Ovsene vlocky

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
dominika888
Posts: 1
Joined: 11 Jun 2010, 19:29

Re: Ovsene vlocky

Post by dominika888 » 28 Jun 2010, 21:23

Prosím baby, potrebujem poradit ohladne ovsených vločiek. Mám ich velmi rada, doma si vyrábám domáce musli trocha hrozienok, troska vlasskych orechov. Na panvici si oprazim bez tuku ovsaky do zlatava. Každé ráno si dávám asi 3-4 polievkove lyzice ovsakov a mozno takych 70 g jogurtu na to. Citala som ze niesu vhodne na chudnutie, ja sa pokusam schudnut a uz sama neviem co jest na ranajky. Niekde pisu ze su dobre ovsaky na rano inde uplne nevhodne. Prosim poradte mi a este aku energeticku hodnotu to mozu mat tie moje ranajky? :) Dakujem thumb3

User avatar
Lady Victory
Posts: 335
Joined: 09 Apr 2010, 17:39

Re: Ovsene vlocky

Post by Lady Victory » 28 Jun 2010, 22:03

dominika888 wrote:Prosím baby, potrebujem poradit ohladne ovsených vločiek. Mám ich velmi rada, doma si vyrábám domáce musli trocha hrozienok, troska vlasskych orechov. Na panvici si oprazim bez tuku ovsaky do zlatava. Každé ráno si dávám asi 3-4 polievkove lyzice ovsakov a mozno takych 70 g jogurtu na to. Citala som ze niesu vhodne na chudnutie, ja sa pokusam schudnut a uz sama neviem co jest na ranajky. Niekde pisu ze su dobre ovsaky na rano inde uplne nevhodne. Prosim poradte mi a este aku energeticku hodnotu to mozu mat tie moje ranajky? :) Dakujem thumb3
ahoj dominika tak vhodne určite sú..ale kup si tie celozrnne ovsene vločky pretože tie obsahuju pomale sacharidy a energiu uvolnuju postupne preto su na chudnutie vhodné-a kludne si do nich nasyp aj sušene ovocie(podla chuti ale ja mam tiež najradšej hrozienka ako ty toothsmile ) a oriešky(neviem mne vlašske do toho nejak nešmakuju ja radšej kuštik zmesi-mandle-lieskove) a zmixuješ si dalšie domace musli ;)
a k nim biely jogurt ten jeden kelimok-150g a tie musli tak 30-40g(baby tu na ma opravia keby niečo :D )a s tym opražanim na sucho uplne v pohode,vlastne ja som ich opražat ani neskušala chutia tak lepšie?
december 2009.....97kg
april 2010...............88kg
jún 2010............... 85 kg
november 2010 ...83kg
Január 2011........79kg
júl.........77kg
2012.....................76kg
22 r. 174cm

Image

Vitta
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2011, 08:47

Re: Ovsene vlocky

Post by Vitta » 04 Jun 2011, 08:59

ahojte, ja som veelmi dlho jedavala na ranajky ovsene vlocky, takmer naozaj kazde rano (a to nie trosku do jogurtu, ale celu misku, ci tanier...a to s tymi najroznejsimi dobrotami ako su rozne oriesky, ovocie..). Dufam, ze to nikto s nimi neprehana tak, ako som to robila ja, pretoze vlocky sice obsahuju vela vynikajucich zivin, ja som si ich naopak vsetky vyplavila.. brxe a mala som vaznu anemiu a chybalo mi mnozstvo becok. Teraz uz iba s rozumom! thumb1 teraz sa tesim z omnoho hustejsich a kvalitnejsich vlasov a pevnych nechtov! A jasne dam si ich este, ale rozhodne nie v takom mnozstve a tak casto! Tak to prosim neprezente ako ja! Vsetko dobre ;)

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Ovsene vlocky

Post by tini » 04 Jun 2011, 15:12

ahojki vitta, ja nerozumiem celkom tomu, co pises - ako si si mohla vyplavit vlockami ziviny a ako si si mohla ovsenymi vlockami sposobit anemiu???
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Vitta
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2011, 08:47

