Byť fit nie je cieľ, je to životná cesta

Kto schudol, neskončil. Nasleduje trvalá kontrola jedla a cvičenie. Kto po schudnutí nekontroluje papu a necvičí, čoskoro zas priberie.
Post Reply
User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Byť fit nie je cieľ, je to životná cesta

Post by Helka » 20 Apr 2013, 22:37

Ahojte!
Tak som sa rozhodla, že si aj ja vytvorím svoju tému.
Túto stránku som objavila zhruba pred 4 rokmi,vtedy som podľa nej schudla asi 12 kg zhruba za 5 mesiacov (z 81 na 69). To som poctivo počítala aj vážila. Potom váha striedavo kolísala plus mínus nejaké kilá.
Momentálne mám asi 72kg pri výške 163cm. Je to ešte dosť, ale zasa sa utešujem, že vzhľadom na môj vek
(mám pekných 57 rôčkov) to nie je až také strašné. A verím, že pár kilečiek ešte pôjde dole, i keď mi bude stačiť tak max. 4-5 kg.
Pre poriadok napíšem aj miery (tie sú aj tak dôležitejšie ako váha):
prsia-97, pás(1 cm nad pupkom)-75, boky(cez zadok)-97, stehno-52
Kedže k zdravému životnému štýlu patrí aj pohyb, tak aj ten mám zaradený v mojom živote. Naj šport je u mňa turistika, tú milujem a mám na ňu aj celkom vhodné podmienky, hlavne od jari do jesene. Ale aj cez zimu sa snažím, i keď menej.
Last edited by Helka on 29 Sep 2018, 12:46, edited 3 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by jaro » 20 Apr 2013, 23:39

Helka, pytala si sa na citát v podpise. Vlavo hore klikni na uzivatelsky panel, potom na profil, potom na upravit podpis.. A nech sa dari!
46r

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by tini » 21 Apr 2013, 07:08

jeeej, aka nova temicka pekna thumb1 thumb1 thumb1 No veru, kukam, ze mame vela podobneho ;) Drzim palce, nechsa ti tych 5 kileciek podari stopit. Mne by bolo treba tiez este dake 2;) tak sa budem tiez snazit, uvidime, aky vplyv bude mat aj zmena stylu jedla;) Zatial vidim to, ze sa z takeho zivsieho jedla nejak viac najem, hoci zatial neviem rozlisit, ci to je psychika, alebo aj telo mi to dava navedomie;) Napriklad aj tieto klicky sa mi zdaju byt skvela vec, a strukovinky celkove, a teda klicky aj zo strukoviniek. Som dala teraz klicit spaldu aj psenicu, spalda bola z racio obchodika, ale ci bio, to neviem. Este som aj zvedava, ci bude mat zmena stravy vplyv aj na vydavky na jedlo;), Lebo ono tie jednoduche veci su aj relativne lacne, hoci zas tie specialnejsie typy strukovin ci obilnin su drahsie, ale zas aj dlhsie vydrzia. Som si kupila aj amarant, nevarila si ho uz nahodou? Pride mi to strasne smiesne take male gulicky, a to uz moc nenarastie ani vo vode. Vraj 20min varit. Len aby som z toho nemala kasu. A mozno toto skusim na obed;) Prestala som aj sunku kupovat, okrem toho kvoli tej chemii ani pre deti to neni nic moc, hoci to je este z masovych vyrobkov relativne najzdravsie. A sa tesime so susedou, lebo tej som dala recept na chlebik, sice taky kvasnicovy, a velmi sa tesi z toho, ze si ho pecu, a viacere druhy, a chuti im celej rodine, aj jogurt si robila.. A ze aj menej chodi po obchodoch kvoli pecivu;) Tak si vzajomne hovorime, co kto upiekol;) Ona zas mlieko nemoze kvoli alergii, teda kvoli intolerancii laktozy, tak je tiez nachylna na rozne varieanty, lebo zas to bezlaktozove mlieko je dost drahe. A tiez ma pocit, ze tym pecenim domacim setri aj peniazky, lebo jednak neplati za to pecivko apodobne obchodove, a jednak nekupi ani nic ine pri tej prilezitosti;) Ono taka domaca jednoduchsia strava je vyhodna aj financne, aspon mam taky pocit, Aj ked jasne, vyzaduje aj viac roboty, ale ta sa da zjednodusit. Ja mam aj upeceny cely suflik chlebikov roznych, takze by som asi ani mesiac piect nemusela;) A to narabanie s klickami a macanim a varenim strukovin sa podla mna tiez da, nezaberie to az tolko casu.
Helka, cicer sa tiez da klicit, vsak?
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Dora
Posts: 4828
Joined: 13 Apr 2009, 13:10

