Kváskový chlieb

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 25 May 2013, 10:42

Helka, ved ani ja nehovorim, ze tie chlebiky boli predtym zle;) Akurat ze tento je asi proste vynimocne dobry, ako aj nakysol, kvalitou cesta.. Davala som tam muku do kvasku raznu hladku chlebovu, a do chleba potom uz len raznu celozrnnu a asi 50g hladkej chlebovej psenicnej (tie chlebove pouzivam z Billy, inde som to nevidela). Ja som inak toho nazoru, ze do chlebika patri len muka, voda a sol, pripadne rasca. Ale fantazie sa medze nekladu, tiez davam dakedy zrno varene, ale olej a semienka davam skor do peciva. Inak som chutnala tie zemlicky, no su fantasticke toothsmile toothsmile toothsmile, tam som zas davala razny kvasok ako aj do chleba, a potom spaldovu celozrnnu muku, a tu hladku chlebovu psenicnu, sol, lanove semienka a olivovy olej a vodu.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Kváskový chlieb

Post by Helka » 25 May 2013, 10:55

Tinka, ja tam tie semienka dávam hlavne kvôli mojim zdravotným problémom s črievkami,
veľmi mi to pomáha. Ty si už na inom leveli, ty to berieš už viacmenej profesionálne. toothsmile
Ale sa mi náhodou páči ako sa pekne posúvaš ďalej. thumb2
Ale neodpovedala si mi, že ako dlho mám asi zhruba nechať ten chlebík kysnúť v chladničke. :D

Edit: Aháá, už si mi odpovedala, díky. toothsmile
Last edited by Helka on 25 May 2013, 11:07, edited 2 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 25 May 2013, 11:05

helka, semienka su super zdrave, akurat ze ja ich mam aj k ranajkam lanovych 25g a ku kazdemu jedlu skoro prisypem 10-20g, takze sa to za den na zbiera, tym padom v chlebiku mu ich netreba. Ja to necham kysnut celu noc v chladnicke, dala som vecer asi o 6tej, ale davam aj neskor, o 7-8mej a rano peciem o cca 6-7h.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 25 May 2013, 17:45

Helka, inak moj dedko bol pekar.. zeby dake geny??? ;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 03 Jun 2013, 10:54

Pridávam ešte jeden viac ražný chlebík:
680 g ražný kvások/1:1 múka,voda/
300 g ražná múka tmavá chlebová
400 g špaldová celozrnná
100 g hladká pšeničná/na dosku na miesenie na dva krát/
300 ml voda,soľ,razca
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Kváskový chlieb

Post by Víla » 03 Jun 2013, 21:58

Ahojte , hlásim sa do kváskovacej rodiny, včera som založila kvások, dnes sa už na ňom objavili prvé bublinky , prikŕmila som, uvidím ,čo spíska do zajtra...
Ľubka pozerám ,že máš kvások múka voda 1:1 aké to máš husté? Tak aj píšu v tých všelijakých receptoch pomer 1:1 ,a že má mať konzistenciu hustejšiu ako palacinkové cesto...tak som tak spravila a mne sa pri tom pomere urobilo také husté cestíčko ,že sa to nedalo ani riadne vareškou pomiešať, tak som ešte dala vody no a ten pomer mám už skoro 1:2 :idea: nechápem brxe
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 04 Jun 2013, 06:02

vila, ja som spociatku zarabala tiez tak, ze naprl 60g muky a 60g vody, a potom som v dalsie dni pridavala tiez 60g muky a vody (ale kvasku som spociatku neuberala). To cesto som mala take hustejsie palacinkove potom. Ale uz si nepamatam, mozno som aj dacoho pridala, napriklad vody, aby take bolo. Aku si dala muku? Aj to moze byt rozdiel. Ja som po 2 tyzdnoch presla aj na uberanie, a to som uz kvasok ale si drzala hustejsi, a teraz ho ked odkladam ten do chladnicky, tak je fakt taky tuhy dost, ze sa tazko miesa. Ale ten co rozrabam na kysnutie pred pecenim chlebika (3-4x), tak ten robim redsi. Akurat ze uz od oka. Ale spociatku je dobre asi vazit. Ale - ono ten kvasok zas tuhsi moze byt, ja som aj citala, ze niekto robi tuhsi, niekto redsi. Skus aj menit teploty, kde Ti kysne, aby sa ti tam rozvinuli rozne tie potvorky (niektore maju raj ked je husto, ine ked redsie, a niektore ked je zimsie, ine teplejsie;)

