Rastlinný receptárik
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Knedlíky z ovsenných vločiek
Suroviny:
2 hrnčeky jemných ovsenných vločiek
troška vriacej vody na sparenie
soľ
asi 5 lyžíc burizónov
asi 5 lyžíc pohánkovej múky (podľa potreby)
Postup:
Ovsenné vločky zalejeme vriacou vodou, len tak aby nasiakli, na vrch nasypeme vrstvu burizónov,
necháme trocha vychladnúť a prisypeme múku podľa potreby, rukou vypracujeme tuhšie cesto.
Mokrými rukami tvarujeme menšie guľky, varíme vo vriacej vode kým nevyplávu na vrch, voda by
mala len slabo bublať, aby sa knedlíčky nerozvarili.
Z cesta môžeme vytvarovať aj valček v tvare knedle, ale vtedy to varím v parnom hrnci zabalené
do utierky asi 30 minút.
Poznámka: Používam ako prílohu, k tomu nejakú strukovinu a zeleninovú omáčku.
Knedličky by sa dali naplniť aj ovocím, napr. slivkami, potom by to bolo sladké jedlo.
Suroviny:
2 hrnčeky jemných ovsenných vločiek
troška vriacej vody na sparenie
soľ
asi 5 lyžíc burizónov
asi 5 lyžíc pohánkovej múky (podľa potreby)
Postup:
Ovsenné vločky zalejeme vriacou vodou, len tak aby nasiakli, na vrch nasypeme vrstvu burizónov,
necháme trocha vychladnúť a prisypeme múku podľa potreby, rukou vypracujeme tuhšie cesto.
Mokrými rukami tvarujeme menšie guľky, varíme vo vriacej vode kým nevyplávu na vrch, voda by
mala len slabo bublať, aby sa knedlíčky nerozvarili.
Z cesta môžeme vytvarovať aj valček v tvare knedle, ale vtedy to varím v parnom hrnci zabalené
do utierky asi 30 minút.
Poznámka: Používam ako prílohu, k tomu nejakú strukovinu a zeleninovú omáčku.
Knedličky by sa dali naplniť aj ovocím, napr. slivkami, potom by to bolo sladké jedlo.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Špaldové knedličky z tofu
Suroviny:
1 balíček tofu natural
4 lyžice jemných ovsenných vločiek
4 lyžice špaldovej múky, celozrnnej hladkej (môže byť aj pohánková)
soľ
Postup:
Ovsenné vločky namočíme asi na päť minút, len tak, že ich prepláchneme na sitku.
Tofu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme múku soľ a vločky a vypracujeme vláčne cesto.
Mokrými rukami tvoríme malé guľaté knedličky, varíme v osolenej vode asi 10-12 minút, kým
nevyplávu na povrch.
Rovnako ako v predchádzajúcom recepte môžeme urobiť aj klasickú knedľu, tú je lepšie napariť
v utierke. Krájame ju až keď vychladne.
Suroviny:
1 balíček tofu natural
4 lyžice jemných ovsenných vločiek
4 lyžice špaldovej múky, celozrnnej hladkej (môže byť aj pohánková)
soľ
Postup:
Ovsenné vločky namočíme asi na päť minút, len tak, že ich prepláchneme na sitku.
Tofu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme múku soľ a vločky a vypracujeme vláčne cesto.
Mokrými rukami tvoríme malé guľaté knedličky, varíme v osolenej vode asi 10-12 minút, kým
nevyplávu na povrch.
Rovnako ako v predchádzajúcom recepte môžeme urobiť aj klasickú knedľu, tú je lepšie napariť
v utierke. Krájame ju až keď vychladne.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Fazuľa na paprike so "smotanou"
Suroviny:
1 hrnček uvarených veľkých bielych fazúľ
1 cibuľa
olej, soľ
lyžička sladkej červenej papriky
asi lyžica kukuričného škrobu (ja používam kukuričnú múku)
troška umeoctu (jablkového octu)
rastlinné mlieko/smotana
Postup:
Cibuľku orestujeme na oleji, osolíme, pridáme lyžičku červenej papriky a ešte chvíľočku
restujeme, zalejeme troškou vriacej vody a chvíľu povaríme. Pridáme fazuľu a povaríme ešte asi
10 minút. Potom omáčku zahustíme kukuričným škrobom/múkou rozmiešanou v asi 1dcl rastlinného
mlieka alebo smotany, necháme zovrieť a odstavíme. Ochutíme troškou umeoctu, poprípade
jablčným octom (s tým som to ale neskúšala). Môžeme ešte dochutiť aj kvalitnou sojovou
omáčkou.
