Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Vaše názory, skúsenosti, tipy, otázky na tému chudnutie. Tu sa môžete poradiť o veciach, s ktorými si nie ste istí. Alebo, ak viete, môžete poradiť ostatným, čo sa osvedčilo vám...
Post Reply
User avatar
Miro Veselý
www.miro-vesely.sk
Posts: 3987
Joined: 27 Jan 2005, 06:45

Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Post by Miro Veselý » 29 Mar 2011, 14:36

Skôr, než položíte svoju prvú otázku, použite hľadanie. Skoro na 100% za chvíľu nájdete hotovú odpoveď na svoju otázku. Rýchlejšie, než by ste čakali na to, či vám niekto odpovie. Tu je pár tipov:
Na tomto fóre diskutujeme o tom, ako schudnúť. Hovoríme prednostne o chudnutí obéznych ľudí, nie o chudnutí štíhlych, ktorí chcú byť ešte štíhlejší. Každé chudnutie je pre zdravie záťaž, preto neodporúčame chudnúť len pre krásu. Kto má BMI zhruba v norme ten by chudnúť nemal. Ak máte len málo kíl navyše, nechudnite. Zmeňte životný štýl, jedzte racionálnu stravu, jedzte pravidelne, cvičte, pravidelne relaxujte ale nechudnite.

Tip: BMI si vyrátate v kalkulačke BMI
na stránke: https://www.chudnutie-ako.sk/bmi/

Pokiaľ máte výraznejšiu nadváhu, začnite chudnúť, ale spravte to čo najšetrnejšie. Odporúčam vám príjem okolo 8000 kJ na deň. Chudnutie sa síce nezačne rýchlo, ale bude mať malé zdravotné dopady. Niektorí ľudia radia drastickejšie diéty. 6000 kJ na deň je síce spoľahlivé pre chudnutie, ale pri tak nízkom príjme sa spoľahlivo spomalí aj metabolizmus. Potom, čo schudnete, budete mať dosť dlho problém, ako sa vyhnúť jojo efektu. Diéty založené na príjme pod 6000 kJ na deň sú už vhodné len pod odborným dohľadom, inak hrozia následky nevyváženej stravy.

Rýchle chudnutie má význam, ak obezita predstavuje vážnejšie riziko, ako následky drastickej diéty.

Diéty s nízkym príjmom sú dlhodobo neudržateľné, preto je lepšie chudnúť spôsobom, aký sa dá dlhodobo dodržiavať. Drastickú diétu vydržíte pár týždňov a buď vás prestane baviť, alebo si poškodíte zdravie.

Na tomto fóre zaznievajú rôzne tipy ohľadne zloženia stravy. Ja sa prihováram k pestrej strave založenej na príjme všetkých potravín. Je dobré obmedzovať príjem mäsových výrobkov. Bravčové a iné červené mäso si doprajte tak raz za mesiac. Obsahuje veľa skrytého tuku. Ak mäso, uprednostnite kuracie a hlavne ryby. Denný príjem bielkovín je dobré kryť z polovice z živočíšnych bielkovín (ryby, vajcia, mäso, syr, tvaroh...) a z polovice z rastlinných (strukoviny, sója...).

Denný príjem živím pri chudnutí odporúčam pár týždňov kontrolovať pomocou váhy na potraviny a energetických tabuliek. Energetické hodnoty potravín nájdete tu: https://www.chudnutie-ako.sk/potraviny/e ... travin.php Nie sú tam všetky potraviny, ale netreba byť úzkostlivý. Ak nie je to čo hľadáte, dajte niečo podobné. Je to nepohodlné vážiť a počítať, ale keď získate odhad, nemusíte neskôr viac vážiť. Odporúčané zloženie vašej stravy nájdete v už uvedenej kalkulačne BMI. Zadajte do nej všetky parametre (nielen výšku a váhu) a výpočet vám dá vo výsledku aj odporúčané zloženie jedla (bielkoviny, sacharidy, tuk) a jeho denné množstvo pri chudnutí, aj pre štíhlych. Aj keď tieto čísla sú len odhad, odporúčam držte sa radšej ich, ako drastických diét. Výpočet je založený na viacerých premenných a tak ako budete chudnúť, budú sa meniť aj čísla ktoré vám kalkulačka vypočíta. Preto si občas výpočet zopakujte.

Ak vám niekto bude pre chudnutie radiť rôzne druhy diét, vegetariánsku, či inú alternatívnu stravu, neverte tomu slepo. Chudnúť sa dá aj pri pestrej strave. Pokiaľ sa vám alternatívne stravovacie štýly páčia (vegetariánstvo, vegánstvo, vitariánstvo, surová strava...) skôr, než sa do nich pustíte, dôkladne si naštudujte princípy daného výživového smeru. Nesprávne zložená strava môže mať vážne a nepredvídateľné zdravotné dôsledky. Špeciálny výživový štýl vyžaduje veľmi veľa znalostí.