Re: Ovsene vlocky

Post by Vitta » 05 Jun 2011, 08:14

tini wrote:ahojki vitta, ja nerozumiem celkom tomu, co pises - ako si si mohla vyplavit vlockami ziviny a ako si si mohla ovsenymi vlockami sposobit anemiu???
No, tiez som sa cudovala, ale ako som sa dozvedela, ze pri zvysenej konzumacii vlociek (u mna to bolo naozaj dlhodobo niekolko rokov!) je riziko možného zvýšeného obsahu cudzorodých látok, najmä kadmium, ktoré sa nachádza v pôde. Môže byť v ovsených obaloch kumulované vo zvýšenej miere. Mykotoxíny sa môžu objaviť v ovsených vločkách ak sú tieto nekvalitne uskladnené vo vlhkom a teplom prostredí. Kyselina fytová, ktorú ovos obsahuje, viaže esenciálne minerálne látky najmä vápnik, železo a meď pre organizmus nevyužiteľných komplexov. Pri vysokej spotrebe cca 300 gr. ovsených vločiek denne sa tak môže objaviť deficit uvedených minerálov s ich typickými príznakmi. A u mna sa asi k tej nevstrebatelnosti dolezitych zivin pripojilo este par veci ako malo spanku, napraskany tyzden programom bez pauzy a ak som sa bola niekde najest, hoci nie som vegetarianka, ani nic take, zvacsa som vzdy siahala po cestovinovych, alebo sladkych jedlach (bolo to lacnejsie)..pripadne sem-tam kuracie, morcacie ci rybacie maso.. No takze som dostala od doktorky velmi zaujimavu "dietu" zalozenu na hovadzom a bravcovom mase, zelenej listovej zelenine, strukovinach cervenom vine a vysokopecentnej horkej cokolade thumb2 a este musim brat poctivo zelezove tabletky, lebo ten moj hemoglobin bol vtedy na naozaj kritickom cisle..
Vitta
cize takto som sa ja dostala k tomu aj z toho :-)

User avatar
Lenka6
Posts: 1629
Joined: 02 Jul 2010, 17:31
Location: Brodské

Re: Ovsene vlocky

Post by Lenka6 » 07 Jun 2011, 01:16

Zeleninové placky s vločkami
- popučím predvarenú zeleninu (brokolica, karfiol, mrkva...)
- zasypem vločkami na požadovanú hustotu (môžeme nechať zmes odležať, vtedy vločiek menej, lebo nabopnajú a celkovo tá zmes po odstátí o niečo zhustne)
- môže - nemusí sa pridať vajíčko
- ochutiť
- zamiešať na hmotu (redšia, hustejšia ako komu vyhovuje)
- opiecť na panvici na 10g olivového oleja alebo v trúbe bez tuku (ale vtedy dosť uschnú a nie sú také dobre. Asi som ich piekla príliš dlho)

Image
Tieto su krafiolové ;)

Pozn. alebo skôr otázočka: Nevadí, keď sa niečo opeká na panenskom olivovom oleji? Lebo ja mám predstavu, že taký olej by sa mal používať iba v studenej kuchyni (šaláty, omáčky,..), ale my ho používame na všetko. Proste či pri tepelnej úprave, nie je lepšie použiť napríklad repkový olej.
39 rokov, 166cm
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Ovsene vlocky

Post by tini » 08 Jun 2011, 08:59

jaj, ale tak 300g to je fakt vysoka spotreba, ja ich zjem za den tak max 80-90g :) Ono tie cudzorode latky su veru aj v inych veciach, aj v inych celozrnnych, hoci ono svojim sposobom ked cohokolvek jedava clovek prilis vela, tak to neni OK. Tak asi aj pri tych vlockach to plati, ze to netreba prehanat. Ono ja tie vlocky zas nemam cisto ovsene a skor prechadzam na system, ze ak rano mam ovsaky tak 50g, tak ked potrebujem hodit poobede, tak skusam striedat bud aj so spaldovymi, raznymi atd, proste inymi vlockami. Vitta, podla toho co pises, u Teba ten nedostatok zeleza ozaj bol kombinaciou viacerych faktorov, popri tej strave sa necudujem, myslim, ze velky podiel malo aj to, ze si nekonzumovala maso, resp. ani ine potraviny bohate na zelezo. Zaujimalo by ma, ze aky doplnujuci pripravok na zelezo Ti predpisali. TZeraz jedavas maso kolko krat tyzdenne? Ale to vino a cokoska je asi prijemna dieta, cooo?? Hoci som si teda vzdy myslela, ze ten obsah zeleza v cokolade je len nepatrny :)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Vitta
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2011, 08:47