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Dora » 21 Apr 2013, 09:01

Ahoj Helka, začítala som sa do Teba už u Prisky, Jara a Tini. Je fajn, že máš svoju tému. Ten jej názov je veľmi, veľmi optimistický.
Ja som 18 rokov zo zdravotných dôvodov nejedla mäso a bolo to jedno skvelé obdobie, počas ktorého som nemala žiadne problémy ani s váhou, ani zdravotne. Potom som akosi postupne upúšťala od vegetariánstva, až som sa celkom vrátila k predchádzajúcim stravovacím návykom. To už ale môjmu organizmu nesvedčilo, tak som opäť na ceste k čo najzdravšiemu stravovaniu (hoci istých "prehreškov" sa vzdať nechcem).
Občas sem k Tebe isto nazriem a počítam si. Peknú nedeľu želám xstrechx
]Už som mala aj 82 kg, necítila som sa zle, ale dobré to nebolo.
Mojím cieľom je aktívny život v zdravom tele. A ak sa mi raz podarí mať 53kg poteším sa.
Dôležité je žiť a nie prežívať.[

User avatar
maria zapolska
Posts: 204
Joined: 18 Feb 2013, 19:51

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by maria zapolska » 21 Apr 2013, 11:25

ahoj helka,
veľmi pekná téma. teším sa na Tvoje príspevky.
čítala som ich aj u tini.
ja jem mäso minimálne. občas nejaké kuriatko a trošku častejšie ryby.
minule som si dala po dlhšom čase šunku z obchodu a ani mi nechutila... predpokladám, že to bola viac voda s múkou (či čo do toho dávajú) ako mäso...
vek: 30/ výška: 177
2013: 19. 2. (70); 31. 10. (63)
==============================
cieľ: 62 - 59 kg

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Helka » 21 Apr 2013, 22:13

Takže idem napísať niečo o tom ako vyzerá moje stravovanie.
Nerátam už presné hodnoty, pretože by ma to veľmi obmedzovalo, ale kedže som to na začiatku chudnutia robila asi pol roka, mám to už v oku a niektoré veci občas prevážim. Zhruba viem odhadnúť čo ktorá potravina obsahuje. Jednoducho mi to takto vyhovuje.
Snažím sa stravovať pravidelne, zhruba každé 3 hodiny, ale väčšinou jedávam tak 4x denne.

