Pečenie alternatívnych chlebov
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
djana, no je mi to veru cudne.. ake si dala muky? Mne sa tiez raz prepadol za celu ich karieru, avsak to som dala ine zlozenie muky, a tak bolo cesto dake redsie. Ja uz podla oka v takom pripade pridavam trocha muky. Ale ak si dala muky podla receptu, neviem, preco sa to prepadlo, tym octom by to nemalo byt, to je podla mna ten isty ucel ako ten vit. c na podporu kysnutia. Ja som tiez piekla na dlhom celozrnnom programe vlastne takmer vzdy. Neviem v com to teda moze byt. Ake sa ti to cesto zdalo? Ono podla mojej skusenosti by malo byt take pevnejsie, ked sa miesy, ze sa tak lepi na tie haky a vytvara taky hybajuci sa bochnik. Ked je riedke, teda redsie, vtedy sa mi to tiez zvyklo prepadnut.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Víla
- Posts: 949
- Joined: 04 Mar 2011, 19:48
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
No niekde som čítala ,ževraj celozrnnému chlebu by malo dlhšie trvať kým vykysne. Ale keď sa robí chlieb klasicky ručne, tak sa zvykne počas kysnutia cesto aj trikrát "prekladať" -trochu sa ponaťahuje a zroluje alebo poskladá (tak to robila moja starká). V pekárničke tento proces odpadá a možno tým sa práve urobia navrchu tie veľké bubliny a naspodku je cesto naopak ťažšie hustejšie. Stroj je stroj, ľudská ruka to nie je A možno len ako tini píše treba to trochu "vychytať" vysledovať si to tak od oka aké to cesto je,či riedke či tuhé.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
no, ja som zas nerobila nikdy rucne chlieb. Teraz som stratila take tesnenie z pekarnicky, takze mi nemiesi. Inak ono ja nemam nejaku super speci a tym padom som niekedy mala pocit, ze nie je uplne rovnomerne chlebik premieseny, zaviselo od zlozenia muk. Zo spaldovej celozrnnej vysiel vzdy najlepsie, z raznej bol tazsi. Teraz teda to robim tak, ze vymiesim normalne v mixeri s tym hakom na cesto, a potom to prekycnem po vykysnuti do pekarnicky, kde to len peciem. Ja priznavam, ze som leniva gazdinka a v ruke sa mi to nechce miesti, ani som to vlastne nikdy nejak nerobila. Ja ked najblizsie urobim chlebik tak odfotim. Ale aj tak mi je to cudne, lebo podla toho receptu, aj ked nie vzdy je taky, ze je na nom pekny kopcek, ale aspon je do rovna.. Predtym sa mi tiez prepadali dost casto, vlastne takmer vzdy, kym som neprisla na tento receptik.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ahoj, tini, no použila som také ako ty, len som si množstvá znížila tak aby výsledná hmotnosť múk bola 450g, čiže som všetkého dávala 3/4 aby som zachovala pomer, mala som síce menej ražnej, lebo mi došla, ale len asi 30 g mi chýbalo, tak som to doplnila celozrnnou špaldovou a namiesto polosvetlej čo je v recepte, som dala hladkú chlebovú
ale nevadí, budem skúšať ďalej, ono chuťovo bol velmi dobrý, ktovie, či to nebude aj tými semiačkami, ono to vyzerá že dolu je taký hutnejší, smerom hore viac taký porézny alebo ako to povedať
teraz idem robiť vianočku, čo síce nevyzerá ako vianočka ale chutí tak, dávam do nej aj celozrnnú strednú múku, takže je určite zdravšia ako z obchodu
ale nevadí, budem skúšať ďalej, ono chuťovo bol velmi dobrý, ktovie, či to nebude aj tými semiačkami, ono to vyzerá že dolu je taký hutnejší, smerom hore viac taký porézny alebo ako to povedať
teraz idem robiť vianočku, čo síce nevyzerá ako vianočka ale chutí tak, dávam do nej aj celozrnnú strednú múku, takže je určite zdravšia ako z obchodu
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
djana, a ko robis presne tu vianocku? kvoli comu si znizovala mnozstva muky na 450? mozno sa tam potom uplne presne neda navazit tie ostatne malicke veci, kvasnice atd.. ci? Ono totiz prave mnozstvo kvasnic je dost dolezite, a teda treba ich skor menej ako viac, mna to dost sokovalo, toto zistenie. No ale ktovie, mozno to suvisi aj s pekarnickou a podobne..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
tini, mám pekárničku na 700 alebo 900 g chlebík a zvyknem pekávať ten menší, tam ide 450-500g múky, tak preto, ale budúci týždeň skúsim ten väčší, prídu aj deti, tak sa zje