Re: Ovsene vlocky

Post by Vitta » 13 Jun 2011, 10:15

tini wrote:jaj, ale tak 300g to je fakt vysoka spotreba, ja ich zjem za den tak max 80-90g :) Ono tie cudzorode latky su veru aj v inych veciach, aj v inych celozrnnych, hoci ono svojim sposobom ked cohokolvek jedava clovek prilis vela, tak to neni OK. Tak asi aj pri tych vlockach to plati, ze to netreba prehanat. Ono ja tie vlocky zas nemam cisto ovsene a skor prechadzam na system, ze ak rano mam ovsaky tak 50g, tak ked potrebujem hodit poobede, tak skusam striedat bud aj so spaldovymi, raznymi atd, proste inymi vlockami. Vitta, podla toho co pises, u Teba ten nedostatok zeleza ozaj bol kombinaciou viacerych faktorov, popri tej strave sa necudujem, myslim, ze velky podiel malo aj to, ze si nekonzumovala maso, resp. ani ine potraviny bohate na zelezo. Zaujimalo by ma, ze aky doplnujuci pripravok na zelezo Ti predpisali. TZeraz jedavas maso kolko krat tyzdenne? Ale to vino a cokoska je asi prijemna dieta, cooo?? Hoci som si teda vzdy myslela, ze ten obsah zeleza v cokolade je len nepatrny :)
beriem Sorbifer Durules prakticky 10x do mesiaca a k tomu si vzdy davam pyridoxin (B6), vtedy som tie taletky musela brat tusim skoro 2-3 mesiace v kuse. Masko..hm, ked som sa dostavala z tej rizikovej hranice, tak som ho papala myslim skoro kazdy den, resp. som to striedala so sojou a fazulou... a teraz aspon raz-dva ktrat do tyzdna. Nemyslim si, ze podiel zeleza v cokolade je az taky nepatrny (oblubila som si 85% Lindt), a aj keby bol (ale niekde som citala ze ho ma naozaj dost), tak je to rozhodne to najlepsie co som nasla, cim uhasim aj svoju neuveritenu chut na sladkosti..dam si dve tablicky tejto cokolady a som spokojna.. a co je este lepsie, vdaka tomu sa mi zdaju vsetky ostatne sladkosti zbytocne presladene :)

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Ovsene vlocky

Post by tini » 13 Jun 2011, 20:16

no inak vidis, veru tiez ma minule napadlo, ze strukoviny jem dako malo casto, musim ich zaradit castejsie veru, a mysliet na to!! NO, mne az 85ka cokoska moc nechuti, este tych 70-75% moze byt. Ale z takej silnejsej sa ozaj cloveku ani viac nechce;), takze napad to neni zly, ked z toho zje clovek kocku dve a nie celuuuu.. mozno vyskusam kupit do zasoby taku daku;) A z toho zeleza co si brala si nemala nejake vedlajsie ucinky? vraj to nerobi dobre na travenie, teda neviem ci toto konkretne, preto sa aj pytam ake mas skusenosti, lebo mozno aj mne budu daco chciet predpisat. Vraj je z toho zapcha zvacsa. A cviklu Ti nekazali jest???
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Vitta
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2011, 08:47

Re: Ovsene vlocky

Post by Vitta » 14 Jun 2011, 09:38

tini wrote:no inak vidis, veru tiez ma minule napadlo, ze strukoviny jem dako malo casto, musim ich zaradit castejsie veru, a mysliet na to!! NO, mne az 85ka cokoska moc nechuti, este tych 70-75% moze byt. Ale z takej silnejsej sa ozaj cloveku ani viac nechce;), takze napad to neni zly, ked z toho zje clovek kocku dve a nie celuuuu.. mozno vyskusam kupit do zasoby taku daku;) A z toho zeleza co si brala si nemala nejake vedlajsie ucinky? vraj to nerobi dobre na travenie, teda neviem ci toto konkretne, preto sa aj pytam ake mas skusenosti, lebo mozno aj mne budu daco chciet predpisat. Vraj je z toho zapcha zvacsa. A cviklu Ti nekazali jest???
vsak toto...konecne nenatlacim do seba celu milku! :D presne tak, mam tu lindtku do zasoby a to je asi prvykrat, co mi sladkost doma vydrzi aj dva tyzdne! no proste parada :D Cviklu som jedla tiez ano.. vela.. potom som presla na take stavy cvikla spolu s jablkom..to mi vtedy neuveritelne aj chutilo...teraz ako sa mi ta hladina vylepsila, vobec nepocitujem chut tej stavy za taku genialnu.. telo si asi nakoniec samo vypyta, co potrebuje.. len my ho tvrdohlavo odmietame :) no hlavne som bola na zaciatku brania toho zeleza strasne unavena..ako som tam prvykrat prisla, tak mi dali zelezo do krvi..ale to som ani nedokazala prijat cele..potila som sa, tyzden som len lezala doma v posteli unavena nenormalne a nemohla som poriadne dychat.. potom sme presli na tie tabletky... zo zaciatku som mala trosku zapchu, alebo druhy extrem..ale vacsinou sa to po dvoch dnoch dalo zasa do normalu.. a aj z tych tapletiek som byvala veeelice unavena...ako nikdy pred tym.. som si niekam sadla a hned som zaspala :D ..to bolo asi tym deficitom.. esteze to vsetko vyslo na august.. inak si to neviem moc predstavit ako by som to riesila :D

User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: Ovsene vlocky

Post by jaro » 18 Jul 2011, 00:08

poradite mi, akym sposobom by sa dala upravit moja vlockozmes (vlocky, orechy, semiacka) na chrumkavo? Ci sa pred prazenim zmiesa zmes s medom, cukrom, ci cim.. ?
46r

User avatar
Priska
Posts: 4649
Joined: 11 Aug 2010, 19:33

Re: Ovsene vlocky

Post by Priska » 18 Jul 2011, 19:12

Jaro, nieco z kucharky od I.Bukovskeho...

