27
od tini
skorica,link uz je v tom prvom prispeku ;)

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 03 Apr 2013, 15:13
od skorica
Aha ano, pardon. Ale na mapu na cuketke tam link nie je, ci? Tam je toho momentalne trocha viac, co som tak zbezne pozerala.

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 03 Apr 2013, 15:28
od tini
cafki skorica, myslela som v tom uplne prvom prispevku v tejto teme, tam je odkaz na tu kvaskovu mapu na Slovensko.. Inak teda v tych cechach, tam to riadne zije!!!

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 03 Apr 2013, 18:07
od tini
Kvaskove pecivko sa vydarilo, ale zato chlebik bude zda sa prepadnuty, som tentokrat sla podla receptu, a nie podla rozumu ;(, a aj sa mi cesto zdalo dost riedke, zrejme aj bolo;) NO, uvidime toothsmile

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 04 Apr 2013, 11:15
od tini
https://conovehonakopci.cz/?p=5017
zaujimavy navod obrazovy

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 05 Apr 2013, 09:29
od skorica
Tini, mozem sa opytat, nie je mi jasne, aky ma pri tvojom chlebe pecenie v pekarnicke vyhodu oproti peceniu v rure. Usetris si nou nejaku pracu, ked miesis inde, kysnes inde a v pekarnicke iba pecies? Je tam zrejme nejaka uspora v energiach, a v pripade, ze Ti chlieb z pekarnicky chuti viac, potom to chapem.

Re: Kváskový chlieb

Napísal: 05 Apr 2013, 11:18
od tini
skorica, no, ja zatial len experimentujem ;) V pekarnicke peciem, lebo mi to je jednoduchsie, prebehne tam len ta zaverecna faza vyroby chlebika - pecenia, a vlastne aj posledna kysnutia. Chutovo si myslim, ze pecenie v pekarnicke nema nejaky velky vplyv, akurat ze v trube sa da vyrobit aj pekna korka chrumkava, to v pekarnicke nie je. A vyhovuje mi, ze ma taky pravidelny tvar ten bochnik. Okrem toho, moj muz je bezlepkac, tak mozno aj kvoli tomu nie je zle oddelovat pecenie. Ale rozhodne by som netvrdila, ze je pecenie v pekarnicke nejake lepsie, len ked ju uz mam, tak ju vyuzivam. Kebyze ju nemam, neriesim.Aj ked je mozne, ze je to ekonomickejsie, lebo ma nizsi prikon energie ako klasicka truba, ale nepreratavala som to. Povodne som ju kupovala kvoli bezlepkovym chlebom.. Ale chcem v buducnosti skusit aj nejake bochnicky normalne z truby;) Dufam, ze tiez pridas nejake vlastne vyrobky, kvasok uz mas?