Kváskový chlieb
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Kváskový chlieb
jeeej, lubka, tak to vyzera ako naozajstne chlebiky.. Mozes napisat recept, kolko akej muky a kolko vody a kvasku?
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 667
- Joined: 05 Apr 2012, 08:24
Re: Kváskový chlieb
wooow tie sú nádhernéééééé
asi sa idem najesť
asi sa idem najesť
42, 177, max. 08/11, zač. 04/12, - 12 16/5/12, - 20 24/8/13, 3. cieľ: - 9
Iba hlupák robí tú istú vec znova a znova a pri tom očakáva iné výsledky. A. Einstein
Iba hlupák robí tú istú vec znova a znova a pri tom očakáva iné výsledky. A. Einstein
- Ľubka S
- Posts: 14045
- Joined: 04 Sep 2009, 14:22
Re: Kváskový chlieb
Tak som začala dávať viac kvásku,veď je to múka a voda,tak myslím,že to nemá čomu vadiť a chlieb je nadýchanejší.Recept môžem dať len bez vody,tú som prilievala od oka.
Takže:690g kvások/celozrnná ražná 1:1/
500g celozrnná pšeničná
300g pšeničná hladká chlebová tmavá
50b tekvicové semiačka
Cesto som najskôr miesila vareškou a potom do hustejša rukami na doske a dala do"ošatiek"nie su to celkom ošatky na 7 hodín do chladničky,potom som ešte raz premiesila na doske a vytvarovala dosť dlhé štricle a nechala už prykryté na doske ešte 2 kodiny a potom piekla 50 inút a potierala slanou vodou.Dávala som do studenej rúry a záparu mala prvých 15 minút.Dosť vykysli,tak sa mi spojili,na budúce dám o kúštik väčší plech a viac od seba.
Takže:690g kvások/celozrnná ražná 1:1/
500g celozrnná pšeničná
300g pšeničná hladká chlebová tmavá
50b tekvicové semiačka
Cesto som najskôr miesila vareškou a potom do hustejša rukami na doske a dala do"ošatiek"nie su to celkom ošatky na 7 hodín do chladničky,potom som ešte raz premiesila na doske a vytvarovala dosť dlhé štricle a nechala už prykryté na doske ešte 2 kodiny a potom piekla 50 inút a potierala slanou vodou.Dávala som do studenej rúry a záparu mala prvých 15 minút.Dosť vykysli,tak sa mi spojili,na budúce dám o kúštik väčší plech a viac od seba.
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg
Šťastie je cesta,nie cieľ.
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg
Šťastie je cesta,nie cieľ.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Kváskový chlieb
moje vcerajsie celozrnne psenicno-razne zemlicky a dnesny razny chlebik - vybijak MNAM
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 667
- Joined: 05 Apr 2012, 08:24
Re: Kváskový chlieb
vyzerajú fantasticky
42, 177, max. 08/11, zač. 04/12, - 12 16/5/12, - 20 24/8/13, 3. cieľ: - 9
Iba hlupák robí tú istú vec znova a znova a pri tom očakáva iné výsledky. A. Einstein
Iba hlupák robí tú istú vec znova a znova a pri tom očakáva iné výsledky. A. Einstein
-
- Posts: 18
- Joined: 22 Apr 2013, 09:49
Re: Kváskový chlieb
Mne manzel dnes povedal, ze ho z vybijaku bolia zuby (( hlavne, ze som ho zacala piect kvoli nemu... Len ja si na nho tak zvykla, mne ta biela muka proste v chlebe nechuti :-/
Lubka vyskusam tvoju variantu nabuduce, len asi mensi chlebik, lebo zatial sme len traja
Lubka vyskusam tvoju variantu nabuduce, len asi mensi chlebik, lebo zatial sme len traja
-
- Posts: 18
- Joined: 22 Apr 2013, 09:49
Re: Kváskový chlieb
Pseniacna hladka chlebova tmava je aka muka? Celozrnna hladko vymleta?
