Opat pridavam jeden receptik, trochu pracnejsi, ale oplati sa a pochuti si cela rodina, spolu s chudnucim!
Trojaka pizza (velky plech s pomerne tenkym cestom, asi 1 cm)
Cesto
200g celozrnej muky psenicnej alebo spaldovej
150g hladkej chlebovej muky
½ kocky drozdia
½ cajovej lyzicky soli
½ cajovej lyzicky cukru
Ca. 0,4 l vlaznej vody
Cukor zmiesame s trochou vody a lyzicou muky, do toho rozdrobime drozdie a zarobime kvasok. Nechame na teplom mieste 15 minut vykysnut. Do vykysnuteho kvasku pridame muku, sol a postupne pridavame vodu, kym cesto nie je vlacne. Ja robim cesto trochu riedsie ako na chlieb. Nechame kysnut asi 30-40 minut. Kym nam cesto kysne, pripravime si plnky:
Plnka 1: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej stave, asi 30g cibule, 1 lyzicka oleja
Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, do toho pridame 1 konzervu tuniaka vo vlastnej stave (stavu zlejeme). Dobre premiesame, hotovo.
Plnka 2: 100g cukiny, 100g papriky, 1 konzerva paradajok vo vlastnej stave, 1 lyzicka oleja, oregano, cukrova kukurica podla chuti
Cukinu a papriku ocistime a nakrajame na drobnejsie kusky resp. pasiky. Paradajkovu konzervu otvorime a stavu nechame na hustom sitku odkvapkat (mozeme vypit alebo pouzit na polievku). Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, pridame cukinu a papriku, oregano a chvilu dusime. Pridame odkvapkane paradajky, este chvilu podusime (stava sa ma odparit, inak nam zmokne cesto!). Podla chuti dosolime, dokorenime a prip. pridame trochu kukurice.
Plnka 3: 250g sampionov cerstvych alebo mrazenych, 30g cibule, 1 lyzicka oleja, 1 lyzica kyslej smotany, petrzlen cerstvy alebo suseny
Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, pridame nakrajane sampiony a oprazime kym sa neodpari stava. Pridame lyzicu smotany a petrzlen. Podla chuti dosolime a dokorenime.
Cesto nam vykyslo, rozvalkame ho na plech (ja ho len tak poroztlacam rukami) a pripravime si zaklad na potretie cesta:
1 lyzicu olivoveho oleja zmiesame s 1 lyzicou kecupu a 1 pretlacenym strucikom cesnaku, pridame oregano, bazalku, cierne korenie a sol podla chuti. Ak je to prilis huste, crpneme trochu stavy z paradajok. Tuto zmes roztrieme na cesto. Potom si pizzu pomyselne rozdelime na 3 casti a na kazdu dame jednu z plniek. Pecieme vo vyhriatej rure (200 C) najprv 20 minut, potom vytiahneme a posypeme asi 100-150g syra. Dame asi na 5-7 minut dopiect, kym sa syr neroztopi. Dobru chut!
Ked budem mat cas, napisem aj nutricne hodnoty.
Trojaka pizza
-
- Posts: 708
- Joined: 07 Jul 2006, 14:21
Re: Trojaka pizza - Oprava
Na zaciatku zavystrajal skriatok, ma tam byt:
pol kocky drozdia
pol caj. lyzicky soli
pol caj. lyzicky cukru
pol kocky drozdia
pol caj. lyzicky soli
pol caj. lyzicky cukru
-
- Posts: 2018
- Joined: 17 Apr 2006, 22:32
Re: Trojaka pizza
Vikina: urobím to, tie plnky sú všetky dobré, len aby som sa dokázala ovládnuť, ale ak to dám na veľký plech (áno?) tak ani toho cesta a sacharidov veľa nebude, vďaka a využijem aj tuniaka ktorého mám na sklade 

-
- Posts: 708
- Joined: 07 Jul 2006, 14:21
Re: Trojaka pizza
Anna, tento recept a k tomu salat je vhodny na obed pre celu rodinu, teda aspon 3-4 osoby a este snad aj nieco zvysi. Vyjde to naozaj na velky plech, len cesto je potom pomerne tenke (asi 1 cm). Nakrajas z toho ca. 24 mensich kuskov, bez plnky to vyjde na kusok ca. 200 kj a ca. 12g sacharidov. Ak zjes z kazdej plnky jeden kusok, nemalo by ta to vyjst na viac nez 1500kj, co je akceptovatelne na obed pre chudnuceho. Ty uz nechudnes a tak mozes viac.
Ak nemas tolko stravnikov, urobis polovicne mnozstvo. Vyborna je aj plnka zo spenatu, ale najlepsie z cerstveho, ktory teraz nedostat.

-
- Posts: 2018
- Joined: 17 Apr 2006, 22:32
Re: Trojaka pizza
Vikina: ďakujem, tak som to odhadovala, robievam pizzu na veľký plech cca zo 400 g múky, nevadí že je tenšia, dôležité je aj to, čo je na nej... 

-
- Posts: 1472
- Joined: 02 Jul 2010, 17:31
- Location: Brodské
Re: Trojaka pizza
Ja pizzu nerobím z klasického cesta, ale skúšala som cesto z vlociek a vajca, vlociek a tvarohu, vlociek + vajca + cukety a syra a do kazdej varianty kusok olivoveho oleja... a este karfiolovu. Mne to chutí a až na tu karfiolovu je to rýchle. A cuketu niekedy vopred posolim a potom vytlačím stavu ale potom jej treba viacej. Vacsinou sa da cesto na 15 minut zapiect a potom sa tam nauklada, co chceme a dopecie. Dobra je na vrch mozzarelka.