A pozdravuje vas Rikapka, tiez sa pridala do kvaskovej rodinky, som s nou volala, len nestiha pisat, ale piect chlebiky ano thumb1 thumb1 thumb1

Lubka dakujem za receptik, skusim!!!
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 04 Jun 2013, 09:11

Víla ja som na začiatku mala tiež hustejší,ale teraz je to celkom redšie.Myslím,že som v začiatkoch aj skúsila zriediť s viac vodou,ale teraz dám ten čo mám odobratý,to býva tak 60 g a ku nemu pridávam 1:1,niekedy po 100,niekedy 120g,záleží ako sypnem múky,prilejem vody toothsmile
Dnes ráno som zamiesila zas ten so špaldovým zrnom uvareným,kysne v chladničke,po obede premiesim a večer pečiem toothsmile
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Kváskový chlieb

Post by Víla » 04 Jun 2013, 09:57

Tinka , Ľubka ďakujem za odpovede , dala som celozrnnú múku ražnú,inú ani nemali. Už sa chystám ,že nakúpim cez net nejaké múky, lebo do mesta nechodím tak často a nie vždy trafím ,že aj majú čo chcem :roll: Včera chlap bol sám doma tak zakúúúúril do pece , ked som prišla skoro ma vyvalilo, ale kvásku sa to evidentne páčilo to tepľúčko, dnes má studený odchov zatiaľ toothsmile ale aj zakúrim poobede lebo idem piecť ešte kvasnicový chlebík.
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 05 Jun 2013, 05:26

vila, no asi to bude tou mukou. Ja som ho robila aj robim z chlebovej muky raznej, co maju v bille. Ono totiz tie muky rozneho typu aj rozne hydratuju.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 05 Jun 2013, 05:33

lubka, ten posledny chlebik, co si davala, to bol ten z nitry?? Inak ten bol fakt fantasticky thumb2 thumb2 thumb2
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 05 Jun 2013, 09:21

Tini áno.Tie dnešné vyšli krajšie,ale chuť podobná. toothsmile
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 05 Jun 2013, 09:52

foto, foto thumb1 thumb1 thumb1
Inak som to chcela dnes skusit, ale nakoniec som sla podla oka, lebo som nemala vela casu.. takze dalsi skusim. Ked dam polovicne mnozstva, vyjde mi jeden chlebik, vsak???
A by ma zaujimalo, co myslis pod tym dvojitym miesenim, to nerobim, mozno je to chyba!!
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 05 Jun 2013, 10:00

Tini foto som nestihla,už je rozkrájaný a časť v mrazáku.No miesim raz,kysne v chladničke 7-8 hodín,premiesim,urobím tvar,aký chcem a na plechu pod utierkou kysne ešte 3-4 hodiny,podľa teploty,vidím,ako nakysne a potom pečiem ,začiatok aj s vodou dolu v rúre pri 220 stupňoch asi 15 minút a potom znížim na 180 a dopečiem,40-50 minút,podľa veľkosti bochníkov.Z tejto dávky je tak kilo a pol chlebov/jeden 750-800g/ toothsmile
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 06 Jun 2013, 21:05

lubka, cafki, ja som piekla klasicky, ale bol super sice chlebik, ale naisto uz vyskusam dvojite kysnutie, k tomu mam otazku - na to prve chladnickove davas este v miske dakej, este nie v bochniku kysnut??? A cesto ake - redsie, ci uz akoze ako na chlieb??
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Post Reply