Asi som ja vymleta, no nejako nechapem )
Asi som ja vymleta, no nejako nechapem )
- Víla
- Posts: 949
- Joined: 04 Mar 2011, 19:48
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Kváskový chlieb
psenicna hladna chlebova tmava je podla mna proste menej vymleta muka ako klasicka biela, pouziva sa prave do chlebikov. Ale nie je to zas celozrnna muka.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 18
- Joined: 22 Apr 2013, 09:49
Re: Kváskový chlieb
Dakujem za odpovedi...
Mate niekto prakticky odskusane kolko vydrzi kvasok v chladnicke bez dokrmenia?
Lebo ked sa mi babo narodi budem tyzden v nemocnici + hned az sa vratim budem mat asi aj ine starosti ako krmenie kvasku.
Mate niekto prakticky odskusane kolko vydrzi kvasok v chladnicke bez dokrmenia?
Lebo ked sa mi babo narodi budem tyzden v nemocnici + hned az sa vratim budem mat asi aj ine starosti ako krmenie kvasku.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Kváskový chlieb
ja som citala, ze 14 dni vydrzi, lepsi je v hustejsom stave. ja mam vyskusane asi 7 dni. A da sa aj zamrazit, aj som si zamrazila uz cosi, a este mozno zamrazim;), len to nemam vyskusane, ci sa to ozivi. Ale mozem to skusit teraz cez vikend. Napec si radsej aj chlebik do mraznicky, bude toho po porode dost.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Kváskový chlieb
Ahojte, prikladam fotodoku mojho dnesneho chlebika, myslim, ze prvy krat v zivote sa mi podarilo upiect chlebik, ktoremu podla mna fakt NIC NECHYBA, nic by som na nom nemenila, je to proste CHLIEB - nehovoriac o tom, ze je to sen , vynikajucej nepopisatelnej chuti , a este aj ako chlebik vyzera.
Je to celorazny chlieb, hladku muku psenicnu som dodala mozno 50g, dost malo. Inak obsahuje kvasok asi tretinu mnozstva muky ostatnej, ktora bola celozrnna razna muka. Inak donho sla uz len sol, rasca a voda. Mam pocit, ze konecne som pochopila, asi aka ma byt taka dobra hustota cesta;) Kvasok som po vybrati z chladnicky krmila az 4x, lebo tak mi vyslo pecenie, a chcela som mat viac (robila som aj zemlicky spaldovo razne pre deti). A teraz pointa - kysnutie cez noc v chladnicke.. myslim, ze to dalo chlebiku tie bajecne vlastnosti, ktore ma.. Rano som len vykurila v peci, prelozila na horuci plech bochnik rovno z osatky a piekla cca 20-25min na plne pecky a so zaparou. Potom som stisila na 200 stupnov, potrela chlebik slanou vodou a piekla este 15min. Pocas pecenia este 2x som potrela slanou vodou. Je upeceny, chrumkava korka.. jedine kamoska vaha mi nasepkava rozumne mnozstvo, lebo od chuti by clovek spapkal privelaaaa
no vazne som nadsena, viem upiect CHLIEB, no konecne Dufam teda, ze to nebude ojedinely vysledok
Skusim upiect aj tomu mojmu kolegovi, lebo vlastne ked dam miesto tej spaldovej muky normalnu tu bezlepkovu, v takom malom mnozstve hadam nebude mat negativny vplyv na kvalitu chleba. V utorok rano planujem. On sa potesil aj tomu minulemu, avsak som dala malo vody, takze bol tvrdsi, a aj tak mu chutil;), tak hadam tentokrat mi vyjde este lepsie..
