Rastlinný receptárik

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 18:08

Knedlíky z ovsenných vločiek

Suroviny:
2 hrnčeky jemných ovsenných vločiek
troška vriacej vody na sparenie
soľ
asi 5 lyžíc burizónov
asi 5 lyžíc pohánkovej múky (podľa potreby)

Postup:
Ovsenné vločky zalejeme vriacou vodou, len tak aby nasiakli, na vrch nasypeme vrstvu burizónov,
necháme trocha vychladnúť a prisypeme múku podľa potreby, rukou vypracujeme tuhšie cesto.
Mokrými rukami tvarujeme menšie guľky, varíme vo vriacej vode kým nevyplávu na vrch, voda by
mala len slabo bublať, aby sa knedlíčky nerozvarili.
Z cesta môžeme vytvarovať aj valček v tvare knedle, ale vtedy to varím v parnom hrnci zabalené
do utierky asi 30 minút.

Poznámka: Používam ako prílohu, k tomu nejakú strukovinu a zeleninovú omáčku.
Knedličky by sa dali naplniť aj ovocím, napr. slivkami, potom by to bolo sladké jedlo.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 18:17

Špaldové knedličky z tofu

Suroviny:
1 balíček tofu natural
4 lyžice jemných ovsenných vločiek
4 lyžice špaldovej múky, celozrnnej hladkej (môže byť aj pohánková)
soľ

Postup:
Ovsenné vločky namočíme asi na päť minút, len tak, že ich prepláchneme na sitku.
Tofu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme múku soľ a vločky a vypracujeme vláčne cesto.
Mokrými rukami tvoríme malé guľaté knedličky, varíme v osolenej vode asi 10-12 minút, kým
nevyplávu na povrch.
Rovnako ako v predchádzajúcom recepte môžeme urobiť aj klasickú knedľu, tú je lepšie napariť
v utierke. Krájame ju až keď vychladne.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 18:31

Fazuľa na paprike so "smotanou"

Suroviny:
1 hrnček uvarených veľkých bielych fazúľ
1 cibuľa
olej, soľ
lyžička sladkej červenej papriky
asi lyžica kukuričného škrobu (ja používam kukuričnú múku)
troška umeoctu (jablkového octu)
rastlinné mlieko/smotana

Postup:
Cibuľku orestujeme na oleji, osolíme, pridáme lyžičku červenej papriky a ešte chvíľočku
restujeme, zalejeme troškou vriacej vody a chvíľu povaríme. Pridáme fazuľu a povaríme ešte asi
10 minút. Potom omáčku zahustíme kukuričným škrobom/múkou rozmiešanou v asi 1dcl rastlinného
mlieka alebo smotany, necháme zovrieť a odstavíme. Ochutíme troškou umeoctu, poprípade
jablčným octom (s tým som to ale neskúšala). Môžeme ešte dochutiť aj kvalitnou sojovou
omáčkou.

Poznámka: Umeocot je ocot z japonských sliviek umeboši, je vyrobený bez konzervačných látok,
fermentáciou.
Kvalitná sojová omáčka je tiež bez chemických látok, vyrobená fermentáciou.
Oboje dostať v predajniach so zdravou výživou.
Last edited by Helka on 22 Feb 2014, 18:39, edited 1 time in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 18:39

Omáčka s červenej šošovice a mrkvy

Suroviny:
1 cibuľa
hrnček červenej šošovice
1 mrkva bylinky (provensalské, tymián, bazalka
sojová omáčka a umeocot na dochutenie

Postup:
Cibuľu orestujeme na oleji, osolíme, pridáme pokrájanú mrkvu a ešte krátko orestujeme.
Pridáme šošovicu a zalejeme asi 3 hrnčekmi vody, pridáme bylinky a varíme do zmäknutia.
Potom rozmixujeme ponorným mixerom, dochutíme sojovou omáčkou a umeoctom.

