
Prikladam sem linky, kde je vyroba kvasku aj chlebika velmi dokladne popisana, asi tak najkomplexnejsie, ako som nasla (je ich aj viac):
https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=40913
https://delikatesy.etrend.sk/recepty-sur ... dala-11134
Ja som zacala zalozenim kvasku, podla popisaneho postupu, snazila som sa ho mat v teple, co az tak lahke nie je, lebo tu mame dost zimu, tak som ho mavala aj v trube, alebo na trube, podla potreby a tepla. Na 4. den som upiekla chlebik, recept tak trocha od oka, zrejme som dala vela vody, takze som upiekla tzv. placku;) Vcera som piekla uz s 8. dnovym kvaskom, ktory je uz vyzretejsi, aspon by mal byt, a ten dopadol myslim dobre;)
Chutovo je fantasticky, aspon podla mna, neviem, ci mi pripomina detstvo, alebo co.. ale okrem toho, ze je chutny, mal by byt hlavne zdraviu prospesny, nakolko pri dlhodobom kvaseni sa rozlozi vhodnym sposobom obilna bielkovina, ci uz lepok, sekalin, alebo ine (podla pouziteho druhu muky), a telo by malo chlebik lepsie stravit. Zaroven mineraly obsiahnute v celozrnnej muky by mali byt po tak dlhom kvaseni tiez lepsie stravitelne (teda - kysnuti, mne ten chlebik kysok 8 hodin). Razna muka ako taka by mala celkove mat malo lepku (ten totiz pre zdravie extra vyhra nie je, ani pre ludi, ktori ho toleruju normalne a nemaju zjavne problemy ako celiatici napriklad). Spaldova muka tiez je na tom v tomto smere lepsie, asi najviac ak sa da, je pouzit co najmenej muky psenicnej (ktora ma vsak vdaka lepku lepsie vlastnosti na pecenie - a chlebik je vzdusnejsi).
Moj chlieb je sice relativne tazky, ale je taky vlhky, jemny, uvidime, ako dlho vydrzi (mal by prave dlhsie vydrzat cerstvy ako bezne chleby).
Zarobila som ho podla upraveneho trocha receptu z toho prveho linku
490 g ražnej muky (pol celozrnnej a pol chlebovej)
70 g spaldovej celozrnnej muky
420 g voda čistá
280 g ražného kvásku
50 g semiačka (len som posypala)
1,5 čl soli
hmotnosť chleba cca 1200 g
Vsetky ingrediencie som vymiesala v robote s hakom. Kedze sa mi to zdalo tuhe, tak som potom prilievala trocha aj vody, ale to tak asi deci najviac, a neskor zas muky psenicnej celozrnnej, cca 2-3lyzice, podla oka, ako sa mi zdalo, ze ma byt cesto (hoci mi moc jasne, nebolo, ako ma vyzerat).
Toto sa mi javilo ako najvacsi problem, utrafit dobru tuhost cesta, totiz ked som mala pri tom prvom pokuse moc riedke cesto, chlebik sa prepadol. Ak by bolo moc tuhe, vraj je potom moc drobive. Avsak ono to, kolko vody pridat suvisi aj s tuhostou kvasku, aj s konkretnymi pouzitymi mukami..

Nechala som chlebik kysnut, a asi po 4 hodinach som ho premiesala, to uz bolo cesto pekne nadvichnute. Vtedy som 1.x prisypala trocha muky (sa mi zdalo riedke). Potom som ho nechala kysnut a po dalsich asi 3 hodinach som opat pomiesala, prisypala trocha muky a uz som to dala dokysnut do pekarnicku. Tu som zapla po 8 hodinach od zaciatku kysnutia. Oni pisu 6-12 hodin, tak neviem, podla coho vediet, kolko uz staci;) Vraj zo starsieho kvasku zreleho to kysne rychlejsie. Hoci teda mne uz aj po 3-4hodinach to uz nakysnute bolo. Piekla som 1.5hodiny, lebo po hodine sa mi testom so spajlou zdalo, ze by mohol byt vnutri este surovy. A asi by aj bol, lebo teraz je upeceny, a nei prihorety;)
Test chutovy dopadol vyborne, som to necakala, myslela som, ze bude horky, alebo kysly, alebo nejak inak divny.. na sposob "je to sice zdrave, ale nic moc". Prekvapilo ma, ze aj chutovo je vynikajuci. Ale je to vec asi kazdeho chuti, mozno ludom co maju radi nadychane lahucke chlebiky by tak nechutil;) V kazdom pripade, oplati sa skusit.
Inak ten kvasok sa da pouzivat, ak som to dobre pochopila, aj na vyrobu rozneho pecivka, vlastne kdekolvek, kam idu kvasnice. A ak da clovek muku z vacsej casti inu - napriklad spaldovu, a raznej len malo, tak aj chutovo bude iny, a asi aj lahsi a nadychanejsi, Skusim tiez.

Keby bol niekto v okoli mozem kvasok dodat, ten moj sa vola Jonatan

Pridavam este link na miesta, kde sa da kvasok uz zarobeny zohnat. Ja sa hadam tiez pridam, ked mi to pojde a kvasok cosi pozreje;)
https://www.kvasok.sk/kvaskova-mapa/