Raňajky: Tie mám už dlhšiu dobu skoro rovnaké, sú to rôzne varené obilné kaše, väčšinou z ovsených vločiek, ale aj pšena alebo pohánky a sójového mlieka.
Desiata: Doteraz to bol zvyčajne biely domáci jogurt a nejaké ovocie ( jablko, pomaranč), niekedy som pridala nejaké oriešky.
Ešte nie som celkom rozhodnutá či to zmením. Ak áno tak si budem dávať asi ražný chlebík s nejakou strukovinovou nátierkou. Chlebík je domáci kváskový, nátierky si tiež robím doma zo strukovín, tofu, cibuľky , trošku olivového oleja a soj. omáčky. To si zvyknem posypať lahôdkovým droždím. K tomu nejaká zelenina. Toto mávam zväčša aj na olovrant
Obed: Na obed si zvyknem dávať aj polievku, i keď nie vždy. Varievam si rôzne zeleninové a pod. Ako druhé robievam rôzne jedlá z tofu , strukovín, zeleniny, húb, paradajkovej omáčky a pod.
Prílohy striedam ryžu natural, bulgur, pohánku, občas špaldové cestoviny.
Olovrant: Ako som už vyššie písala väčšinou je to ten chlebík s nátierkou a zelenina.
Večera: Väčšinou si dám len pohár orieškového, alebo sójového mlieka, záleží aká som hladná. A ani mi nevyhovuje večer veľa jesť. Cez týždeň chodím dosť skoro spať.
Občas si miesto olovrantu robievam aj také ovocno-zeleninové smoothies.
Nejem mäso, zhruba raz za týždeň si dám rybu, z mliečnych výrobkov jem zatiaľ jogurty a občas syr parmezán (na posypanie jedál).
Môj jedálniček nie je vzorový v duchu tejto stránky, ale ja som si ho prispôsobila tak aby mi vyhovoval (mám nejaké obmedzenia, čo sa týka niektorých potravín).
Čo je pozitívne, tak vôbec nemám chuť na sladkosti , a to som mala obdobia, kedy som s tým mala problémy. Namiesto sladkostí mi stačia tie kaše na sladko a tie kokteily, ale tie nemávam pravidelne.
Chcem ešte vyskúšať nepražené kakaové bôby a mandľové maslo.
Upozorňujem, že mojou prioritou, nie je chudnutie, ale zdravá, vyvážená a pestrá strava, a ak ako vedľajší efekt pôjde váha kúsok dole, vôbec sa nebudem hnevať.
Last edited by Helka on 14 Aug 2018, 19:33, edited 3 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Helka » 21 Apr 2013, 22:25

toothsmile
Last edited by Helka on 25 May 2013, 20:17, edited 2 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by tini » 22 Apr 2013, 06:23

Helka, to smoothies aj ja rozmyslam, najma aj z takych tych divorastliniek. CHcela som sa spytat, nemas nahodou odstvovas, resp. nevies nejaky doporucit? Rozmyslam o nejakom na principe lisu. Tie kakaove boby uz som mala aj v ruke, len sa mi to zdalo hrooozne drahe, ale mozno dakedy aj kupim, premyslam na tom, ono to je nielen mnamka, ale aj vyzivovo velmo hodnotne.
ja som si vcera urobila super bombu na olovrant, ale musela som synovi z toho dat, tolko toho bolo.. 200g mrazeneho ovocka - ceresne, jahody, este z minuleho leta, aj ribezle, do toho 40g smotany(dominavam zasoby, smotanu uz kupovavat nebudem), 60g jogurt domaci, trocha vody, rozmixovat na taku dren, posypala som to orechami vlaskymi posekanymi, a tak 5g medu ako top. no fantazia :-))) :-))) Este mi take moc neide na chut, ale chcela som zuzitkovat pomaly to mrazene ovocko, sak uz bude pomaly aj nove;) Mam ho este hodne. Domaca zmrzka ako vysita. Len rozmyslam, ze miesto jogurtu by bolo fajn aj mandlove mlieko, skusim to tak nabuduce, toa ni orechy nemusim pridavat. Tiez nad tym premyslam, ze aj v zdravej strave su skvele, sladke pochutinky, ktore predcia akekolvek dezerty toothsmile Vcera som piekla aj kvaskove zemlicky spaldovo - razne, velice sa podarili, uz to tak asi viac ziskavam do oka, to zlozenie..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Ľubka S » 22 Apr 2013, 13:19

Helka zdravím ťa v tvojej novej téme....mám toho dajak nakopené,ale na teba som si dala pár minút,debatky u Tini a Prisky nechávam na neskôr,lebo tiež ma zaujímajú.Tak nech sa ti pekne darí! toothsmile toothsmile toothsmile
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Helka » 22 Apr 2013, 13:35

