Pre tri osoby potrebujeme pol vrecka uvarenej pohánky.
V mierne osolenej vode zľahka uvaríme brokolicu rozobranú na hlavičky /zľahka znamená, že nestratí svoju jasno-zelenú farbu. Priveľmi dlho varená brokolica stmavne/.
V miske rozmešame biely jogurt /ja používam na všetko bielu activiu - nie LIGHT!!!/, so žĺtkom, trochou soli, šafránu, roztlačených dvoch strúčikov cesnaku a na čo najmenšie pokrájanej paradajky. Nakoniec zľahka primiešame sneh z dvoch bielkov.
Do olivovým olejom vymastenej misy na zapekanie nasypeme pohánku zmiešanú s uvarenou brokolicou a na vrch rovnomerne vylejeme pripravenú jogurtovo-vajíčkovú hmotu. Dáme do vopred vyhriatej trúby. Keď sa už pohánka rozvoniava a poleva začína mať miestami zlatistú farbu, posypeme vrch cca 200 g na hrubšie nastrúhaného ovčieho syra a necháme ešte chvíľu zapiecť.
Podávam s rôznymi druhmi šalátov. Alebo len tak dozdobím taniere nakrájanou pradajkou a listami zeleného šalátu, pokropených troškou olivového oleja a pár kvapkami citrónu.
Dobrú chuť