Poznámka: Umeocot je ocot z japonských sliviek umeboši, je vyrobený bez konzervačných látok,
fermentáciou.
Kvalitná sojová omáčka je tiež bez chemických látok, vyrobená fermentáciou.
Oboje dostať v predajniach so zdravou výživou.
Suroviny:
1 hrnček uvarených veľkých bielych fazúľ
1 cibuľa
olej, soľ
lyžička sladkej červenej papriky
asi lyžica kukuričného škrobu (ja používam kukuričnú múku)
troška umeoctu (jablkového octu)
rastlinné mlieko/smotana
Postup:
Cibuľku orestujeme na oleji, osolíme, pridáme lyžičku červenej papriky a ešte chvíľočku
restujeme, zalejeme troškou vriacej vody a chvíľu povaríme. Pridáme fazuľu a povaríme ešte asi
10 minút. Potom omáčku zahustíme kukuričným škrobom/múkou rozmiešanou v asi 1dcl rastlinného
mlieka alebo smotany, necháme zovrieť a odstavíme. Ochutíme troškou umeoctu, poprípade
jablčným octom (s tým som to ale neskúšala). Môžeme ešte dochutiť aj kvalitnou sojovou
omáčkou.
Poznámka: Umeocot je ocot z japonských sliviek umeboši, je vyrobený bez konzervačných látok,
fermentáciou.
Kvalitná sojová omáčka je tiež bez chemických látok, vyrobená fermentáciou.
Oboje dostať v predajniach so zdravou výživou.
Last edited by Helka on 22 Feb 2014, 18:39, edited 1 time in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Omáčka s červenej šošovice a mrkvy
Suroviny:
1 cibuľa
hrnček červenej šošovice
1 mrkva bylinky (provensalské, tymián, bazalka
sojová omáčka a umeocot na dochutenie
Postup:
Cibuľu orestujeme na oleji, osolíme, pridáme pokrájanú mrkvu a ešte krátko orestujeme.
Pridáme šošovicu a zalejeme asi 3 hrnčekmi vody, pridáme bylinky a varíme do zmäknutia.
Potom rozmixujeme ponorným mixerom, dochutíme sojovou omáčkou a umeoctom.
Omáčku môžeme podobne urobiť aj z tekvice hokaido.
Suroviny:
1 cibuľa
hrnček červenej šošovice
1 mrkva bylinky (provensalské, tymián, bazalka
sojová omáčka a umeocot na dochutenie
Postup:
Cibuľu orestujeme na oleji, osolíme, pridáme pokrájanú mrkvu a ešte krátko orestujeme.
Pridáme šošovicu a zalejeme asi 3 hrnčekmi vody, pridáme bylinky a varíme do zmäknutia.
Potom rozmixujeme ponorným mixerom, dochutíme sojovou omáčkou a umeoctom.
Omáčku môžeme podobne urobiť aj z tekvice hokaido.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Chrenová omáčka
Suroviny:
1 väčší petržlen
1 cibuľa
kúsok nastrúhaného chrenu (asi 5 cm)
olej, soľ
rastlinné mlieko
kukuričný škrob/múka
troška umeocta
Postup:
Cibuľu orestujeme na oleji, osolíme, pridáme zeleninu pokrájanú na väčšie kúsky, podlejeme
horúcou vodou a dusíme do mäkka. Na záver pridáme strúhaný chren a necháme prejsť varom.
Nevaríme dlho, lebo chren by zhorkol.
Rozmixujeme ponorným mixérom a zahustíme troškou kukuričného škrobu/múky rozmiešanej
v rastlinnom mlieku a necháme prejsť varom.
Na záver ochutíme umeoctom, poprípade jablčným octom.
Takto si môžeme urobiť aj iné omáčky, napr. kôprovú, hubovú...
Suroviny:
1 väčší petržlen
1 cibuľa
kúsok nastrúhaného chrenu (asi 5 cm)
olej, soľ
rastlinné mlieko
kukuričný škrob/múka
troška umeocta
Postup:
Cibuľu orestujeme na oleji, osolíme, pridáme zeleninu pokrájanú na väčšie kúsky, podlejeme
horúcou vodou a dusíme do mäkka. Na záver pridáme strúhaný chren a necháme prejsť varom.