Je to celorazny chlieb, hladku muku psenicnu som dodala mozno 50g, dost malo. Inak obsahuje kvasok asi tretinu mnozstva muky ostatnej, ktora bola celozrnna razna muka. Inak donho sla uz len sol, rasca a voda. Mam pocit, ze konecne som pochopila, asi aka ma byt taka dobra hustota cesta;) Kvasok som po vybrati z chladnicky krmila az 4x, lebo tak mi vyslo pecenie, a chcela som mat viac (robila som aj zemlicky spaldovo razne pre deti). A teraz pointa - kysnutie cez noc v chladnicke.. myslim, ze to dalo chlebiku tie bajecne vlastnosti, ktore ma.. Rano som len vykurila v peci, prelozila na horuci plech bochnik rovno z osatky a piekla cca 20-25min na plne pecky a so zaparou. Potom som stisila na 200 stupnov, potrela chlebik slanou vodou a piekla este 15min. Pocas pecenia este 2x som potrela slanou vodou. Je upeceny, chrumkava korka.. jedine kamoska vaha mi nasepkava rozumne mnozstvo, lebo od chuti by clovek spapkal privelaaaa
no vazne som nadsena, viem upiect CHLIEB, no konecne Dufam teda, ze to nebude ojedinely vysledok
Skusim upiect aj tomu mojmu kolegovi, lebo vlastne ked dam miesto tej spaldovej muky normalnu tu bezlepkovu, v takom malom mnozstve hadam nebude mat negativny vplyv na kvalitu chleba. V utorok rano planujem. On sa potesil aj tomu minulemu, avsak som dala malo vody, takze bol tvrdsi, a aj tak mu chutil;), tak hadam tentokrat mi vyjde este lepsie..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Kváskový chlieb
a este zemlicky
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Kváskový chlieb
Tinka, nezmýlila si si povolanie, nááádhera! Ťa to teda riadne chytilo, ale celkom ťa chápem, je to silno návykové.
A aké múky si teda dávala. Ja to tiež všelijako kombinujem, teraz som dala ražnú celozrnnú, ražnú tmavú, špaldovú celozrnnú hladkú a pšeničnú celozrnnú, no a ešte kvások bol z ražnej celozrnnej,
dávam tam aj semiačka, (teraz som dala ľanové a slnečnicové), a okrem rasce dávam aj lyžičku
feniklu, má to potom takú fajn chuť. Zakaždým dám rôzne pomery múk, ale chlebíky sú vždy dobré,
len ja som sa ešte neodhodlala na pečenie v rúre.
Ale kolegyňu som už namotala a včera upiekla svoj prvý kváskový chlebík v rúre, je z toho tiež
nadšená, a ešte ďalšia mladá kolegynka chce odo mňa kvások. A vôbec ja mám v práci hodne
kolegýň, ktoré sa tiež snažia zdravo stravovať, tak konzultujeme veľa vecí a posúvam info. Je to
super, keď je v práci takáto atmoška.
Ja teda asi skúsim tiež to dať kysnúť do chladničky, keď tvrdíš, že to má vplyv na kvalitu chleba,
práve mám zamiesené, tak keď to premiesim dám na pár hodín do chladničky. Čo myslíš, stačí tak
6 - 8 hodín, myslím to druhé kysnutie.
A aké múky si teda dávala. Ja to tiež všelijako kombinujem, teraz som dala ražnú celozrnnú, ražnú tmavú, špaldovú celozrnnú hladkú a pšeničnú celozrnnú, no a ešte kvások bol z ražnej celozrnnej,
dávam tam aj semiačka, (teraz som dala ľanové a slnečnicové), a okrem rasce dávam aj lyžičku
feniklu, má to potom takú fajn chuť. Zakaždým dám rôzne pomery múk, ale chlebíky sú vždy dobré,
len ja som sa ešte neodhodlala na pečenie v rúre.
Ale kolegyňu som už namotala a včera upiekla svoj prvý kváskový chlebík v rúre, je z toho tiež
nadšená, a ešte ďalšia mladá kolegynka chce odo mňa kvások. A vôbec ja mám v práci hodne
kolegýň, ktoré sa tiež snažia zdravo stravovať, tak konzultujeme veľa vecí a posúvam info. Je to
super, keď je v práci takáto atmoška.
Ja teda asi skúsim tiež to dať kysnúť do chladničky, keď tvrdíš, že to má vplyv na kvalitu chleba,
práve mám zamiesené, tak keď to premiesim dám na pár hodín do chladničky. Čo myslíš, stačí tak
6 - 8 hodín, myslím to druhé kysnutie.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk