Page 45 of 47

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 13 Jun 2012, 11:33
by Lusil
Zienky, ked davate do chlebiku len celozrnnu muku, ziadnu bielu, vykysne vam pekne? Ja davam vzdy v pomere 50:50 celozrnnu a bielu...
A este - ked peciem chlebik, tak vlastne kazdu surovinu co tam dam vypocitam jej hodnoty, vsetky zratam a to su aj hodnoty celeho upeceneho chleba? Nemenia sa nejako pecenim?

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Oct 2012, 12:27
by jaro
po roku pecenia fajneho chleba v pekarnicke som sa docital na kvasniciach, ktore vzdy pouzivam: Nevhodne na pouzitie v domacej pekarnicke :-))) ...

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Oct 2012, 13:13
by tini
toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile toothsmile jaj jaro, si ma naramne rozveselil toothsmile

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 15 Jan 2013, 14:45
by djana
nevie mi niekto poradiť, prečo sa mi celozrnný chlieb vždy v strede akoby prepadne, potom je po krajoch taký vyvýšený a v strede je jama? som z toho už dosť nešťastná, dávam 270 ml vody, 2 lyžice oleja, 180 g chlebovej hladkej múky, 120 celozrnnej ražnej, 150 g celozrnnej pšeničnej, 1 lyžičku soli, 2 lyžice cukru a 1 lyžičku sušené droždie brxe

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 15 Jan 2013, 17:32
by rozalka
Ahoj, občas sa to stalo aj mne. Skús menej droždia, alebo menej vody. Mám dojem, že to spraví vtedy, ak je redšie cesto, alebo prekysne. Vyskúšaj. Inak 2 lyžice cukru sa mi zdá dosť veľa, je občas nedám, alebo iba štipku. Myslím si, že Ti prekysne. ;):D

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 15 Jan 2013, 21:30
by djana
rozálka dík, skúsila som dať menej droždia, uvidíme ako to dopadne
a s tým cukrom som sa pomýlila, nie 2 polievkové ale malé lyžičky :D

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 16 Jan 2013, 06:20
by tini
ahojki djana, ja tu mam tiez taky recept na chlebik , odskusany, by si ho mohla tiez skusit urobit (neviem teraz na ktorej presne je strane, ale v tejto teme skor v prvej polovici). Mne sa tiez predtym robilo to co tebe. Zavisi to od pomeru kvasnic a vody.

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Jan 2013, 11:12
by djana
ahoj tini, myslíš tento?
https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... BD#p129072
a dávaš tam aj mlieko, či len vodu? nie je vela vody? a tá polosvetlá múka to je hladká? lebo ja mám pšeničnú chlebovú, tak môžem aj tú použiť, nie?
a práškový vitamín C sa dá kde kúpiť, lebo v lekárni majú len tabletkový
ďakujem za odpovede, ja viem, že tých otázok je dosť, ale chcela by som už konečne upiecť pekný a chutný chlebík ;)

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Jan 2013, 11:26
by djana
ozaj a kváskový chlieb ste niekto neskúšali?

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Jan 2013, 15:34
by tini
djana, hej, davam tam len vodu, presne podla receptu, tu muku tiez davam aj chlebovu, nemusi byt hladka. Ten vitamin c praskovy kupujem v DM, neni to drahe a vydrzi to fakt roky. Aj menim zlozenie muk. Ale fakt, ze len s tymto receptom sa mi nic neprepadava.
kvaskovy som skusala, aj teda robit kvasok, ale vobec si uz nepamatam, ako to dopadlo, mozno to opat skusim..

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Jan 2013, 19:54
by Rikap
dievčence: ku pečeniu chleba v pekárničke vám tu napíšem pár mojich postrehov. Tiež sa mi nie vždy vydaril ukážkový, pomerne často sa prepadol a to aj v prípadoch, keď som úplne presne navážila všetky komponenty podľa rôznych receptov, alebo naplnila pekárničku od oka (mám pocit, že keď som namiešala zmesi podľa vlastnej fantázie, tak bol ten chlebík krajší). Ale úplne ukážkový ho mám až teraz, keď sa mi pekárnička pobrala do predčasného dôchodku - odišlo mi to miešacie zariadenie. Takže si vymiesim cesto ručne, používam kvások z mlieka, vody (50:50)čerstvého droždia a malej lyžičky cukru, múky, otruby, vločky, semená, soľ, pridávam úplne od oka, stále však pridám aspoň 100 g hladkej múky na 750 gr chlebík a potom ho dám upiecť do pekárničky a je naozaj pekný. Preto si myslím, že najdôležitejšie je dobré vypracovanie cesta a na tom si dávam záležať.

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 17 Jan 2013, 20:31
by Víla
Ahojte pridám aj ja svoj postreh, tiež sa mi chlieb prepadával.Myslím ,že to prepadávanie je tým prekysnutím. Navrchu sa v ceste urobia veľké bubliny , a tie potom pri pečení spľasnú, pri kratšom kysnutí sa mi to nestáva. Začala som piecť na kratšom 2-hodinovom programe.Odvtedy mám chlebík pekný. Robím jednoduchý recept 500g múky v rôznom pomere ( cca 150-250g celozrnnej ražnej a do 500 dosypem celozrn. pšeničnú) 375-390g vody(viac ražnej múky=viac vody), sušené droždie , rasca prípadne semienka podľa ľubovôle, cukor a tuk nedávam. A tiež som postrehla ,že keď ho nechám vychladnúť v pekárničke ,tak sa tak trochu lepšie spojí a potom sa menej mrví.

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 18 Jan 2013, 10:10
by djana
tini, pre upresnenie, 420 ml vody a 1/4 malej lyžičky vitamínu C?

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 18 Jan 2013, 10:50
by tini
ano ;) Dufam, ze Ti vyjde, ak ho budes skusat. thumb1

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Posted: 19 Jan 2013, 10:07
by djana
no, tak chlebík sa prepadol aj tak, možno trocha menej ako inokedy, ešte ked som ho vybrala z pekárne, nebol až tak, do rána sa to prepadlo viac, ale chuťovo je veľmi dobrý, dala som doňho lanové aj sezamové semiačka :D
nemala som však ten vitamín C, tak som dala lyžicu octu, možno je to tým, na čo je tam vlastne ten vitamín C? má nejakú funkciu?
tini a na akom programe to pečieš, ako dlho to celé trvá? lebo ja na celozrnnom a trvá to 3,32 hod.
rozmýšlam či to fakt nebude tým, že to trvá príliš dlho a potom prekysne ako písala víla a či nabudúce neskúsiť ten dvojhodinový, ale načo potom je tam ten celozrnný program?