Pečenie alternatívnych chlebov
-
- Posts: 107
- Joined: 10 Jun 2012, 22:20
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Zienky, ked davate do chlebiku len celozrnnu muku, ziadnu bielu, vykysne vam pekne? Ja davam vzdy v pomere 50:50 celozrnnu a bielu...
A este - ked peciem chlebik, tak vlastne kazdu surovinu co tam dam vypocitam jej hodnoty, vsetky zratam a to su aj hodnoty celeho upeceneho chleba? Nemenia sa nejako pecenim?
A este - ked peciem chlebik, tak vlastne kazdu surovinu co tam dam vypocitam jej hodnoty, vsetky zratam a to su aj hodnoty celeho upeceneho chleba? Nemenia sa nejako pecenim?
- jaro
- Posts: 4089
- Joined: 14 Sep 2008, 20:06
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
po roku pecenia fajneho chleba v pekarnicke som sa docital na kvasniciach, ktore vzdy pouzivam: Nevhodne na pouzitie v domacej pekarnicke ...
46r
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
jaj jaro, si ma naramne rozveselil
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
nevie mi niekto poradiť, prečo sa mi celozrnný chlieb vždy v strede akoby prepadne, potom je po krajoch taký vyvýšený a v strede je jama? som z toho už dosť nešťastná, dávam 270 ml vody, 2 lyžice oleja, 180 g chlebovej hladkej múky, 120 celozrnnej ražnej, 150 g celozrnnej pšeničnej, 1 lyžičku soli, 2 lyžice cukru a 1 lyžičku sušené droždie
- rozalka
- Posts: 4608
- Joined: 09 Apr 2010, 10:50
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Ahoj, občas sa to stalo aj mne. Skús menej droždia, alebo menej vody. Mám dojem, že to spraví vtedy, ak je redšie cesto, alebo prekysne. Vyskúšaj. Inak 2 lyžice cukru sa mi zdá dosť veľa, je občas nedám, alebo iba štipku. Myslím si, že Ti prekysne. pá
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
rozálka dík, skúsila som dať menej droždia, uvidíme ako to dopadne
a s tým cukrom som sa pomýlila, nie 2 polievkové ale malé lyžičky
a s tým cukrom som sa pomýlila, nie 2 polievkové ale malé lyžičky
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ahojki djana, ja tu mam tiez taky recept na chlebik , odskusany, by si ho mohla tiez skusit urobit (neviem teraz na ktorej presne je strane, ale v tejto teme skor v prvej polovici). Mne sa tiez predtym robilo to co tebe. Zavisi to od pomeru kvasnic a vody.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ahoj tini, myslíš tento?
https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... BD#p129072
a dávaš tam aj mlieko, či len vodu? nie je vela vody? a tá polosvetlá múka to je hladká? lebo ja mám pšeničnú chlebovú, tak môžem aj tú použiť, nie?
a práškový vitamín C sa dá kde kúpiť, lebo v lekárni majú len tabletkový
ďakujem za odpovede, ja viem, že tých otázok je dosť, ale chcela by som už konečne upiecť pekný a chutný chlebík
https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... BD#p129072
a dávaš tam aj mlieko, či len vodu? nie je vela vody? a tá polosvetlá múka to je hladká? lebo ja mám pšeničnú chlebovú, tak môžem aj tú použiť, nie?
a práškový vitamín C sa dá kde kúpiť, lebo v lekárni majú len tabletkový
ďakujem za odpovede, ja viem, že tých otázok je dosť, ale chcela by som už konečne upiecť pekný a chutný chlebík
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ozaj a kváskový chlieb ste niekto neskúšali?