Ľubka, díky, díky, to si cením. Veď sa sem tam zapoj do našej debatky, viac hláv, viac rozumu.
Last edited by Helka on 14 Aug 2018, 19:34, edited 2 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Helka » 22 Apr 2013, 13:44

Tini, si šikovná s tými žemličkami, ja som zatiaľ skúšala len chlebíky, ale asi skúsim aj žemličky, budú lepšie na prenášanie. Včera som piekla ten Ľubkin chlebík so špaldou, ale veľmi sa mi nepodaril ( viac o tom píšem v téme kváskový chlieb).
O tom odšťavovači som ti popísala u teba, až budeš mať čas mrkni, a daj vedieť čo hovoríš na ten ručný Healthy juicer.
Tie kakaové bôby som si objednala také drvené, viacmenej pre spestrenie, však uvidím aké to bude, ešte som to nikdy nemala.
Last edited by Helka on 14 Aug 2018, 19:35, edited 2 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Priska
Posts: 4649
Joined: 11 Aug 2010, 19:33

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Priska » 22 Apr 2013, 14:16

Helka, prisla som mrk troska do tvojej temicky toothsmile sa mi paci thumb1
Kakaove boby som si kupila neprazene - surove a s chutou cokolady sa mi to nemzlucuje, je to take divne horke, ani vonu to nema bohvieaku... ale ked si dam jeden dva boby, chut na coko ma prejde :-)))
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)

"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by tini » 22 Apr 2013, 14:46

Priska, faaaaktˇˇ Lebo limetka tvrdila, ake to je fantasticke toothsmile toothsmile Tak to sa asi ani neoplati kupovat, radsej kvalitnu coko. Aj ked kvoli efektu zdravotnemu je to isto lepsie, ale kvoli coko-efektu asi nist moc toothsmile
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by Helka » 22 Apr 2013, 15:03

Priska, Tini, no ale keby som to zmiešala napr. s tahini a šupla tam lyžičku medu, poprípade, obilného sladu, tak to by možno bolo fajn. Čo vy na to? Len jasné, že přiměřeňe, přiměřeňe, aby som zas nevyrobila zdravú, ale kalorickú bombu.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Zdravý životný štýl a radosť zo života

Post by tini » 22 Apr 2013, 21:22

Helka, zdravu sladkost neni problem vymysliet, ale vzdy je to tiez sladkost;), tie treba opatrne, aj ked su zdrave. Ale ten moj olovrantik by som skor dala do kategorie normalne jedlo, lebo hoci to bola dobrotka, boli tam normalne obycajne veci, ktore je viac nez vhodne zjest;) Inak ja som robievala aj na sviatky uz nejake zdrave sladkosti, aj take nepecene makove gulky napriklad (zmixovany rozomlety mak so susenymi hrozienkami, a neviemcimeste).. Limetka tu na fore aj pecie take zdrave strudle, ze jablka vobec nesladi, da ich s makom a cesto tenucke.. som sa na to uz dlho chystala, ale zatial som to nerobila. A ja som na velku noc robila take fazulove gulky, hoci nakoniec som ich ani nejedla, cosi zjedli deti ale nakoniec som aj kopu musela vyhodit, skoda ze ma nenapadlo skor dat ich do mraznicky.. Totiz som zrovna ochorela na velkonocnu nedelu a dako mi nemyslelo;(. A este jednu super vec som robila, a to si aj urobim zas, da sa to mat v zasobe - susene slivky som namacala do rozpustenej 70 percentnej Lindtky, co povazujem za celkom kvalitnu coko. je to lahodne, aj zdrave, ale jasne, s mierou. Akurat ze slivky som mala bezne z obchodu, takze aj chemicke - neviem, kde zohnat nechemicke, pokukam.. inak totiz susene ovocko sa snazim kupovat v bio (aj figy, marhule), najlepsie vsetko, ale napriklad brusnice kupujem normalne, aj hrozienka, ale nepisu tam zas nejaku chemiu, tak neviem, ci tam je..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Post Reply