Page 1 of 12

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 23 Nov 2009, 13:25
by Dia
Ahojte,
kedze fin. kriza pomaly dolieha aj na nas rozhodla som sa vyskusat vyrobu domaceho jogurtu. No mala som si okrem receptu docitat celu diskusiu. Mlieko aj jogurt som pouzila spravne, ale zrejme som mlieko ohriala na vyssiu teplotu a jogurt nie je az taky tuhy ako by som chcela, ale je xpapax , zmiesala som s ovsakmi a nastruhala jablcko a bola to mnamka. Takze uz som mudrejsia a o tyzden skusim urcite znova xstrechx .

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 05 Dec 2009, 12:34
by eviska83
Ahojte,
Tak prvy pokus vysiel celkom slusne- trosicku riedsi- ale inak super.Mam ale otazocku- po par dnoch v chladnicke sa v sklicku vytvorila vrstva vody asi 1 cm navrchu.je to normalne? moze sa to taketo konzumovat?

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 05 Dec 2009, 13:36
by apolenka
eviska: myslím, že tá voda je v pohode. Stáva sa to aj u kúpnych jogurtov.

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 05 Dec 2009, 14:06
by eviska83
apolenka- dakujem.Aj ja som, si myslela - zmiesala som to a chutovo to bolo dobre.Myslim ze keby to bolo skazene asi by som to poznala,vsak? 8)

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 08 Jan 2010, 11:43
by luthien
ahojte baby, takže včera večer som si namiešala po prvýkrát domáci jogurt - reku ako to dopadne, a čo nejak to zjem.....a ráno, na prekvapenie, som našla v hrnci pod dekou - super hustý jogurtík v pohárikoch od výživy...a to som sa bála, lebo v obchode mali biely len malý 125g biely bio jogurt, ale výsledok je naozaj super, zdá sa mi ešte hustejší ako originál...inak ako sa z neho vypočíta výživová hodnota, tak že spočítam hodnoty mlieka a jogurtu, alebo .....? to len tak pre upresnenie...ďakujem a hlavne ďakujem za receptík... xpapax

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 08 Jan 2010, 14:47
by ivaza
luthien wrote:inak ako sa z neho vypočíta výživová hodnota, tak že spočítam hodnoty mlieka a jogurtu,
áno
xclapx

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 28 Jan 2010, 14:32
by Dia
IVAZKA,
nevies mi, prosim Ta, napisat ci sa da robit aj z cerstveho kravskeho mlieka? Dali nam automat s cerstnvym mliekom, len je tam napisane, ze ho treba pred konzumaciou prevarit. Tak teda neviem ci vyskusat a ako s tym prevaranim.
Dakujem xdancex .

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 28 Jan 2010, 14:42
by apolenka
Dia: určite sa dá. Len ho budeš mať viac tučný, ako v obchode plnotučný. Určite je tam oveľa viac tuku. Ja som chodievala niekedy na družstvo pre mlieko. A to bola sila. Zobrala som z vrchu smotanu, precedila a pri preváraní tam boli aj tak riadne mastné oká.

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 29 Jan 2010, 22:20
by Dia
Apolenka,
vdaka. Tak to ani nejdem skusat. Aj tak sa mi nechce to mlieko prevarat a kontrolovat kozku xgrcx .

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 30 Jan 2010, 11:19
by apolenka
Dia: a čo budeš potom s tým mliečkom robiť? Prevariť ho aj tak treba. Alebo si ešte nekúpila? Myslím, že pre deti by to bola ale ideálna potravina. Neviem však, či nejaké máš.

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 28 Dec 2010, 18:35
by bianka
No čo, kočky, ešte vyrábate jogurty? Mne tá Olma spomínaná na 8. strane tejto témy vydržala na "reťazovú" výrobu takmer 2 roky thumb2 .
Potom už príliš zredla a ja som niekedy v októbri kúpila Hollandiu, odvtedy vyrábam z nej. V našom okolí pribudol mliečny automat, takže som prešla na čerstvé mlieko. Žiadne mastné oká na ňom neplávajú, na automate je napísaný obsah tuku tuším 3,8 %. Naberiem mlieko za 1,30 € (1 l = 0,70 €), doma nechám zovrieť, o tri hodiny precedím, pridám 180 ml jogurtu z minulej výroby, rozmiešam, nalejem do pohárikov, dám na noc do teplej vody pod deku a ráno mám jogurt.
Akurát že to musím opakovať každé 4 dni, lebo okrem mňa začal konzumovať jogurty aj manžel ;)
Moja večná vďaka tomuto fóru za jogurtový recept!

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 28 Dec 2010, 18:59
by tini
bianca, jasne, ja robim stale tiez, a tiez z automatoveho, ak sa mi tam podari ist, ale inak z toho horskeho mlieka cerveneho z tesca. Inak to je super, ze 2 roky, to by som neverila.. ja vzdy robim vlastne z noveho jogurtu, cize nie z urobeneho.. vidis, ani neviem preco;), mozno by som tiez mohla skusit cyklovat.. ;)

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 29 Dec 2010, 08:05
by apolenka
bianca: jogurt by sa nemal robiť z prevareného mlieka. Treba ho len ohriať na 40 %, aby sa nezničili priaznivé baktérie.

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 29 Dec 2010, 11:37
by tini
apolenka, ale to mlieko z automatu sa doporucuje prevarit, lebo je ozaj surove a nepasterizovane... aj ked viem, ze podaktori ho neprevaraju vzdy..

Re: Jogurt - domáca výroba

Posted: 29 Dec 2010, 11:39
by apolenka
tini môj muž ho pije v pohode. V kupovaného má hneď hnačku, z automatového absolútne nič. Ale máš pravdu, že je to tam napísané. Len podľa mňa tým kvasením sa menia aj baktérie na priaznivé. Nie som odborník, ale možno mám pravdu :-)))