Hladovka je ďalším z obľúbených návodov na chudnutie. Neodporúčam vám hladovať, ani krátkodobo (očistné dni a podobné výstrelky). Nevhodne volená hladovka môže napáchať viac škôd, ako úžitku. Ak o hladovku máte záujem, poraďte sa so svojím lekárom, či vám ju odporúča.

Nuž a nakoniec pár slov pre tých, čo sme už schudli. Na rovinu: udržať si hmotnosť je veľmi ťažké. A teraz dôvody.

Najčastejšie sa nám nedarí držať hmotnosť hneď po skončení chudnutia. "Už som chudý, už môžem začať jesť" povie si človek po diéte a začne jesť zas to, čo jedol pred diétou. Čím drastickejšia bola diéta, tým rýchlejšie priberie. Tu je potrebné ešte pred chudnutím uvedomiť si jednu súvislosť: váš stravovací štýl vás priviedol ku obezite. Ak sa k nemu vrátite po schudnutí, privedie vás znova len ku obezite. Takže ak ste tuční, musíte sa vzdať svojho stravovacieho štýlu navždy, nielen počas chudnutia. Inak budete na "húpačke". 100 kíl, potom 70. Potom 110, potom 75. Potom 115 a 80. Je to húpačka, ktorá bude pomaly narastať. Zaradíte sa medzi ľudí, čo celý život držia diétu a pritom furt priberajú.

Ak po schudnutí chcete začať jesť normálnejšie, zotrvajte pri pestrej a racionálnej strave. Z obmedzeného energetického príjmu však pozvoľna prechádzajte na vyšší. Aj tu vám bude nápomocná uvedená kalkulačka BMI. K dennému príjmu pridajte napríklad 500 kJ. A ťahajte tak asi týždeň. Ak stále chudnete, ďalší týždeň pridajte ďalších 500 kJ na deň (takže spolu už +1000kJ k príjmu pri ktorom chudnete) a takto pomaly pridávajte, kým sa vám chudnutie nezastaví.

Snažte sa dosiahnuť stav, aby ste denne zjedli toľko potravy, koľko je primerané vášmu veku a pracovnému výkonu (v kalkulačke BMI tie čísla nájdete). Môže to trvať aj niekoľko mesiacov ak máte z diét spomalený metabolizmus. Snažte sa však, aby ste dlhodobo nejedli "vtáčie porcie". Nie je to zdravé, ani dlhodobo príjemné.

O chudnutí sa dá spísať ešte veľa. Ale nespravím to. Už som to spravil - web chudnutie-ako.sk obsahuje úplné informácie o chudnutí. Čítajte. Ak sa vám z webu zle číta, môžete si ten istý text kúpiť aj vo forme normálnej papierovej knihy. Tá sa dá kúpiť len na internete.

V tomto fóre nájdete veľa podpory a inšpirácie. Mnoho ľudí, ktorí chudnú vám radi poradia. Ak sa "nováčik" pripojí s otázkou typu "poraďte mi ako mám schudnúť", vyfasuje zvyčajne len hmlisté rady typu "prečítaj si tento web". Takže odporúčam novým členom fóra, dajte si čas, prečítajte si najskôr pár článkov.

Chudnutie je pomerne ťažká téma, vyžaduje veľa znalostí. Pokiaľ si myslíte, že existuje rýchla a jednoduchá rada na chudnutie, tak vás sklamem. Neexistuje. Ak niekto tvrdí, že áno, klame vás.
2003: 115 kíl. 2004: 80 kíl. 2019: 81 kíl, 55 rokov,191 centimetrov
miro-vesely.sk

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Post by apolenka » 29 Mar 2011, 14:48

Miro dík za zhrnutie. Toto bolo veru potrebné. Nie "strieľať naslepo", ale treba najskôr študovať. Aby boli chudnúce dušičky v obraze. Darmo im môže tejto stránky znalý vysvetľovať, keď sú zatiaľ "mimo".
A k tomu schudnutiu a udržaniu - naozaj je to omnoho ťažšie, ako schudnúť. Netreba sa nechať uchlácholiť schudnutým telom. Treba si zvoliť radšej pomalší a menej "bolestivý" spôsob. Nie schudnúť naraz a veľa, lebo sa to nedá udržať. Potom je človek sklamaný. Do schudnutia fórumáci.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

User avatar
katuš
Posts: 6832
Joined: 30 May 2009, 20:06

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Post by katuš » 29 Mar 2011, 20:46

Ahoj Mirko veru pekne si to napísal thumb2 ...možem potvrdiť že poctivo dojdeš ďalej
1.4. ????
Každá cesta začína prvým krokom, nech je akokoľvek dlhá....


amgis
Posts: 1
Joined: 18 May 2011, 17:33

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Post by amgis » 18 May 2011, 17:43

Dakujem Ti Miro za vsetky rady, ktorymi som sa za 5 mesiacov dostal na skoro optimalnu vahu..... thumb1 ...aj ked to u mna nebolo az take strasne isiel som z 85 na 77 kg pri vyske 176. Mne osobne velmi pomohlo pri chudnuti dodrziavanie pitneho rezimu aj ked zo zaciatku to bolo strasne opät sa naucit pit vodu.... xchlastx ale casom som zistil ze ked pijem cistu vodu, ktoru som si velmi oblubil tak podstatne menej toho zjem a na pocudovanie nie som hladny.... thumb2

