Pečenie alternatívnych chlebov
- apolenka
- Posts: 27547
- Joined: 18 Apr 2007, 14:19
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
alexa: kvasnice = droždie
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
- mima1311
- Posts: 9331
- Joined: 23 Jan 2009, 19:30
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Celozrnný chlieb.
Na celozrnný chlieb potrebujeme: polohrubú múku 500g, celozrnnú múku 300g, obilné klíčky, sezamové semienka alebo ľanové semienka ( podľa chuti) 100g, sušené droždie na 1000g múky ( dva balíčky), soľ, 1 polievkovú lyžicu rasci, 4 dcl vody
Ako na to?
Sušené droždie, múku celozrnnú a polohrubú, semienka a rascu pomiešame na sucho. Potom pridáme letnú vodu a vypracujeme cesto. Cesto musí byť o niečo redšie ako na bežný chlieb a musí sa dôkladne vymiesiť. Hotové cesto nalejte do dvoch plechových foriem (na srnčí chrbát, alebo podobné), ktoré sme vymastili olejom. Povrch môžete posypať sezamovým semenom. Necháme vykysnúť. Pečiete vo vyhriatej rúre cca 45 minút.
Na celozrnný chlieb potrebujeme: polohrubú múku 500g, celozrnnú múku 300g, obilné klíčky, sezamové semienka alebo ľanové semienka ( podľa chuti) 100g, sušené droždie na 1000g múky ( dva balíčky), soľ, 1 polievkovú lyžicu rasci, 4 dcl vody
Ako na to?
Sušené droždie, múku celozrnnú a polohrubú, semienka a rascu pomiešame na sucho. Potom pridáme letnú vodu a vypracujeme cesto. Cesto musí byť o niečo redšie ako na bežný chlieb a musí sa dôkladne vymiesiť. Hotové cesto nalejte do dvoch plechových foriem (na srnčí chrbát, alebo podobné), ktoré sme vymastili olejom. Povrch môžete posypať sezamovým semenom. Necháme vykysnúť. Pečiete vo vyhriatej rúre cca 45 minút.
-
- Posts: 40
- Joined: 21 Feb 2012, 12:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Prosim Vas, zbezne som citala tuto temu - ale je toho hroooooooooooozne vela a okrem toho, ja som na kysnute taky antitalent.
Neviete poradit nejaky uplne jednoduchy chlebik bez kvasku a bez pekarnicky?
Priznam sa, ze doteraz som chlebik moc nejedla, teraz ho zopar tyzdnov jem kazdy den. Moja svokra ma pekarnicku, asi pred rokom mi ju hrozne chcela kupit na vianoce, ja som odmietla, lebo ja som chlebik moc nejedavala, tak som si myslela, ze je to zbytocne. No a teraz som chcela aj ja skusit nejaky chlebik sama upiect, nakupila som rozne celozrnne muky, aj taku ze tmavu raznu chlebovu. No a nasla som niekde taky recept, ze uplne jednoduchy, bolo tam napisane, ze to zvladne aj nemehlo. No a ja som to nezvladla
Bolo to zo susenym drozdim - zmiesala som muku, sol, rascu, to susene drozdie, zaliala som to teplou vodou, dala som to kysnut, krasne to vykyslo. Piekla som to presne podla receptu, chlebik nabehol do hora a potom zrazu cap a splasol
Korka bola velmi dobra, chrumkava, ale vnutro bolo take mazlave, kasovite. Neviem ako to nazvat.
Mam doma teraz tolko tej muky vseliakej, som sa do toho pustila s takym nadsenim a teraz neviem co, lebo sa bojim, ze zase nieco take nepodarene upeciem.
Neviete poradit nejaky uplne jednoduchy chlebik bez kvasku a bez pekarnicky?
Priznam sa, ze doteraz som chlebik moc nejedla, teraz ho zopar tyzdnov jem kazdy den. Moja svokra ma pekarnicku, asi pred rokom mi ju hrozne chcela kupit na vianoce, ja som odmietla, lebo ja som chlebik moc nejedavala, tak som si myslela, ze je to zbytocne. No a teraz som chcela aj ja skusit nejaky chlebik sama upiect, nakupila som rozne celozrnne muky, aj taku ze tmavu raznu chlebovu. No a nasla som niekde taky recept, ze uplne jednoduchy, bolo tam napisane, ze to zvladne aj nemehlo. No a ja som to nezvladla
Bolo to zo susenym drozdim - zmiesala som muku, sol, rascu, to susene drozdie, zaliala som to teplou vodou, dala som to kysnut, krasne to vykyslo. Piekla som to presne podla receptu, chlebik nabehol do hora a potom zrazu cap a splasol
Korka bola velmi dobra, chrumkava, ale vnutro bolo take mazlave, kasovite. Neviem ako to nazvat.