čo sa týka vianočky, recept mám z netu, asi nie je velmi diétna, ale stále experimentujem s receptom, takže tu je
Moja vianočka
7 PL maslo rozpustené
5 PL olej
1 celé vajce
200 ml vlažné mlieko
420 g múka polohrubá
50 g pšeničná múka celozrnná (ja dávam 100 g celozrnnej strednej a o to menej polohrubej)
5 PL cukor kryštál (ja dávam 1 vanilkový cukor + 3 PL trstinového)
½ ČL soľ
Citrónová kôra (nemusí byť)
½ kocky droždia alebo 1,5 ČL droždie sušené
Ozaj tini, aké droždie používaš, či nemôže byť rozdiel aj v tom, ja to modré s lastovičkou
čo sa týka vianočky, recept mám z netu, asi nie je velmi diétna, ale stále experimentujem s receptom, takže tu je
Moja vianočka
7 PL maslo rozpustené
5 PL olej
1 celé vajce
200 ml vlažné mlieko
420 g múka polohrubá
50 g pšeničná múka celozrnná (ja dávam 100 g celozrnnej strednej a o to menej polohrubej)
5 PL cukor kryštál (ja dávam 1 vanilkový cukor + 3 PL trstinového)
½ ČL soľ
Citrónová kôra (nemusí byť)
½ kocky droždia alebo 1,5 ČL droždie sušené
Ozaj tini, aké droždie používaš, či nemôže byť rozdiel aj v tom, ja to modré s lastovičkou
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
djana, no najma vela tuku tam zda sa ide, inak ked by sa tam dal vacsi podiel celozrnky, tiez by to pomohlo. Ale isto je to lepsie ako z obchodu. Ja som robila take chlebiky, akoby mierne nasladko, aj to tam kdesi je tiez, vlastne som dala viac cukru 3pl, a potom pridala pernikove korenie alebo kakao. Inak vsetko to iste. A teda vyborne to bolo aj je chutove, a je to vhodne aj pre nas, aj ked tam je troska viac cukru, ale je to zas mnozstvo na 600g muky, tak to neni tragedia. Moze sa to skusit vlastne mozno aj s medom.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
pomoc, zasa sa mi chlieb prepadol, ja už neviem, čo robím zle, tini, použila som ten tvoj recept, ale tak zje sa aj tak, len ten estetický dojem
ešte skúsim použiť iné droždie
ešte skúsim použiť iné droždie
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
djana, no to mi je luto fakt, som myslela, ze to musi vzdy vyjst.. ;(
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 85
- Joined: 20 Apr 2007, 16:33
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Zdravim. Hladala som vo fore, ale nenasla som o tom ani zmienku, preto davam do pozornosti kvaskovu mapu ludi, co ponukaju kvasok: https://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html. Isto sa najdu medzi vami ludia co si kvasok doma robia a aj taki, ako ja, co kvasok hladaju. Zadala som dopyt par ludom, neviem este, ci zareaguju, ale ak mate kvasok, ste z okolia PK a ste ochotni sa on podelit za nejaky maly revans, ozvite sa mi, mam zaujem. Dakujem.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
skorica, co je to PK? No ja kvasok som prave zarobila v nedelu, teraz peciem taky mlady chlebik, uvidime;) Je to zatial v stadiu skusania;) Vyzrety by mal mat aj tak minimalne 10 dni, uvidime, ci mi tento prvy pokus vyjde..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Ľubka S
- Posts: 14048
- Joined: 04 Sep 2009, 14:22
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Môj prvý kváskový chlieb.....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg
Šťastie je cesta,nie cieľ.
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg
Šťastie je cesta,nie cieľ.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
kraaaaasny,,, co si din davala, mas recept=? ja chcem zajtra piect...
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Priska
- Posts: 4649
- Joined: 11 Aug 2010, 19:33
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Mnam Lubka, mam na taky chut!
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
-
- Posts: 85
- Joined: 20 Apr 2007, 16:33
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
PK je Pezinok.
Ak sa mi podari zohnat kvasok, tak tento tyzden sa do toho pustim. Ak bude co i len z 1/4 taky pekny ako tento od Lubka S, budem rada.
Ak sa mi podari zohnat kvasok, tak tento tyzden sa do toho pustim. Ak bude co i len z 1/4 taky pekny ako tento od Lubka S, budem rada.