Tofu syr

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
lola
Príspevky: 18
Registrovaný: 22 Nov 2006, 07:14

Tofu syr

Poslať od lola » 11 Dec 2006, 11:47

Neviete mi náhodou niekto poradiť ako sa dá čo najchutnejšie pripraviť tofu syr.
Chcela by som ho spraviť na obed a neviem si s tým rady.
Ďakujem

Vikina
Príspevky: 708
Registrovaný: 07 Júl 2006, 14:21

Re: Tofu syr

Poslať od Vikina » 11 Dec 2006, 12:36

Tu je jeden recept, ktory som uz raz na tomto webe uverejnila - je to basta!

Tofu v kari omacke so zeleninou

biele tofu (ca. 200 g pre dve osoby) nakrajame na kococky a premiesane s trochou kari-korenia nechame postat aspon pol hodiny, ak nie je cas, ide to aj bez toho.
Zeleninu podla sezony (mrkva, cukina, sampinony, brokolica, karfiol..., moze byt aj mrazena zmes) nakrajame na stredne kusky. Medzitym na troche oleja osmahneme pol strednej cibule, velmi nadrobno nakrajanej, hodime na to zeleninu, zelejeme trochou vody a dusime do mäkka. Ak zelenina pusti vela stavy, nechame ju trochu odparit. Ked je mäkka, pridame tofu, kari-korenie podla chuti a sol. Chudnuci pridaju par lyzic jogurtu, nechudnuci kyslej smotany, prehrejeme, hotovo. Ak je omacka prilis riedka (normalne by sa tou cibulou mala trochu zahustit), rozmiesame trochu solamylu vo vode alebo v mlieku a zahustime. Aj v pripade jogurtu je lepsie rozmiesat ho so solamylom a trochou mlieka, inak sa moze zrazit. My mame radi viac omacky, preto pridavam aj mlieko alebo sladku smotanu, potom aj viac zahustujem. Ako prilohu cestoviny alebo ryza, najlepsie basmati alebo thajska vonava.
Vo verzii bez smotany je to jedlo vhodne aj pre chudnucich, hoci ked tak nad tym rozmyslam, ani s 2-3 lyzicami kyslej smotany to nemoze byt ziadna kaloricka bomba.
Odvazni mozu namiesto smotany alebo jogurtu pridat kokosove mlieko a trochu zahustit. Potom je to uz exoticke jedlo, ktore si freakovia mozu urobit aj na riadne pikantno.

Vikina

lola
Príspevky: 18
Registrovaný: 22 Nov 2006, 07:14

Re: Tofu syr

Poslať od lola » 11 Dec 2006, 13:48

Ďakujem veľmi pekne za pomoc a isto to vyskúšam a zajtra dám vedieť. Keďže som ešte v práci, tak to bude asi až na večeru. :)

EvaEva
Príspevky: 362
Registrovaný: 12 Mar 2006, 17:21

Re: Tofu syr

Poslať od EvaEva » 11 Dec 2006, 16:09

lola: ak máš rada lečo, tak namiesto vajíčka sa dá zozdrviť akékoľvek tofu. Kto to tak robí (aj ja), tvrdí, že je to oveľa chutnejšie - a samozrejme aj zdravšie.

barbara
Príspevky: 775
Registrovaný: 23 Nov 2006, 12:31

Re: Tofu syr

Poslať od barbara » 11 Dec 2006, 21:06

EvaEva:aj ja ti ďakujem za dobrú radu.Zajtra mením program na "tofové" lečo.

silvi
Príspevky: 8
Registrovaný: 12 Dec 2006, 13:19

Re: Tofu syr

Poslať od silvi » 13 Dec 2006, 14:15

robievam surovu zeleninu nakrajam ( paradajka, paprika, uhorka ) nakrajam kusocek nivy alebo eidamu na kocky posypem. Kuracie prsia na kocky a tofu biele na male sliziky na hodinku dam do nejakej marinady podla chuti a osmahnem na olivovom oleji a nasypem na zeleninu a syr. mnam

lila
Príspevky: 17
Registrovaný: 14 Jan 2007, 23:34

Re: Tofu syr

Poslať od lila » 26 Mar 2007, 22:13

ja mam jeden fajn jednoduchy recept:
na lyzicke oliv. oleja oprazis cibulku (nie do zlatova, to je uz podla mna prepalena), pridas na kolieska nakrajany por a na kocky nakrajanu cuketu, na kocky nakrajane tofu a zalejes to nakrajanymi rajcinami (z plechovky). dochutis korenim a bylinkami (zapracuj fantaziu). podava sa s ryzou alebo zemiakmi. Dobre to chuti aj ako priloha k masu. Mozes posypat syrom. Ja to jedavam aj s brokolicou.

ked uz sme pri tom tofu, co je podla vas lepsie, tofu biele ci udene? co mam uprednostnit?