Omáčku môžeme podobne urobiť aj z tekvice hokaido.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 18:50

Chrenová omáčka

Suroviny:
1 väčší petržlen
1 cibuľa
kúsok nastrúhaného chrenu (asi 5 cm)
olej, soľ
rastlinné mlieko
kukuričný škrob/múka
troška umeocta

Postup:
Cibuľu orestujeme na oleji, osolíme, pridáme zeleninu pokrájanú na väčšie kúsky, podlejeme
horúcou vodou a dusíme do mäkka. Na záver pridáme strúhaný chren a necháme prejsť varom.
Nevaríme dlho, lebo chren by zhorkol.
Rozmixujeme ponorným mixérom a zahustíme troškou kukuričného škrobu/múky rozmiešanej
v rastlinnom mlieku a necháme prejsť varom.
Na záver ochutíme umeoctom, poprípade jablčným octom.

Takto si môžeme urobiť aj iné omáčky, napr. kôprovú, hubovú...
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 18:52

Tinuš, hlásim úloha splnená. :-)))
Časom ešte niečo dodám, zatiaľ aspoň to, čo som sľúbila. Dobrú chuť. toothsmile
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 22 Feb 2014, 19:33

Ale ešte predsa len pridám jeden receptík na zdravú a celkom vyváženú dobrôtku. toothsmile

Pohánkové lievance s banánom a tofu

Suroviny:
100g bieleho tofu
1 väčší banán
100 g pohánková múka
asi 150 ml vody
lyžička mletých ľanových semiačok
1 lyžička prášku do pečiva (toho bez fosfátov, vínny kameň)
soľ

Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladký krém, ak je to moc husté pridáme ešte troška
vody, necháme chvíľu odstáť a robíme lievance, poprípade menšie palacinky.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Ani
Posts: 3400
Joined: 06 Sep 2007, 06:45
Location: okr. HC

Re: Rastlinný receptárik

Post by Ani » 07 Mar 2014, 17:31

Nie je to síce receptík, ale iba info. V BA pri RND otvorili predajňu Vegana, majú tam tie najlepšie vegánske syry aké som kedy jedla. Naozaj chutia ako syr. hurááááááááááá. toothsmile toothsmile toothsmile xclapx xclapx xclapx xclapx xclapx
"Animals are my friends... and I don't eat my friends."
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 07 Mar 2014, 20:06

Ani co je to RND ?
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Priska
Posts: 4649
Joined: 11 Aug 2010, 19:33

Re: Rastlinný receptárik

Post by Priska » 07 Mar 2014, 20:16

Radosinske naivne divadlo? ci?
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)

"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."

User avatar
Ani
Posts: 3400
Joined: 06 Sep 2007, 06:45
Location: okr. HC

Re: Rastlinný receptárik

Post by Ani » 07 Mar 2014, 21:21

Jasné Radošinci... :-)
"Animals are my friends... and I don't eat my friends."
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)

User avatar
strawberry
Posts: 2215
Joined: 28 Nov 2008, 18:26

Re: Rastlinný receptárik

Post by strawberry » 09 Mar 2014, 14:07

makové mlieko:
https://www.yogaguru.cz/cs/jogoviny/mako ... ekyselenim

Ani a tu máš jeden receptík, pôvodne tuším od apolenky ;-), keď máš chuť na syr - raw mozarella thumb1
https://www.jajsem.com/raw-vegan-mozzarella/
začiatok 90kg 1/2016
aktuálne 67kg

Disciplína znamená, že si vyberám medzi tým, čo chcem teraz a tým, čo chcem viac.

dasena
Posts: 9
Joined: 09 Mar 2014, 19:12

Re: Rastlinný receptárik

Post by dasena » 25 Mar 2014, 11:47

kto mi vyráta hodnoty zdravého koláčika udávam suroviny
400g--ovsené vločky --2.šalky
4. celé vajcia --asi 200g
pol šalky olej asi 200g
a 1 prašok do pečiva + za hrst mrazenych čučoriedok
ak to viete prosím o vypočet mne nefunguje papu xls čaute

Post Reply