Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 17 Jan 2013, 11:12

ahoj tini, myslíš tento?
https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... BD#p129072
a dávaš tam aj mlieko, či len vodu? nie je vela vody? a tá polosvetlá múka to je hladká? lebo ja mám pšeničnú chlebovú, tak môžem aj tú použiť, nie?
a práškový vitamín C sa dá kde kúpiť, lebo v lekárni majú len tabletkový
ďakujem za odpovede, ja viem, že tých otázok je dosť, ale chcela by som už konečne upiecť pekný a chutný chlebík ;)
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 17 Jan 2013, 11:26

ozaj a kváskový chlieb ste niekto neskúšali?
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 17 Jan 2013, 15:34

djana, hej, davam tam len vodu, presne podla receptu, tu muku tiez davam aj chlebovu, nemusi byt hladka. Ten vitamin c praskovy kupujem v DM, neni to drahe a vydrzi to fakt roky. Aj menim zlozenie muk. Ale fakt, ze len s tymto receptom sa mi nic neprepadava.
kvaskovy som skusala, aj teda robit kvasok, ale vobec si uz nepamatam, ako to dopadlo, mozno to opat skusim..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Rikap
Posts: 5931
Joined: 29 Aug 2008, 17:50

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Rikap » 17 Jan 2013, 19:54

dievčence: ku pečeniu chleba v pekárničke vám tu napíšem pár mojich postrehov. Tiež sa mi nie vždy vydaril ukážkový, pomerne často sa prepadol a to aj v prípadoch, keď som úplne presne navážila všetky komponenty podľa rôznych receptov, alebo naplnila pekárničku od oka (mám pocit, že keď som namiešala zmesi podľa vlastnej fantázie, tak bol ten chlebík krajší). Ale úplne ukážkový ho mám až teraz, keď sa mi pekárnička pobrala do predčasného dôchodku - odišlo mi to miešacie zariadenie. Takže si vymiesim cesto ručne, používam kvások z mlieka, vody (50:50)čerstvého droždia a malej lyžičky cukru, múky, otruby, vločky, semená, soľ, pridávam úplne od oka, stále však pridám aspoň 100 g hladkej múky na 750 gr chlebík a potom ho dám upiecť do pekárničky a je naozaj pekný. Preto si myslím, že najdôležitejšie je dobré vypracovanie cesta a na tom si dávam záležať.
68 rokov, 163 cm, 12.5.2008 - 95 kg, 11.1.2012 - 72 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život
Udržiavaciu fázu som nezvládla - začínam 1.1.2020 na 86,8 kg

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Víla » 17 Jan 2013, 20:31

Ahojte pridám aj ja svoj postreh, tiež sa mi chlieb prepadával.Myslím ,že to prepadávanie je tým prekysnutím. Navrchu sa v ceste urobia veľké bubliny , a tie potom pri pečení spľasnú, pri kratšom kysnutí sa mi to nestáva. Začala som piecť na kratšom 2-hodinovom programe.Odvtedy mám chlebík pekný. Robím jednoduchý recept 500g múky v rôznom pomere ( cca 150-250g celozrnnej ražnej a do 500 dosypem celozrn. pšeničnú) 375-390g vody(viac ražnej múky=viac vody), sušené droždie , rasca prípadne semienka podľa ľubovôle, cukor a tuk nedávam. A tiež som postrehla ,že keď ho nechám vychladnúť v pekárničke ,tak sa tak trochu lepšie spojí a potom sa menej mrví.
Image

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 18 Jan 2013, 10:10

tini, pre upresnenie, 420 ml vody a 1/4 malej lyžičky vitamínu C?
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 18 Jan 2013, 10:50

ano ;) Dufam, ze Ti vyjde, ak ho budes skusat. thumb1
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 19 Jan 2013, 10:07

no, tak chlebík sa prepadol aj tak, možno trocha menej ako inokedy, ešte ked som ho vybrala z pekárne, nebol až tak, do rána sa to prepadlo viac, ale chuťovo je veľmi dobrý, dala som doňho lanové aj sezamové semiačka :D
nemala som však ten vitamín C, tak som dala lyžicu octu, možno je to tým, na čo je tam vlastne ten vitamín C? má nejakú funkciu?
tini a na akom programe to pečieš, ako dlho to celé trvá? lebo ja na celozrnnom a trvá to 3,32 hod.
rozmýšlam či to fakt nebude tým, že to trvá príliš dlho a potom prekysne ako písala víla a či nabudúce neskúsiť ten dvojhodinový, ale načo potom je tam ten celozrnný program?
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 19 Jan 2013, 10:36

djana, no je mi to veru cudne.. ake si dala muky? Mne sa tiez raz prepadol za celu ich karieru, avsak to som dala ine zlozenie muky, a tak bolo cesto dake redsie. Ja uz podla oka v takom pripade pridavam trocha muky. Ale ak si dala muky podla receptu, neviem, preco sa to prepadlo, tym octom by to nemalo byt, to je podla mna ten isty ucel ako ten vit. c na podporu kysnutia. Ja som tiez piekla na dlhom celozrnnom programe vlastne takmer vzdy. Neviem v com to teda moze byt. Ake sa ti to cesto zdalo? Ono podla mojej skusenosti by malo byt take pevnejsie, ked sa miesy, ze sa tak lepi na tie haky a vytvara taky hybajuci sa bochnik. Ked je riedke, teda redsie, vtedy sa mi to tiez zvyklo prepadnut.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Víla » 19 Jan 2013, 10:45