Nevaríme dlho, lebo chren by zhorkol.
Rozmixujeme ponorným mixérom a zahustíme troškou kukuričného škrobu/múky rozmiešanej
v rastlinnom mlieku a necháme prejsť varom.
Na záver ochutíme umeoctom, poprípade jablčným octom.
Takto si môžeme urobiť aj iné omáčky, napr. kôprovú, hubovú...
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Tinuš, hlásim úloha splnená.
Časom ešte niečo dodám, zatiaľ aspoň to, čo som sľúbila. Dobrú chuť.
Časom ešte niečo dodám, zatiaľ aspoň to, čo som sľúbila. Dobrú chuť.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Ale ešte predsa len pridám jeden receptík na zdravú a celkom vyváženú dobrôtku.
Pohánkové lievance s banánom a tofu
Suroviny:
100g bieleho tofu
1 väčší banán
100 g pohánková múka
asi 150 ml vody
lyžička mletých ľanových semiačok
1 lyžička prášku do pečiva (toho bez fosfátov, vínny kameň)
soľ
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladký krém, ak je to moc husté pridáme ešte troška
vody, necháme chvíľu odstáť a robíme lievance, poprípade menšie palacinky.
Pohánkové lievance s banánom a tofu
Suroviny:
100g bieleho tofu
1 väčší banán
100 g pohánková múka
asi 150 ml vody
lyžička mletých ľanových semiačok
1 lyžička prášku do pečiva (toho bez fosfátov, vínny kameň)
soľ
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladký krém, ak je to moc husté pridáme ešte troška
vody, necháme chvíľu odstáť a robíme lievance, poprípade menšie palacinky.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Ani
- Posts: 3400
- Joined: 06 Sep 2007, 06:45
- Location: okr. HC
Re: Rastlinný receptárik
Nie je to síce receptík, ale iba info. V BA pri RND otvorili predajňu Vegana, majú tam tie najlepšie vegánske syry aké som kedy jedla. Naozaj chutia ako syr. hurááááááááááá.
"Animals are my friends... and I don't eat my friends."
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
Ani co je to RND ?
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Priska
- Posts: 4649
- Joined: 11 Aug 2010, 19:33
Re: Rastlinný receptárik
Radosinske naivne divadlo? ci?
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
- Ani
- Posts: 3400
- Joined: 06 Sep 2007, 06:45
- Location: okr. HC
Re: Rastlinný receptárik
Jasné Radošinci...
"Animals are my friends... and I don't eat my friends."
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)
- strawberry
- Posts: 2215
- Joined: 28 Nov 2008, 18:26
Re: Rastlinný receptárik
makové mlieko:
https://www.yogaguru.cz/cs/jogoviny/mako ... ekyselenim
Ani a tu máš jeden receptík, pôvodne tuším od apolenky , keď máš chuť na syr - raw mozarella
https://www.jajsem.com/raw-vegan-mozzarella/
https://www.yogaguru.cz/cs/jogoviny/mako ... ekyselenim
Ani a tu máš jeden receptík, pôvodne tuším od apolenky , keď máš chuť na syr - raw mozarella
https://www.jajsem.com/raw-vegan-mozzarella/
začiatok 90kg 1/2016
aktuálne 67kg
Disciplína znamená, že si vyberám medzi tým, čo chcem teraz a tým, čo chcem viac.
aktuálne 67kg
Disciplína znamená, že si vyberám medzi tým, čo chcem teraz a tým, čo chcem viac.
-
- Posts: 9
- Joined: 09 Mar 2014, 19:12
Re: Rastlinný receptárik
kto mi vyráta hodnoty zdravého koláčika udávam suroviny
400g--ovsené vločky --2.šalky
4. celé vajcia --asi 200g
pol šalky olej asi 200g
a 1 prašok do pečiva + za hrst mrazenych čučoriedok
ak to viete prosím o vypočet mne nefunguje papu xls čaute
400g--ovsené vločky --2.šalky
4. celé vajcia --asi 200g
pol šalky olej asi 200g
a 1 prašok do pečiva + za hrst mrazenych čučoriedok
ak to viete prosím o vypočet mne nefunguje papu xls čaute