Trojaka pizza

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
Vikina
Posts: 708
Joined: 07 Jul 2006, 14:21

Trojaka pizza

Post by Vikina » 19 Mar 2007, 14:55

Opat pridavam jeden receptik, trochu pracnejsi, ale oplati sa a pochuti si cela rodina, spolu s chudnucim!

Trojaka pizza (velky plech s pomerne tenkym cestom, asi 1 cm)

Cesto
200g celozrnej muky psenicnej alebo spaldovej
150g hladkej chlebovej muky
½ kocky drozdia
½ cajovej lyzicky soli
½ cajovej lyzicky cukru
Ca. 0,4 l vlaznej vody

Cukor zmiesame s trochou vody a lyzicou muky, do toho rozdrobime drozdie a zarobime kvasok. Nechame na teplom mieste 15 minut vykysnut. Do vykysnuteho kvasku pridame muku, sol a postupne pridavame vodu, kym cesto nie je vlacne. Ja robim cesto trochu riedsie ako na chlieb. Nechame kysnut asi 30-40 minut. Kym nam cesto kysne, pripravime si plnky:

Plnka 1: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej stave, asi 30g cibule, 1 lyzicka oleja

Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, do toho pridame 1 konzervu tuniaka vo vlastnej stave (stavu zlejeme). Dobre premiesame, hotovo.

Plnka 2: 100g cukiny, 100g papriky, 1 konzerva paradajok vo vlastnej stave, 1 lyzicka oleja, oregano, cukrova kukurica podla chuti
Cukinu a papriku ocistime a nakrajame na drobnejsie kusky resp. pasiky. Paradajkovu konzervu otvorime a stavu nechame na hustom sitku odkvapkat (mozeme vypit alebo pouzit na polievku). Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, pridame cukinu a papriku, oregano a chvilu dusime. Pridame odkvapkane paradajky, este chvilu podusime (stava sa ma odparit, inak nam zmokne cesto!). Podla chuti dosolime, dokorenime a prip. pridame trochu kukurice.

Plnka 3: 250g sampionov cerstvych alebo mrazenych, 30g cibule, 1 lyzicka oleja, 1 lyzica kyslej smotany, petrzlen cerstvy alebo suseny
Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, pridame nakrajane sampiony a oprazime kym sa neodpari stava. Pridame lyzicu smotany a petrzlen. Podla chuti dosolime a dokorenime.

Cesto nam vykyslo, rozvalkame ho na plech (ja ho len tak poroztlacam rukami) a pripravime si zaklad na potretie cesta:
1 lyzicu olivoveho oleja zmiesame s 1 lyzicou kecupu a 1 pretlacenym strucikom cesnaku, pridame oregano, bazalku, cierne korenie a sol podla chuti. Ak je to prilis huste, crpneme trochu stavy z paradajok. Tuto zmes roztrieme na cesto. Potom si pizzu pomyselne rozdelime na 3 casti a na kazdu dame jednu z plniek. Pecieme vo vyhriatej rure (200 C) najprv 20 minut, potom vytiahneme a posypeme asi 100-150g syra. Dame asi na 5-7 minut dopiect, kym sa syr neroztopi. Dobru chut!

Ked budem mat cas, napisem aj nutricne hodnoty.

Vikina
Posts: 708
Joined: 07 Jul 2006, 14:21

Re: Trojaka pizza - Oprava

Post by Vikina » 20 Mar 2007, 07:39

Na zaciatku zavystrajal skriatok, ma tam byt:

pol kocky drozdia
pol caj. lyzicky soli
pol caj. lyzicky cukru

anna
Posts: 2018
Joined: 17 Apr 2006, 22:32

Re: Trojaka pizza

Post by anna » 20 Mar 2007, 18:50

Vikina: urobím to, tie plnky sú všetky dobré, len aby som sa dokázala ovládnuť, ale ak to dám na veľký plech (áno?) tak ani toho cesta a sacharidov veľa nebude, vďaka a využijem aj tuniaka ktorého mám na sklade :)

Vikina
Posts: 708
Joined: 07 Jul 2006, 14:21

Re: Trojaka pizza

Post by Vikina » 20 Mar 2007, 21:04

Anna, tento recept a k tomu salat je vhodny na obed pre celu rodinu, teda aspon 3-4 osoby a este snad aj nieco zvysi. Vyjde to naozaj na velky plech, len cesto je potom pomerne tenke (asi 1 cm). Nakrajas z toho ca. 24 mensich kuskov, bez plnky to vyjde na kusok ca. 200 kj a ca. 12g sacharidov. Ak zjes z kazdej plnky jeden kusok, nemalo by ta to vyjst na viac nez 1500kj, co je akceptovatelne na obed pre chudnuceho. Ty uz nechudnes a tak mozes viac. :) Ak nemas tolko stravnikov, urobis polovicne mnozstvo. Vyborna je aj plnka zo spenatu, ale najlepsie z cerstveho, ktory teraz nedostat.

anna
Posts: 2018
Joined: 17 Apr 2006, 22:32

Re: Trojaka pizza

Post by anna » 20 Mar 2007, 21:37

Vikina: ďakujem, tak som to odhadovala, robievam pizzu na veľký plech cca zo 400 g múky, nevadí že je tenšia, dôležité je aj to, čo je na nej... :)

Lenka6
Posts: 1452
Joined: 02 Jul 2010, 17:31
Location: Brodské

Re: Trojaka pizza

Post by Lenka6 » 04 Sep 2020, 19:54

Ja pizzu nerobím z klasického cesta, ale skúšala som cesto z vlociek a vajca, vlociek a tvarohu, vlociek + vajca + cukety a syra a do kazdej varianty kusok olivoveho oleja... a este karfiolovu. Mne to chutí a až na tu karfiolovu je to rýchle. A cuketu niekedy vopred posolim a potom vytlačím stavu ale potom jej treba viacej. Vacsinou sa da cesto na 15 minut zapiect a potom sa tam nauklada, co chceme a dopecie. Dobra je na vrch mozzarelka.
37 rokov, 166cm

Image

1.1.2019 - 112,4 kg
1.1.2020 - 107,2 kg (2020: 185 km behu)
1.1.2021 - 97,6 kg (2021: 196 km behu)
1.1.2022 - 105 kg

Post Reply