linner
Príspevky: 124
Registrovaný: 12 Jan 2007, 06:06

Re: Tofu syr

Poslať od linner » 28 Mar 2007, 02:40

lila: Teoreticky by biele a udene tofu mali mat zhodny zaklad a okrem macerovania v ingredienciach, zabezpecujucich pre udene tofu jeho udenu chut, by nemal byt medzi nimi vacsi rozdiel - malo by to teda byt iba o tom, co komu viac chuti. Prakticky ale odlisnosti vidno dost zretelne:
Udene tofu byva lisovane a upravovane do finalnej podoby technologicky mierne odlisnym sposobom (co ma vplyv i na jeho odlisnu konecnu chut) - byva suchsie, lepsie drzi pokope, je menej porovite a menej kyslaste.
Biele je mozno o cosi zdravsie, no iba dovtedy, kym ho mame radi v jeho povodnej podobe (neobsahuje potom aj iste dechtovite udenarske latky a aromy)- pacovanim v roznych komercnych sojovych, worcestrovych omackach a koreninovych zmesiach sa ale tento maly rozdiel stiera...
Azijci, ktori ziju u nas, tvrdia, ze nase tofu je v porovnani s niektorymi zahranicnymi vyrobkami fakt kvalitne a uprednostnuju najma udene a special. Pripadne negativne posobenie udenarskych ingrediencii potlacaju kombinaciou s kvantom zeleniny (antioxidanty a vitamin C), co im odobruju i posledne vedecke vyskumy z oblasti udenia a grilovania...

soothfinder
Príspevky: 27
Registrovaný: 13 Jan 2007, 06:09

Re: Tofu syr

Poslať od soothfinder » 28 Mar 2007, 03:13

Tofu je polotovar, povodne urceny na rychlu upravu, a nie nieco, co si pyta dlhe kuchtenie.
Nam sa paci najma jeden velmi rychly recept od kolegov z Vietnamu - nase udene tofu prekroja po celej dlzke na dva rovnako hrube platky a vsetko to este rozdelia na cca 6 priecnych rezov (velkost a la rybie prsty). Vzniknute platky najskor otru dosucha papierovou utierkou (na reze to slzi), mierne osolia a okorenia. Potom to ihned kladu na panvicu s troskou rozohriateho oleja a nechaju to kratko prehriat z oboch stran. Konzumuju to iba tak - s kopou zeleninoveho salatu, popr.i s troskou ryze. Fantazii a obmenam sa medze nekladu - sikovnejsi pridaju cesnak, chilli papricku, popr. to tesne pred servirovanim pokvapkaju citronom, kecupom ci dresingom...
Ked sa im nechce umyvat panvicu, tak platky pokladu na vymasteny kusok alobalu alebo papier na pecenie, zakvapnu troskou sojovej omacky, okorenia, prikryju platkom syra, ozdobia kecupom a nechaju chvilku zapiect...
Dobru chut!M!

zuza2000
Príspevky: 4
Registrovaný: 15 Apr 2007, 18:14

Re: Tofu syr

Poslať od zuza2000 » 15 Apr 2007, 18:25

Sprav si FALOSNU TOFU TRESKU :D

to je uuplna mnamka

udene tofu
mrkva
2 kysle uhorky
sojova majoneza
1 lyz. horcice
sol, korenie posla chuti

vsetko postruhat a premiesat a sup na celozrnny chlebik.

mamca
Príspevky: 438
Registrovaný: 05 Jún 2006, 01:10

Re: Tofu syr

Poslať od mamca » 16 Apr 2007, 01:13

Drozdova natierka z tofu.

Na lyzicke oleja alebo na vode podusit cibulku, pridat 2 kocky drozdia (pripadne prisolit al. privegetit), miesat do zhustnutia, nechat vychladnut, postruhat do toho 1 kocku tofu, pridat podla chuti horcicu (cca 1 PL). Robievam ju z bieleho (stavnatejsia) alebo udeneho (tiez zaujimava) tofu.
Vek 48, 165 cm, už nechcem 78 (január 08) a pneumatiku, cieľ okolo 65 a bez pneu, 30.3.08 -75. 18.1.09 - 77,5 idem do toho znova, dobehnut a predbehnut svoje vysledky. Nerada sa vzdávam.

Rokossovskij
Príspevky: 2
Registrovaný: 20 Apr 2007, 18:43

Re: Tofu syr

Poslať od Rokossovskij » 20 Apr 2007, 18:44

No a keď nie je čas, tak stačí samotne údene tofu na vecer;)

linner
Príspevky: 124
Registrovaný: 12 Jan 2007, 06:06

Re: Tofu syr

Poslať od linner » 07 Máj 2007, 00:45

Mate niekto kvalitny, odskusany recept na domacu vyrobu tofu?

anna
Príspevky: 2018
Registrovaný: 17 Apr 2006, 22:32

Re: Tofu syr

Poslať od anna » 07 Máj 2007, 12:40


Obrázok užívateľa
tini
Príspevky: 29948
Registrovaný: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Tofu syr

Poslať od tini » 07 Máj 2007, 19:51

Ahojte,
ja mam tiez skvely recept na tofu a veeeeelmi jednoduchy.

Tofu biele natur nakrajat na platky. Troska posolit, prip. posypat cervenou mleto paprikou. K tomu nakrajat jedno uvarene vajce a pripadne kusok brokolice na pare. So zelenym salatom vecera ako vysita, zdrava a bez varenia!! Podla mna, ked sa to tofu ma nejak do oleja davat prazit, tak to moc vhodna uprava nie je.. Moj sukromny nazor..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Napíšte v tejto téme