No niekde som čítala ,ževraj celozrnnému chlebu by malo dlhšie trvať kým vykysne. Ale keď sa robí chlieb klasicky ručne, tak sa zvykne počas kysnutia cesto aj trikrát "prekladať" -trochu sa ponaťahuje a zroluje alebo poskladá (tak to robila moja starká). V pekárničke tento proces odpadá a možno tým sa práve urobia navrchu tie veľké bubliny a naspodku je cesto naopak ťažšie hustejšie. Stroj je stroj, ľudská ruka to nie je ;) A možno len ako tini píše treba to trochu "vychytať" vysledovať si to tak od oka aké to cesto je,či riedke či tuhé.
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 19 Jan 2013, 17:15

no, ja som zas nerobila nikdy rucne chlieb. Teraz som stratila take tesnenie z pekarnicky, takze mi nemiesi. Inak ono ja nemam nejaku super speci a tym padom som niekedy mala pocit, ze nie je uplne rovnomerne chlebik premieseny, zaviselo od zlozenia muk. Zo spaldovej celozrnnej vysiel vzdy najlepsie, z raznej bol tazsi. Teraz teda to robim tak, ze vymiesim normalne v mixeri s tym hakom na cesto, a potom to prekycnem po vykysnuti do pekarnicky, kde to len peciem. Ja priznavam, ze som leniva gazdinka a v ruke sa mi to nechce miesti, ani som to vlastne nikdy nejak nerobila. Ja ked najblizsie urobim chlebik tak odfotim. Ale aj tak mi je to cudne, lebo podla toho receptu, aj ked nie vzdy je taky, ze je na nom pekny kopcek, ale aspon je do rovna.. Predtym sa mi tiez prepadali dost casto, vlastne takmer vzdy, kym som neprisla na tento receptik.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 19 Jan 2013, 17:59

ahoj, tini, no použila som také ako ty, len som si množstvá znížila tak aby výsledná hmotnosť múk bola 450g, čiže som všetkého dávala 3/4 aby som zachovala pomer, mala som síce menej ražnej, lebo mi došla, ale len asi 30 g mi chýbalo, tak som to doplnila celozrnnou špaldovou a namiesto polosvetlej čo je v recepte, som dala hladkú chlebovú
ale nevadí, budem skúšať ďalej, ono chuťovo bol velmi dobrý, ktovie, či to nebude aj tými semiačkami, ono to vyzerá že dolu je taký hutnejší, smerom hore viac taký porézny alebo ako to povedať :D
teraz idem robiť vianočku, čo síce nevyzerá ako vianočka ale chutí tak, dávam do nej aj celozrnnú strednú múku, takže je určite zdravšia ako z obchodu ;)
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 19 Jan 2013, 18:17

djana, a ko robis presne tu vianocku? kvoli comu si znizovala mnozstva muky na 450? mozno sa tam potom uplne presne neda navazit tie ostatne malicke veci, kvasnice atd.. ci? Ono totiz prave mnozstvo kvasnic je dost dolezite, a teda treba ich skor menej ako viac, mna to dost sokovalo, toto zistenie. No ale ktovie, mozno to suvisi aj s pekarnickou a podobne..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 20 Jan 2013, 14:07

tini, mám pekárničku na 700 alebo 900 g chlebík a zvyknem pekávať ten menší, tam ide 450-500g múky, tak preto, ale budúci týždeň skúsim ten väčší, prídu aj deti, tak sa zje
čo sa týka vianočky, recept mám z netu, asi nie je velmi diétna, ale stále experimentujem s receptom, takže tu je
Moja vianočka
7 PL maslo rozpustené
5 PL olej
1 celé vajce
200 ml vlažné mlieko
420 g múka polohrubá
50 g pšeničná múka celozrnná (ja dávam 100 g celozrnnej strednej a o to menej polohrubej)
5 PL cukor kryštál (ja dávam 1 vanilkový cukor + 3 PL trstinového)
½ ČL soľ
Citrónová kôra (nemusí byť)
½ kocky droždia alebo 1,5 ČL droždie sušené
Ozaj tini, aké droždie používaš, či nemôže byť rozdiel aj v tom, ja to modré s lastovičkou :D
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 22 Jan 2013, 10:36

djana, no najma vela tuku tam zda sa ide, inak ked by sa tam dal vacsi podiel celozrnky, tiez by to pomohlo. Ale isto je to lepsie ako z obchodu. Ja som robila take chlebiky, akoby mierne nasladko, aj to tam kdesi je tiez, vlastne som dala viac cukru 3pl, a potom pridala pernikove korenie alebo kakao. Inak vsetko to iste. A teda vyborne to bolo aj je chutove, a je to vhodne aj pre nas, aj ked tam je troska viac cukru, ale je to zas mnozstvo na 600g muky, tak to neni tragedia. Moze sa to skusit vlastne mozno aj s medom.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Post Reply