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
djana, hej, davam tam len vodu, presne podla receptu, tu muku tiez davam aj chlebovu, nemusi byt hladka. Ten vitamin c praskovy kupujem v DM, neni to drahe a vydrzi to fakt roky. Aj menim zlozenie muk. Ale fakt, ze len s tymto receptom sa mi nic neprepadava.
kvaskovy som skusala, aj teda robit kvasok, ale vobec si uz nepamatam, ako to dopadlo, mozno to opat skusim..
kvaskovy som skusala, aj teda robit kvasok, ale vobec si uz nepamatam, ako to dopadlo, mozno to opat skusim..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Rikap
- Posts: 5931
- Joined: 29 Aug 2008, 17:50
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
dievčence: ku pečeniu chleba v pekárničke vám tu napíšem pár mojich postrehov. Tiež sa mi nie vždy vydaril ukážkový, pomerne často sa prepadol a to aj v prípadoch, keď som úplne presne navážila všetky komponenty podľa rôznych receptov, alebo naplnila pekárničku od oka (mám pocit, že keď som namiešala zmesi podľa vlastnej fantázie, tak bol ten chlebík krajší). Ale úplne ukážkový ho mám až teraz, keď sa mi pekárnička pobrala do predčasného dôchodku - odišlo mi to miešacie zariadenie. Takže si vymiesim cesto ručne, používam kvások z mlieka, vody (50:50)čerstvého droždia a malej lyžičky cukru, múky, otruby, vločky, semená, soľ, pridávam úplne od oka, stále však pridám aspoň 100 g hladkej múky na 750 gr chlebík a potom ho dám upiecť do pekárničky a je naozaj pekný. Preto si myslím, že najdôležitejšie je dobré vypracovanie cesta a na tom si dávam záležať.
68 rokov, 163 cm, 12.5.2008 - 95 kg, 11.1.2012 - 72 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život
Udržiavaciu fázu som nezvládla - začínam 1.1.2020 na 86,8 kg
Podarilo sa mi schudnúť 23 kg, zlepšiť podstatne zdravotný stav a skvalitniť si svoj každodenný život
Udržiavaciu fázu som nezvládla - začínam 1.1.2020 na 86,8 kg
- Víla
- Posts: 949
- Joined: 04 Mar 2011, 19:48
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
Ahojte pridám aj ja svoj postreh, tiež sa mi chlieb prepadával.Myslím ,že to prepadávanie je tým prekysnutím. Navrchu sa v ceste urobia veľké bubliny , a tie potom pri pečení spľasnú, pri kratšom kysnutí sa mi to nestáva. Začala som piecť na kratšom 2-hodinovom programe.Odvtedy mám chlebík pekný. Robím jednoduchý recept 500g múky v rôznom pomere ( cca 150-250g celozrnnej ražnej a do 500 dosypem celozrn. pšeničnú) 375-390g vody(viac ražnej múky=viac vody), sušené droždie , rasca prípadne semienka podľa ľubovôle, cukor a tuk nedávam. A tiež som postrehla ,že keď ho nechám vychladnúť v pekárničke ,tak sa tak trochu lepšie spojí a potom sa menej mrví.
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
tini, pre upresnenie, 420 ml vody a 1/4 malej lyžičky vitamínu C?
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
ano Dufam, ze Ti vyjde, ak ho budes skusat.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 330
- Joined: 16 Apr 2012, 11:08
Re: Pečenie alternatívnych chlebov
no, tak chlebík sa prepadol aj tak, možno trocha menej ako inokedy, ešte ked som ho vybrala z pekárne, nebol až tak, do rána sa to prepadlo viac, ale chuťovo je veľmi dobrý, dala som doňho lanové aj sezamové semiačka
nemala som však ten vitamín C, tak som dala lyžicu octu, možno je to tým, na čo je tam vlastne ten vitamín C? má nejakú funkciu?
tini a na akom programe to pečieš, ako dlho to celé trvá? lebo ja na celozrnnom a trvá to 3,32 hod.
rozmýšlam či to fakt nebude tým, že to trvá príliš dlho a potom prekysne ako písala víla a či nabudúce neskúsiť ten dvojhodinový, ale načo potom je tam ten celozrnný program?
nemala som však ten vitamín C, tak som dala lyžicu octu, možno je to tým, na čo je tam vlastne ten vitamín C? má nejakú funkciu?
tini a na akom programe to pečieš, ako dlho to celé trvá? lebo ja na celozrnnom a trvá to 3,32 hod.
rozmýšlam či to fakt nebude tým, že to trvá príliš dlho a potom prekysne ako písala víla a či nabudúce neskúsiť ten dvojhodinový, ale načo potom je tam ten celozrnný program?