Čaute všetci, takže pri večernom surfovaní na nete som našla myslím pre nás vhodný recept na tortu. Na budúcu nedeľu ju upečiem a ked sa podarí aj sfotím. Dám vedieť aká bola ale podľa zloženia vyzerá super. Múku skúsim nahradiť pšeničnou lebo u nás sa nedá zohnať. Prikladám aj recept na muffiny, tiež vyzerá dobre.
Zdravá vianočná torta
Tentoraz vám ponúkame recept na tortu, ktorá je celozrnná, bez cukru a krémov.
A navyše je aj veľmi chutná.
celozrnná torta
Potrebujete:
Na cesto:
* 1 šálku hladkej špaldovej alebo ražnej celozrnnej múky
* 1 šálku hrubej špaldovej alebo ražnej celozrnnej múky
* 1 biely jogurt
* 1/2 šálky oleja
* 3 polievkové lyžice medu
* 2 vajcia
* 1 kypriaci prášok
* 1/2 kávovej lyžičky soli
ingrediencie na celozrnnú tortu Na plnku:
* 5 veľkých jabĺk
* 1/2 šálky sušených hrozienok
* 1/2 šálky vlašských orechov
* 1/4 šálky slnečnicových jadierok
* škoricu alebo škoricový cukor
* med
Postup:
Vymiešame bielka, pridáme žĺtok a med. Ďalej postupne pridávame olej, jogurt a soľ. Nakoniec zamiešame obe šálky múky a kypriaci prášok.
Cesto rozotrieme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na pečenie torty. Môžete použiť aj papier na pečenie namiesto vymastenia.
Na cesto rozotrieme plnku. Tú si pripravíme z nastrúhaných jabĺk, hrozienok predtým namočených v rume, nasekaných orechov, škorice a z polovice množstva slnečnicových jadierok. Na vrch posypeme zvyšné slnečnicové jadierka.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre, keď sa cesto začne dvíhať, znížime teplotu, aby sa dobre prepieklo.
Na výzdobu môžete použiť mandle, ktoré ste predtým nechali 10 minút vo vriacej vode zapariť a olúpali ste ich. Ak tortu pripravujete napríklad pre deti, vyzdobiť ju môžete mandarínkami, hroznom či banánmi.
Jablkovo-medové mafiny
Tradične sa podávajú na židovský nový rok – Rosh Hashanah. Med a jablká nikdy na stole počas tohto sviatku nechýbajú.
Ingrediencie:
150 g hnedého cukru
(Je možné použiť aj biely cukor, no tmavý cukor obsahuje v porovnaní s bielym viac železa, vápnika, selénu a vitamínov skupiny B. Napríklad dve lyžičky bieleho cukru dodajú telu len 0,1 mg vápnika, ak však použijeme hnedý cukor, dodáme telu 8,5 mg vápnika.)
2 hrnčeky polohrubej múky (MY ASI DÁME CELOZRNÚ)
1 PL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
1 vajce
1/3 hrnčeka medu
3/4 hrnčeka mlieka
1/4 hrnčeka brandy alebo rumu
1/4 hrnčeka oleja
1 a 1/2 hrnčeka ošúpaných a postrúhaných jabĺk
1/2 hrnčeka pomletých orechov
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej nádobe dobre premiešame vajce, med, brandy, mlieko a olej. Postupne pridávame tekutú zmes do múky s práškom do pečiva a soľou a miešame, až kým je cesto hladké a bez hrčiek. Potom primiešame jablká a orechy.
Rúru vyhrejeme na 190 °C.
Pripravíme si plech, na ktorý poukladáme papierové formičky na mafiny. Do každej dáme jednu väčšiu polievkovú lyžicu cesta. Na ozdobu ich môžeme posypať mletými alebo na drobno nasekanými orechami. Keď sú formičky naplnené, dáme mafiny piecť.
Pečieme na strednej priečke rúry približne 30 minút do zlatohneda.
Po vytiahnutí z rúry polejeme mafiny medom a necháme vychladnúť. Med zatiaľ vsiakne do cesta a dodá mu špecifickú chuť.
Ak použijete hrnček s veľkosťou 2 dcl, vyjde vám z tejto dávky cca 24 kusov mafinov.
""
""
Ak to už niekto upiekol dajte mi vedieť aké to bolo .
Vaša príšerka