Mam doma teraz tolko tej muky vseliakej, som sa do toho pustila s takym nadsenim a teraz neviem co, lebo sa bojim, ze zase nieco take nepodarene upeciem.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
https://www.chudnutie-ako.sk/download/receptar-2011.pdf
ahojki, mrkni tento link, na strane 16 je chlebik vyborny, odskusany nielen mnou, a piect ho mozes aj rucne strucne v rure, len treba dat do takej tej formy kockatej - podlhovastej - mavaju v Lidli, stoji to malo, okolo 4e.
ahojki, mrkni tento link, na strane 16 je chlebik vyborny, odskusany nielen mnou, a piect ho mozes aj rucne strucne v rure, len treba dat do takej tej formy kockatej - podlhovastej - mavaju v Lidli, stoji to malo, okolo 4e.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 40
- Joined: 21 Feb 2012, 12:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Tini, dakujem za recepty
Prosim Ta, to su normalne kvasnice, alebo susene?
Netreba zarabat ten kvasok? Lebo ja som na toto fakt lava, ked som este byvala u mamy, tak som parkrat s mamou piekla nieco kysnute, ale sama som to nikdy nerobila. Viem ze to nejak miesala kvasnice s cukrom a teplym mliekom a potom to kyslo na radiatore a nemohli sme chodit na balkon, aby jej to dobre nakyslo...
Prosim Ta, to su normalne kvasnice, alebo susene?
Netreba zarabat ten kvasok? Lebo ja som na toto fakt lava, ked som este byvala u mamy, tak som parkrat s mamou piekla nieco kysnute, ale sama som to nikdy nerobila. Viem ze to nejak miesala kvasnice s cukrom a teplym mliekom a potom to kyslo na radiatore a nemohli sme chodit na balkon, aby jej to dobre nakyslo...
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ahojki, no ja aj ked robim taky kvasok, tak to iba zmiesam s mliekom vlaznym troskou cukru a dovi dopo. Ale kysnute ja robim aj ked to miesim rucne, tak robim zasadne so susenymi kvasnicami, a tie dam normalne do cesta. A vykysne pekne, len tieto celozrnne cesta je lepsie nechat dlhsie, aspon mam taku skusenost. Veed uvidis, ja necham niekedy napriklad ze hodinu kysnut, premiesim, a zas hodinu. Z toho cesta mozes robit aj zemlicky, ja to tak robievam. mrkni si aj tie celozrnne fantazie v tomto fore, su super, aj ten recept pouzivam, veru som uz davno nerobila.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 302
- Joined: 11 Jul 2011, 11:45
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
no super recept tini na ten cokoladovy, ale ja neviem zohnat tmavu chlebovu hladku muku, kde ty zhanas? a veru ani ja som davno nerobila tie celozrnne fantazie, idem to omrknut
-
- Posts: 107
- Joined: 10 Jun 2012, 22:20
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Zienky, ked davate do chlebiku len celozrnnu muku, ziadnu bielu, vykysne vam pekne? Ja davam vzdy v pomere 50:50 celozrnnu a bielu...
A este - ked peciem chlebik, tak vlastne kazdu surovinu co tam dam vypocitam jej hodnoty, vsetky zratam a to su aj hodnoty celeho upeceneho chleba? Nemenia sa nejako pecenim?
A este - ked peciem chlebik, tak vlastne kazdu surovinu co tam dam vypocitam jej hodnoty, vsetky zratam a to su aj hodnoty celeho upeceneho chleba? Nemenia sa nejako pecenim?
- jaro
- Posts: 4089
- Joined: 14 Sep 2008, 20:06
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
po roku pecenia fajneho chleba v pekarnicke som sa docital na kvasniciach, ktore vzdy pouzivam: Nevhodne na pouzitie v domacej pekarnicke ...
46r
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
jaj jaro, si ma naramne rozveselil
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
nevie mi niekto poradiť, prečo sa mi celozrnný chlieb vždy v strede akoby prepadne, potom je po krajoch taký vyvýšený a v strede je jama? som z toho už dosť nešťastná, dávam 270 ml vody, 2 lyžice oleja, 180 g chlebovej hladkej múky, 120 celozrnnej ražnej, 150 g celozrnnej pšeničnej, 1 lyžičku soli, 2 lyžice cukru a 1 lyžičku sušené droždie
- rozalka
- Posts: 4608
- Joined: 09 Apr 2010, 10:50
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Ahoj, občas sa to stalo aj mne. Skús menej droždia, alebo menej vody. Mám dojem, že to spraví vtedy, ak je redšie cesto, alebo prekysne. Vyskúšaj. Inak 2 lyžice cukru sa mi zdá dosť veľa, je občas nedám, alebo iba štipku. Myslím si, že Ti prekysne. pá
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
rozálka dík, skúsila som dať menej droždia, uvidíme ako to dopadne
a s tým cukrom som sa pomýlila, nie 2 polievkové ale malé lyžičky
a s tým cukrom som sa pomýlila, nie 2 polievkové ale malé lyžičky
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ahojki djana, ja tu mam tiez taky recept na chlebik , odskusany, by si ho mohla tiez skusit urobit (neviem teraz na ktorej presne je strane, ale v tejto teme skor v prvej polovici). Mne sa tiez predtym robilo to co tebe. Zavisi to od pomeru kvasnic a vody.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."