User avatar
Jelito
Posts: 396
Joined: 18 Nov 2010, 21:37

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Post by Jelito » 26 Jun 2011, 14:47

Mirko, k tomu clanku sa hodi dodat uz len amen... ale to myslim uprimne, nie sarkasticky, mas pravdu upolne vo vsetkom, co pises, a taketo zrhnutie bolo teraz pre mna ako prefackanie aby som sa spamatala a uvedomila si tie naj chyby a ze to takto dalej nejde....
Si uzasny clovek, jednak ze sa ti samemu podarilo zbavit sa nadvahy a udrziavat si zdravy zivotny styl a tiez ze sa nam tu vsetkym venujes a pomahas, aj prostrednictvom samotnej stranky a fora, dufam, ze sa mi raz podari ta stretnut osobne, zelam vsetko dobre a este lespie thumb1
uz ziadne cisla.....ziadne ciele.....kto velmi chce, cisla v starej teme mam.....ale stara tema....stary zivot....dnes je novy zivot......kazdy den je novy den a novy zivot a az zaznamenam uspech, dozviete sa ho prviii ;)

User avatar
Sabrina
Posts: 6
Joined: 22 Jul 2009, 20:10
Location: Banská Bystrica

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete čítať

Post by Sabrina » 29 Jun 2011, 15:05

Je mi sympatické už len to ,že tie svoje ťažkosti dokážeš zverejniť.Príde mi veselé tie plus a mínus vo váhovom úbytku.Skušame to spolu so sestrou asi 99 pokus.Žeby vyšiel?

jarmila.lemesova
Posts: 147
Joined: 18 Jun 2011, 17:03

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by jarmila.lemesova » 22 Jul 2011, 13:49

Mirko, ďakujem. Človek tu môže byť hodiny a vždy objaví niečo nové, alebo si pripomenie zabudnuté. A za čo Ti ďakujem? Iní zarábajú veľké peniaze na radách, ako schudnúť, hoci sami nemajú osobnú skúsenosť, ktorá je podľa mňa niečo, čo sa nedá ničím nahradiť, lebo ten, kto si tým osobne prešiel /ako Ty/, pozná najlepšie , čo sa odohráva v mysli obezného človeka. Ty tu rozdávaš rady zdarma a podporuješ aj naďalej nás, ktorí bojujeme s vlastným telom a hlavou. Preto Ti patrí obrovské ĎAKUJEM. xpckx

User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by jaro » 27 Jul 2011, 14:57

miro, prvy link nefunguje..
46r

User avatar
Miro Veselý
www.miro-vesely.sk
Posts: 3987
Joined: 27 Jan 2005, 06:45

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by Miro Veselý » 20 Oct 2011, 09:12

jaro ďakujem za upozornenie, aj keď po nekonečne dlhej dobe, ale opravené.
2003: 115 kíl. 2004: 80 kíl. 2019: 81 kíl, 55 rokov,191 centimetrov
miro-vesely.sk

User avatar
dafe
Posts: 2070
Joined: 06 Feb 2008, 18:48

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by dafe » 07 Dec 2011, 20:10

Miro, ten druhý link nefunguje, nejde zobraziť fotky ľudí čo schudli, alebo to len mne?? :roll:
vek:36 rokov

misenka333
Posts: 3
Joined: 17 Dec 2011, 23:51

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by misenka333 » 18 Dec 2011, 00:03

Ahojte, som tu nová, vypočítala som si BMI, mám nadváhu 2 kg, ale aj tie idú dole ťažko. Pribrala som preto, lebo som sa strašne prejedala... čokoláda, sladkosti a hlavne PIZZA xmurx . Rada by som schudla také 3 kilečká, ale potrebujem rady skúsensjších. Ďakujem. ;) thumb3

misenka333
Posts: 3
Joined: 17 Dec 2011, 23:51

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by misenka333 » 18 Dec 2011, 00:05

dafe wrote:Miro, ten druhý link nefunguje, nejde zobraziť fotky ľudí čo schudli, alebo to len mne?? :roll:
Ahoj dafe, ani mne nejde ten link :roll:

misenka333
Posts: 3
Joined: 17 Dec 2011, 23:51

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by misenka333 » 18 Dec 2011, 13:17

Prosím, neviem si urobiť tému. Pomôže mi niekto??? :( :( xudivx

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Novým návštevníkom tohto fóra: predtým, než začnete číta

Post by apolenka » 18 Dec 2011, 16:09

misenka klikni si v obsahu fóra na niektorú z tém - forum - Ako schudnúť.... a napravo hore nad tabuľkou tém sa ti v žltom rámčeku objaví nová téma. Klikneš a pod tým sa ti objaví Odoslať novú tému, pod tým je Predmet. Tam napíšeš názov svojej témy, do rámčeka pod tým napíšeš trebárs že si zakladáš tému, alebo ako začínaš a potom si dáš pod tým odoslať. A máš tému na svete.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

Post Reply