Rychla granola

4 salky ovs.vlociek
3 lyzice slnec.semienok
5-7 lyziciek struhaneho kokosu
1/2 salky javoroveho sirupu
2 vacsie banany
1 a pol hrste hrozienok
1/2 salky psen. otrub
2 lyzice sekanych vlas.orechov
3 lyzice sojoveho oleja

Vo vacsom hrnci nasucho a za casteho miesania opecieme vlocky, semiacka, kokos, javorovy sirup a na kusky pokrajany banan, az kym vsetko vonia a vlocky trocha zhnednu. Odstavime z prikonu tepla a do zmesi pridame hrozienka, otruby, orechy a olej. Dokladne premiesame.

Cela davka obsahuje 12.071 Kj B66/S469/T100 vlaknina 44g
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)

"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."

User avatar
Vilma
Posts: 4311
Joined: 16 Nov 2006, 16:48

Re: Ovsene vlocky

Post by Vilma » 18 Jul 2011, 21:40

Chrumkavé musli
250 g ovsených vločiek
300 g mandlí
125 g nelúpaných sezamových semiačok
125 g slnečnicových zrniek
250 g medu
1 lyžica slnečnicového oleja lisovaného za studena/môže byť aj olivový panenský/
250 g hrozienok

Mandle posekáme nahrubo. Sezamové semiačka opražíme na panvici nasucho a necháme vychladnúť.
Všetko zmiešame spolu so slnečnicovými zrnkami a medom na tuhú hmotu. Rúru predhrejeme na 160 st.C. Do hmoty zapracujeme olej a 1 dcl vody a rozotrieme na jemne vymastený plech. Zmes pečieme 1-1,5 hod., pričom ju viackrát dôkladne premiešame. Do upečenej zmesi primiešame hrozienka. V uzatvorenej nádobe vydrží aj niekoľko týždňov.
50 g musli má cca 815 kJ
Možno by sa dalo experimentovať s medom - nahradiť ho niečím iným, prípadne dať ho menej. Takisto aj s množstvom hrozienok. Ale to nemám odskúšané. Tento recept je prudko jedlý,ja si miešam na desiatu 20 g čistých ovsených vločiek + 20 g musli + biely jogurt + ovocie.
Vilma ... vek 54
zapamätaj si, že tento deň je prvým dňom zvyšku tvojho života. uži ho a múdro s ním zachádzaj.

User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: Ovsene vlocky

Post by jaro » 19 Jul 2011, 01:58

priska/ vilma, dakujem za odpovede. Istotne sa budem inspirovat. Ja som si nedavno (v akcii :P ) kupil fajne orechove chrumkave vlocko-musli, vraj s medom. A malymi pismenkami napisane, ze 1% medu. Zbytok nejaky cukrovy maglajz. Ale ozaj boli prudko jedle :) ..
46r

User avatar
Lukáš
Posts: 58
Joined: 16 Jul 2010, 23:23

Re: Ovsene vlocky

Post by Lukáš » 25 Jul 2011, 17:30

Čaute :) Prosím vás. Po tom čo som obmedzil sladkosti, no dobre, úplne vynechal toothsmile mi zrazu chutia obyčajné ovsené vločky z mliekom... Ak si dám dajme tomu každý deň bud do jogurtu alebo do mlieka, pričom moja strava spočíva v tom, že si dám nejaký rožok na raňajky k tomu zelenina, samozrejme nejaká šunka... potom medzi tým obed... okolo 15:00 melón alebo čerstvá šťava s pomaranča... a večer tie vločky z jogurtom alebo mliekom nepriberiem ešte? :D Človek v týchto dňoch, ked iba prší a šport nieje žiadny nechce pribrať... Inak to všetko vybehám, takže mi jedno koľko zjem pretože to stačí na to, že chudnem thumb2
Výška 172 cm
Leto 2009 - 99 kíl, Leto 2012 - 70 kíl, jar 2013 - 75 kíl :(
6.4. 2013 - 75 kíl, cieľ 1: do začiatku júna pod 70 kíl, cieľ 2: 65-67 kíl!
Moja téma: Moja téma

Post Reply