OVSENA RANNA MISKA
Suroviny:
- ovsene vlocky cca 50-60g
- voda cca 1dcl (podla potreby)
- mrazene ribezle, egrese cca 150g (pripadne ine ovocko, cerstve).
- rozomlete lanove semienko 25g
- susene brusnice 10g (pripadne hrozienka)
Postup:
Vecer zalejeme ovsene vlocky vodou, primiesame susene brusnice a mrazene ovocie. Da sa pridat aj ovocie z domaceho kompotu, ktory nie je moc sladeny (najlepsie vobec - ak je sladeny, tak mensie mnozstvo). Prikryjeme a odlozime do chladnicky. Cerstve ovocie pridavat az pri konzumacii.
Rano misku vyberieme, pridame cerstvo rozomlete lanove semienka a ak pouzivame cerstve ovocie, tak aj to. Podla mna nie je nutne pridavat med ani ine sladidlo, od ovocka vlocky krasne prijmu chute, najma ak sa to dokopy namoci den predtym. Ak robim s ovocim z domaceho kompotu, pridavam vecer do zalievky aj trocha kompotovej stavy.
Poznamky:
Ak sa namacaju iba ovsaky s vodou, asi to kludne moze byt aj na linke, a nemusi putovat do chladnicky. Predmacane vlocky su lepsie stravitelne, maju navyse nejake prebudene enzymiky a viac rozstiepene fytaty, takze mineralne latky obsiahnute v ovse su lepsie vyuzitelne pre telo. Ja som sa namacaniu dlho branila, lebo mi viac chutili take chrumkave suche vlocky, avsak ked mi dosiel zdravotny profit z namacania, zvyklosti som zmenila, a kupodivu, chuti tiez

Dokonca mam pocit, ze aj viac

K tomuto jedlu dodam aj KJ, mam preratane.